eSports vedonlyönti – parhaat vihjeet eurheilun vedonlyöntiin

Eurheilu eli elektroninen urheilu on videopelien kilpailullista pelaamista. Videopelejä voidaan pelata tietokoneella tai eri valmistajien tekemillä pelikonsoleilla, mutta suosituimmat kilpapelit pelataan kuitenkin tietokoneella. Uhmapelaajat opastaa eurheilun vedonlyönnin perusasiat ja tärkeimmät vinkit – sekä parhaat vedonlyöntiyhtiöt ja bonukset eSportsin vedonlyönnin saralla. Heti kärkeen saat meiltä myös parhaat vetovihjeet!

Eurheilun pitkävetovihjeet

Uhmapelaajat tarjoaa pitkävetovihjeitä myös eurheiluun. Oletpa sitten kokenut konkari tai vasta aloitteleva seuraaja, Uhmapelaajien vetovihjeet ovat varmasti avuksi. Kokeneena konkarina saat vertailupohjaa ammattilaistemme kirjoittamista vihjeistä ja aloittelijana saat huippuluokan vihjeitä täysin ilmaiseksi.

Uhmapelaajat tarjoaa vihjeitä eurheiluun lähinnä CS:stä ja Dota 2:sta. Kyseessä on kilpapelaamisen kaksi suosituinta peliä, joten näillä pitäisi pärjätä paremmin kuin hyvin. Vihjeitä kirjoitetaan suosituimmista otteluista ja suurimmista turnauksista.

Parhaat vedonlyöntiyhtiöt eurheilun vedonlyöntiin

Todella monet suuret vedonlyöntiyhtiöt eli bookkerit ovat lähteneet mukaan eurheiluun, mikä on tietysti erittäin hienoa. Bookkerit kuitenkin eroavat toisistaan kertoimien ja vetomahdollisuuksien muodossa, ja siksi olemme listanneet alle parhaimmat vedonlyöntiyhtiöt eurheilun vedonlyöntiin!

Vedonlyöntiopas eUrheiluun

Tavallisimpia kilpapelejä voidaan jakaa eri alalajeihin eli genreihin.

Tunnetuimmat eurheilu-genret ovat:

 • real-time strategy (RTS)
 • first-person shooter (FPS)
 • battle royale (BR) ja
 • multiplayer online battle arena (MOBA)

Tunnetuimmat pelit puolestaan ovat:

 • Counter Strike: Global Offensive
 • Dota 2
 • League of Legends
 • Starcraft 2 ja
 • Fortnite

Kilpapelaaminen vasten monen ihmisen odotuksia vaatii pelaajalta äärimmäistä keskittymiskykyä, paineensietokykyä, reaktionopeutta sekä monen vuoden harjoittelun tuloksena syntynyttä taitoa. Kilpapelaamista katsellessa moni saattaa ajatella, että kyseiseen lajiin ei tarvitse taitoa – ja että kaikki pystyvät siihen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Ammattilaistasolla kilpailevat pelaajat ovat käyttäneet omaan peliinsä jopa kymmeniä tuhansia tunteja päästäkseen huipulle. Monet kilpapelit muuttuvat jatkuvasti ja peleihin keksitään uusia asioita, jotka muuttavat koko pelin pelattavuutta. Tämä tekee huipulla pysymisestä todella vaikeaa.

Kilpapelaaminen on tänä päivänä jo sillä tasolla, että ammattilaispelaajilla on jopa omat hierojansa ja kuntovalmentajat. Ammattilaispelaajat ovat täysipäiväisiä urheilijoita, jotka treenaavat fyysisiä ominaisuuksiaan lähes samaan tapaan, kuin urheilijatkin. Fyysinen ja henkinen kunto ovat erittäin tärkeässä asemassa kilpapelaamisessa.

Termistöä

Kilpapeleissä on urheilun tapaan omia lajitermejä, jotka saattavat olla jopa huomattavasti monimutkaisempia, kuin urheilussa. Alle on listattu kahden suosituimman pelin lajitermistöä, jotka on syytä tietää mikäli aikoo seurata ammattilaisotteluita.

Counter Strike: Global Offensive (FPS)

 • Eco = Säästökierros, joka pelataan yleensä silloin, kun joukkueen pelin sisäiset rahat eivät riitä ostamaan täyttä ostoa, johon kuuluu kiväärit, suojat ja kranaatit.
 • Force-Buy = Ostetaan yleensä pistoolit ja suojat, sillä rahat eivät riitä täyteen ostoon menevällä eikä seuraavalla kierroksella.
 • Ace = Yksi pelaaja tappaa kaikki vastustajan joukkueen viisi pelaajaa.
 • Counter-Terrorist (Poliisi) = Puolustaa kartan kahta pommialuetta ja yrittää estää terroristien asettamasta pommia.
 • Terrorist (Terroristi) = Yrittää tappaa kaikki poliisien pelaajat tai asettaa pommin maahan.
 • Lurk = Taktiikka, jossa yksi joukkueen pelaaja on toisella puolella karttaa yllättämässä vihollisten pelaajat
 • Map (Kartta) = Kenttä, jossa ottelu voidaan pelata. CS:ssä karttoja on seitsemän.
 • Rotate (Kääntäminen) = Toiselta pommialueelta juokseminen toiselle pommialueelle, kun siellä on havaittu liikettä ja vihollisia.

Dota 2 (MOBA)

 • Heroes (Sankarit/Hahmot) = Näillä kilpapelaajat pelaavat Dotassa. Sankareita on monia erilaisia ja kaikilla sankareilla on omat vahvuudensa ja heikkoutensa. Molempien joukkueen kaikki pelaajat valitsevat omat hahmonsa.
 • Map (Kartta) = Dotan karttaan kuuluu kolme linjaa, torneja ja throne. Voittaaksesi ottelun Dotassa, tulee sinun tuhota vastustajan throne. Kartassa on myös tietokoneen ohjaamia creepejä, joita tappamalla kerätään kultaa.
 • Farming (Farmaaminen) = Kullan kerääminen
 • Last hit (Viimeinen isku) = Viimeisen iskun saaminen vastustajan creepiin
 • Support = Rooli. Tätä roolia pelaava pelaaja auttaa joukkutovereitansa ostamalla erilaisia apuvälineitä.
 • Skills/Ability = Taiat, jotka ovat kaikilla sankareilla erilaisia. Sankari voi käyttää omia taikojaan saadessaan tarpeeksi manaa.
 • Mana = Jokaisella sankarilla on oma manansa, jota tarvitaan taikojen käyttämiseen.

Kilpapeleistä järjestetään turnauksia, joissa pelataan ammattilaisotteluita. Monessa pelissä on myös onlineliigoja, mutta ne eivät ole läheskään yhtä arvostettuja, kuin LAN-turnaukset. Onlinen ja LAN:n erosta lisää alempana.

Nykypäivänä turnaukset järjestetään isoilla areenoilla, kuten jääkiekkohalleissa tai monitoimiareenoilla. Turnauksiin myydään lippuja katsojille aivan kuten esimerkiksi normaaliin jääkiekko-otteluun. Eurheilun katsojamäärät ovat jo niin suuria, että suurimpia turnauksia saattaa seurata suorana suoratoistopalveluista (esim. Twitchistä) jopa miljoonia ihmisiä.

Katsojamäärä paikan päällä vaihtelee tietysti areenan koosta, mutta yli kymmenen tuhatta ihmistä ei ole edes suuri yleisö nykypäivänä.

Turnausten palkintopotit

Turnauksissa on tarjolla todella isoja rahasummia riippuen tietenkin pelistä. Tällä hetkellä suurin turnaus on joka vuosi järjestettävä The International (Dota 2), jonka vuoden 2020 palkintopotissa komeili yli 40 miljoonaa dollaria. Kaikissa turnauksissa ei kuitenkaan ihan samanlaisia summia pyöri.

Eurheilun vedonlyönnin perusteet

Eurheilun vedonlyönti tarvitsee jatkuvaa seuraamista vedonlyöjältä, sillä osaan peleistä tehdään jatkuvia muutoksia, jotka muuttavat peliä niin paljon, että siihen voidaan löytää uusia strategioita tai tapoja voittaa vastustaja. Etenkin ”MOBA”-pelejä muutetaan jatkuvasti.

Kilpapeleissä myös voimasuhteet muuttuvat hyvinkin herkästi. Suosituimpia kilpapelejä pelataan viiden hengen joukkueissa, joten esimerkiksi yhden pelaajan vaihto vaikuttaa koko joukkueen pelaamiseen todella paljon.

Tutkiessasi kahden vastakkain asettuvan joukkueen aikaisempia otteluita, kuntopuntaria tai muuta tilastoa, et missään nimessä voi ottaa huomioon yli kolme kuukautta vanhoja tuloksia, sillä usein ne eivät kerro joukkueiden nykyisestä vireestä mitään. Kolme kuukautta kilpapelimaailmassa on todella pitkä aika, jonka aikana kerkeää tapahtumaan niin paljon asioita ja muutoksia, että joukkueiden voimasuhteet saattavat olla täysin päinvastoin.

Vedonlyönnin asiantuntijan ja viihdevedonlyöjän erot

Vedonlyönnin asiantuntija seuraa kilpapelimaailmaa jatkuvasti ja on aina kartalla siitä, mitä kuplan sisällä tapahtuu. Asiantuntija pitää laajaa seurantaa omista vedoistaan, mikä auttaa häntä pysymään kartalla panostuksesta, voitoista ja häviöistä, sekä omasta suoriutumisestaan vedonlyöjänä.

Viihdevedonlyöjä pelaa useimmiten pienemmillä panoksilla kuin ammattilainen. Viihteen vuoksi vetoa lyövä ei välttämättä pidä tilastoa omista vedoistaan, eikä välttämättä myöskään seuraa kilpapelimaailmaa yhtä kovalla intensiteetillä kuin ammattilainen. Viihdevedonlyöjä lyö vetojaan satunnaisesti – ammattilainen yrittää jatkuvasti löytää hyviä vedonlyöntikohteita.

On tärkeää, että vedonlyöjä osaa itse liittää itsensä jompaankumpaan näistä ryhmistä. On tärkeää asettaa itselleen tavoitteita vedonlyönnin saralla ja päättää, haluaako lyödä vetoa tavoitteellisesti vai huvikseen. Viihdevedonlyöjä lyö usein vetoa vain lisäjännityksen vuoksi, mikä ei tietysti ole jatkuvan voiton tavoittelemista.

Kerroinasettelut

Eurheilun kerroinasettelut ovat usein hieman vinksallaan. Kyseessä on kuitenkin erittäin tuore laji verrattuna muihin urheilulajeihin, kuten jääkiekkoon ja esimerkiksi jalkapalloon, joissa ammattilaiset laskevat kertoimet.

Eurheilussa todelliset lajitietäjät ovat lähes aina jopa enemmän kartalla kuin vedonlyöntiyhtiöiden palkkaamat kertoimenlaskijat. Tämä antaa oivan sauman hyviin vedonlyöntikohteisiin. Kertoimissa on usein paljon ”ilmaa” eli kertoimet ovat usein ammattilaisten mielestä liian suuria, mikä on tietysti vedonlyöjän kannalta erinomainen asia.

Eurheilu – LAN:n ja Online:n erot

Lähes kaikissa kilpapeleissä on LAN-otteluita, kuten myös online-otteluita. Näiden välillä on erittäin suuret ja merkittävät erot, jotka kannattaa ottaa huomioon lyödessä vetoa tai seuratessa ottelua. Lähtökohtaisesti onlinessa pelattavat ottelut ovat huomattavasti epävarmempia vedonlyöntikohteita, ja niissä kannattaa ehdottomasti pitää panokset alhaisina. Online-otteluissa näkyy usein se, että pelaajilla ei ole paineita, ja he saattavatkin lähteä leikittelemään pelin sisällä tilanteissa, jotka LAN-ympäristössä tuntuisivat huomattavasti vakavemmilta.

Ping-luvut

LAN-ottelut pelataan samassa tilassa ja samassa internet-verkossa, joten pelaajien pingit (ping-luku kuvaa pelaajan viivettä serveriin, johon hän on yhdistettynä) ovat kaikilla samat ja minimaalisen pienet. Mitä korkeampi ping-luku, sen suurempi viive serveriin, ja täten peli saattaa pätkiä.

Online-otteluissa pelaajan ping riippuu täysin hänen omasta internetistä ja siitä, että missä päin maailmaa kyseinen pelaaja on.

Esimerkiksi: Pelaaja X on Suomessa pelaamassa ammattiotteluaan Joukkuetta Y vastaan. Pelaaja X asuu Suomessa, mutta Joukkue Y on Pohjois-Amerikassa. Ottelun serveri on myös Pohjois-Amerikassa, joten Joukkue Y:n ping-luvut ovat todella pienet.

Pelaaja X:n ping-luku on todella suuri, sillä hän on toisella puolella maapalloa ja täten hänen internet-yhteytensä on huomattavasti hitaampi sille serverille, missä ottelu pelataan.

DoS (palvelunestohyökkäys)

Historiassa suurena ongelmana ollut DoS ei ole enään läheskään yhtä suuri ongelma kuin ennen. Nykyään ongelma on rajattu lähinnä hyvin harvoihin yksittäistapauksiin alemmilla sarjatasoilla. Muutama vuosi taaksepäin, kun vedonlyönti ei ollut kilpapelaamisessa niin suosittua ja vedonlyöntikohteita ei ollut suurimmilla vedonlyöntiyrityksillä, vaan ainoastaan pelikohtaisilla vedonlyöntisivustoilla, joissa pystyi lyömään vetoa pelin sisäisillä tavaroilla, oli DoS todellinen ongelma.

Aikaisemmin serverit, joissa ottelu pelattiin eivät olleet tarpeeksi hyvin suojattuja, ja useimmiten serverin IP (Internet Protocol) saattoi lipsahtaa julkisuuteen. Täten serverien DoS tai DDoS oli huomattavasti helpompaa, ja jopa aloittelija pystyi tekemään sen.

Useimmiten vihaiset vedonlyöjät, jotka eivät kestäneet häviötä tekivät näitä palvelunestohyökkäyksiä servereille, jos huomasivat, että heidän joukkueensa oli häviämässä ottelua. Mikäli ottelu jouduttiin keskeyttämään DoS:n takia, vedot yleensä hylättiin ja panokset palautettiin takaisin vedonlyöjille.

Tunnelma, yleisö ja paineet

Lähes kaikki turnaukset ovat LAN-turnauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että turnaukset ovat huomattavasti arvostetumpia kuin online-ottelut tai -liigat. LAN-turnauksista arvostetumpia tekee suuri yleisö sekä se, että pelaajat ovat kaikki samassa tilassa ottelemassa toisiaan vastaan.

LAN-ympäristössä on paljon haastavampaa pelata kuin kotona online-ympäristössä omalla pöydällä ja omalla tuolilla. LAN-ympäristö on huomattavasti stressaavampi yleisön vuoksi ja LAN-otteluissa on paljon korkeammat panokset. Siksi yleensä kaikissa tilastoissa LAN-ottelut ovat huomattavasti merkityksellisimpiä, kuin online-ottelut.

Joukkueiden kokoonpanot, muutokset ja pelaajien poissaolot

Kuten aiemmin mainittua, kilpapelijoukkueiden kokoonpanomuutokset ja pelaajien poissaolot vaikuttavat huomattavasti laajemmin kuin urheilussa. Esimerkiksi jääkiekossa, joka on yksi suosituimmista joukkuelajeista, pelaa noin 20-30 pelaajaa kokoonpanossa. Jos yksi pelaaja loukkaantuu, sillä on vaikutusta, mutta ei läheskään niin paljon kuin esimerkiksi Counter Strikessa, jossa yhdessä joukkueessa pelaa viisi pelaajaa.

Joku saattaa ajatella, että miten muka tietokonetta pelatessa voi loukkaantua. Se on hyvin mahdollista. Kilpapelaajien suurimmat fyysiset ongelmat ovat selkä- ja rannekivut, jotka ovat valitettavan yleisiä. Tähän ollaan kuitenkin suhtauduttu vakavasti ja suurimpien joukkueiden mukana häärääkin nykyään ammattimaiset personal trainerit ja kehonhuoltajat.

Yksittäinen pelaaja saattaa myös sairastua kuumeeseen, jolloin hän ei todellakaan ole lähellä sataprosenttista kuntoaan eikä hänen tällöin kannata pelata. Tällöin joukkueet käyttävät stand-inejä eli varapelaajia. Varapelaaja ei ole läheskään yhtä hyvin kartalla joukkueen taktiikoista ja pelitavasta, joten joukkueen yleispelaamisen taso usein laskee todella voimakkaasti. Tämän takia kannattaa aina tarkistaa joukkueiden kokoonpanot ennen vedon asettamista sisään.

Kaikilla joukkueilla on omat elintärkeät pelaajansa. HLTV:n jokavuotinen TOP 20-lista auttaa ymmärtämään, ketkä ovat milläkin hetkellä maailman parhaita pelaajia ja täten joukkueelleen todella tärkeitä. Esimerkiksi vuoden 2018 parhaaksi pelaajaksi palkittu Oleksandr ”s1mple” Kostyliev on Na’Vi:lle äärimmäisen tärkeä pelaaja. Ilman häntä Na’Vi ei olisi saavuttanut sijaa #2 maailmanlistalla vuonna 2018.

Kartat, ottelusarjat ja ottelusarjojen erilainen vedonlyönti

Ottelusarjoista kerrottaessa käytetään esimerkkinä Counter Strike:ä.

Ottelusarjoja on neljää erilaista. Suurin osa kilpapelaamisen ottelusarjoista on BO3, mutta myös BO1, BO2 ja BO5 sarjoja pelataan. BO tulee englannin kielen sanasta ”best of” ja tarkoittaa suomeksi ”paras x määrästä”

Esimerkiksi BO5 sarjassa CS:ssä pelataan maksimissaan viisi karttaa, mutta kolme karttaa voittaessa voittaa koko ottelusarjan.

Kartat

Kilpapeleissä on erilaisia karttoja, joissa ottelu pelataan. Esimerkiksi Dota 2:ssa on vain yksi neliönmuotoinen kartta ja vastineeksi CS:ssä onkin seitsemän eri karttaa.

CS:ssä kartat eroavat toisistaan erilaisten pohjapiirustusten ansiosta ja näin ollen jokainen kartta on oma elämyksensä. Joukkue X saattaa olla joukkue Y:tä parempi esimerkiksi Cachessa (kartta CS:GO:ssa), mutta joukkue Y saattaa olla huomattavasti parempi Infernossa, kuin joukkue X. Tämän vuoksi otteluissa pelattavat kartat ovat äärimmäisen suuri tekijä ottelun kulkua ajatellen.


Cache / Train

Yllä olevat kuvat ovat esimerkkinä CS:GO:n pelattavista kilpailullisista kartoista. Kuten näistä Warren Lindsayn tekemistä 3D-kuvista näkee, on CS-kartat täysin erilaisia toisiinsa verrattuna ja muuttuvia tekijöitä on paljon.

Ottelusarjat ja niiden eriävä vedonlyönti

Erilaisissa ottelusarjoissa on erilaiset vedonlyöntikohteet. BO1-sarjoissa pelatuimmat kohteet ovat ML vedot, kierrosmäärät yli/alle-tyyliin ja kierrostasoitukset. Näiden lisäksi jotkin vedonlyöntiyhtiöt saattavat tarjota esimerkiksi yksittäisen pelaajan tappomäärän veikkaamista yli/alle-tyyliin. Kuitenkaan 1×2 -vetoja ei usein nähdä BO1 -sarjoissa, sillä tasapeli on useimmissa otteluformaateissa mahdoton. Jotkut turnaukset kuitenkin ovat poistaneet jatkoajan tasatilanteeseen päädyttäessä, jolloin tasapelikin on mahdollinen yksinomaan BO1 -otteluissa.

BO2 -sarjoissa kohteet ovat useimmiten vain ML ja 1×2, sillä ottelu voi päättyä vain toisen joukkueen 2-0 -voittoon tai tasapeliin. Näiden kohteiden lisäksi tarjotaan tietysti kierrostasoituksia ja kierrosmäärien veikkauksia yksittäisiin karttoihin.

BO3 -sarjoissa suosituimmat kohteet ovat ML, karttatasoitukset, kierrostasoitukset ja kierrosmäärien veikkaaminen. BO3 -sarjat ovat vedonlyöjän kannalta kaikista parhaita kohteita veikata, sillä esimerkiksi karttatasoitukset eivät ole yhtä sattumanvaraisia, kuten kierrostasoitukset. BO3 -sarjat ovat todistetusti helpoimpia sarjoja veikata ja ovat samalla myös yleisimpiä ottelusarjoja.

Näiden lisäksi saatetaan pelata myös BO5 -sarjoja, joita nähdään yleensä vain isojen turnauksien finaaleissa. Sanotaan, että BO5 -sarjat ovat parhaita sarjoja kahden joukkueen tason mittaamiseen, sillä niissä pelataan kaikista eniten karttoja. BO5 -sarjoihin tarjotaan ML-, karttatasoitus-, kierrostasoitus- ja kierrosmäärävetoja.

Näiden vetojen lisäksi kaikkiin sarjoihin tarjotaan myös yksittäisen kartan pistoolikierroksen voittajan veikkaamista, mutta ne eivät ole läheskään yhtä arvattavissa, kuin muut vedonlyöntikohteet. Muihin peleihin on olemassa omat vedonlyöntikohteet, mutta niistä ei sen enempää, sillä tässä artikkelissa käytiin läpi Counter Strike:n vedonlyöntikohteet.

Eurheilun suoratoisto – Esports livestream

Kilpapelaamista striimataan jatkuvasti esimerkiksi Twitchissä ja YouTubessa. Molemmissa palveluissa pelaajat voivat suoratoistaa omaa peliänsä ja harjoitteluansa muiden katsottavaksi.

Myös ammattilaisotteluita striimataan näissä palveluissa. Kaikki online-liigat ja -ottelut keräävät suuren määrän katsojia joka ilta puhumattakaan suurista turnauksista.

Suurin osa turnauksista striimataan Twitchissä, joka on erittäin helppokäyttöinen palvelu. Twitch on kategorisoinut striimit pelien mukaan, ja heidän etusivultaan on helppo valita haluamansa peli ja sitä kautta nähdä suosituimmat striimit.

Myös Facebook on toiminut striimauspalveluna, sillä ESL käytti heitä oman Pro Leaguensa striimaamiseen. Facebook ei kuitenkaan ollut katsojien mielestä miellyttävä striimauspalvelu, minkä vuoksi Facebookissa striimatut ottelut eivät keränneet läheskään yhtä paljon katsojia kuin Twitchissä ja YouTubessa striimatut ottelut.