Vedonlyöntiopas baseballiin

Baseballin suosio on suurimmillaan USA:ssa, jossa onkin maailman suosituin baseball-liiga Major League Baseball (MLB). Baseballin suosio on edelleenkin nousussa, mutta isoja sarjoja on melko vähän. Suurimpia ovat kuitenkin MLB:n jälkeen Japanin NPB, Korean KBO sekä Meksikon LMB. Baseball on osittain levittäytynyt myös Eurooppaan, mutta ei ole niin suuressa suosiossa.

Pyrimme tuomaan oppaassa tietoutta baseballin pelin kulusta sekä MLB-kauteen liittyvissä asioissa. Vedonlyöntiosiossa käymme tarkemmin huomioon otettavat seikat sekä annamme vinkkejä parhaaseen mahdolliseen vedonlyönnin lopputulokseen. Baseball ei ole helppo laji veikata, ellei lajiin tosissaan paneudu.

Yleistä tietoa MLB-kaudesta

MLB—kausi kestää huhtikuusta aina syyskuuhun saakka. Runkosarjan aikana jokainen joukkue pelaa 162 ottelua mikä on todella suuri määrä yhteen kauteen. Tätä voidaan verrata esimerkiksi NBA:han, jossa pelataan vain 82 runkosarjaottelua. Runkosarjan jälkeen tulee vielä villi kortti -pelit, jotka ovat yhdestä poikki sekä pudotuspelit, jotka etenevät paras seitsemästä -periaatteella.

Joukkueita liigassa on yhteensä 30. Nämä 30 joukkuetta on jaettu kahteen ”liigaan” eli periaatteessa konferenssiin. Liigat on sitten vielä jaettu kuuteen divisioonaan. Jokaisen divisioonan voittaja etenee suoraan playoff-vaiheeseen ja molempien liigojen jäljelle jääneistä kaksi parhaiten sijoittunutta joukkuetta taistelevat vielä pudotuspelipaikasta villi kortti -ottelussa. Villi kortti -ottelut ovat siis molempien liigojen kahden parhaan väliset.

Baseball-ottelun kulku sekä termejä

Ottelussa pelataan yhdeksän vuoroparia, joiden aikana molemmat joukkueet pyrkivät tekemään mahdollisimman monta juoksua. Mikäli näiden yhdeksän vuoroparin jälkeen päädytään tasatilanteeseen, jatketaan ottelua ylimääräisillä vuoropareilla niin kauan, kunnes toinen joukkue voittaa yhden vuoroparin.

Inning eli vuoropari

Yhden vuoroparin aikana molemmat joukkueet pääsevät sekä syöttämään että lyömään. Sisävuoron eli lyöntivuoron aikana joukke yrittäää saada mahdollisimmat monta juoksua aikaiseksi. Palloa pyritään totta kai lyömään takarajan yli, jotta saataisiin tehtyä ”kunnari” eli kunniajuoksu.

Paras mahdollinen tilanne syntyy, kun kaikki pesät ovat täynnä ja saadaan kunnari lyötyä. Silloin puhutaan Grand Slam Home Runista. Lyöjiä on molemmilla joukkueilla yhdeksän, ja kierto jatkuu niin kauan, kunnes ulkovuoro saa poltettua kolme lyöjää.

Ulkovuorossa olevat pyrkivät puolestaan polttamaan sisävuorolaisia joko ottamalla lyönnistä kopin tai syöttämällä pesällä olevalle joukkuetoverille, kun sisävuorolainen on etenemässä pesälle. Poltto tulee myös, kun syöttäjä syöttää ja tulee kolme hutia.

Steal

Pesäpallosta kärkkyminen on tuttua puuhaa. Mikäli pelaaja siis kärkkyy ja etenee seuraavalle pesälle, kutsutaan tätä tapahtumaa termillä steal. Kärkkyvä pelaaja voidaan polttaa koskettamalla.

Foul ball

Foul ball on myös pesäpallosta tuttu laiton – pelaajan lyönti ei osu pelikentälle, vaikka lyöjä palloon osuukin. Laittomasta tuomitaan strike, mikäli se on ensimmäinen tai toinen lyönti. Jos kyseessä on kolmas lyönti, lyöjä saa lyödä uudelleen. Lyöjä saa lyödä niin monta kertaa uudelleen kunnes hän palaa tai pääsee etenemään.

Ball ja Walk

Baseballissa syöttäjällä on ”syöttöneliö”, jonka sisään syötön tulee osua. Mikäli syöttö ei osu neliön sisälle, tuomitaan syöttö vääräksi. Mikäli yhdelle lyöjälle syötetään neljä väärää, hän pääsee etenemään eli saa vapaataipaleen. Vapaataival tuomitaan myös mikäli syöttäjä osuu syötöllään lyöjään.

Lyöjän osuessa palloon lähtee hän etenemään kohti ykköspesää. Mikäli lyönnistä saadaan suoraan koppi, lyöjä palaa. Muussa tapauksessa ulkovuorolainen ottaa pallon kiinni ja yrittää syöttää ykköspesälle. Jos pallo ehtii pesälle ennen etenijää, tämä palaa. Muussa tapauksessa hän saa jäädä pesälle.

Ulkovuoron pelaajat:

Syöttäjä, sieppari, kolme pesävahtia, polttaja sekä oikea-, vasen- ja keskikoppari

Baseball -vedonlyönti

Baseball on yksi vaikeimmista lajeista vedonlyönnin kannalta, mutta samalla myös yksi tuottoisimmista, mikäli lajiin jaksaa perehtyä. Baseballiin liittyy todella paljon erinäisiä vaikuttavia tekijöitä, ja tämä tekee vedonlyönnistä hieman haasteellisempaa kuin muissa lajeissa.

Vaikuttavat tekijät

Baseballissa on huima määrä peliin vaikuttavia tekijöitä. Syöttäjät, lyöjät, vaihtopenkki, pelipaikka ja sää ovat kaikki suuressa roolissa ottelun kulkua pohtiessa. Baseballiin liittyy myös hurja määrä erilaisia tilastoja, mutta ei todellakaan turhaan. Baseballin tilastot ovat kattavimmat kaikista lajeista, ja näitä tilastoja tulee ehdottomasti käyttää, kun miettii kohteita esimerkiksi MLB:stä.

Tilastot

Tilastoja on järkyttävä määrä. Perinteisempiä ovat sarjataulukko, vieras- ja kotitilastot, keskinäiset- ja edelliset ottelut sekä kuntopuntari. Nämä eivät kuitenkaan edes tilastoissa yksinomaan riitä. Näiden lisäksi löytyy nimittäin syöttäjien henkilökohtaiset tilastot sekä lyöjien tilastot. Tämän vuoksi tilastolliseen osuuteen voidaan liittää kokoonpanot ja poissaolot, sillä jos joukkueen kunnaritykki puuttuu tai ykkössyöttäjä lepää, vaikuttaa se peliin todella paljon.

Perustilastojen läpikäymisen sijaan perehdymme baseballin omiin tilastollisiin materiaaleihin, sillä ne merkkaavat paljon enemmän kuin perinteikkäät sarjataulukot ja keskinäiset ottelut. Jaottelen tilasto-osuudessa erikseen erinäiset tilastot, ja selitän myös, mitä nämä tilastot pitävät sisällään.

Syöttäjä

Syöttäjä on baseballottelussa kriittisin tekijä. Mikäli syöttäjä on huono, myös juoksuja tulee paljon, sillä lyöjät saavat osumia huomattavasti enemmän. Myös vapaataipaleita jaellaan paljon, jos syöttäjä ei ole kovin kokenut tai lahjakas. Syöttäjältä tärkeimmät tilastot ovat WHIP- sekä ERA-tilastot.

WHIP – ”Walks plus hits per inning pitched”

Tästä tilastosta saa hyvän yleiskuvan syöttäjän tarkkuudesta. Mikäli syöttäjä on ns. sokea, niin myös osumia sekä vapaataipaleita tulee paljon syötön ollessa epätarkka.

Syöttäjän osumiin vaikuttaa esimerkiksi hänen kykynä muutella syöttötyyliä kierteistä laakapalloihin, ja ajoittain myös vääriä. Mikäli WHIP-tilastossa luku on korkea, tarkoittaa tämä sitä, että syöttäjä jakelee osumia ja vapaataipaleita paljon.

ERA – ”Earned Run Average”

Tästä tilastosta saa sekä yleiskuvan syöttäjän tasosta sekä osviittaa siihen, kuinka paljon toinen joukkue mahdollisesti saa juoksuja aikaiseksi. ERA tarkoittaa siis suomeksi, miten monta juoksua syöttäjä keskimäärin antaa yhdeksän vuoroparin aikana. Mikäli luku on korkea, tämä tarkoittaa, että syöttäjä todella jakaa sekä osumia että juoksuja.

Innings Pitched (IP)

Tilasto kertoo, kuinka monta vuoroparia kyseinen syöttäjä on syöttänyt. Tämä on olennainen tieto ERA- ja WHIP-tilastojen ohella, sillä näin saa osviittaa, kuinka paljon syöttäjä on oikeasti pelannut.

Walks (BB)

Tämä tilasto kertoo kokonaisuudessaan vapaataipaleiden määrän, mutta tämä ei ole niin olennainen tieto kuin ERA ja WHIP.

Strike Out (K)

Tämä tilasto kertoo, kuinka kovalla prosentilla syöttäjä polttaa lyöjiä jo kotipesään. Eli toisin sanoen, kuinka monta prosenttia lyöjistä kokee kolme hutia yhden lyöntivuoron aikana.

Wins & Losses (WL) sekä Complete games (CG)

WL-tilastosta näkee syöttäjän voitot ja tappiot, kun taas CG-tilastosta kokonaisuudessaan pelatut ottelut.

Syöttäjän tilastojen tutkiminen on tärkein asia, kun lähdetään tutkimaan mahdollisia kohteita. Syöttäjä on koko ottelun avaintekijä sillä kaikki mitä kentällä tapahtuu, lähtee syöttäjän neliöltä.

Lyöjä

Vaikka syöttäjä onkin se ykkösjuttu, ei lyöjääkään voi vähätellä. Jos ei lyöjä osu palloon, ei juoksuja saada aikaiseksi. Lyöjistäkin löytyy jos jonkinmoista tilastoa.

OBP – On-Base Percentage

Tilasto ottaa huomioon lyöjän osumat sekä vapaataipaleet. Tilasto on siinä mielessä olennainen, että osumat kertovat lyöjät tasosta sekä myös kyvystä osua palloon.

SLG – Slugging Average

Tilasto mittaa lyöjän tehokkuutta. Tämä mittaa myös periaatteessa lyöjän kyvykkyyttä osumien ja kunnareiden osalta. Tilastoon otetaan huomioon yhden, kahden ja kolmen pesän juoksut sekä kunnarit ja lyöntien määrä.

Eli siis singles, doubles, triples, home runs

SLG= Singles+Doubles+Triples+Home Runs = lyöntikertojen määrä

OPS – OBP+SLG

Mittaa lyöjän kykyä päästä pesälle ja myös lyöjän tehokkuutta. Numeroina lyöjän OPS-tilaston keskitaso on 0.700 tuntumassa, kun taas huipulla ollaankin jo 0.900-1.000 paikkeilla.

BA (AVG) – Batting Average

Tämä kertoo kuinka usein lyöjä osuu syöttöön – hyvä tilasto vedonlyönnin kannalta.

RBI – Runs Batted In

Tässä kerrotaan lyöjän lyödyt juoksut, eli kuinka monta juoksua hän on lyönneillään kotiuttanut porukkaa kotipesälle asti.

R – Runs Scored

Kertoo kuinka monta juoksua lyöjä on itse tehnyt eli juossut kotipesälle saakka.

HR – Home Runs

Kertoo kunnareiden määrän.

Ulkokenttä

Myös ulkokentän pelaajilla on omat tilastonsa.

E – Error

Ulkopelivirheiden määrä. Eli esimerkiksi kun pesävahti ei saa ulkopelaajan syöttöä kiinni, ja lyöjä ehtii pesälle.

FPCT – Fielding Percentage

Tämä kertoo kuinka tehokasta ulkopelaaminen on kokonaisuudessaan ollut, ottaen huomioon kaikki ulkopelikerrat.

Myös vaihtopenkin tilastot on hyvä tutkailla läpi, sillä hyvin usein ottelun aikana syöttökummulle astelee reliever eli vaihtosyöttäjä. Livevedonlyönnin kannalta kannattaa siis seurata bullpeniä eli syöttäjän lämmittelyaluetta. Mikäli syöttäjä vaihtuu, voi ottelun loppuosa olla täysin erilainen kuin alkuosio.

Pelkkiä pelaajakohtaisia tilastoja on siis järjetön määrä tutkittavaksi. Tästä syystä myös tilastot ottavat erittäin suuren roolin, kun vedonlyöntikohteita aletaan tutkimaan. Näiden tilastojen lisäksi on hyvä katsoa myös yleiset tilastot läpi, sillä koti- ja vieraspelaaminen on siltikin erilaista, vaikka kokoonpanot vaikuttavatkin merkittävästi ottelun kulkuun.

Olosuhteet

Olosuhteet pitävät sisällään sään sekä pelipaikan. Kannattaa aina katsoa sääennuste ja pelipaikka sillä nämä vaikuttavat olennaisesti juoksumääriin. Stadionien pituudet vaihtelevat jopa 10:llä metrillä, eli erittäin olennaista on juoksumääriä miettiessä katsoa, onko kyseessä lyhyempi vai sitten vähän pidempi stadion. Sääkin vaikuttaa omalla tavallaan pelin kulkuun.

Mikäli sataa paljon, on kenttä sekä liukkaampi, mutta myös raskaampi tallustaa, eli kenttäpalot ovat täten yleisempiä. Myöskin ”pienempänä” asiana sade haittaa pallon näkemistä ulkopelissä. Pallon tullessa korkealta heikentää sade näköä jonkin verran. Tämä on kuitenkin jo ehkä joidenkin mielestä vähän hifistelyä.

Kokoonpanot tulee toki katsottua läpi, koska joka joukkueella on omat kunnarikuninkaat ja heidän poissaolot vaikuttavat joukkueen juoksumäärään alentavasti. Mielenkiinto lajia kohtaan auttaa toki tässäkin, sillä tilastojen tutkailu ei ehkä ole mitään parasta mahdollista hommaa, mutta mikäli seuraa lajia, tekee se siitä varmasti mielenkiintoisempaa.

Otteluiden katsominen ja seuraaminen on totta kai tärkeää tässäkin lajissa, sillä todellisen kokonaiskuvan saa vain ja ainoastaan, kun ottelut katsoo omin silmin tuloksien tutkailun sijaan.

Vedonlyöntikohteet

Baseballissa on paljon erilaisia kohteita, mutta suosituimpia ovat toki voittajavedot sekä juoksumäärät. Muut kohteet kuten osumien määrät ovat erinomaisia, mikäli voittajaa tai juoksumäärää on vaikea hahmottaa. Tilastojen valossa pystyy paljon jo ennakoimaan, kuinka paljon osumia ottelussa nähdään.

Erilaisia kohteita selityksineen

Money line

Tässä kohteessa veikataan voittajaa ja mukaan luetaan myös ylimääräiset vuoroparit. On myös mahdollista veikata lopputulosta yhdeksän vuoroparin jälkeen.

Run line (Handicap)

Tasoitusveto – pääsääntöisesti tasoitus on -1,5 tai +1,5 juoksua.

Game Total

Tässä veikataan ottelun juoksumääriä, mukaan luetaan myös ylimääräiset vuoroparit. Mahdollista on myös veikata joukkuekohtaisia juoksumääriä. Tämä löytyy kohteista nimellä Team Total.

Innings winner, Innings Total

Tietyn vuoroparin voittaja ja kokonaisjuoksumäärä.

Go to Extra innings

Voit veikata meneekö ottelu ylimääräisille vuoropareille saakka. Tarkoittaa siis samaa kuin jatkoaika.

Total hits

Voit veikata paljonko ottelussa tai vuoroparissa tulee osumia.

Vaikka baseballiin liittyykin vedonlyönnin osalta paljon tilastoja ja tutkailua, todettava on, että tämä on myös yksi parhaiten tuottavimmista lajeista veikata, mikäli vain jaksaa perehtyä lajiin kunnolla.