Vedonlyöntiopas baseballiin

Päivitetty: 16.05.2022

Baseball on rapakon takana todella suosittu urheilulaji niin penkkiurheilijoiden kuin tilastoja rakastavien vedonlyöjienkin keskuudessa. Lajin tunnetuin ja suurin sarja on juurikin Yhdysvalloissa ja osittain Kanadassa pelattava MLB. Kaksi muuta kovaa sarjaa ovat Japanin NPB ja Etelä-Korean KBO.

Myös Euroopassa baseballia pelataan, mutta ammattisarjoja ei käytännössä ole. Vedonlyönnissä suurilta osin nojataan MLB:hen, koska pelejä ja tilastoa on saatavilla runsaasti enemmän kuin Aasiassa.

Kovalla perehtymisellä ja mielenkiinnolla myös Aasian sarjoista voidaan löytää hyviä kohteita, joskin esimerkiksi tilastojen ja videoiden kaivaminen on hieman työläämpää.

Baseball-kausi

Baseball-kausi MLB:ssä kestää suurin piirtein huhtikuusta syyskuuhun. Tällä välillä joukkueet pelaavat hurjan määrän otteluita (runkosarjassa 162 per joukkue) ja yllätyksiä ennakkosuosikkien ja häntäpään joukkueiden välillä tapahtuu todella paljon. MLB onkin kaikista suurista urheilusarjoista tasaisin.

Karkeasti voidaan sanoa, että runkosarjan ykkösen voittoprosentti on noin 65% ja jumbosijaa kauden loputtua kantavan joukkueen vastaava luku olisi noin 35%. Toki yllätyksiä ja floppeja tapahtuu aina, mutta luvut antavat silti hyvää kuvaa siitä kuinka tasainen sarja MLB on. Voidaan hieman peilata näitä lukuja vaikkapa NBA:han, jossa runkosarjan piikkipaikan voittoprosentti liikkuu parhaillaan 85% paremmalla puolella. Vastaavasti taas huonoimman joukkueen luku voi hyvinkin olla vain 15%.

MLB:ssä pudotuspelit toteutetaan uniikilla tyylillä muihin sarjoihin verrattuna. Jokaisen divisioonan voittaja pääsee suoraan pudotuspeleihin ja jäljelle jääneistä kummankin liigan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat kerrasta poikki pelattavassa Wild card -ottelussa. Divisioonia on kaiken kaikkiaan kuusi, joten yhteensä 8 joukkuetta jatkaa pelejä ns. pudotuspelikaaviossa.

Mielenkiintoinen asia näissä pudotuspeleissä on, etteivät kaikki ”sarjat” ratkea samoilla voittomäärillä. Ensimmäinen kierros (ALDS ja NLDS) pelataan paras viidestä. Tosin taas liigojen finaalit NLCS ja ALCS, sekä koko sarjan ratkaiseva World Series pelataan jo tutummin paras seitsemästä-tyyliin.

Baseball-vedonlyönti

Tyypillisin vetomuoto baseballissa on moneyline. Tässä veikataan siis ottelun lopullista voittajaa kahden joukkueen välillä. Lajeissa, joissa tasapelin todennäköisyys on pieni, on tämä usein suosituin vetomuoto.

Vähintään yhtä tunnettu vetotyyppi on totalit eli betsataan juoksujen yhteismäärää, tai toki voidaan myös veikata yhden tietyn joukkueen saavuttamaa lyömää juoksumäärää (team total).

Kuten muissakin lajeissa, myös baseballissa aasialaiset linjat ovat erittäin suosittu muoto vedonlyöntiin. Näillä voidaan antaa esimerkiksi ennakkoon heikommalle joukkueelle juoksu tai kaksi tasoitusta ja veikata voittajaa tasoitusten kera.

>> Mielenkiintoinen ominaisuus baseball-vedoissa on se, että useimmat vedonvälittäjät tarjoavat vedon ehdoksi sillä hetkellä aloittaviksi syöttäjiksi ennakoidut syöttäjät. Mikäli aloittava syöttäjä vaihtuu jostain syystä, veto mitätöidään. Tätä kannattaa hyödyntää etenkin, kun kummulle on ennakoitu laadukkaat aloittavat syöttäjät. <<

Live-vedonlyönti baseballissa ei eroa merkittävästi muista lajeista. Vetotyypit livessä ja ennakkoon ovat käytännössä samoja, joitakin ns. action bettejä lukuun ottamatta. Näissä voidaan pelata esimerkiksi seuraavan lyöjän vapaataipaletta tai paloa.

Kuten muutenkin, myös baseball-vedonlyönnissä erinomaisella ja syvällä lajituntemuksella päästään hyviin tuloksiin live-vedoista puhuttaessa. Lajiin perehtyneet huomaavat syöttäjän mahdollisen väsymyksen tai lyöjien turhautumisen tappioasemassa pelin loppupuolella. Nopeilla reagoinneilla kyetään nappaamaan kesken pelin ylikertoimia esimerkiksi syöttäjän vaihtuessa pelin aikana.

Baseball termistöä, tilastoa, roolitusta, faktaa…

Kuten jo mainittu, tilastoja ja tuloksia baseballissa on saatavilla lähes rajattomasti. Tämä johtuu pelin tyylistä, jossa suoritetaan niin sanottuja toistokokeita. Tämän vuoksi voidaan helposti tehdä tilastoa kaikesta, joka vähänkään voisi vaikuttaa toistokokeen lopputulemaan.

Aloittelevalla vedonlyöjällä saattaa mennä sormi suuhun kaikkia numeroita ja lyhenteitä katsoessa, joten listaamme tähän kaikista suosituimpia termejä ja tilastoja.

ERA: Earned Run Average. Kuinka monta ansaittua juoksua syöttäjä antaa yhdeksää pelattua vuoroparia, eli kokonaista peliä kohden. Matalampi arvo kertoo luonnollisesti paremmasta suorittamisesta. Parhaimmilla syöttäjillä tämä on usein noin 2,5-3.

WHIP: Walks plus hits per innings pitched. Kertoo, kuinka usein syöttäjä antaa vapaataipaleita tai osumia pelattua vuoroparia kohden.

Saves: Tilasto niin sanotulle relief pitcherille eli varasyöttäjälle, joka tulee kesken pelin syöttämään ja johdattaa joukkueensa voittoon.

Strikeouts: Syöttäjä polttaa lyöjän heittämällä kolme kertaa striken.

Quality start: Syöttäjä pelaa vähintään kuusi vuoroparia ja antaa näissä maksimissaan kolme ansaittua juoksua.

Batting average: Kertoo, kuinka usein lyöjä osuu onnistuneesti ollessaan lyömässä.

Home runs: Kunnareiden määrä.

Runs batted in (RBI): Pelaajan lyömät juoksut myös muiden pelaajien juoksemana.

Stolen bases: Varastetut pesät. Nopeat juoksijat varastavat pesiä lähtemällä juoksuun syöttäjän heittäessä pallon kohti lyöjää ja siepparia.

Tässä oli vain yleisimmin tunnetut ja käytetyt tilastot sekä lyöjille, että syöttäjille. Ei todellakaan kannata sokeutua vain muutamalle suosituimmalle statistiikalle, vain kenties etsiä se oma vähemmän käytetty tilasto, jota ei välttämättä huomioida tarpeeksi vedonvälittäjien keskuudessa. Syöttäjän suuren roolin vuoksi helposti laskettava ERA näkyy toki suurimmalla painolla kertoimia määrittäessä. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Pelaajien roolitukset baseballissa

Pitcher eli syöttäjä omaa suurimman roolin joukkueestaan baseball-pelin aikana. Hänen tavoitteenaan on luonnollisesti polttaa vastustajan lyöjät mahdollisimman vähän juoksuja antaen. Baseballista ei löydy yksittäistä miestä, kuka voisi vaikuttaa enemmän pelin ja ennen kaikkea kertoimiin, kuin syöttäjä.

Starting pitcher tarkoittaa syöttäjää, joka aloittaa pelin ja useimmiten hänen on tarkoitus pelata noin 6 vuoroparia syöttäjästä totta kai riippuen. Aloittavilla syöttäjillä rasitustaso on otteluissa huomattavasti suurempi kuin kentän muilla pelaajilla. Tämän vuoksi joukkueet kierrättävät aloittavia syöttäjiään noin viiden ottelun välein, jonka myötä parhaimmat syöttäjät starttaavat kauden aikana keskimäärin reilut parikymmentä kertaa.

Baseball-joukkueen syöttötiimiin kuuluu toki myös muita startereiden lisäksi. Aloittavien syöttäjien pelattua väsymykseen saakka kummulle tulee vaihtopenkiltä ns. bullpen-syöttäjiä, jotka pelaavat ottelun loppuun. Kertoimissa painottuu useasti kohtuuttoman paljon aloittavan syöttäjän rooli, eikä bullpen-osastoa ole otettu tarpeeksi huomioon, vaikka heidän roolinsa otteluiden vuoropareista on jopa kolmanneksen. Aloittavien syöttäjien tukena ovat myös ns. relief pitcherit, jotka hyppäävät peliin mukaan startterin loukkaantumisen tai huonon vireen vuoksi.

Lyöntipeli on huipputärkeä osa-alue, jota dominoimalla voidaan voittaa tässä lajissa mestaruuksia. Lyöjien rooli on lyödä palloa ja edetä neljän neliön muodossa olevan pesän kautta kotipesälle. Syöttäjien heikon päivän voi aina pelastaa lyöntirosterin onnistunut suorittaminen. Sisäpelin statistiikkaa ei yleensä tuoda yhtä paljoa esille, kuin aloittavien syöttäjien. Useimmiten baseball-vedonlyönnissä on suotavaa suosia juoksuvoimaisia joukkueita.

Ulkokentän pelaajilla tarkoitetaan pelaajia, jotka ottavat lyöntejä kentällä kiinni ja heittävät palloa pesille, tarkoituksena luonnollisesti polttaa vastustajan etenevät pelaajat. Ulkokentän suorittamista kuvataan statistiikalla Error eli virhe. Esimerkiksi helpon palon mahdollisuuden möhlittyään, ulkokentälle merkataan Error (E).

Vedonlyönti – vetovalinta ja sudenkuopat baseball-vedonlyöntiin

Baseballissa vetovalinnan tekeminen ei ole kellekään helppoa. Tilastoja löytyy loputtomasti, rosterit vaihtuvat jokaiseen peliin ja kaikki stadionit ovat vieläpä eri mittaisia. On siis selvää, että joitain suodattimia on suositeltavaa käyttää, kun yritetään harrastaa voittavaa vedonlyöntiä tässä lajissa. Yleisimpiin vedonlyönnin mokiin kuten panostukseen, rekkoihin tai alikertoimilla pelaamisiin tuskin tarvitsee tässä oppaassa ottaa kantaa.

Varmasti yleisin virhe aloittavalla vedonlyöjällä baseballissa on vetovalinnan perustaminen yksinomaan aloittaviin syöttäjiin. Toki heidän roolinsa pelissä on suurin ja myös kertoimet rakentuvat vahvasti heidän kykyihinsä nojaten. Kannattaa pitää mielessä, että kyseessä on vain yksi pelin osa-alue eikä pelejä pelkällä syöttämisellä voiteta.

Sää- ja stadiontuntemus on hyvä taitaa baseball-vedonlyöntiin ryhtyessä. Kuten mainittu, stadioneiden koot vaihtelevat paljonkin, jonka vuoksi tietyillä kentillä juoksuja syntyy enemmän kuin toisilla. Muutamalla joukkueella on käytössä sisästadion, jonne luonnollisesti sääolot eivät pääse vaikuttamaan. Mielenkiintoinen tilasto esimerkiksi tuulen vaikutuksesta over-/under -vetoihin on, että tuulen puhaltaessa yli 5 mailia tunnissa under toteutui jopa 55% peleistä. Otannassa oli mukana vajaat pari tuhatta ottelua.

Baseball-vedoissa kannattaa ehdottomasti muistaa kotiedun varsin pieni merkitys. Tilastoidusti vain noin 53-54% pelatuista matseista päättyy kotivoittoon. Pientä etua on perusteltu mm. fyysisen kontaktin puuttumisella sekä katsojien etäisyydestä pelaajiin ja tuomareihin. Muihin jenkkisarjoihin verrattuna esimerkiksi NBA:ssa kotivoittoon päättyy jopa 60% peleistä. NFL:ssä vastaava luku sijoittuu noin 57%:n paikkeille.

10 euroa pelirahaa