Vedonlyöntiopas tennikseen

Tässä kirjoituksessa kerron tenniksen pelinkulusta, säännöistä, vedonlyöntikohteista sekä jaan omat vinkkini tenniksen tutkimiseen ja ottelun arvioimiseen. Tenniksen arviointiin liittyy monia erilaisia tekijöitä. Prematch-vedoissa tulee ottaa huomioon pelialusta, vire, syöttöprosentit, murtoprosentit sekä keskinäiset ottelut, sillä ”huonommat” pelaajat voivat olla kärkipäätä parempia jollain alustalla tai he voivat osata pelata juurikin oikealla tavalla tiettyä pelaajaa vastaan. Esimerkiksi Brown on peitonnut useampaan otteeseen suuren Nadalin.

Pelialustat
Erilaisia virallisia pelialustoja on kolmea erilaista. Nämä eroavat toisistaan monellakin tavalla. Pallo pomppii täysin eritavalla, kierteet ottavat erilailla kiinni osumasta ja jopa kentällä liikkuminen on hieman erilaista. Erikseen on tietysti vielä sisäkentät, jolloin hapenotto on erilaista, vaikkei niin merkittävästi.

Kovakenttä
Kovan kentän perustana käytetään pääsääntöisesti asfalttia, betonia tai tekonurmea. Kovalla kentällä pallo pomppii parhaiten, ja peli on todella nopeatempoista. Kun pelataan kovalla alustalla, suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi nousee syötön laatu. Kun syöttö on kunnossa, on todella paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä kovalla kentällä pelattavissa turnauksissa.

Massakenttä
Kaikista kolmesta kenttätyypistä tämä on hidastempoisin. Massakentällä tulee pelaajalla olla lähes kaikki tenniksen osa-alueet hallussa, jotta voi tässä pärjätä. Esimerkkeinä Roger Federer, Rafael Nadal sekä Novak Djokovic, jotka ovat maailman ehdotonta kärkeä. Massalla syötön merkitys ei ole niin suuri, mutta palautukset sekä kierteet ottavat todella ison roolin tällä kenttätyypillä, sillä pisimmät pallorallit pelataan juurikin massakentillä, koska peli on hitaampaa kuin muilla kenttätyypeillä.

Nurmikenttä
Nurmella syötön merkitys on suurimmillaan. Tämä kenttä on nopein alusta, ja syötön laatu on kaikista tärkein juurikin tällä kenttätyypillä. Pallo pomppii todella paljon vähemmän kuin muilla kentillä. Nurmikentällä noustaan myös yleisimmin verkolle syötön jälkeen, juurikin pallon pomppimisen vuoksi. Nurmella pelattaessa peli on nopeinta, ja pallorallit lyhyitä. Pallo pomppii todella vähän, joten varsinkin alakierteet ovat varsinaista myrkkyä palauttajalle.

Pelinkulku

Ottelussa noudatetaan politiikkaa ”paras kolmesta” tai ”paras viidestä”. Tämä tarkoittaa siis sitä, että paras kolmesta ottelussa pelaajan voittaessa kaksi erää, hän voittaa koko ottelun. Puolestaan paras viidestä pelimuodossa pelaajan tulee voittaa kolme erää voittaakseen ottelun. Syöttövuorot menevät vuorotellen. Syöttövuoron voittoa kutsutaan termillä ”Pito” ja puolestaan häviämistä termillä ”Murto”.

Syöttövuoro, eli peli
Syöttövuoron voittaa, jos saa kasaan 5 pistettä. Tenniksessä pisteet ei kuitenkaan syöttövuorossa mene 1,2,3,4,5 kaavalla, vaan hieman erilailla. Pisteet jakautuvat seuraavasti: 15, 30, 40, (45,W). Tässäkin on pieni mutka matkassa. Mikäli syöttövuoro venyy 40-40 tilanteeseen, eli Deuceen, niin voitto tulee kahden pisteen erolla. Jos piste saadaan Deucessa, niin saa edun, eli Advantagen, jonka jälkeen jos voittaa toisen pisteen heti perään, voittaa kyseisen syöttövuoron.

Erät
Yhden erän mitta vaihtelee 6-12 syöttövuoron välillä. Erän voittaa, jos voittaa syöttövuoroja, eli pelejä voittaa kuusi, mikäli silloin pelien ero on 2 mittainen, eli esimerkiksi tilanne olisi 6-4. Mahdollista on myös, että erässä nähdään ns. 13 peli, joka on nimeltään Tie-Break.
Tie-Breakissa syöttöjä syötetään 2 kerrallaan, poislukien ensimmäinen syöttö. Tie-Breakin voittaa, kun saa kasaan seitsemän pistettä, mutta jos tilanne menee niinkin pitkälle, että pisteitä on molemmilla 6 (6-6), niin Tie-Breakin voittaa kahden pisteen erolla.

Lyönnit, pisteet, termit
Tennikseen liittyy termejä paljon. Pisteille on omat termit, lyönneille omansa ja jopa pelivoitoille omansa. Alla olen listannut näistä tärkeimpiä.

  • Ässä = tarkoittaa läpisyöttöä. Eli kun syöttäjä syöttää, niin vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen, ja syöttäjä saa pisteen.
  • Murtopallo = piste, jonka voittaessa syöttäjän vastustaja voittaa pelin.
  • Murto = Syöttäjän häviämä syöttövuoro
  • Pito =syöttäjän voittama syöttövuoro
  • Toinen syöttö = kun ensimmäinen syöttö on ollut virheellinen, eli jäänyt verkkoon, tai ei ole osunut syöttöalueelle, niin tulee ”uusi” tai ”toinen” syöttö.
  • Kaksoisvirhe = Syöttäjän syöttö ei ole osunut pelialueelle, tai on jäänyt verkkoon kahdesti
  • Holds to Love, Breaks to Love = Eli mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa tuloksella 40-0, tai murto tapahtuu tuloksella 40-0, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen onko kyseessä murto vai pito.

Syöttö on virheellinen, mikäli se jää verkkoon, tai jos se ei osu ”syöttöruutuun”. Syöttöruutu on Tenniskentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu.

Tennistä koskeva vedonlyönti

Tenniksessä vedonlyönti on aivan oma maailmansa. Ennen ottelua lyötävissä vedoissa tulee ottaa huomioon erilaisia asioita, kun taas live-vedonlyönnissä. Prematch vedoissa tulee ottaa huomioon paljon tilastoja, keskinäisiä otteluita, nykyvirettä, pelialustaa ja syöttö prosentteja. Livevedoissa puolestaan lähes kaikki pelaajia koskeva statistiikka annetaan liveseurannan kautta.
Vedonlyönnissä on myös erityisen tärkeää katsoa mitä sarjaa kyseinen ottelu edustaa. ITF on heikkotasoisinta, ja myös arvaamatonta. ATP ja WTA ovat kovimmat liigat. ATP on miesten eliittiliiga, ja WTA puolestaan naisten. Myöskin huomioitavaa on, että naisten tennisotteluissa nähdään huomattavan paljon enemmän murtoja, eli murto- ja syöttötilastojen tutkiminen korostuu tässä sarjassa.

Prematch vedonlyönti ja kohteet
Tilastojen tutkiminen on tärkeää myös tenniksessä. Ennen ottelua vedettävissä vedoissa tulee kuitenkin ottaa huomioon paljon muutakin. Variansseja on niin paljon, ettei tätäkään lajia voi täysin ennakoida. Vire, loukkaantumiset, vaivat ja henkinen puoli ovat vain murto-osa kaikista mahdollisista takaiskuista, joita tennisvedoissa voi kokea.

Ensimmäisenä tarkistetaan kuitenkin pelialusta. Kovalla pelattaessa syötön rooli kasvaa. Tämän seurauksena syöttäjät pärjäävät paljon paremmin kovalla alustalla, sillä pallorallit pysyvät maltillisina. Pallo pomppii paljon, ja mikäli pelaajalla lyöntivoimaa riittää, niin se antaa etua jo pitkälle.

Toisena sitten tarkastellaan tilastoja. Ehdottoman tärkeää on tutkia syöttöprosenttien lisäksi myös murtoprosentit, sillä pelaaja, joka osaa murtaa ja syöttää alkaa hipoa jo kärkipään poikien kantapäitä. Tämän lisäksi ehdottoman tärkeää on tarkastella viimeaikaista virettä pelattavalla kenttäpohjalla, ja myöskin pelaajien keskinäisiä otteluita kuluvalla kaudella. Osa pelaajista osaa pistää tiukille kovimmatkin kärkimiehet, vaikka eivät itse menestyisikään. Tietyt pelityylit purevat paremmin kuin toiset varsinkin, kun kyseessä on yksilölaji.

Tilastot ja paperitiedot eivät kerro kuitenkaan kaikkea. Tenniksen osalta lajin seuraaminen, ja tällä tarkoitan otteluiden katsomista. Tällöin pystyy havainnoimaan pelaajien pelityyliä, strategiaa ja fyysisiä sekä psyykkisiä ominaisuuksia. Nämä ovat ehdottoman tärkeitä, kun Prematch-vetoja alkaa tutkimaan.
Näillä tiedoilla pääsee jo hyvin pitkälle. Pitää myös aina kantaa ajatus takaraivoissa, ettei vedonlyönti todellakaan ole juoksukilpailu. Myös tärkeää on tiedostaa, että ylä- ja alamäet kohdataan, mutta ns. tilttivetoja ei saa tulla, vaan pidetään fiksu meininki betsauksessa!

Livevedonlyönti
Livevedoissa kaikki tarvittava statistiikka on tiedossa. Ottelun seuraaminen livenä esimerkiksi streamista on ehdottoman tärkeää, jotta saa tilanteesta saa kokonaiskuvan, ja pystyy miettiä mahdollisia kohteita. Vedon asettaminen tulee kuitenkin kohdistaa juuri oikeaan hetkeen, jolloin kerroin on suurimmillaan, ja voiton mahdollisuus on tapissa.

Livevedonlyöntiin ei ole muuta vihjettä kuin se, että SEURAA ottelua ja OLE KÄRSIVÄLLINEN. Vedon ajoittaminen oikeaan hetkeen vaatii kokemusta ja näkemystä, mutta kaikkien on mahdollinen nämä myös hankkia. Myös tulee miettiä, mikä olisi paras kohde, jos ei voittajaa voi selkeästi ottelun kulun ja silloisen pelaamisen perusteella nimetä.

Seuraavaksi kerroin hieman erilaisista kohteista. Osa kohteista on myös prematch-vedoissa mahdollista, mutta pelien lopputulokset sekä pisteveikkaukset ovat ainoastaan live-vedonlyönnissä mahdollisia.

Ottelun voittaja
Kaikessa yksinkertaisuudessaan veikataan ottelun voittajaa.

Handicap games
mahdollinen antaa pelitasoitus, esimerkiksi +1,5 peliä. Esimerkiksi, jos annat toiselle pelaajalle tasoitusta +1,5, niin veto menee oikein, mikäli hän häviää maksimissaan yhdellä pelillä kokonaisuudessaan, tai voittaa enemmän pelejä. Myöskin tasapeli peleissä on mahdollinen, jolloin veto on voittava
Esimerkiksi, Shapovalov+1,5 – Tsitsipas ottelun tulos olisi: 6-4, 6-7, 6-7. Jolloin pelejä olisi voitettu yhtä monta, mutta tasoituksen ansiosta veto olisi voittava.

Game winner
veikataan kyseisen syöttövuoron voittajaa

Game correct score
veikataan pelin tarkkaa lopputulosta.
Vaihtoehdot: 40-0, 40-15, 40-30, W-40 samat myöskin toisinpäin.

Game X to Deuce
veikataan päätyykö kyseinen syöttövuoro 40-40 tilanteeseen

Set handicap
Erätasoitus, eli +1,5 tai -1,5 erää. Mikäli lyöt vedot +1,5 erää, niin voi pelaaja hävitä ottelun, mutta vain yhden erän turvin, jotta vetosi osuu. Mikäli lyödään -1,5 erää, niin pelaajan tulee voittaa vähintään kahden erän turvin.

Set Correct Score
Eli tässä veikataan erän lopputulosta.
6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-6 ja samat toisinpäin.

Set betting
Tässä veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta. Eli ”paras kolmesta” vaihtoehtoina on 2-0, 2,1, 0-2, 1-2
Paras viidestä: 3-0, 3-1, 3-2 0-3, 1-3, 2-3

Total games in set, Total games in match
tässä veikataan pelien kokonaismäärää erässä tai ottelussa.