Vedonlyöntiopas tennikseen

Päivitetty: 01.01.2024

Tennis on yksi parhaita lajeja vedonlyöntiin, sillä tarjontaa on runsaasti käytännössä joka päivä. Lisäksi tennis on eräs maailman suosituimmista lajeista, joten vedonlyöntimarkkinatkin ovat suuret, ja isommissa turnauksissa kertoimet kestävät suuriakin panoskokoja.

Lajia voi seurata suhteellisen hyvin kaupallisilla kanavilla. Lisäksi kaksinpelissä on pitkästä aikaa myös suomalaista menestystä, kun Emil Ruusuvuori on kairannut tiensä ATP-listan sadan joukkoon.

Tästä vedonlyöntioppaasta löydät parhaat vinkit voittavien tennisvetojen lyömiseen. Käymme läpi sekä lajin tärkeimmät tapahtumat ja termistön että suosituimmat vetomuodot. Lisäksi perehdymme perinpohjaisesti siihen, mitä kaikkia seikkoja kannattaa ottaa huomioon tenniksestä vetoa lyödessään.

Tenniksen pääsarjat

Tenniksessä on kaksi isoa pääsarjaa: ATP ja WTA. Näistä ensimmäinen on suunnattu miespelaajille, ja jälkimmäinen taas naispelaajille. ATP:lla ja WTA:lla on kummallakin omat vuosittaiset useammasta turnauksesta koostuvat kiertueensa ja omat rankinginsa, joihin pelaajat sijoitetaan turnauksista ansaittujen pisteiden perusteella.

ATP

ATP-kiertue on miesten tenniksen korkein kilpailutaso. Tähän vuosittaiseen kiertueeseen kuuluvat ATP Masters 1000, ATP 500, ATP 250 ja ATP Cup -turnaukset. Kiertueen järjestää tenniksen miesammattilaispelaajien etujärjestö eli ATP (Association of Tennis Professionals). Myös toisen tason ATP-haastajakiertue ja entisille tennisammattilaisille suunnattu ATP Champions Tour ovat ATP:n järjestämiä.

ATP:n järjestämistä turnauksista kertyy pelaajille ATP ranking -pisteitä. Näitä pisteitä kertyy myös Grand Slam -turnauksista ja ITF miesten turnaussarjasta, vaikka nämä ovatkin ITF:n järjestämiä. Ansaittujen pisteiden määrä riippuu sekä turnauksen tasosta että siitä, kuinka pitkälle turnauksessa onnistuu etenemään.

WTA

WTA:n (Women’s Tennis Association) eli naisten tennisammattilaisten kattojärjestön järjestämä WTA-kiertue on naistenniksen korkein kilpailutaso. Toisen tason kiertue on nimeltään WTA 125K series, ja kolmannen tason kiertue ITF Women’s Circuit.

WTA-kiertueeseen kuuluvat Grand Slam -turnaukset, WTA:n Premier-turnaukset ja WTA:n International-turnaukset. Kauden päättää WTA Tour Championships, johon pääsevät mukaan WTA-kiertueella parhaiten sijoittuneet pelaajat.

Pelaajan WTA ranking määräytyy samaan tapaan kuin miesten ATP ranking, eli ansaittujen pisteiden määrään vaikuttavat niin turnauksen taso kuin myös menestys turnauksessa.

Uhmapelaajat tarjoaa ilmaiset vinkit tennis vedonlyöntiin

Grand Slam -turnaukset

Grand Slam -turnauksiksi kutsutaan neljää tenniskauden arvostetuinta turnausta. Nämä turnaukset ovat Wimbledonin tennisturnaus, Yhdysvaltain avoin tennisturnaus, Australian avoin tennisturnaus ja Ranskan avoin tennisturnaus. Jos pelaaja tai nelinpelikaksikko onnistuu voittamaan nämä kaikki turnaukset, tätä kutsutaan grand slamiksi.

Kaikissa Grand Slam -turnauksissa pelataan miesten ja naisten kaksinpelit, miesten ja naisten nelinpelit sekä sekanelinpeli. Turnauksissa järjestetään myös muun muassa näytöskilpailuja sekä omat sarjat nuorille ja pyörätuolitennikselle.

Wimbledon

Vuodesta 1877 lähtien järjestetty Wimbledonin tennisturnaus on maailman vanhin – sekä arvostetuin – tennisturnaus. Yleensä kaksi viikkoa kestävä turnaus järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa Lontoon Wimbledonissa All England Clubilla.

Otteluiden siirtäminen tai keskeyttäminen sateen vuoksi on tässä turnauksessa melko yleistä. Turnaus on myös poikkeuksellinen kahdesta syystä: kyseessä on ainoa Grand Slam -turnaus, joka pelataan ruohoalustalla, ja jossa otteluita ei pelata laisinkaan öisin.

Vuoden 2022 Wimbledonin turnauksessa palkintorahoja jaettiin yhteensä yli 40 miljoonaa puntaa eli yli 47 miljoonaa euroa. Miesten kaksinpelin voitti Novak Djokovic, jolla oli jo ennestään plakkarissaan 20 Grand Slam -voittoa. Naisten kaksinpelin mestaruuden taas vei Elena Rybakina.

US Open – Yhdysvaltain avoimet

Elo-syyskuussa järjestettävä Yhdysvaltain avoin tennisturnaus eli US Open on viimeinen vuosittaisista Grand Slam -turnauksista. Vuodesta 1978 lähtien turnaus on järjestetty New Yorkin Queensissä sijaitsevassa USTA National Tennis Centerissä. Ensimmäistä kertaa turnaus kuitenkin pelattiin jo vuonna 1881, ja kyseessä onkin yksi pitkäikäisimmistä tennisturnauksista.

Tässä kovalla kentällä pelattavassa turnauksessa jaettiin vuonna 2021 57,5 miljoonan dollarin eli yli 57 miljoonan euron edestä palkintorahoja. Miesten kaksinpelin voitti tällöin Dominic Thiem ja naisten kaksinpelin taas Naomi Osaka. Vuoden 2022 turnaus pelataan 29. elokuuta – 11. syyskuuta.

Australian Open – Australian avoimet

Tammikuun lopussa eli Australian kesän aikaan järjestettävä Australian avoimet on neljästä Grand Slam -turnauksesta ensimmäinen. Ajankohtansa vuoksi lämpötila tässä turnauksessa saattaa toisinaan nousta vaarallisen korkeaksi, jolloin otteluja voidaan joutua keskeyttämään. Vuodesta 1988 lähtien turnaus on järjestetty kovalla kentällä Melbournen Melbourne Parkissa. Tätä ennen turnaus pelattiin ruohokentällä.

Australian avoimet on tyypillisesti erittäin suosittu tapahtuma, ja esimerkiksi vuoden 2020 turnaukseen osallistui yhteensä yli 800 000 katsojaa. Palkintopotti taas tässä kyseisessä turnauksessa kohoaa yleensä yli 70 miljoonaan Australian dollariin eli yli 47 miljoonaan euroon. Vuoden 2022 miesten kaksinpeliturnauksen voittajaksi selviytyi Rafael Nadal, ja naisten kaksinpelin mestaruuden taas voitti Ashleigh Barty.

French Open – Ranskan avoimet

Ranskan avoin tennisturnaus eli Ranskan avoimet järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa ollen toinen tenniskauden Grand Slam -turnauksista. Ensimmäistä kertaa vuonna 1891 järjestetty turnaus pelataan nykyään Stade Roland-Garros -tenniskeskuksessa Ranskan Pariisissa. Pelialustana toimii massakenttä, mikä on vuosien varrella aiheuttanut ongelmia monelle huippupelaajalle.

Parhaiten Ranskan avoimissa on menestynyt jo neljätoista kertaa turnauksen voittanut Rafael Nadal. Nadal voitti miesten kaksinpelin mestaruuden myös vuonna 2022. Naisten kaksinpeliturnauksen tänä samaisena vuonna sen sijaan voitti Iga Świątek. Palkintorahoja vuoden 2022 turnauksessa jaettiin yli 42 miljoonaa euroa.

Grand Slam -turnaukset ja tennis veikkaus

Tennis vedonlyönti – muuttujia matkassa?

Tennis vedonlyönti on sangen haastavaa, sillä otteluiden ja turnausten tuloksiin vaikuttaa suunnaton määrä muuttujia. Vedonlyöjän kannattaa olla selvillä muun muassa pelialustoista, pelaajien tyyleistä, nykyvireestä, rasituksesta ja jopa seuraavista turnauksista.

Vedonlyönnin kannalta suurimmat sudenkuopat liittyvät juuri edellä mainittuihin tekijöihin. Yleensäkin kannattaa olla ylireagoimatta tiettyihin ilmiöihin. Varsinkin paras viidestä -systeemillä pelattavissa massa-alustan otteluissa on varottava liian suuren painon laittamista altavastaajan ensimmäisen erän voitolle.

Jos tennisvedonlyönti on vielä vierasta, aivan ensimmäiseksi kannattaa perehtyä huolella tenniksen sääntöihin ja pistelaskusysteemeihin. Nämäkään eivät ole tenniksessä aina aivan yksinkertaisia.

Tennis termit, pisteet ja lyönnit

Tennikseen liittyy paljon termejä – sekä pisteille, lyönneille että jopa pelivoitoille on omat terminsä.

  • Tennis vedonlyönti ja termit – syöttöruutusyöttöruutu Kentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu, johon syötön on osuttava. Syöttö katsotaan hyväksytyksi, jos pallo koskettaa kentän pinnassa syöttöruudun rajaa.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – ässäässä Läpisyöttö – vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen tai vastustajan palautus ei osu hyväksytysti syöttäjän kenttäpuoliskolle. Tällöin syöttäjä saa pisteen.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – murtopallomurtopallo Piste, jonka syöttäjän vastustaja voittaa.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – murtomurto Vastustajan voittama syöttövuoro, jonka syöttäjä siis häviää. Murtopallot ratkaisevat usein koko ottelun, sillä lähtökohtaisesti pallossa etu on syöttäjällä.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – pitopito Syöttäjän voittama syöttövuoro.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – toinen syöttötoinen syöttö Jos ensimmäinen syöttö on virheellinen eli se jää verkkoon tai ei osu syöttöalueelle, syöttäjä saa toisen syötön. Toisen syötön epäonnistuminen johtaa kaksoisvirheeseen, joten yleensä toinen syöttö otetaan enemmän varman päälle.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – ”let” Jos pallo osuu verkkonauhaan, mutta jatkaa matkaansa syöttöalueen sisään, on kyseessä ”let”, mikä tarkoittaa syötön uusimista.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – kaksoisvirhekaksoisvirhe Syöttö ei ole osunut pelialueelle tai on jäänyt verkkoon kahdesti. Tällöin piste tuomitaan vastustajalle.
  • Tennis vedonlyönti ja termit – ”Holds to Love, Breaks to Love””Holds to Love, Breaks to Love” Mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa ilman vastustajan pisteitä tai murto tapahtuu ilman syöttäjän pisteitä, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen siitä onko kyseessä pito vai murto.

Tennisottelu ratkeaa joko kahden tai kolmen erän voitosta. Erän viemiseen tarvitaan kuuden pelin voittaminen – tosin eron vastustajaan pitää olla kaksi peliä. Jos erässä nähdään 6–6 tasapeli, pelataan ratkaisupeli eli tie break, joka ratkeaa seitsemän pisteen voitolla.

Pelin taas voittaa neljän pallon voitolla – myös tässä vaiheessa ero vastustajaan pitää olla kaksi palloa. Syöttövuorot ottelussa menevät vuorotellen.

Tennis vedonlyöntimuodot ja vetokohteet

Monesta muusta lajista tuttuun tapaan tennis vetokohteet pitävät sisällään muun muassa vedot ottelun voittajasta ja ottelun lopputuloksesta. Lisäksi tarjolla on kuitenkin myös runsaasti muita vedonlyöntikohteita.

Yleisimmät vetokohteet tennikseen:

Ottelun voittaja – Veikkaa oikein ottelun voittaja. Tämä on kaikkein yksinkertaisin vedonlyöntimuoto, eikä se vaadi sen kummempaa avaamista.

Game handicap – pelitasoitus: Tässä vetomuodossa lasketaan yhteen pelaajien voittamien pelien määrä koko ottelussa. Vedonvälittäjä laskee pelaajille tasoitukset arvioidensa mukaan. Jos esimerkiksi lyöt altavastaajaa +3,5 geimin tasoituksella, kohteesi saa hävitä pelien määrän enintään kolmella. Huomionarvoista on se, että pelaaja saattaa hävitä pelien määrässä, vaikka voittaisi koko ottelun.

Set handicap – erätasoitus: Voit lyödä ottelun voittajaa erätasoituksella. Paras kolmesta systeemillä erätasoitus +1,5 tarkoittaa, että vetokohteesi on voitettava vähintään yksi erä ottelussa. -1,5 tasoituksella pelin on päätyttävä vetokohteesi voittoon erin 2-0.

Game winner – Tämä nopeatempoinen vetomuoto on syöttövuoron voittajasta.

Set correct score – Tässä vetomuodossa lyöt vetoa erän lopputuloksesta.

Set betting – Ottelun tarkasta lopputuloksesta erittäin voi myös luonnollisesti lyödä vetoa. Paras kolmesta -ottelussa mahdollisia tuloksia ovat 2-0, 2-1, 1-2 ja 0-2. Paras viidestä -systeemillä tulokset ovat 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 ja 0-3.

Total games – Ottelun kokonaispelimäärästä voi myös lyödä vetoa. Yleisesti tämä on over/under -veto.

Myös tenniksen livevedoissa on suuri määrä mitä mielikuvituksellisimpia vetoja tarjolla. Käytännössä jokaisen pelin voittajasta voi lyödä vetoa, ja vetoja löytyy myös esim. seuraavasta murtopallosta tai vaikkapa Go The Distance -veto, jossa arvioidaan, tuleeko ottelun viimeiseen erään tie break tai ylimääräisiä pelejä.

Tennis live-vedonlyönti – pysy kärppänä

Lyödessä vetoa tenniksestä livenä kannattaa olla tarkkana, sillä pelin virtaus ehtii muuttua moneen kertaan ottelujen ja jopa erien sisällä. Toisaalta juuri tämä tekeekin tenniksestä niin viihdyttävän kohteen livevetoihin.

Vedonlyönnin apuvälineeksi on käytettävissä suunnaton määrä turnaus- ja pelaajakohtaisia tilastoja, joihin hukkuu helposti. Mitä näistä sitten kannattaa livevedonlyönnissä hyödyntää?

Livevedonlyönnissä kannattaa erityisesti tarkkailla pelaajien vireystilaa ja mahdollisia loukkaantumisia pelin aikana. Näihin ei kuitenkaan sovi ylireagoida, sillä jotkut pelaajat pyrkivät vaikuttamaan vastustajan peliin näyttelemällä haavoittuvaista kesken ottelun. Ainakin Novak Djokovic ja Gael Monfils ovat turvautuneet tällaisiin temppuihin.

Tennis veikkausvinkit – ilmainen vedonlyöntiopas

Mitä tärkeitä pointteja tennis vedonlyöntiin liittyy – mitä kannattaa huomioida?

Voitollinen vedonlyönti edellyttää vedonlyöjältä lajista riippumatta huolellista taustatyötä. Vetokohdetta valikoidessaan vedonlyöjän tulee osata ottaa huomioon niin tilastot kuin kaikki muutkin lopputulokseen mahdollisesti vaikuttavat taustatekijät.

Etenkin kun kyseessä on tennis vedonlyönti, erilaisia huomioonotettavia muuttujia riittää. Mihin kaikkeen vedonlyöjän sitten kannattaa perehtyä ennen tennisvedon asettamista? Tähän perehdymme seuraavaksi.

Pelialustat

Tenniksen eri pelialustat vaikuttavat paljonkin pelaajien mahdollisuuksiin, sillä erityyppiset pelaajat hyötyvät eri alustoista. Emil Ruusuvuori esimerkiksi on vahvimmillaan kovilla alustoilla, kun taas hitaalla massakentällä pelin kokonaisvaltaisesti hallitsevat huippupelaajat ovat vahvoilla.

Karkeasti yleistäen kevät on massakenttien kulta-aikaa, kesällä jotkut turnaukset pelataan yhä harvinaisemmaksi käyvällä nurmialustalla, ja kovat kentät ovat erityisesti käytössä loppuvuodesta sisäturnauksissa.

Massakenttä

Massakenttä on päällystetty karkealla massalla, joka on jossain määrin kumimaista. Hidas alusta vaatii pelaajalta taitoa ja laaja-alaisuutta. Massakentällä pallon vauhti hidastuu, joten voimalyöjät eivät hyödy alustasta. Kierrelyöntien hyvästä hallinnasta on massalla olennaista hyötyä.

Suurista turnauksista Ranskan avoimet pelataan massalla. Turnauksen kautta aikojen parhaiten menestynyt pelaaja on Rafael Nadal, joka onkin tyyppiesimerkki massalla menestyvästä pelaajasta.

Kova kenttä

Kovan kentän alusta voi olla esim. betonia, asfalttia tai tekonurmea. Kova alusta on pelissä nopea, ja pallo pomppaa siinä oleellisesti korkeammalle kuin massalla. Peli on näin ollen nopeampaa, ja syöttöjen laatu nousee pelissä tärkeäksi. Massasta poiketen kovalyöntinen pelaaja hyötyy kovasta alustasta, sillä koviin lyönteihin on oleellisesti vaikeampi vastata.

Suurista turnauksista Australian ja Yhdysvaltain avoimet tennisturnaukset pelataan kovilla alustoilla. Pete Sampras tuli tunnetuksi loistavana kovan kentän hyödyntäjänä pelissään.

Nurmikenttä

Nurmi on haastava alusta pelaajalle, sillä eri olosuhteet, kuten sade, vaikuttavat nurmeen alustana. Myös nurmella kovasta syötöstä on pelaajalle etua. Pallo pomppaa nurmella matalasti, joten alakierteestä on hyötyä. Nurmella ei nähdä niin usein massakentiltä tuttuja palloralleja, vaan taktiikkaan kuuluvat oleellisena osana. mm. ärhäkät nousut verkolle.

Nurmikenttien klassikkoturnaus on luonnollisesti Wimbledonin turnaus, jossa eniten turnausvoittoja on Roger Federerillä.

Ranking-lista

Miesten tenniksessä pelaajat rankataan ATP (Association of Tennis Professionals) -rankingin mukaan viikoittain. Naispelaajilla on oma WTA (Women’s Tennis Association) -ranking. Ranking-listat päivitetään viikoittain.

Ranking-pisteitä saa riippuen siitä, miten pitkälle turnauksessa etenee. Ranking-pisteiden määrä riippuu turnauksen tasosta – suurimmat pisteet ovat jaossa isoissa Grand Slam -turnauksissa. Turnauspisteet ovat voimassa yhden vuoden. Pelaajan liikkeet ranking-listalla ovat nopea tapa tutkia pelaajan kehittymistä ja nykyvirettä.

Tenniskauden sisällä ylläpidetään myös erillistä Race-listaa, josta saa paremman käsityksen kyseisen vuoden tasosta. Vuoden alusta jokainen pelaaja aloittaa Race-listan nollasta pisteestä.

Pelaajan kunto

Pelaajan tuoreinta virettä kannattaa tutkia viimeaikaisten turnausten menestyksestä. Tämäkään ei välttämättä aina ole oikotie onneen, sillä jatkuva menestyminen turnauksissa voi johtaa otteluruuhkaan, jolloin jo pelkkä väsymys tai muut vaivat voivat olla jatkomenestyksen tiellä.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että joku turnaus voi ainoastaan toimia valmistavana tapahtumana tätä seuraavaan turnaukseen, jossa pelaajan sen hetkiset päätavoitteet ovat.

Pelaajatyypit

Kun kyseessä on tennis vedonlyönti, etua voidaan pyrkiä saamaan tutkimalla, miten pelaaja pärjää tietyntyyppisiä pelaajia vastaan. Tutkintaan voidaan ottaa esimerkiksi kovasyöttöiset pelaajat, kovaa ylä- tai alakierrettä käyttävät pelaajat, flättinä lyövät pelaajat sekä teknisesti taitavat kikkailijat.

On syytä huomata, että nämäkin tilastot tulevat heittelemään pelialustojen mukaan. Luonnollisesti hyödyt, jos et tyydy pelkkiin tilastoihin, vaan jaksat myös katsella paljon tennistä. Myös isojen turnausten asiantuntijoiden kommenteissa on monesti tiedonmurusia, jotka auttavat saamaan etua markkinaan.

Toki pelaajien H2H-tilastot kertovat omaa kieltään, mutta kovin vanhoihin otteluihin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, sillä pelaajien taitotaso ja kunto voivat vaihdella paljonkin jo lyhyen ajan sisään. Lisäksi H2H-tilastoja on niin helppo tutkia, että niiden vaikutus näkyy vahvasti kerroinasettelussa.

Tilastot

Tenniksessä eivät tilastot ainakaan lopu kesken. Tärkeimpiä pelaajakohtaisia tilastoja ovat erilaiset syöttöön liittyvät statsit, kuten syöttönopeus ja ykkössyötön onnistuminen. Myös syöttöjen vastaanottoon liittyvät lukemat ovat tilastojen ydinmehua, kuten myös syöttövuorojen murtoprosentit.

Turnauksen edetessä arvokasta lisätietoa saadaan turnaustilastoista. Edellisten otteluiden voittolyönneistä tai helpoista virheistä voi saada lisätietoa kentän sopivuudesta pelaajalle. Kannattaa huomata, ettei kovia kenttiä voi yleistää liikaa, sillä kenttiä on tänä päivänä monilla nopeuksilla ja jopa käytetyt pallot vaikuttavat pelin nopeuteen.

Millä peliyhtiöillä ja vedonlyöntisivustoilla voi lyödä vetoa tenniksestä?

Käytännössä kaikki vedonvälittäjät pitävät tennistä laajasti listoillaan. Vedonlyöntisivustoa valikoidessaan kannattaa myös tarkistaa tarjolla olevat kampanjat, sillä tennisvedonlyöntiin on toisinaan tarjolla erilaisia bonuksia.

Tietenkin myös kerroinvertailun tärkeys kannattaa pitää mielessä – saman kohteen kertoimet saattavat vaihdella suurestikin vedonvälittäjältä toiselle. Jos tavoitteena ovat mahdollisimman suuret voitot, kannattaa pelaajan tietenkin lyödä vetoa tenniksestä parhaat kertoimet tarjoavalla sivustolla.

Toinen huomionarvoinen asia on se, että tenniksessä sattuu usein luovutuksia kesken ottelun muun muassa loukkaantumisten tai väsymisen vuoksi. Näistä luovutuksista on myös hyvä olla kartalla tenniksestä vetoa lyödessä – vedonlyöntisivustojen käytännöt luovutusten suhteen nimittäin vaihtelevat.

Joillain vetosivustoilla tarvitsee pelata vain yksi pallo, ja luovuttaja merkataan hävinneeksi. Toisilla taas ottelua pitää pelata pidemmälle, jotta vedot eivät menisi “voidiksi” eli mitätöidyiksi.

Tennis vedonlyönti FAQ
Mitkä ovat tärkeimmät tennisturnaukset? arrow-icon
Millä sivustoilla on tennis vedonlyöntiä - missä voin lyödä vetoa tenniksestä? arrow-icon
Mistä löytää ilmaiset veikkausvihjeet tennikseen? arrow-icon