Vedonlyöntiopas snookeriin

Päivitetty: 16.05.2022

Snookerin säännöt ja pelin kulku

Perustietoja

Snookerpöytä on merkittävästi suurempi kuin tavallinen biljardipöytä. Pallopussien suut ovat myös kapeampia, mikä tekee pallon pussittamisesta hankalampaa. Snooker vaatii aivotyöskentelyä, pitkälle kehittynyttä hienomotoriikkaa, tarkkuutta ja taitoa, jotta lajissa voi päästä huipulle.

Palloja on yhteensä 22 – 15 punaista ja 6 värillistä (musta, vaaleanpunainen, sininen, ruskea, vihreä ja keltainen), sekä valkoinen lyöntipallo.

Pelin kulku

Aloituslyönti tapahtuu niin sanotulta ”D-alueelta”, joka on merkitty pöytään. Aloituslyönti on hyväksytty, kun kivi osuu punaiseen, eikä mitään virhettä tapahdu. Aloituslyönnillä ei ole tarkoitus pussittaa palloa, vaan hakea turvallista lyöntiä, jotta vastustaja ei pääse pussittamaan. Kivi eli lyötävä pallo pyritään siis saamaan mahdollisimman vaikeaan paikkaan lyötäväksi värillisen pallon taakse.

Palloja pussitetaan tietyssä järjestyksessä ja vuorotellen. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin pelaajan tulee pussittaa punainen pallo, tämän jälkeen värillinen. Värilliset pallot palautetaan pöydälle pussituksen jälkeen, mikäli punaisia palloja on vielä pöydällä pussittamatta.

Jos pelaaja onnistuu pussittamaan punaisen ja sen jälkeen värillisen, hän saa jatkaa lyöntivuoroaan samalla logiikalla eli ensin punainen ja sen jälkeen värillinen. Kyseisen freimin eli erän voittajaksi selviytyy pelaaja, joka kerää enemmän pisteitä.

Pallojen pisteytys:

 • punainen: 1 piste
 • keltainen: 2 pistettä
 • vihreä: 3 pistettä
 • ruskea: 4 pistettä
 • sininen: 5 pistettä
 • pinkki: 6 pistettä
 • musta: 7 pistettä

Yhdellä lyöntivuorolla kerättyä pistemäärää kutsutaan termillä break” eli breikki. Kunnioitettava ja haluttu tulos on tietenkin maksimibreikki, jonka pistemäärä on 147. Tämän saavuttaakseen pelaajan tulee siis pussittaa kaikki pallot yhden lyöntivuoron aikana, mutta myös tietyssä järjestyksessä.

Mikäli haluaa saavuttaa maksimibreikin, tulee pelaajan pussittaa punaiset pallot mustan pallon avulla. Tämä tarkoittaa, että ainoa väripallo, jota tulisi pussittaa kunnes kaikki punaiset on pussitettu, on musta. Tämän jälkeen väripallot pussitetaan pistejärjestyksessä pienimmästä alkaen.

Virheet

Jos pelaaja tekee lyöntivuorollaan virheen, saa vastustaja tavallisesti neljä pistettä hyvityksenä. Jos virhe taas kohdistuu väripalloon tai liittyy oleellisesti virheeseen, hyvitetty pistemäärä vastaa väripallon pistemäärää.

Yleisimpiä virheitä:

 • kivi ei osu mihinkään tai osuu väärän väriseen palloon ensimmäisenä
 • väärän värinen pallo pussitetaan
 • joku pallo pomppaa pois pöydältä
 • lyöjän toinen jalka ei ole maassa, eli hän istuu tai makaa pöydän päällä
 • lyöjä osuu johonkin palloon joko ennen lyöntiä tai lyönnin aikana. Eli jos pelaaja koskettaa pöydällä olevia palloja muulla kuin pelivälineellä, siitä tuomitaan virhe.

Virheiden avulla voi nousta ohi jopa tilanteessa, jossa pisteitä pöydällä on vähemmän kuin mitä ero on. Hyviin tapoihin kuuluu kuitenkin luovuttaa, mikäli freimin voitto on lähes mahdotonta.

Snooker-ottelu

Snooker-ottelut ovat viime vuosina siirtyneet hieman lyhyempiin formaatteihin, poislukien MM-kisat. Tämä nopeuttaa turnausten kulkua, mutta tuo toisaalta muuttujia vedonlyöntiin. Useimmiten pelataan paras seitsemästä (neljä voitettua framea) pituisia otteluita. Turnauksen finaalit tapaavat olla pidempiä kuin muut ottelut.

Mitä lyhyempiä ottelut ovat, sitä paremmat mahdollisuudet altavastaajalla on voittaa ottelu. Mitä pidempään pelataan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ennakkosuosikki alkaa pärjäämään.

Ennen vedonlyöntipäätöstä on tärkeää, että tarkistat kuinka pitkä ottelu ollaan pelaamassa.

Voitollinen snooker-vedonlyönti

Voit lähteä tarkastelemaan snooker-vedonlyöntiä kahdelta eri kannalta. Voit joko määrittää itse todennäköisyytesi kuhunkin otteluun ja tarkastaa sitten löytyykö kertoimista pelattavaa. Tämä lähestyminen vaatii toki vahvan matemaattisen mallin, jolla määrität perustodennäköisyydet ja lisäksi vahvaa reagoimista näkemääsi. Oman mallin luominen on ideaalitapauksessa hyvin kannattavaa, sillä pystyt analysoimaan avauskertoimia nopeasti kun hahmotat “oikeat” kertoimet ja pääset poimimaan parhaat herkut päältä.

Hieman kevyempi tapa tavalliselle snookerin seuraajalle on havaita jotain merkittävää näkemissään otteluissa ja käyttää tätä informaatiota vedonlyöntiin. Tyypillisesti tämä ilmenee pelaajan kunnon selvänä tippumisena tai nousemisena, mihin vedonlyönti markkina ei usein reagoi riittävän nopeasti.

Snooker vedonlyönti – todennäköisyyksien määrittäminen

Kuten käytännössä missä tahansa vedonlyönnissä, myös snooker-vedonlyönnissä on ensiarvoisen tärkeää määrittää pelaajien perustaso. Perustason määrittämisen jälkeen todennäköisyyksien määrittäminen on varsin triviaalia. Voit johtaa todennäköisyydet suoraan voimaluvuista, sillä erilaisilla pelityyleillä on viime kädessä hyvin vähän vaikutusta ottelun todennäköisyyksiin, vaikka tätä usein liioitellaankin kommentaattoreiden ja muiden pseudoasiantuntijoiden toimesta.

Pelaajan tason määrittämiseen paras työkalu on voimaluvut. Vastaavasti ranking-pisteet johtavat valtavasti harhaan pelaajan tason määrittämisessä, sillä ensinnäkin niissä on hirvittävä määrä hajontaa ja toisaalta ne ovat hyvin “top-heavy” eli turnausten sijoista 1-3 saa kohtuuttoman paljon pisteitä. Menestymällä parissa suuressa turnauksessa nousee rankingeissa kohisten, vaikka pelaajien tasoerot eivät ole aivan rankingpiste-erojen mukaiset.

Hyvä perusta pelaajan voimalukujen laskemiselle on 60-pisteen sarjojen prosentti / freimit. Eli millä todennäköisyydellä pelaaja tekee freimissä (useimmiten) voittoon riittävän 60-pisteen sarjan. Monet määrittävät pelaajan tason 100-pisteen sarjoilla / freimit, joka vääristää hieman pelaajien tasoa. Ensinnäkin 100-pisteen sarjoja tulee vähemmän, joka kasvattaa arvion epätarkkuutta. Toisaalta osa pelaajista ei ole kiinnostunut tekemään 100-pisteen sarjaa kun freimi on jo voitettu ja ohi.

Tyypillinen esimerkki pelaajien kontrastista pisteiden jahtaamisen suhteen on Neil Robertson ja Mark Williams. Robertson hakee 100 pisteen breikkiä aina täydellä tarmolla. Vastaavasti Williamsia ei freimin ratkeamiseen jälkeen pisteet kiinnosta, kuten ei mikään paitsi seuraavan golf-vuoron alkamisaika.

Muita tunnuslukuja, joita voit käyttää voimalukujesi laskemiseen ovat freimien voittoprosentti sekä pussitusprosentti.

Lisätarkennuksena voimalukujen laskemisessa kannattaa snookerissa suosia tuoreita tuloksia ja mittareita hieman enemmän kuin muissa lajeissa. Pelaajien päivän kunto vaihtelee varsin paljon. Pelaajien alisuorittaminen johtuu yleensä jostain syystä ja korjaamiseen saattaa mennä aikaa. Vanhat meriitit eivät auta jos pää ei ole kunnossa pelipäivänä.

Kertoimet

Kaiken perusta vedonlyöntiin ovat kertoimet. Voittavaa vedonlyöjää ei kiinnosta “kumpi voittaa ottelun”, vaan kummalla pelaajista on kertoimiaan suurempi mahdollisuus voittaa ottelu. Tämä pätee myös snooker-vedonlyöntiin. Snooker-markkina on vedonlyönnillisesti varsin pieni ja siellä löytyy virheitä sekä erimielisyyksiä vedonvälittäjien välillä. Jopa siinä määrin, että pääset monissa matseissa pelaamaan käytännössä 100% palautuksella.

Valitsemalla vedonlyönti kohteesi sokkona et häviä pitkässä juoksussa mitään, jos et toki voitakaan. Tekemällä taustatyöt huolellisesti ja ymmärtämällä miksi jollakin pelaajalla on liian suuri kerroin käännät snooker-markkinan voitolliseksi. Kannattaa varautua siihen, että panoksiasi rajoitetaan varsin nopeasti mikäli voitat snooker-kohteissa. Tätä ongelmaa ei ole Pinnaclella eikä Betfairilla, mutta käytännössä kaikkialla muualla on.

Aloittavan vedonlyöjän kannattaa avata useita pelitilejä ja aina pelata korkeimmalla saatavilla olevalla kertoimella.

Tasoitusvedoilla lunastusluukulle

Snookerissa tasoerot huippujen ja keskikastin pelaajien välillä ovat edelleen suuria, vaikka ovatkin pienentyneet vuosi vuodelta. Selkeä altavastaaja harvoin voittaa varsinkaan pidempää ottelua. Tasoittaakseen tätä lähtökohtaa vedonvälittäjät tarjoavat usein mehukkaita freimitasoituksia altavastaajille. Vaikka altavastaaja ei voita ottelua, voittamalla freimin pari saattaa tasoituksellinen veto tulla sisään. Tasoitusvedoissa on useimmiten snooker-markkinan suurimmat edut.

Tyypillisesti paras seitsemästä ottelussa tasoitus on +1,5 freimiä altavastaajalle. Mutta turnausten alkukierroksilla kun vastakkain joutuvat useimmiten aivan eri puolella rankingia olevat pelaajat saattaa tasoitusta tulla jopa +3,5 freimiä. Vedon voittoon riittää siis, että altavastaaja voittaa edes yhden freimin. Nämä kohteet ovat useimmiten todella edullisia.

Turnauksen alkuvaiheessa huippupelaajillakin on usein käynnistysvaikeuksia ja käytännössä kaikki pelaajat tourilla pystyvät putsaamaan pöydän yhdellä visiitillä. Yhden freimin voittoon tarvitaan kenties vain yksi tilaisuus ja useimmiten turnauksen ensimmäisissä matseissa tilaisuuksia tulee useampiakin.

Pelaajatyypit ja vedonlyönti

Tyypillisesti vedonvälittäjät laskevat varsinkin nimekkäiden suursuosikkien kertoimet todella alas. On vaikea uskoa, että Ronnie O´Sullivan olisi juuri koskaan pelikelpoinen, vaikka sangen oivallinen peluri onkin. Snooker-kansa pelaa häntä joka tapauksessa ja vedonvälittäjien on järkevää laskea hänen kertoimiaan alemmaksi.

Kansan syvien rivien suosikit, näyttävät pelaajat, kuten juuri O´Sullivan, Trump, Allen, Maquire ja Stevens tarjoavat harvoin pelattavaa. Sen sijaan vastapelit näitä pelaajia vastaan usein maistuvat – varsinkin reiluilla freimitasoituksilla.

Parhaat peli-ideat löytyvät usein nuoremmista pelaajista, jotka nostavat tasoaan nopeasti. Vedonlyöjän on tärkeää katsoa juuri näiden pelaajien matseja aina kuin vain mahdollista. Kun statistiikkaa ei vielä ole tarjolla, vedonlyöjän tulee luottaa näkemäänsä. Silmä oppii nopeasti haravoimaan ketkä nuorista pelaajista ovat kehityskykyisiä – ja ketkä oikeasti kehittyvät.

Ylipäänsä pelaajat, jotka ovat top10-joukossa tarjoavat harvoin pelattavaa. Pelaajien taso on hyvin sekä vedonvälittäjien, että vedonlyöjien tiedossa. Mitä alemmas rankingeissa mennään sitä vaikeampaa pelaajien tasoa juuri tällä hetkellä on määrittää, joka tarjoaa osaavalle vedonlyöjälle iskun paikkoja.

Live-vedonlyönti snookerista

Varsinkin suurempien turnausten snooker-vedonlyönti on siirtynyt paljolti jo live-puolelle. Snookerin kohdalla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä varsinkin striimeissä viive on varsin suuri ja tilanteet muuttuvat yhden lyönnin aikana paikoin rajustikin. Esimerkiksi ratkaisufreimissä saattaa 95% suosikki muuttua 95% altavastaajaksi yhden ohilyönnin seurauksena. Tämä on toki kärjistetty tilanne, mutta kertoo kyllä pelin luonteesta.

Live-vedonlyönnin kertoimet tulevat hyvin pitkälti ottelun ennakkotilanteen perusteella. Eli suuri suosikki on suuri suosikki jokaisessa freimissä ja siten koko ottelun kertoimissa koko ottelun läpi, vaikka pelitapahtumat kertoisivat aivan muuta. Suursuosikilla saattaa syystä tai toisesta olla huono päivä ja tähän väliin kannattaa usein iskeä vedolla altavastaajalle.

Kannattaa myös tarkkailla kuinka nopeasti vedonvälittäjät reagoivat tilanteen muutokseen. Joillakin viive on selvästi suurempi kuin toisilla. Käytännössä pelaajapörssit, kuten Betfair reagoivat ensimmäisenä tapahtumiin.

Yhteenveto

Snooker on erittäin tuottava muoto vedonlyöntiin sille, joka jaksaa tehdä taustatyönsä, seurata otteluita ja panostaa maltillisesti. Miljoonatileille on mahdotonta päästä markkinan pienen koon takia, mutta snookerista innostuneelle veturille se tarjoaa miellyttävän lisäansaintamahdollisuuden.

Muista pitää niin laaja vedonlyöntiyhtiö kirjo kuin mahdollista ja panosta aina sinne mistä saat korkeimman kertoimen. Tarkista myös aina tasoituslinjat, sillä niistä löytyy useimmiten parhaat pelivaihtoehdot.

10 euroa pelirahaa