Vedonlyöntiopas baseballiin

Päivitetty: 01.01.2024

Baseball on rapakon takana todella suosittu urheilulaji niin penkkiurheilijoiden kuin tilastoja rakastavien vedonlyöjienkin keskuudessa. Lajin tunnetuin ja suurin sarja onkin juuri Yhdysvalloissa ja osittain Kanadassa pelattava MLB eli Major League Baseball. Kaksi muuta kovaa baseball sarjaa ovat Japanin NPB ja Etelä-Korean KBO.

Myös Euroopassa pelataan baseballia, mutta ammattisarjoja ei käytännössä ole. Baseball vedonlyönti nojaakin suurilta osin MLB:hen, koska pelejä ja tilastoa on saatavilla runsaasti enemmän kuin Aasiassa. Kovalla perehtymisellä ja mielenkiinnolla myös Aasian baseball sarjoista voidaan löytää hyviä kohteita, joskin esimerkiksi tilastojen ja videoiden kaivaminen on hieman työläämpää.

Tässä oppaassa perehdymme perinpohjaisesti baseball vedonlyöntiin. Oppaaseen on kasattu sekä kaikki tärkeimmät perusasiat baseballista, että myös vinkkejä vetokohteiden valintaan ja voitokkaaseen vedonlyöntiin.

MLB – Major League Baseball

Pohjoisamerikkalainen MLB eli Major League Baseball on baseball sarjoista tunnetuin ja suosituin niin vedonlyöjien kuin muidenkin lajin seuraajien keskuudessa. Liiga koostuu yhteensä 30 joukkueesta, joista yksi on kanadalainen ja loput yhdysvaltalaisia. Joukkueet on jaettu kahteen liigaan (American League ja National League), ja nämä on vielä kumpikin jaettu kolmeen divisioonaan.

Major League Baseball -kausi käynnistyy vuosittain maalis-huhtikuussa. Syys-lokakuuhun saakka jatkuvan runkosarjan aikana kukin joukkue pelaa 162 ottelua. Tästä voi laskeskella, että yhteensä runkosarjaotteluita pelataan kauden aikana huimat 2 430 kappaletta. Vetokohteita yhden kauden aikana siis totisesti riittää.

MLB:ssä pudotuspelit eli playoffit toteutetaan uniikilla tyylillä muihin sarjoihin verrattuna. Runkosarjan jälkeen joukkueet pistetään paremmuusjärjestykseen voittoprosentin mukaan. Kunkin divisioonan paras joukkue pääsee suoraan playoffeihin eli kaudenjälkeiseen sarjaan. Lisäksi kummankin liigan kaksi parasta ei-voittavaa joukkuetta etenee Wild Card -otteluun. Tämän ottelun voittaja pääsee mukaan playoffeihin, eli yhteensä kummastakin liigasta playoffeihin etenee siis neljä joukkuetta.

Playoffien voittajat taas etenevät liigan finaaleihin. Lopulta liigojen mestarit kohtaavan World Series -sarjassa eli MLB:n finaaleissa. Finaali pelataan paras seitsemästä -systeemillä, eli ensimmäisenä neljään voittoon yltänyt joukkue kruunataan MLB:n mestariksi.

MLB joukkueet ja liigat

Major League Baseball perustettiin alun perin yhdistämään baseballin National League ja American League. Joukkueet on edelleen jaettu MLB:ssä näihin kahteen liigaan, joista kummassakin on siis 15 joukkuetta.

Liigat on lisäksi jaettu vielä 3 divisioonaan, joista kussakin on 5 joukkuetta. Jaottelu perustuu maantieteellisiin sijainteihin, ja divisioonat onkin nimetty ilmansuuntien mukaan: East, Central ja West.

Runkosarjassa iso osa otteluista pelataan oman divisioonan joukkueita vastaan. Runkosarjan otteluita pelataan kuitenkin myös oman liigan vieraan divisioonan joukkueita sekä toisen liigan joukkueita vastaan. Playoffit taas pelataan liigojen sisällä, ja MLB:n finaalit sen sijaan liigojen parhaiden joukkueiden välillä.

American League -joukkueet

 • East: Baltimore Orioles, Boston Red Sox, New York Yankees, Tampa Bay Rays, Toronto Blue Jays
 • Central: Chicago White Sox, Cleveland Guardians, Detroit Tigers, Kansas City Royals, Minnesota Twins
 • West: Houston Astros, Los Angeles Angels, Oakland Athletics, Seattle Mariners, Texas Rangers

National League -joukkueet

 • East: Atlanta Braves, Miami Marlins, New York Mets, Philadelphia Phillies, Washington Nationals
 • Central: Chicago Cubs, Cincinnati Reds, Milwaukee Brewers, Pittsburgh Pirates, St. Louis Cardinals
 • West: Arizona Diamondbacks, Colorado Rockies, Los Angeles Dodgers, San Diego Padres, San Francisco Giants

MLB vedonlyönti

Parhaat vinkit MLB vedonlyöntiin listaa Uhmapelaajat

Baseball sarjoista suosituin vedonlyöntikohde on kiistatta MLB. Kauden ollessa käynnissä otollisia vetokohteita löytyy runsaasti sarjan joka ikisen joukkueen pelatessa 162 ottelua. Otteluita pääsee myös kätevästi seuraamaan livenä monien eri vedonvälittäjien sivustoilla ilmaiseksi.

MLB:stä vetoja lyödessä kannattaa pitää mielessä muutamakin lajille tyypillinen asia. Ensinnäkin tasoitusvedot saattavat olla houkuttavia tarjotessaan monesti moneyline-vetoja jonkin verran suuremmat kertoimet. Tasoitusvetoja kannattaa kuitenkin etenkin vähäjuoksuisilla kentillä harkita hyvin tarkkaan. Tällöin erot todennäköisyyksissä moneyline- ja tasoitusvedon välillä saattavat olla hyvinkin suuret, eikä pieni korotus kertoimissa ole selvästi huonompien todennäköisyyksien arvoinen.

MLB:tä seuratessa kannattaa myös muistaa, että yksittäisen ottelun tulokselle ei tule antaa liikaa painoarvoa. Yksittäinen huonosti sujunut ottelu ei nimittäin kerro juuri mitään. Tämän vuoksi yksittäisten otteluiden sijaan kannattaakin keskittyä ennemmin pitempiin putkiin. Lisäksi etenkin kauden lopussa ottelun tulosten lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös motivaatiotekijöihin. Tässä vaiheessa osa joukkueista on jo menettänyt mahdollisuutensa, eikä täten välttämättä pelaa enää täysillä.

Tilastoja seuratessa taas MLB:stä vetoa lyövän kannattaa keskittyä hieman tuntemattomampiin tilastolukuihin tunnetun ERA:n sijaan. Käyttämällä lukemia, joita kerrointen laskijat ja valtaosa muista vedonlyöjistä eivät käytä, saatat löytää yli- ja alisuorittajia.

Tärkeimmät termit ja tilastot baseball vedonlyöntiin

Tilastoja ja tuloksia baseballiin on saatavilla lähes rajattomasti, mikä johtuu pelin tyylistä, jossa suoritetaan niin sanottuja toistokokeita. Tämän vuoksi voidaan helposti tehdä tilastoa kaikesta, mikä vähänkään voisi vaikuttaa toistokokeen lopputulemaan.

Aloittelevalla vedonlyöjällä saattaa mennä sormi suuhun kaikkia numeroita ja lyhenteitä katsoessa, joten listaammekin alle kaikkein suosituimmat baseball termit ja tilastot.

Syöttäjien tilastot:

 • BB (Base on balls): Ilmoittaa syöttäjän hit by pitchillä tai väärillä syötöillä aiheuttamat kävelytykset.
 • Complete Games: Kokonaan syötetyt ottelut
 • ER ja R (Earned runs ja Runs): ER tarkoitta syöttäjän piikkiin menneitä päästettyjä juoksuja. R taas tarkoittaa kaikkia syöttäjän syöttäessä päästettyjä juoksuja.
 • ERA: Earned Run Average. Kuinka monta ansaittua juoksua syöttäjä antaa yhdeksää pelattua vuoroparia, eli kokonaista peliä kohden. Matalampi arvo kertoo luonnollisesti paremmasta suorittamisesta. Parhaimmilla syöttäjillä tämä on usein noin 2,5–3.
 • IP – Innings Pitched: Syötetyt vuorot
 • H – Hits: Syöttäjän päästämät hitit. Mitä pienemmät nämä lukemat ovat, sitä varmempi syöttäjä on yleensä kyseessä.
 • Saves: Tilasto niin sanotulle relief pitcherille eli varasyöttäjälle, joka tulee kesken pelin syöttämään ja johdattaa joukkueensa voittoon.
 • Strike Out: Kertoo, miten usein syöttäjä polttaa lyöjän kotipesään.
 • WALKS: Vapaataipaleiden määrä
 • WHIP: Walks plus hits per innings pitched. Kertoo, kuinka usein syöttäjä antaa vapaataipaleita tai osumia pelattua vuoroparia kohden.

Lyöjien tilastot:

 • AB – At-bat: Ilmoittaa hittiin tai paloon päättyneiden lyöntikertojen lukumäärän.
 • PA – Plate appearances: Kaikki lyöntikerrat, mukaan lukien kävelytykset ja sacrifice-lyönnit
 • AVG – Batting average: Kertoo, kuinka usein lyöjä osuu onnistuneesti ollessaan lyömässä.
 • OBP – On-Base Percentage: Kertoo, millä todennäköisyydellä lyöjä selviää pesälle. Lasketaan jakamalla hittien ja kävelyiden summa PA:lla.
 • SLG – Slugging percentage: Kertoo lyöjän lyöntitehokkuudesta. Pesien yhteissumma jaetaan lyöntivuorojen määrällä käyttäen tiettyä laskentakaavaa.
 • OPS – On-base plus slugging: OBP ja SLG (slugging percentage) yhteenlaskettuna. Kertoo paljon siitä, kuinka kova lyöjä on kyseessä. Yli 1 on hyvä lukema.
 • RBI – Runs batted in: Pelaajan lyömät juoksut myös muiden pelaajien juoksemana.
 • HR – Home runs: Kunnareiden määrä.
 • Quality start: Syöttäjä pelaa vähintään kuusi vuoroparia ja antaa näissä maksimissaan kolme ansaittua juoksua.
  Stolen bases: Varastetut pesät. Nopeat juoksijat varastavat pesiä lähtemällä juoksuun syöttäjän heittäessä pallon kohti lyöjää ja siepparia.

Yllä lueteltuna yleisimmin tunnetut ja käytetyt tilastot sekä lyöjille, että syöttäjille. Ei kannata sokeutua vain muutamalle suosituimmalle statistiikalle, vaan kenties valita se oma vähemmän käytetty tilasto, jota ei välttämättä huomioida tarpeeksi vedonvälittäjien keskuudessa. Syöttäjän suuren roolin vuoksi helposti laskettava ERA näkyy toki suurimmalla painolla kertoimia määrittäessä.

Tärkeimmät tilastot ja termit baseball vedonlyöntiinBaseball vedonlyönti ja vetokohteet

Baseballiin on tarjolla runsaasti erilaisia vetomuotoja. Näistä suosituimmat ovat samat, kuin monessa muussakin lajissa: moneyline, total ja tasoitusveto.

Moneyline

Moneyline on tyypillisin vetomuoto baseballissa. Tässä veikataan ottelun lopullista voittajaa kahden joukkueen välillä – tasapeliä tässä vetomuodossa ei voi veikata. Moneyline onkin usein suosituin vetomuoto lajeissa, joissa tasapelin todennäköisyys on pieni. Jos ottelu päättyy kuitenkin tasapeliin, panos palautetaan pelaajalle.

Total

Vähintään yhtä tunnettu vetotyyppi on total, jossa siis betsataan juoksujen yhteismäärää, tai toki voidaan myös veikata yhden tietyn joukkueen saavuttamaa juoksumäärää (team total). Baseballin kaltaisessa suuren markkinan kohteessa tämä on yksi otollisimmista vetotyypeistä rahanarvoisen edun löytämiseen. Total-vetojen lopputulokseen vaikuttaa todella moni eri tekijä, ja jos nämä kaikki osaa ottaa oikealla tapaa huomioon, voi näiden vetojen joukosta löytää oikein meheviä kohteita.

Aasialainen tasoitusveto

Kolmas suosittu vetomuoto baseballiin. Tunnetaan myös nimellä aasialaiset linjat tai Asian Handicap. Tällä vetomuodolla voidaan antaa esimerkiksi ennakkoon heikommalle joukkueelle tietyn juoksumäärän verran tasoitusta ja veikata voittajaa tasoitusten kera. Tasoitusvedot tarjoavat monesti perinteisiä moneyline-vetoja hieman paremmat kertoimet, mutta etenkin vähäjuoksuisissa asetelmissa kannattaa harkita tarkkaan, onko tämä se otollisin vetomuoto.

Mielenkiintoinen ominaisuus baseball vedoissa on se, että useimmat vedonvälittäjät tarjoavat vedon ehdoksi sillä hetkellä aloittaviksi syöttäjiksi ennakoidut syöttäjät. Mikäli aloittava syöttäjä vaihtuu jostain syystä, veto mitätöidään. Tätä kannattaa hyödyntää etenkin, kun kummulle on ennakoitu laadukkaat aloittavat syöttäjät.

Baseball live vedonlyönti

Live-vedonlyönti baseballissa ei eroa merkittävästi muista lajeista. Vetotyypit livessä ja ennakkoon ovat käytännössä samoja joitakin niin sanottuja action bettejä lukuun ottamatta. Näissä voidaan pelata esimerkiksi seuraavan lyöjän vapaataipaletta tai paloa.

Kuten muutenkin, myös baseball vedonlyönnissä erinomaisella ja syvällä lajituntemuksella päästään hyviin tuloksiin live-vedoista puhuttaessa. Lajiin perehtyneet huomaavat syöttäjän mahdollisen väsymyksen tai lyöjien turhautumisen tappioasemassa pelin loppupuolella. Nopeilla reagoinneilla kyetään nappaamaan kesken pelin ylikertoimia esimerkiksi syöttäjän vaihtuessa pelin aikana.

Baseball joukkueiden kokoonpanot ja roolitukset

Baseballissa kustakin joukkueesta löytyy kahdentyyppisiä pelaajia: syöttäjiä ja lyöjiä. Yksinkertaistettuna syöttäjät nimensä mukaisesti syöttävät palloa, ja lyöjät taas pyrkivät lyömään sitä.

Avauskokoonpanoon kuuluu yksi syöttäjä ja kahdeksan lyöjää. Näistä kenet tahansa voi vaihtaa pois ottelun aikana. Vaihdoille ei ole asetettu minkäänlaista ylärajaa, vaan niitä saa suorittaa ottelun aikana periaatteessa rajattomasti. Pois vaihdettu pelaaja ei kuitenkaan saa enää palata kentälle.

Vaikka kentällä onkin vain yksi syöttäjä kahdeksaa lyöjää kohden, kussakin joukkueessa on yleensä lähes yhtä paljon syöttäjiä ja lyöjiä. Tämä johtuu siitä, että syöttäjiä tarvitaan sekä aloittaviksi syöttäjiksi että vaihtosyöttäjiksi. Seuraavaksi perehdymme tarkemmin syöttäjien ja lyöjien eri rooleihin.

Syöttäjien tehtävä ja eri roolit

Pitcher eli syöttäjä omaa suurimman roolin joukkueestaan baseball pelin aikana. Hänen tavoitteenaan on luonnollisesti polttaa vastustajan lyöjät mahdollisimman vähän juoksuja antaen. Baseballista ei löydy yksittäistä miestä, joka voisi vaikuttaa enemmän peliin ja ennen kaikkea kertoimiin kuin syöttäjä.

Starting pitcher tarkoittaa syöttäjää, joka aloittaa pelin, ja useimmiten hänen on tarkoitus pelata noin 6 vuoroparia syöttäjästä totta kai riippuen. Aloittavilla syöttäjillä rasitustaso on otteluissa huomattavasti suurempi kuin kentän muilla pelaajilla. Tämän vuoksi joukkueet kierrättävät aloittavia syöttäjiään noin viiden ottelun välein, minkä myötä parhaimmat syöttäjät starttaavat kauden aikana keskimäärin reilut parikymmentä kertaa.

Baseball joukkueen syöttötiimiin kuuluu toki myös muita startereiden lisäksi. Aloittavien syöttäjien pelattua väsymykseen saakka kummulle tulee vaihtopenkiltä niin sanottuja bullpen-syöttäjiä eli vaihtosyöttäjiä. Kertoimissa painottuu useasti kohtuuttoman paljon aloittavan syöttäjän rooli, eikä bullpen-osastoa ole otettu tarpeeksi huomioon, vaikka heidän roolinsa otteluiden vuoropareista on jopa kolmanneksen.

Vaihtosyöttäjät voidaan vielä jakaa kahteen eri tyyppiin: relief bullpenit ja closerit. Relief bullpenit hyppäävät peliin mukaan esimerkiksi starterin väsyttyä tai loukkaannuttua. Closerit sen sijaan astuvat kehiin viimeisellä ulkovuorolla. Tähän rooliin valikoidaan yleensä erittäin vahvoja syöttäjiä, joiden kestävyys on kuitenkin rajallinen.

Yllä on kuvattu syöttäjien tehtävät ulkovuorolla. Sisävuorolla syöttäjä korvataan American Leaguessa ylimääräisellä lyöjällä. National Leaguessa taas syöttäjän tulee sisävuorolla yrittää lyödä juoksuja.

Lyöjien tehtävä ja eri roolit

Lyöntipeli on huipputärkeä osa-alue, jota dominoimalla voidaan voittaa tässä lajissa mestaruuksia. Lyöjien rooli on lyödä palloa ja edetä neljän neliön muodossa olevan pesän kautta kotipesälle. Syöttäjien heikon päivän voi aina pelastaa lyöntirosterin onnistunut suorittaminen.

Avauslyöjäksi valikoidaan yleensä nopea pelaaja, joka pääsee hyvin kentälle. Paikoille 2–4 sen sijaan sijoitetaan useimmiten joukkueen parhaat lyöjät – loppupäähän, eli sijoille 7–9 hieman heikommat pelaajat.

Kentällä olevien lyöjien lisäksi vaihtopenkiltä löytyy vaihtolyöjiä eli pinch hittereitä ja vaihtojuoksijoita eli pinch runnereita. Nämä voidaan vaihtaa kesken ottelun kentälle, useimmiten heikompien lyöjien ja juoksijoiden tilalle. Esimerkiksi lyöntivuorossa oleva syöttäjä vaihdetaan monesti pelin loppupuolella pinch hitteriin.

Ulkovuorolla samat lyöjät, jotka olivat lyömässä sisävuorolla, ovat ottamassa palloja kiinni kentällä. Rooleja lyöjille on tällä vuorolla useita erilaisia: baseman, etukoppari, takakoppari ja catcher. Basemanit ovat nimensä mukaisesti pesillä ottamassa koppeja ja paloja, kun taas etukopparit pyrkivät estämään pallon lyömisen pesien välistä.

Takakopparit sen sijaan yrittävät ottaa kopin kauas lentävistä palloista. Catcher taas on lyöjän takana, ja ottaa kiinni syöttäjän syöttämiä palloja hutilyöntien kohdalla.

Kuinka valita oikea vetokohde baseball vedonlyöntiin?

Parhaat MLB vihjeet ja vinkit vedonlyöntiin listaa Uhmapelaajat

Baseballissa vetokohteen valinta ei ole helppoa. Tilastoja löytyy loputtomasti, rosterit vaihtuvat jokaiseen peliin ja kaikki stadionit ovat vieläpä eri mittaisia. On siis selvää, että joitain suodattimia on suositeltavaa käyttää, kun yritetään harrastaa voittavaa vedonlyöntiä tässä lajissa. Yleisimpiin vedonlyönnin mokiin kuten panostukseen, rekkoihin tai alikertoimilla pelaamisiin tuskin tarvitsee tässä oppaassa ottaa kantaa.

Varmasti yleisin virhe aloittavalla vedonlyöjällä baseballissa on vetovalinnan perustaminen yksinomaan aloittaviin syöttäjiin. Toki heidän roolinsa pelissä on suurin ja myös kertoimet rakentuvat vahvasti heidän kykyihinsä nojaten. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että aloittavat syöttäjät ovat vain yksi pelin osa-alue, eikä pelejä pelkällä syöttämisellä voiteta.

Sää- ja stadiontuntemus

Säästä ja stadioneista on hyvä olla kartalla baseball vedonlyöntiin ryhtyessä. Kuten mainittu, stadionien koot vaihtelevat paljonkin, minkä vuoksi tietyillä kentillä juoksuja syntyy enemmän kuin toisilla. Muutamalla joukkueella on käytössä sisästadion, jonne luonnollisesti sääolot eivät pääse vaikuttamaan. Mielenkiintoinen tilasto esimerkiksi tuulen vaikutuksesta over/under-vetoihin on, että tuulen puhaltaessa yli 5 mailia tunnissa under toteutui jopa 55 % peleistä. Otannassa oli mukana vajaat pari tuhatta ottelua.

Baseball vedoissa kannattaa ehdottomasti muistaa kotiedun varsin pieni merkitys. Tilastoidusti vain noin 53–54 % pelatuista matseista päättyy kotivoittoon. Pientä etua on perusteltu muun muassa fyysisen kontaktin puuttumisella sekä katsojien etäisyydellä pelaajiin ja tuomareihin. Muihin jenkkisarjoihin verrattuna esimerkiksi NBA:ssa kotivoittoon päättyy jopa 60 % peleistä. NFL:ssä vastaava luku sijoittuu noin 57 %:n paikkeille.

Mitkä peliyhtiöt ovat parhaat baseball vedonlyöntiin?

Baseballista pääsee lyömään monilla eri vedonlyöntisivustoilla. Etenkin Major League Baseball kuuluu useimpien vedonvälittäjien valikoimaan, ja tähän suosittuun sarjaan vetokohteita löytyykin varsin mukavasti. Joillain sivustoilla onnistuu kuitenkin myös vedonlyönti hieman tuntemattomammista sarjoista, mutta kohteita ei välttämättä ole tarjolla yhtä laajasti, kuin MLB:hen.

Kätevimmin parhaat peliyhtiöt vedonlyöntiin niin baseballista kuin muistakin lajeista löydät Uhmapelaajien listoilta. Listoillemme pääsevät ainoastaan luotettavat ja hyväksi havaitut vedonvälittäjät. Kertoimet näillä sivustoilla ovat myös kunnossa, ja monesti tarjolla on myös mainioita bonuksia. Katso parhaat edut tarjoavat vedonvälittäjät vedonlyöntibonukset-listauksestamme.

Baseball vedonlyöjänkin kannattaa pitää mielessä se, että on hyvä idea pitää pelitili aktiivisena useammalla eri vedonlyöntisivustolla. Mikään yksittäinen sivu kun ei yleensä tarjoa parhaita kertoimia jokaiseen mahdolliseen vetokohteeseen. Näin ollen eri vedonvälittäjien tiettyyn kohteeseen tarjoamia kertoimia kannattaakin aina vertailla, ja lyödä veto sitten kovimmat kertoimet tarjoamalla sivustolla.

Baseball vedonlyönti FAQ
Milloin MLB (Major League Baseball) vedonlyönti kausi alkaa? arrow-icon
Mitkä ovat parhaat peliyhtiöt baseball vedonlyöntiin? arrow-icon
Mistä löydän parhaat ja ilmaiset baseball veikkausvihjeet? arrow-icon