Vedonlyöntiopas snookeriin

Tämä vedonlyöntiopas antaa hyvän peruspohjan snooker-vedonlyöntiin. Oppaasta löydät tarvittavat tiedot snookerin pelinkulusta sekä säännöistä, mukaan lukien vedonlyöntinäkökulman.

Snooker-vedonlyönti on luonteeltaan varsin omalaatuista. Muissa lajeissa tilastot auttavat ja antavat hyvän rungon omille pohdinnoille, mutta snookeria voidaan pitää poikkeuksena. Toki snookeristakin löytyy paljon tilastotietoa, mutta tämä hyödyttää verrattain vähän. Snookerissa kannattaa kiinnittää erikoishuomiota eri pelaajakohtaisiin pelityyleihin ja -strategioihin.

Osa pelaajista pelaa varsin uhkarohkeasti. Osa taas osaa pelata fiksusti ja tästä syystä myös pärjää todella hyvin. Tässäkin lajissa pyörivät isot rahasummat.

Snookerin säännöt ja pelin kulku

Perustietoja

Snooker muistuttaa lajina pubibiljardia, mutta on todellakin hyvin kaukana siitä. Snookerpöytä on merkittävästi suurempi kuin tavallinen biljardipöytä. Pallopussien suut ovat myös kapeampia, mikä tekee pallon pussittamisesta hankalampaa. Snooker vaatii aivotyöskentelyä, pitkälle kehittynyttä hienomotoriikkaa, tarkkuutta ja taitoa, jotta lajissa voi päästä huipulle.

Palloja on yhteensä 21 – 15 punaista ja 6 värillistä (musta, vaaleanpunainen, sininen, ruskea, vihreä ja keltainen)

Pelin kulku

Aloituslyönti tapahtuu niin sanotulta ”D-alueelta”, joka on merkitty pöytään. Aloituslyönti on validi, kun kivi osuu punaiseen, eikä mitään virhettä tapahdu. Aloituslyönnillä ei ole tarkoitus pussittaa palloa, vaan hakea ”safety”-lyöntiä. Kivi eli lyötävä pallo pyritään siis saamaan mahdollisimman vaikeaan paikkaan lyötäväksi värillisen pallon taakse.

Palloja pussitetaan tietyssä järjestyksessä ja vuorotellen. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin pelaajan tulee pussittaa punainen pallo, jonka jälkeen värillinen. Värilliset pallot palautetaan pöydälle pussituksen jälkeen, mikäli punaisia palloja on vielä pöydällä pussittamatta.

Jos pelaaja onnistuu pussittamaan punaisen ja sen jälkeen värillisen, hän saa jatkaa lyöntivuoroaan samalla logiikalla eli ensin punainen ja sen jälkeen värillinen. Kyseisen freimin eli erän voittajaksi selviytyy pelaaja, joka kerää enemmän pisteitä.

Pallojen pisteytys:

 • punainen: 1 piste
 • keltainen: 2 pistettä
 • vihreä: 3 pistettä
 • ruskea: 4 pistettä
 • sininen: 5 pistettä
 • vaaleanpunainen: 6 pistettä
 • musta: 7 pistettä

Yhdellä lyöntivuorolla kerättyä pistemäärää kutsutaan termillä break” eli breikki. Kunnioitettava ja haluttu tulos on tietenkin maksimibreikki, jonka pistemäärä on 147. Tämän saavuttaakseen pelaajan tulee siis pussittaa kaikki pallot yhden lyöntivuoron aikana, mutta myös tietyssä järjestyksessä.

Mikäli haluaa saavuttaa maksimibreikin, tulee pelaajan pussittaa punaiset pallot mustan pallon avulla. Tämä tarkoittaa, että ainoa väripallo, jota tulisi pussittaa kunnes kaikki punaiset on pussitettu, on musta. Tämän jälkeen väripallot pussitetaan pistejärjestyksessä pienimmästä alkaen.

Snooker-ottelu

Ottelu kestää turnauksesta ja turnauksen vaiheesta riippuen ”paras viidestä” periaatteella aina ”paras 19:sta” periaatteeseen asti. Ottelua ei siis suinkaan vielä voita, kun on kerran voittanut freimin.

Tästä syystä ottelut saattavat venyä tuntien mittaisiksi. Pitkiä otteluita myös keskeytetään ja jatketaan esimerkiksi illalla tai seuraavana päivänä. Laji vaatiikin siis kärsivällisyyttä ja kylmiä hermoja.

Virheet

Jos pelaaja tekee lyöntivuorollaan virheen, saa vastustaja tavallisesti neljä pistettä hyvityksenä. Jos virhe taas kohdistuu väripalloon tai liittyy oleellisesti virheeseen, hyvitetty pistemäärä vastaa väripallon pistemäärää.

Yleisimpiä virheitä:

 • kivi ei osu mihinkään, tai osuu väärän väriseen palloon ensimmäisenä
 • väärän värinen pallo pussitetaan
 • joku pallo pomppaa pois pöydältä
 • lyöjän toinen jalka ei ole maassa, eli hän istuu tai makaa pöydän päällä
 • lyöjä osuu johonkin palloon joko ennen lyöntiä tai lyönnin aikana. Eli jos pelaaja koskettaa pöydällä olevia palloja muulla kuin pelivälineellä, siitä tuomitaan virhe

Virheiden avulla voi nousta ohi jopa tilanteessa, jossa pisteitä pöydällä on vähemmän kuin
mitä johto on. Hyviin tapoihin kuuluu kuitenkin luovuttaa, mikäli freimin voitto on lähes mahdotonta.

Snooker ja vedonlyönti

Snooker-vedonlyönnissä menestyminen vaatii betsaajalta paljon, sillä tilastoja tutkimalla ei vielä pitkälle pötkitä. Otteluita seuraamatta on turha odottaa menestystä vaan otteluita kannattaa seurata laajalti ja keskittyneesti. Avainasemassa ovat erilaiset pelityylit, joihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota.

Hyvä pelityyliesimerkki on Mark Selby. Selby on yksi kylmähermoisimmista snookerpelaajista kautta aikojen. Selby ei lähde edes tiukan paikan tullen pelaamaan uhkarohkeasti vaan hakee vaikean paikan tullen ”seiftiä.”

Erittäin räikeä esimerkki pelityylistä Selbyyn nähden on Liang Wenbo, joka pelaa todella aggressiivisesti ja uhkarohkeasti. Tästä myös johtuvat pitkien otteluiden ajoittaiset sulamiset. Pelaajat ja heidän pelityylinsä tulee siis tosiaankin tuntea, jotta ottelun kulkua pystyy ennakoimaan.

Raha, joka ohjaa monen elämää

Raha merkitsee nykyään lajissa kuin lajissa – myös snookerissa. Pienissä turnauksissa on pienet palkintopotit, joten suuria nimiä turnaukset eivät juuri tunnu kiinnostavan. Motivaation loppuessa ”yllättäjät” voittavat isojakin nimiä. Tässä mielessä kannattaa tutkia, onko turnauksessa parhaille pelaajille panosta vai lähdetäänkö vain tuntumaa hakemaan tai lämmittelemään.

Edelliset ottelut kertovat tietenkin vireestä, mutta ilman otteluiden tarkkaavaista seuraamista on miltei mahdotonta nähdä tuloksen taakse. Alkuun tiedot pelityyleistä ja pelaajista kannattaa etsiä internetistä. Tällä tavoin saa hyvät alkuvalmiudet snooker-vedonlyöntiin ja on myös paljon helpompi alkaa seuraamaan lajia, kun pelaajista löytyy jo valmiiksi taustatietoja.

Snooker-vedonlyönnissä kokemus on valttia. Virheitä tulee kaikille, mutta niistä oppii. Alkuun suosittelen lämpimästi kokeneempien snooker-vedonlyöjien peesailuja, mikäli perustelut kohteisiin löytyy.

Asiaa vedonlyöntikohteista

Snookeriin tarjotaan useimmiten suppeita kohdevalikoimia ennen ottelua. Pääsääntöisesti sivustot tarjoavat perinteisiä freimien tasoitusvetoja, yli-/alle -vetoja sekä breikkien pisteveikkauksia. Tähän esimerkkeinä nostetaan tuleeko ottelussa maksimibreikki” tai ”100 pisteen breikit yli/alle x.”

Live-vedonlyönnissä pääsee jo pelaamaan tietyn freimin voittajaa, breikkien pituuksia, ensimmäisen pussitettavan värillisen pallon väriä sekä tulosvetoa otteluun. Tulosvedon saa tehtyä myös pre match -vetona.

Missä voin lyödä vetoa snookerista?

Snookerin betsailuun Bet365 on erinomainen sivusto. Pre match -vetoihin on tarjolla peruskohteita, mutta livevetovalikoima on vertaansa vailla ja kertoimet ovat erityisen maistuvia.