Vedonlyöntiopas tennikseen

Päivitetty: 16.05.2022

Tennis on yksi parhaita lajeja vedonlyöntiin, sillä tarjontaa on runsaasti käytännössä joka päivä. Lisäksi tennis on eräs maailman suosituimmista lajeista, joten vedonlyöntimarkkinatkin ovat suuret, ja isommissa turnauksissa kertoimet kestävät suuriakin panoskokoja.

Lajia voi seurata suhteellisen hyvin kaupallisilla kanavilla. Lisäksi kaksinpelissä on pitkästä aikaa myös suomalaista menestystä, kun Emil Ruusuvuori on kairannut tiensä ATP-listan sadan joukkoon.

Vedonlyönnillisesti tennis on sangen haastava laji, sillä otteluiden ja turnausten tuloksiin vaikuttaa suunnaton määrä muuttujia. Vedonlyöjän kannattaa olla selvillä esim. pelialustoista, pelaajien tyyleistä, nykyvireestä, rasituksesta ja jopa seuraavista turnauksista.

Tennis-vedonlyönti

Live-vedonlyönnissä kannattaa olla tarkkana, sillä pelin virtaus ehtii muuttua moneen kertaan ottelujen ja jopa erien sisällä. Vedonlyönnin apuvälineeksi on käytettävissä suunnaton määrä turnaus- ja pelaajakohtaisia tilastoja, joihin hukkuu helposti.

Live-vedonlyönnissä kannattaa erityisesti tarkkailla pelaajien vireystilaa ja mahdollisia loukkaantumisia pelin aikana. Näihin ei kuitenkaan sovi ylireagoida, sillä jotkut pelaajat pyrkivät vaikuttamaan vastustajan peliin näyttelemällä haavoittuvaista kesken ottelun. Ainakin Novak Djokovic ja Gael Monfils ovat turvautuneet tällaisiin temppuihin.

Vedonlyönnin kannalta suurimmat sudenkuopat liittyvät juuri edellä mainittuihin tekijöihin. Yleensäkin kannattaa olla ylireagoimatta tiettyihin ilmiöihin. Varsinkin paras viidestä -systeemillä pelattavissa massa-alustan otteluissa on varottava liian suuren painon laittamista altavastaajan ensimmäisen erän voitolle.

Ennen vedonlyöntiä kannattaa selvittää itselleen tenniksen säännöt ja pistelaskusysteemit, jotka eivät aina ole aivan yksinkertaisia.

Lyönnit, pisteet, termit

Tennikseen liittyy paljon termejä – sekä pisteille, lyönneille että jopa pelivoitoille on omat terminsä.

  • syöttöruutu – kentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu, johon syötön on osuttava. Syöttö katsotaan hyväksytyksi, jos pallo koskettaa kentän pinnassa syöttöruudun rajaa.
  • ässä – läpisyöttö. Vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen tai vastustajan palautus ei osu hyväksytysti syöttäjän kenttäpuoliskolle. Tällöin syöttäjä saa pisteen.
  • murtopallo – piste, jonka syöttäjän vastustaja voittaa.
  • murto – vastustajan voittama syöttövuoro, jonka syöttäjä siis häviää. Murtopallot ratkaisevat usein koko ottelun, sillä lähtökohtaisesti pallossa etu on syöttäjällä.
  • pito – syöttäjän voittama syöttövuoro.
  • toinen syöttö – jos ensimmäinen syöttö on virheellinen eli se jää verkkoon tai ei osu syöttöalueelle, syöttäjä saa toisen syötön. Toisen syötön epäonnistuminen johtaa kaksoisvirheeseen, joten yleensä toinen syöttö otetaan enemmän varman päälle.
  • ”let” – jos pallo osuu verkkonauhaan, mutta jatkaa matkaansa syöttöalueen sisään, on kyseessä ”let”, mikä tarkoittaa syötön uusimista.
  • kaksoisvirhe – syöttö ei ole osunut pelialueelle tai on jäänyt verkkoon kahdesti. Tällöin piste tuomitaan vastustajalle.
  • ”Holds to Love, Breaks to Love” – Mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa ilman vastustajan pisteitä tai murto tapahtuu ilman syöttäjän pisteitä, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen siitä onko kyseessä pito vai murto.

Tennisottelu ratkeaa joko kahden tai kolmen erän voitosta. Erän viemiseen tarvitaan kuuden pelin voittaminen – tosin eron vastustajaan pitää olla kaksi peliä. Jos erässä nähdään 6-6 tasapeli, pelataan ratkaisupeli eli tie break, joka ratkeaa seitsemän pisteen voitolla. Pelin taas voittaa neljän pallon voitolla – myös tässä vaiheessa ero vastustajaan pitää olla kaksi palloa. Syöttövuorot ottelussa menevät vuorotellen.

Pelin taas voittaa neljän pallon voitolla – myös tässä vaiheessa ero vastustajaan pitää olla kaksi palloa. Syöttövuorot ottelussa menevät vuorotellen.

Tennis vedonlyöntimuodot

Ottelun voittaja – Veikkaa oikein ottelun voittaja. Tämä on kaikkein yksinkertaisin vedonlyöntimuoto, eikä se vaadi sen kummempaa avaamista.

Game handicap – pelitasoitus: Tässä vetomuodossa lasketaan yhteen pelaajien voittamien pelien määrä koko ottelussa. Vedonvälittäjä laskee pelaajille tasoitukset arvioidensa mukaan. Jos esimerkiksi lyöt altavastaajaa +3,5 geimin tasoituksella, kohteesi saa hävitä pelien määrän enintään kolmella. Huomattavaa on, että pelaaja saattaa hävitä pelien määrässä, vaikka voittaisi koko ottelun.

Set handicap – erätasoitus: Voit lyödä ottelun voittajaa erätasoituksella. Paras kolmesta systeemillä erätasoitus +1,5 tarkoittaa, että vetokohteesi on voitettava vähintään yksi erä ottelussa. -1,5 tasoituksella pelin on päätyttävä vetokohteesi voittoon erin 2-0.

Game winner – Tämä nopeatempoinen vetomuoto on syöttövuoron voittajasta.

Set correct score – Tässä vetomuodossa lyöt vetoa erän lopputuloksesta.

Set betting – Ottelun tarkasta lopputuloksesta erittäin voi myös luonnollisesti lyödä vetoa. Paras kolmesta -ottelussa mahdollisia tuloksia ovat 2-0, 2-1, 1-2 ja 0-2. Paras viidestä -systeemillä tulokset ovat 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 ja 0-3.

Total games – Ottelun kokonaispelimäärästä voi myös lyödä vetoa. Yleisesti tämä on over/under -veto.

Myös tenniksen livevedoissa on suuri määrä mitä mielikuvituksellisimpia vetoja tarjolla. Käytännössä jokaisen pelin voittajasta voi lyödä vetoa, ja vetoja löytyy myös esim. seuraavasta murtopallosta tai vaikkapa Go The Distance -veto, jossa arvioidaan, tuleeko ottelun viimeiseen erään tie break tai ylimääräisiä pelejä.

Mitä tietoja vedonlyöntiammattilaiset hyödyntävät tennisvedonlyönnissä?

Pelialustat

Tenniksen eri pelialustat vaikuttavat paljonkin pelaajien mahdollisuuksiin, sillä erityyppiset pelaajat hyötyvät eri alustoista. Emil Ruusuvuori esimerkiksi on vahvimmillaan kovilla alustoilla, kun taas hitaalla massakentällä pelin kokonaisvaltaisesti hallitsevat huippupelaajat ovat vahvoilla.

Karkeasti yleistäen kevät on massakenttien kulta-aikaa, kesällä jotkut turnaukset pelataan yhä harvinaisemmaksi käyvällä nurmialustalla, ja kovat kentät ovat erityisesti käytössä loppuvuodesta sisäturnauksissa.

Massakenttä

Massakenttä on päällystetty karkealla massalla, joka on jossain määrin kumimaista. Hidas alusta vaatii pelaajalta taitoa ja laaja-alaisuutta. Massakentällä pallon vauhti hidastuu, joten voimalyöjät eivät hyödy alustasta. Kierrelyöntien hyvästä hallinnasta on massalla olennaista hyötyä.

Suurista turnauksista Ranskan avoimet pelataan massalla. Turnauksen kautta aikojen parhaiten menestynyt pelaaja on Rafael Nadal, joka onkin tyyppiesimerkki massalla menestyvästä pelaajasta.

Kova kenttä

Kovan kentän alusta voi olla esim. betonia, asfalttia tai tekonurmea. Kova alusta on pelissä nopea, ja pallo pomppaa siinä oleellisesti korkeammalle kuin massalla. Peli on näin ollen nopeampaa, ja syöttöjen laatu nousee pelissä tärkeäksi. Massasta poiketen kovalyöntinen pelaaja hyötyy kovasta alustasta, sillä koviin lyönteihin on oleellisesti vaikeampi vastata.

Suurista turnauksista Australian ja Yhdysvaltain avoimet tennisturnaukset pelataan kovilla alustoilla. Pete Sampras tuli tunnetuksi loistavana kovan kentän hyödyntäjänä pelissään.

Nurmikenttä

Nurmi on haastava alusta pelaajalle, sillä eri olosuhteet, kuten sade, vaikuttavat nurmeen alustana. Myös nurmella kovasta syötöstä on pelaajalle etua. Pallo pomppaa nurmella matalasti, joten alakierteestä on hyötyä. Nurmella ei nähdä niin usein massakentiltä tuttuja palloralleja, vaan taktiikkaan kuuluvat oleellisena osana. mm. ärhäkät nousut verkolle.

Nurmikenttien klassikkoturnaus on luonnollisesti Wimbledonin turnaus, jossa eniten turnausvoittoja on Roger Federerillä.

Ranking-lista

Miesten tenniksessä pelaajat rankataan ATP (Association of Tennis Professionals) -rankingin mukaan viikoittain. Naispelaajilla on oma WTA (Women’s Tennis Association) -ranking. Ranking-listat päivitetään viikoittain.

Ranking-pisteitä saa riippuen siitä, miten pitkälle turnauksessa etenee. Ranking-pisteiden määrä riippuu turnauksen tasosta – suurimmat pisteet ovat jaossa isoissa Grand Slam -turnauksissa. Turnauspisteet ovat voimassa yhden vuoden. Pelaajan liikkeet ranking-listalla ovat nopea tapa tutkia pelaajan kehittymistä ja nykyvirettä.

Tenniskauden sisällä ylläpidetään myös erillistä Race-listaa, josta saa paremman käsityksen kyseisen vuoden tasosta. Vuoden alusta jokainen pelaaja aloittaa Race-listan nollasta pisteestä.

Pelaajan kunto

Pelaajan tuoreinta virettä kannattaa tutkia viimeaikaisten turnausten menestyksestä. Tämäkään ei välttämättä aina ole oikotie onneen, sillä jatkuva menestyminen turnauksissa voi johtaa otteluruuhkaan, jolloin jo pelkkä väsymys tai muut vaivat voivat olla jatkomenestyksen tiellä. Kannattaa myös ottaa huomioon, että joku turnaus voi ainoastaan toimia valmistavana tapahtumana tätä seuraavaan turnaukseen, jossa pelaajan sen hetkiset päätavoitteet ovat.

Pelaajatyypit

Tennis-vedonlyönnissä voidaan etua pyrkiä saamaan tutkimalla, miten pelaaja pärjää tietyntyyppisiä pelaajia vastaan. Tutkintaan voidaan ottaa esim. kovasyöttöiset pelaajat, kovaa ylä- tai alakierrettä käyttävät pelaajat, flättinä lyövät pelaajat sekä teknisesti taitavat kikkailijat.

On syytä huomata, että nämäkin tilastot tulevat heittelemään pelialustojen mukaan. Luonnollisesti hyödyt, jos et tyydy pelkkiin tilastoihin, vaan jaksat myös katsella paljon tennistä. Myös isojen turnausten asiantuntijoiden kommenteissa on monesti tiedonmurusia, jotka auttavat saamaan etua markkinaan.

Toki pelaajien H2H-tilastot kertovat omaa kieltään, mutta kovin vanhoihin otteluihin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, sillä pelaajien taitotaso ja kunto voivat vaihdella paljonkin jo lyhyen ajan sisään. Lisäksi H2H-tilastoja on niin helppo tutkia, että niiden vaikutus näkyy vahvasti kerroinasettelussa.

Tilastot

Tenniksessä eivät tilastot ainakaan lopu kesken. Tärkeimpiä pelaajakohtaisia tilastoja ovat erilaiset syöttöön liittyvät statsit (mm. syöttönopeus ja ykkössyötön onnistuminen). Myös syöttöjen vastaanottoon liittyvät lukemat ovat tilastojen ydinmehua, kuten myös syöttövuorojen murtoprosentit.

Turnauksen edetessä arvokasta lisätietoa saadaan turnaustilastoista. Edellisten otteluiden voittolyönneistä tai helpoista virheistä voi saada lisätietoa kentän sopivuudesta pelaajalle. Kannattaa huomata, ettei kovia kenttiä voi yleistää liikaa, sillä kenttiä on tänä päivänä monilla nopeuksilla ja jopa käytetyt pallot vaikuttavat pelin nopeuteen.

Missä voin lyödä vetoa tenniksestä?

Käytännössä kaikki vedonvälittäjät pitävät tennistä laajasti listoillaan. Bet365 voidaan mainita erityisen kattavana välittäjänä livevetojen suhteen. Kannattaa tarkastaa tennikseen liittyviä vedonlyönti kampanjoita, joista saa mukavaa lisäetua.

Tenniksessä sattuu usein luovutuksia kesken ottelun mm. loukkaantumisten tai väsymisen vuoksi. Vedonlyönnissä kannattaa olla selvillä eri vedonvälittäjien käytännöistä luovutusten suhteen. Toisille bookkereille tarvitsee pelata vain yksi pallo, ja luovuttaja merkataan hävinneeksi, kun toisilla välittäjillä ottelua pitää pelata pidemmälle, jotta vedot eivät menisi “voidiksi”.

10 euroa pelirahaa