Vedonlyöntiopas tennikseen

Tenniksen arviointiin liittyy monia erilaisia tekijöitä. Prematch-vedoissa tulee ottaa huomioon pelialusta, vire, syöttöprosentit, murtoprosentit sekä keskinäiset ottelut. ”Huonommat” pelaajat voivat olla kärkipäätä parempia jollain alustalla tai he voivat osata pelata juurikin oikealla tavalla tiettyä pelaajaa vastaan. Esimerkiksi Brown on peitonnut useampaan otteeseen suuren Nadalin.

Pelialustat

Erilaisia virallisia pelialustoja on kolmea erilaista. Nämä eroavat toisistaan monellakin tavalla. Pallo pomppii täysin eritavalla, kierteet ottavat osumasta eri lailla kiinni ja jopa kentällä liikkuminen on hieman erilaista. Erikseen on tietysti vielä sisäkentät, jolloin hapenotto muuttuu.

Kova kenttä

Kovan kentän perustana käytetään pääsääntöisesti asfalttia, betonia tai tekonurmea. Kovalla kentällä pallo pomppii parhaiten, ja peli on todella nopeatempoista. Kovalla alustalla pelatessa suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi nousee syötön laatu. Kun syöttö on kunnossa, on todella paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä kovalla kentällä pelattavissa turnauksissa.

Massakenttä

Kaikista kolmesta kenttätyypistä tämä on hidastempoisin. Massakentällä tulee pelaajalla olla lähes kaikki tenniksen osa-alueet hallussa, jotta voi pärjätä. Esimerkkeinä Roger Federer, Rafael Nadal sekä Novak Djokovic, jotka ovat maailman ehdotonta kärkeä. Massalla syötön merkitys ei ole niin suuri, mutta sekä palautukset että kierteet ottavat todella ison roolin tällä kenttätyypillä, sillä pisimmät pallorallit pelataan juurikin massakentillä.

Nurmikenttä

Nurmella syötön merkitys on suurimmillaan. Tämä kenttä on nopein alusta, ja syötön laatu on kaikista tärkein nurmikentällä. Pallo pomppii merkittävästi vähemmän. Nurmikentällä noustaan myös yleisimmin verkolle syötön jälkeen, juurikin pallon pomppimisen vuoksi. Nurmella pelattaessa peli on nopeinta, ja pallorallit lyhyitä. Pallo pomppii todella vähän, joten varsinkin alakierteet ovat varsinaista myrkkyä palauttajalle.

Pelin kulku

Ottelussa noudatetaan politiikkaa ”paras kolmesta” tai ”paras viidestä”. Paras kolmesta ottelussa pelaajan voittaessa kaksi erää hän voittaa koko ottelun. Paras viidestä pelimuodossa puolestaan pelaajan tulee voittaa kolme erää voittaakseen ottelun. Syöttövuorot menevät vuorotellen. Syöttövuoron voittoa kutsutaan termillä pito ja puolestaan häviämistä termillä murto.

Syöttövuoro eli peli

Syöttövuoron voittaa, jos saa kasaan viisi pistettä. Tenniksessä pisteet ei kuitenkaan syöttövuorossa mene 1,2,3,4,5 kaavalla. Pisteet jakautuvat seuraavasti: 15, 30, 40, (45,W).

Mikäli syöttövuoro venyy 40-40 -tilanteeseen eli deuceen, voitto tulee kahden pisteen erolla. Jos piste saadaan deucessa, saa pelaaja advantagen eli edun. Tämän jälkeen mikäli voittaa toisen pisteen heti perään, voittaa kyseisen syöttövuoron.

Erät

Yhden erän mitta vaihtelee 6-12 syöttövuoron välillä. Erän voittaa, jos voittaa syöttövuoroja – pelejä voittaa kuusi, mikäli silloin pelien ero on kahden mittainen, eli esimerkiksi tilanne olisi 6-4. Mahdollista on myös, että erässä nähdään ns. 13 peli, joka on nimeltään tie-break.

Tie-Breakissa syöttöjä syötetään kaksi kerrallaan, poislukien ensimmäinen syöttö. Tie-Breakin voittaa, kun saa kasaan seitsemän pistettä. Mikäli tilanne menee niinkin pitkälle, että pisteitä on molemmilla 6 (6-6), voittaa Tie-Breakin kahden pisteen erolla.

Lyönnit, pisteet, termit

Tennikseen liittyy paljon termejä. Sekä pisteille, lyönneille että jopa pelivoitoille on omat terminsä.

  • ässä – läpisyöttö.
    -> Kun syöttäjä syöttää, vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen ja syöttäjä saa pisteen.
  • murtopallo-piste, jonka voittaessa syöttäjän vastustaja voittaa pelin
  • murto – syöttäjän häviämä syöttövuoro
  • pito – syöttäjän voittama syöttövuoro
  • toinen syöttö – kun ensimmäinen syöttö on ollut virheellinen eli jäänyt verkkoon tai ei ole osunut syöttöalueelle, tulee ”uusi” tai ”toinen” syöttö
  • kaksoisvirhe – syöttäjän syöttö ei ole osunut pelialueelle tai on jäänyt verkkoon kahdesti
  • Holds to Love, Breaks to Love – Mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa tuloksella 40-0 tai murto tapahtuu tuloksella 40-0, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen siitä onko kyseessä murto vai pito.

Syöttö on virheellinen, mikäli se jää verkkoon tai jos se ei osu ”syöttöruutuun”. Syöttöruutu on tenniskentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu.

Tennisvedonlyönti

Tenniksessä vedonlyönti on aivan oma maailmansa. Ennen ottelua lyötävissä vedoissa tulee ottaa huomioon erilaisia asioita, kun taas live-vedonlyönnissä. Prematch-vedoissa tulee ottaa huomioon paljon tilastoja, keskinäisiä otteluita, nykyvirettä, pelialustaa ja syöttöprosentteja.

Livevedoissa puolestaan lähes kaikki pelaajia koskeva statistiikka annetaan liveseurannan kautta. Vedonlyönnissä on myös erityisen tärkeää katsoa mitä sarjaa kyseinen ottelu edustaa. ITF on heikkotasoisinta ja myös arvaamatonta. ATP ja WTA ovat kovimmat liigat.

ATP on miesten eliittiliiga, ja WTA puolestaan naisten. Huomioitavaa myös on, että naisten tennisotteluissa nähdään huomattavan paljon enemmän murtoja, eli murto- ja syöttötilastojen tutkiminen korostuu tässä sarjassa.

Prematch -vedonlyönti ja -kohteet

Tilastojen tutkiminen on tärkeää myös tenniksessä. Ennen ottelua vedettävissä vedoissa tulee kuitenkin ottaa huomioon paljon muutakin. Variansseja on niin paljon, ettei tätäkään lajia voi täysin ennakoida. Vire, loukkaantumiset, vaivat ja henkinen puoli ovat vain murto-osa kaikista mahdollisista takaiskuista, joita tennisvedoissa voi kokea.

Ensimmäisenä tarkistetaan kuitenkin pelialusta. Kovalla pelattaessa syötön rooli kasvaa. Tämän seurauksena syöttäjät pärjäävät paljon paremmin kovalla alustalla, sillä pallorallit pysyvät maltillisina. Pallo pomppii paljon ja mikäli pelaajalla lyöntivoimaa riittää, antaa se jo etua pitkälle.

Toisena tarkastellaan tilastoja. Ehdottoman tärkeää on tutkia syöttöprosenttien lisäksi myös murtoprosentit, sillä pelaaja, joka osaa murtaa ja syöttää alkaa hipoa jo kärkipään poikien kantapäitä. Tämän lisäksi ehdottoman tärkeää on tarkastella pelattavalla kenttäpohjalla viimeaikaista virettä sekä pelaajien keskinäisiä otteluita kuluvalla kaudella. Osa pelaajista osaa pistää tiukille kovimmatkin kärkimiehet, vaikka eivät itse menestyisikään. Tietyt pelityylit purevat paremmin kuin toiset – varsinkin, kun kyseessä on yksilölaji.

Tilastot ja paperitiedot eivät kerro kuitenkaan kaikkea. Otteluita seuratessa pystyy havainnoimaan pelaajien pelityyliä, strategiaa ja fyysisiä sekä psyykkisiä ominaisuuksia. Nämä ovat ehdottoman tärkeitä prematch-vetoja tutkiessa. Näillä tiedoilla pääsee jo hyvin pitkälle.

Livevedonlyönti

Livevedoissa kaikki tarvittava statistiikka on tiedossa. Ottelun seuraaminen livenä esimerkiksi streamista on ehdottoman tärkeää, jotta saa tilanteesta saa kokonaiskuvan, ja kykenee miettimään mahdollisia kohteita. Vedon asettaminen tulee kuitenkin kohdistaa juuri oikeaan hetkeen, jolloin kerroin on suurimmillaan ja voiton mahdollisuus on tapissa.

Livevedonlyöntiin ei ole muuta vihjettä kuin se, että seuraa otteluita ja on kärsivällinen. Vedon ajoittaminen oikeaan hetkeen vaatii kokemusta ja näkemystä, mikä on jokaisen saavutettavissa.

Seuraavaksi listaamme erilaisia kohteita. Osa kohteista ovat mahdollisia myös prematch-vedoissa, mutta pelien lopputulokset sekä pisteveikkaukset ainoastaan live-vedonlyönnissä.

Ottelun voittaja
Kaikessa yksinkertaisuudessaan veikataan ottelun voittajaa.

Handicap games
Mahdollista antaa pelitasoitus, esimerkiksi +1,5 peliä. Esimerkiksi jos annat toiselle pelaajalle tasoitusta +1,5, veto menee oikein mikäli hän häviää maksimissaan yhdellä pelillä kokonaisuudessaan tai voittaa enemmän pelejä.

Myöskin tasapelipeleissä on mahdollinen, jolloin veto on voittava
Esimerkiksi: Shapovalov+1,5 – Tsitsipas -ottelun tulos olisi: 6-4, 6-7, 6-7. Tällöin pelejä olisi voitettu yhtä monta, mutta tasoituksen ansiosta veto olisi voittava.

Game winner
Veikataan kyseisen syöttövuoron voittajaa.

Game correct score
Veikataan pelin tarkkaa lopputulosta.
Vaihtoehdot: 40-0, 40-15, 40-30, W-40 ja samat toisinpäin.

Game X to Deuce
Veikataan päätyykö kyseinen syöttövuoro 40-40 -tilanteeseen.

Set handicap
Erätasoitus eli +1,5 tai -1,5 erää. Mikäli lyöt vedot +1,5 erää, voi pelaaja hävitä ottelun, mutta vain yhden erän turvin jotta vetosi osuu. Mikäli lyödään -1,5 erää, tulee pelaajan tulee voittaa vähintään kahden erän turvin.

Set Correct Score
Veikataan erän lopputulosta – 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-6 ja samat toisinpäin.

Set betting
Veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta. Paras kolmesta -vaihtoehtoina on 2-0, 2,1, 0-2, 1-2 – paras viidestä: 3-0, 3-1, 3-2 0-3, 1-3, 2-3.

Total games in set, Total games in match
Veikataan pelien kokonaismäärää erässä tai ottelussa.