Vedonlyöntiopas tennikseen

Tennis on nauttinut perinteisesti vedonlyöjien suosiota, mikä ei yllätä. Elegantti mailapeli on luonteeltaan erilainen muihin pallopeleihin verrattuna ja tämä vaikuttaa ilman muuta myös vedonlyönnin suositeltaviin tulokulmiin.

Tennisvetoja pohtiessa kannattaa huomioida erilaisia pelin kulkuun vaikuttavia tekijöitä. Pre match –vedoissa korostuvat pelialusta, vire, syöttöprosentit, murtoprosentit sekä keskinäiset ottelut. ”Huonommat” pelaajat voivat olla maailmantähtiä parempia jollain alustalla tai he voivat osata pelata juurikin oikealla tavalla tiettyä pelaajaa vastaan.

Pelialustat

Virallisia pelialustoja on kolme ja näiden eroavaisuudet ovat huomattavia. Pallo pomppii eri tavalla, kierteet ottavat osumasta eri lailla kiinni ja jopa kentällä liikkuminen on hieman erilaista. Erikseen on tietysti vielä sisäkentät, jolloin pelaajien hapenotto muuttuu ulkokenttäpeleihin verrattuna.

Kova kenttä

Kovan kentän perustana käytetään pääsääntöisesti asfalttia, betonia tai tekonurmea. Kovalla kentällä pallo pomppii parhaiten, ja peli on nopeatempoista. Kovalla alustalla pelatessa suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi nousee syötön laatu. Ykkössyötöistään elävillä pelaajilla on korostetun hyvät mahdollisuudet pärjätä juuri kovan kentän turnauksissa.

Massakenttä

Kaikista kolmesta kenttätyypistä massakenttä on hidastempoisin. Massakentällä pelaajalla tulee olla lähes kaikki tenniksen osa-alueet hallussa, jotta voi pärjätä. Esimerkkeinä toimivat maailman kärkinimet Roger Federer, Rafael Nadal sekä Novak Djokovic. Massalla syötön merkitys on verrattain pieni, mutta sekä palautukset että kierteet ovat avainasemassa massalla. Pisimmät pallorallit pelataankin massakentillä.

Nurmikenttä

Nurmella syötön merkitys on suurimmillaan. Tämä kenttä on nopein alusta, ja syötön laatu on kaikista tärkein nurmikentällä, koska pallo pomppii merkittävästi vähemmän. Nurmikentällä noustaan myös paljon verkolle syötön jälkeen juurikin pallon pomppimisen vuoksi. Nurmella peli on nopeinta ja pallorallit lyhyitä. Eritoten alakierteet ovat varsinaista myrkkyä palauttajalle.

Pelin kulku

Tennisottelut ovat aina ”paras kolmesta” tai ”paras viidestä”. Paras kolmesta -ottelussa pelaajan voittaessa kaksi erää hän voittaa koko ottelun. Miesten Grand Slam -turnauksista tutuksi tulleessa paras viidestä -pelimuodossa puolestaan pelaajan tulee voittaa kolme erää voittaakseen ottelun.

Syöttövuorot menevät vuorotellen. Oman syöttövuoron voittoa kutsutaan termillä pito ja häviämistä termillä murto.

Syöttövuoro eli peli

Syöttövuoron voittaa, jos saa kasaan neljä pistettä. Tenniksessä pisteet eivät kuitenkaan mene 1,2,3,4 -kaavalla.

Pisteet jakautuvat seuraavasti: 15, 30, 40, W.

Jos kuitenkin syöttövuoro venyy 40-40 -tilanteeseen eli deuceen, voitto tulee kahden pisteen erolla. Jos piste saadaan deucessa, saa pelaaja advantagen eli edun. Tämän jälkeen jos edun saanut pelaaja voittaa toisen pisteen heti perään, voittaa hän kyseisen syöttövuoron.

Erät

Yhden erän mitta vaihtelee 6-12 syöttövuoron välillä. Erän voittaa, jos voittaa kuusi syöttövuoroa eli peliä. Pelien ero tulee olla vähintään kaksi, eli esimerkiksi 6-4 tai 7-5. Mahdollista on myös, että erässä nähdään 13. peli, jolloin erä ei pääty kahden pelin eroon. Tälläistä peliä kutsutaan tie-breakiksi.

Tie-breakissa syöttöjä syötetään kaksi kerrallaan, pois lukien ensimmäinen syöttö. Tie-breakin voittaa, kun saa kasaan seitsemän pistettä. Mikäli tie-break etenee 6-6 –tilanteeseen, voittaa tie-breakin kahden pisteen erolla.

Lyönnit, pisteet, termit

Tennikseen liittyy paljon termejä. Sekä pisteille, lyönneille että jopa pelivoitoille on omat terminsä.

  • syöttöruutu – kentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu, johon syötön on osuttava.
  • ässä – läpisyöttö. Kun syöttäjä syöttää, vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen ja syöttäjä saa pisteen.
  • murtopallo – piste, jonka voittaessa syöttäjän vastustaja voittaa pelin
  • murto – syöttäjän häviämä syöttövuoro
  • pito – syöttäjän voittama syöttövuoro
  • toinen syöttö – jos ensimmäinen syöttö on virheellinen eli se jää verkkoon tai ei osu syöttöalueelle, tulee toinen syöttö
  • ”let” – jos pallo osuu verkkonauhaan, mutta jatkaa matkaansa syöttöalueen sisään, on kyseessä ”let”, mikä tarkoittaa syötön uusimista.
  • kaksoisvirhe – syöttö ei ole osunut pelialueelle tai on jäänyt verkkoon kahdesti
  • ”Holds to Love, Breaks to Love” – Mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa tuloksella 40-0 tai murto tapahtuu tuloksella 40-0, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen siitä onko kyseessä pito vai murto.

Tennisvedonlyönti

Tennisvedonlyönti on aivan oma maailmansa. Ennen ottelua lyötävissä vedoissa kannattaa huomioida hieman erilaisia asioita kuin livevedonlyönnissä. Pre match -vedoissa on hyvä huomioida tilastot, keskinäiset ottelut, nykyvire, pelialusta ja syöttöprosentit.

Livevedoissa lähes kaikki pelaajia koskeva statistiikka annetaan liveseurannan kautta. Vedonlyönnissä on myös erityisen tärkeää katsoa mitä sarjaa kyseinen ottelu edustaa. ITF on heikkotasoisinta ja myös arvaamatonta. ATP ja WTA ovat tenniksen kovimmat liigat.

ATP on miesten eliittiliiga ja WTA naisten. Huomionarvoista on, että naisten tennisotteluissa nähdään huomattavan paljon enemmän murtoja, eli murto- ja syöttötilastojen tutkiminen korostuu juuri esimerkiksi WTA:ssa.

Prematch -vedonlyönti ja -kohteet

Tilastojen tutkiminen on tärkeää monen muun palloilulajin tapaan myös tenniksessä. Ennen ottelua lyötävissä vedoissa kannattaa ottaa huomioon kuitenkin paljon muutakin. Varianssia on niin paljon, ettei tätäkään lajia voi täysin ennakoida. Vire, loukkaantumiset, fyysiset vaivat ja henkinen puoli ovat vain murto-osa kaikista mahdollisista takaiskuista, joita tennisvedoissa voi kokea.

Ensimmäisenä tarkistetaan kuitenkin pelialusta. Kovalla alustalla pelattaessa syötön rooli kasvaa. Tämän seurauksena hyvät syöttäjät pärjäävät paljon paremmin kovalla alustalla, sillä pallorallit pysyvät lyhyinä. Pallo pomppii paljon ja mikäli pelaajalla riittää lyöntivoimaa, antaa se jo suurta etua.

Toisena tarkastellaan tilastoja. Ehdottoman tärkeää on tutkia syöttöprosenttien lisäksi myös murtoprosentit, sillä murto- ja syöttökykyinen pelaaja alkaa hipoa jo kärkipään poikien kantapäitä. Tämän lisäksi ehdottoman tärkeää on tarkastella pelattavalla kenttäpohjalla viimeaikaista virettä sekä pelaajien keskinäisiä otteluita kuluvalta ja miksei myös edelliseltä kaudelta.

Tilastot ja paperitiedot eivät kerro kuitenkaan kaikkea. Otteluita seuratessa pystyy havainnoimaan pelaajien pelityyliä, strategiaa ja fyysisiä sekä psyykkisiä ominaisuuksia. Nämä ovat ehdottoman tärkeitä pre match -vetoja tutkiessa. Näillä tiedoilla pääsee jo hyvin pitkälle.

Livevedonlyönti

Livevedoissa tarvittava statistiikka on kulloinkin tiedossa peliyhtiöiden kattavan liveseurannan ansiosta. Ottelun seuraaminen livenä esimerkiksi streamista on suositeltavaa, jotta ottelusta saa muodostettua hyvän kokonaiskuvan. Nopea reagointi on livevedossa huipputärkeää eli vedot kannattaa asettaa vauhdilla, kun tilanne ottelussa näyttää edulliselta.

Livevedonlyöntiin ei ole muuta vihjettä kuin se, että seuraa otteluita ja odottaa kärsivällisesti otollista vetohetkeä. Vedon ajoittaminen oikeaan hetkeen vaatii kokemusta ja näkemystä, mikä on jokaisen saavutettavissa.

Tenniksen vedonlyöntikohteet

Seuraavaksi listaamme tavallisimpia tenniskohteita. Osa kohteista ovat mahdollisia myös pre match -vedoissa, mutta pelien lopputulokset sekä pisteveikkaukset ainoastaan live-vedonlyönnissä.

Ottelun voittaja
Ottelun voittajaveikkaus – kaikkein helpoiten ymmärrettävä tennisvedonlyöntikohde.

Game handicap – pelitasoitus
Toiselle pelaajalle annetaan vetoon pelitasoitus, esimerkiksi +1,5 peliä. Jos pelaat pelaaja A:ta +1,5 tasoituksella ja hän häviää maksimissaan yhdellä pelillä, voitat vedon.

Tässä kohdetyypissä lasketaan ainoastaan voitettujen pelien kokonaismäärää eli vaikka veikkaamasi pelaaja voittaisi koko ottelun, voit silti teoriassa hävitä +1,5:n pelitasoitusvedon.

Game winner
Veikataan syöttövuoron voittajaa.

Game correct score
Veikataan pelin tarkkaa lopputulosta.
Vaihtoehdot: 40-0, 40-15, 40-30, W-40 ja tietysti sama toisin päin.

Game X to Deuce
Veikataan päätyykö tietty syöttövuoro 40-40 -tilanteeseen.

Set handicap
Erätasoitus eli +1,5 tai -1,5 erää. Mikäli lyöt vedot +1,5 erää, voi pelaaja hävitä ottelun, mutta vain yhden erän turvin, jotta vetosi osuu. Jos vetosi on -1,5 erää, tulee pelaajan voittaa vähintään kahden erän marginaalilla.

Set Correct Score
Veikataan erän lopputulosta – 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-5, 7-6 ja sama toisin päin.

Set betting
Veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta. Paras kolmesta -vaihtoehtoina on 2-0, 2-1, 0-2, 1-2 – paras viidestä: 3-0, 3-1, 3-2, 0-3, 1-3, 2-3.

Total games in set, Total games in match
Veikataan pelien kokonaismäärää erässä tai ottelussa

Missä voin lyödä vetoa tenniksestä?

Bet365:lla on erityisesti livevetoon suorastaan naurettavan hyvä valikoima erilaisia turnauksia ja kohteita.Unibet Pinnacle ovat niin ikään maininnan arvoisia sivustoja tennisvedonlyöntiin. Unibet panostaa myös tenniksessä kampanjapuoleen.