Vedonlyöntiopas snookeriin

Tämän vedonlyöntiopas antaa hyvän peruspohjan snookerista – tarjoten tarvittavat tiedot snookerin pelinkulusta sekä säännöistä, mukaanlukien näkökulman itse snookerista betsaamiseen.

Snooker on vedonlyönnin kannalta täysin erilainen laji. Muissa lajeissa tilastot auttavat ja antavat hyvän rungon vedonlyöntiin, mutta snooker tekee poikkeuksen sääntöön. Toki snookeristakin löytyy paljon tilastotietoa, mutta tämä ei juurikaan hyödytä. Pelityylit ja strategiat kun ovat jokaisella pelaajalla erilaiset sekä otteluiden kulku muuttuu ottelukohtaisesti.

Osa pelaajista ovat ns.uhkarohkeita, osa taas osaa pelata fiksusti ja tästä syystä myös pärjää todella hyvin. Rahalla on
tässäkin lajissa paljon merkitystä.

Snookerin säännöt ja pelinkulku

Perustietoja

Snooker muistuttaa lajina perus pubibiljardia, mutta on todellakin hyvin kaukana siitä. Snookerpöytä on merkittävästi suurempi kuin perus biljardipöytä. Pallopussien suut ovat myös kapeampia, mikä tekee pallon pussittamisesta hankalampaa. Snooker vaatii aivotyöskentelyä, tarkkuutta ja taitoa, jotta lajissa voi päästä huipulle.

Palloja on yhteensä 21 – 15 punaista ja 6 värillistä (musta, vaaleanpunainen, sininen, ruskea, vihreä ja keltainen)

Pelin kulku

Aloituslyönti tapahtuu niin sanotulta ”D-alueelta”, joka on merkitty pöytään. Aloituslyönti on validi, kun kivi osuu punaiseen, eikä mitään virhettä tapahdu. Aloituslyönnillä ei ole tarkoitus pussittaa palloa, vaan hakea ”safety” -lyöntiä. Kivi eli lyötävä pallo pyritään siis saamaan mahdollisimman vaikeaan paikkaan lyötäväksi – värillisen pallon taakse.

Palloja pussitetaan tietyssä järjestyksessä ja vuorotellen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ensin pelaajan tulee pussittaa punainen pallo, jonka jälkeen värillinen. Värilliset pallot palautetaan pöydälle pussituksen jälkeen mikäli punaisia palloja on vielä pöydällä pussittamatta.

Mikäli pelaaja onnistuu pussittamaan punaisen ja sen jälkeen värillisen, hän saa jatkaa lyöntivuoroaan samalla logiikalla eli ensin punainen ja sen jälkeen värillinen. Kyseisen freimin eli erän voittajaksi selviytyy pelaaja, joka kerää enemmän pisteitä
ottelun aikana.

Pallojen pisteytys:

punainen: 1 piste
keltainen: 2 pistettä
vihreä: 3 pistettä
ruskea: 4 pistettä
sininen: 5 pistettä
vaaleanpunainen: 6 pistettä
musta: 7 pistettä

Yhdellä lyöntivuorolla kerättyä pistemäärää kutsutaan termillä ”break” eli breikki. Kunnioitettava ja haluttu tulos on tietenkin maksimibreikki, jonka pistemäärä on 147. Tämän saavuttaakseen pelaajan tulee siis pussittaa kaikki pallot yhden lyöntivuoron aikana, mutta myös tietyssä järjestyksessä.

Mikäli haluaa saada tämän 147 breikin, tulee pelaajan pussittaa punaiset pallot mustan pallon avulla. Tämä siis tarkoittaa, että ainoa väripallo, jota tulisi pussittaa kunnes kaikki punaiset on pussitettu, on musta. Tämän jälkeen väripallot pussitetaan pistejärjestyksessä pienimmästä alkaen.

Snooker-ottelu

Ottelu kestää turnauksesta ja turnauksen vaiheesta riippuen ”paras viidestä” periaatteella aina ”paras 19:sta” periaatteeseen asti. Ottelua ei siis suinkaan voita, kun on kerran voittanut freimin, vaan tulee voittaa monta freimiä.

Tästä syystä ottelut saattavat venyä tuntien mittaisiksi. Pitkiä otteluita myös keskeytetään ja jatketaan esimerkiksi illalla tai seuraavana päivänä. Laji vaatiikin siis kärsivällisyyttä ja kylmiä hermoja.

Virheet

Mikäli pelaaja tekee lyöntivuorollaan virheen, saa vastustaja tavallisesti neljä pistettä hyvityksenä. Mikäli virhe taas kohdistuu väripalloon tai liittyy oleellisesti virheeseen, hyvitetty pistemäärä vastaa väripallon pistemäärää.

Yleisimpiä virheitä, joita tehdään:

– kivi ei osu mihinkään, tai osuu väärän väriseen palloon ensimmäisenä

– väärän värinen pallo pussitetaan

– joku pallo pomppaa pois pöydältä

– lyöjän toinen jalka ei ole maassa, eli hän istuu/makaa pöydän päällä

– lyöjä osuu johonkin palloon, joko ennen lyöntiä tai lyönnin aikana. Eli mikäli pelaaja koskettaa pöydällä
olevia palloja muulla, kuin pelivälineellä, niin siitä tuomitaan virhe

Virheiden avulla voi nousta jopa ohi sellaisessakin tilanteessa, kun pisteitä pöydällä on vähemmän, kuin
mitä johto on. Hyviin tapoihin kuuluu kuitenkin luovuttaa, mikäli freimin voitto on lähes mahdotonta.

Snooker-termejä

freimi (Frame) – snookerin ”erä”
cue – keppi, peliväline
cueball – ns. kivi, eli valkoinen pallo, jota lyödään
foul – virhe, ”piilopallo”-tilanteessa
break – lyöntivuoro, eli breikki
century – kun pelaaja saavuttaa yhdellä lyöntivuorolla 100 pistettä, kutsutaan tätä ”century breakiksi”
maximum break – kun pelaaja saavuttaa yhdellä lyöntivuorolla 147 pistettä eli putsaa pöydän.

Snooker ja vedonlyönti

Snookerin ottaminen mukaan omaan vedonlyöntiin vaatii betsaajalta paljon. Tähän lajiin ei tilastojen tutkiminen ja kokoonpanojen huomioon ottaminen auta. Snooker vaatii fyysistä seuraamista. Otteluita seuraamatta on turha odottaa pitkiä voittoputkia tai muutakaan. Tuuria tietenkin voi olla, mutta lajissa tuppaa pelityylit vaihtelemaan pelaajakohtaisesti.

Esimerkkinä Mark Selbyn. Selby on yksi kylmähermoisimmista snookerpelaajista kautta aikojen. Selby ei lähde edes tiukan paikan tullen pelaamaan uhkarohkeaa peliä, vaan hakee vaikean paikan tullen seiftiä. Tällöin todennäköisyys voitolle pysyy suurimpana mahdollisena.

Erittäin räikeä esimerkki pelityylistä Selbyyn nähden löytyy muuan Liang Wenbolla. Wenbo pelaa todella aggressiivisesti ja uhkarohkeasti. Tästä myös johtuu pitkien otteluiden ajoittaiset sulamiset. Pelaajat ja heidän pelityylinsä tulee siis tosiaankin tuntea, jotta ottelun kulkua pystyy ennakoimaan.

Raha, joka ohjaa monen elämää

Raha merkitsee lajissa kuin lajissa – myös snookerissa. Pienissä turnauksissa on pienet palkintopotit, joten suuria nimiä turnaukset ei juurikaan tunnu kiinnostavan. Motivaation loppuessa ”yllättäjät” voittavat isojakin nimiä. Tässä mielessä kannattaa tutkia, onko turnauksessa oikeasti järkeä vai lähdetäänkö vain tatsia hakemaan tai lämmittelemään.

Edelliset ottelut kertovat tietenkin vireestä, mutta tässäkin tulee tämä fyysinen seuraaminen yhdeksi suureksi tekijäksi. Ilman että on katsonut ottelun on tosiaan mahdotonta nähdä, miten ottelu on oikeasti mennyt. Alkuun tiedot pelityyleistä ja pelaajista löytää hyvin googlettamalla. Tällä tavoin saa hyvän peruspaketin aloitukseen ja on myös paljon helpompi alkaa seuraamaan lajia, kun löytyy vähän taustatietoa pelaajista jo valmiiksi.

Tämän lajin vedonlyönnin oppii kokemuksilla. Virheistä opitaan ja betsaamista parannetaan. Alkuun suosittelen lämpimästi kokeneempien peesailuja, mikäli perustelut kohteisiin löytyy.

Asiaa vedonlyöntikohteista

Snookeriin on tarjolla todella suppea kohdevalikoima ennen ottelua. Pääsääntöisesti sivustot tarjoavat perinteiset frame handicapit, yli/alle -vedot sekä breikkien pisteveikkauksia. Tähän esimerkkeinä tuleeko ottelussa maksimibreikki? tai 100 pisteen breikit yli/alle x.

Live-vedonlyönnissä pääseekin jo lyömään tietyn freimin voittajia, breikkien pituuksia, ensimmäisen pussitettavan värillisen väriä sekä tulosvetoa otteluun. Tulosvedon saa tehtyä myös prematch-vetona.

Snookerin betsailuun suosittelemme erityisesti Bet365 – peruskohteet prematchina, mutta kattava livevalikoima.