Ottelutauon ja tyhjien katsomoiden vaikutus jalkapallovedonlyöntiin

Päivitetty: 18.09.2020

Mitä kotiedulle tapahtuu? Onko kotietua vielä olemassa?

Voidaan hyvällä syyllä väittää kotiedun pienenevän, kun pelataan tyhjien katsomoiden edessä. Olennaisimpana muutoksena on todennäköisesti tuomarin kokeman yleisöpaineen poissaolo. VAR on tietysti vienyt viime vuosina Euroopan isoimmissa liigoissa pahimmat tuomarivirheet romukoppaan, joten kotipaine vaikuttaisi enimmäkseen tuomioihin, joita ei tarkistella videokopissa.

Aiheesta on tehty jopa tutkimuksia, jotka osoittivat tuomarin viheltävän aavistuksen herkemmin kotiyleisön painostuksesta kotijoukkueen hyväksi. Myös tuomarin antaman lisäajan pituuteen yleisöpaine vaikuttaa samalla logiikalla, jos kotijoukkue on ottelun lopussa tappiolla. Yleisön vaikutus pelaajien suorituskykyyn on sen sijaan melko kiistelty aihe.

Vaikka tuomariin kohdistuva paine on tyhjien katsomoiden takia eliminoitu, on kuitenkin vielä muistettava olennaisesti vaikuttavat kenttä- ja stadionolosuhteet sekä mahdolliset pitkät ja väsyttävät pelimatkat. Kotietua siis on vielä tyhjienkin katsomoiden edessä jäljellä, mutta vaikutuksen voi hyvällä syyllä odottaa pienenevän.

Miten kuukausien harjoitus- ja ottelutauko vaikuttaa otteluihin?

Jokainen pelaaja on käyttänyt tauon omalla yksilöllisellä tavallaan. Voidaan olettaa, että suurin osa pelaajista on noudattanut moitteettomasti omia henkilökohtaisia harjoitusohjelmiaan, mutta harva on todellisuudessa kyennyt pitämään vireystiloja optimaalisella tasolla. Tästä syystä pelien jatkuessa muuttujia on enemmän kuin laki sallii.

Maalimäärät muuttuvat todennäköisesti tavalla tai toisella. Nuoret ja nopeat pelaajat voivat hyvin olla muita pelaajia valmiimpia jatkamaan kovaa ottelutahtia ja nopeudesta saatavat edut hitaita pakkeja vastaan korostuvat, mikä osaltaan kasvattaa maalipaikkojen määrää.

Pelitauko voi vaikuttaa maalimääriin myös otteluiden erilaisen intensiteetin tai maalivahtien ja hyökkääjien ruosteisuuden kautta. Harva pelaaja on kyennyt pitämään kotioloissa yllä ammattimaisia harjoitusolosuhteita viimeistelyyn ja maalivahtityöskentelyyn liittyen. Maalivahtien haparointeja ja kärkimiesten heikkoa viimeistelyä lienee enemmän tai vähemmän luvassa pelien jatkuessa.

Suurin osa pelaajista karistelee ensimmäisissä otteluissa vielä tauolla kertyneitä karstoja kehoistaan, jolloin kaksinkamppailuihin tullaan normaalitilannetta enemmän myöhässä. Tämä vaikuttaa keltaisten ja punaisten korttien määrään.

Ovatko vedonvälittäjät kartalla?

Yllä mainittuja muutoksia voi olla hyvinkin vaikeaa mallintaa tarkasti. Tämä voi avata yllättäviäkin aihioita tehdä rahaa esimerkiksi ensimmäisillä Bundesliigakierroksilla. Muuttujia on nyt normaalitilannetta huomattavasti enemmän, joten vedonvälittäjät ja oikeastaan koko vedonlyöntimarkkina ovat enemmän tai vähemmän kassalla.

Tsekkaa tästä Uhmapelaajien jalkapallovihjeet pohdintoineen >>

Muita uhmakkaita tarjouksia