Parhaat vihjeet ja bonukset esports vedonlyöntiin 2024

Päivitetty: 01.01.2024

Esports eli elektroninen urheilu on videopelien kilpailullista pelaamista. Videopelejä pelataan tietokoneella tai eri valmistajien tekemillä pelikonsoleilla, suosituimmat kilpapelit ratkaistaan kuitenkin tietokoneella. Poikkeuksen sääntöön tekee FIFA-pelisarja, jonka kilpailulliset turnaukset pelataan nimenomaan konsoleilla.

Uhmapelaajat opastaa perusasiat ja listaa tärkeimmät vinkit esports vedonlyöntiin – sekä parhaat vedonlyöntiyhtiöt ja vedonlyöntibonukset. Meiltä lunastat myös parhaat ja ilmaiset esports vetovihjeet 2024!

Esports pitkävetovihjeet

Uhmapelaajat tarjoaa myös e-urheilu pitkävetovihjeet – oletpa sitten kokenut konkari tai vasta aloitteleva esportsin seuraaja. Uhmapelaajien vetovihjeet tuovat 100% varmuudella lisää sisältöä esports vedonlyöntiisi. Kokeneena konkarina saat vertailupohjaa ammattilaistemme kirjoittamista veikkausvihjeistä ja aloittelijana pääset lukemaan huippuluokan ilmaiset vetovihjeet.

Uhmapelaajat tarjoaa esports vetovihjeet pääosin CS:GO sekä Dota 2 -otteluihin. Kyseiset kaksi peliä ovat nimenomaan suomalaisten keskuudessa suosituimmat, joten niillä pääsee erittäin hyvin alkuun. Esports vedonlyöntiin CS:GO tarjoaa eniten kohteita sekä kertoimia, ja Dota 2 tarjoaa parastaan kun Major -turnauksia järjestetään sekä monelle tutun Dota turnauksen, The Internationalin aikaan.

Veikkausvihjeitä on tarjolla lähes poikkeuksetta suosittuihin otteluihin ja isojen turnausten aikana ympäri vuorokauden!

Parhaat vedonlyöntiyhtiöt esports vedonlyöntiin

Esports on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavasti ja sen myötä myös esports vedonlyönti eri kilpapelitapahtumien ympärillä. Tänä päivänä käytännössä jokainen itseään varteenotettavana bookkerina pitävä vedonlyöntiyhtiö on ottanut esportsin pysyväksi osaksi vedonlyöntitarjontaansa.

Bookkerit kuitenkin eroavat esports vedonlyönnissä toisistaan kertoimien ja vetomuotojen puolesta, ja siksi olemme listanneet alle parhaat peliyhtiöt esports vedonlyöntiin!

Vedonlyöntiopas esportsiin

Perinteisen urheilun saralla on pallopelit, talvilajit, kesälajit, yleisurheilu jne. Elektronisessa urheilussa puhutaan peleistä ja peligenreistä. E-urheilu genret ovat varsin yksiselitteisiä ja jokaisen genren alle mahtuu useampi peli, kun esimerkiksi pallopelien alle mahtuu useampi laji.

Jokaisesta esports genrestä löytyy kestosuosikit sekä klassikot, ja niiden takaa joitain muinaisia esi-isä pelejä, joiden ideologiaa on käytetty nykyisten huippusuosittujen pelien luomiseen.

Tunnetuimmat Esports Genret:

  • First-Person Shooter (FPS)
  • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
  • Battle Royale (BR)
  • Real-Time Strategy (RTS)
  • Urheilupelit

Tunnetuimmat Esports Pelit

  • Counter Strike: Global Offensive (FPS)
  • Valorant (FPS)
  • Dota 2 (MOBA)
  • League of Legends (MOBA)
  • Starcraft 2 (RTS)
  • Fortnite (BR)
  • FIFA (Urheilupelit)
  • NHL (Urheilupelit)

Hieman harvinaisempia pelejä, mutta mainitsemisen arvoisia ovat myös Call of Duty (FPS), sekä Heroes of the Storm (MOBA).

Kilpapelaaminen vasten monen ihmisen odotuksia vaatii esports pelaajalta äärimmäistä keskittymiskykyä, paineensietokykyä, reaktionopeutta sekä monen vuoden harjoittelun tuloksena syntynyttä taitoa. Kilpapelaamista katsellessa moni saattaa ajatella, että kyseiseen lajiin ei tarvitse taitoa – ja että kaikki pystyvät siihen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Ammattilaistasolla kilpailevat pelaajat ovat käyttäneet omaan peliinsä jopa kymmeniä tuhansia tunteja päästäkseen huipulle. Monet kilpapelit muuttuvat jatkuvasti ja peleihin keksitään uusia asioita, jotka muuttavat pelejä ja niiden sen hetkistä luonnetta eli metaa. Tämä tekee huipulle pääsemisestä, ja siellä pysymisestä erittäin vaikeaa.

Esports kilpapelaaminen on tänä päivänä jo sillä tasolla, että ammattilaisorganisaatioista löytyy omat hierojat sekä kuntovalmentajat. Huippupelaajat ovat lisäksi palkanneet itselleen yksityisiä tukipalveluita ympärilleen. Ammattilaispelaajat ovat täysipäiväisiä urheilijoita, jotka treenaavat fyysisiä ominaisuuksiaan lähes samaan tapaan, kuin urheilijatkin. Fyysinen ja henkinen kunto ovat kilpapelaamisessa erittäin tärkeässä asemassa.

Esports termistöä vedonlyöntiin

Kilpapeleissä on urheilun tapaan omia lajitermejä, jotka saattavat olla jopa huomattavasti monimutkaisempia, kuin urheilussa. Alle on listattu kahden suosituimman pelin lajitermistöä, jotka on syytä tietää mikäli aikoo seurata ammattilaisotteluita.

Osa termeistä on ns. universaaleja, eli ne on käytössä samalla myös saman genren muissa peleissä.

Counter Strike: Global Offensive (FPS)

  • Eco = Säästökierros, joka pelataan yleensä silloin, kun joukkueen pelin sisäiset rahat eivät riitä ostamaan täyttä ostoa, johon kuuluu kiväärit, suojat ja kranaatit.
  • Force-Buy = Ostetaan yleensä pistoolit ja suojat, sillä rahat eivät riitä täyteen ostoon menevällä eikä seuraavalla kierroksella.
  • Ace = Yksi pelaaja tappaa kaikki vastustajan joukkueen viisi pelaajaa.
  • Counter-Terrorist (Poliisi) = Puolustaa kartan kahta pommialuetta ja yrittää estää terroristien asettamasta pommia.
  • Terrorist (Terroristi) = Yrittää tappaa kaikki poliisien pelaajat tai asettaa pommin maahan.
  • Lurk = Taktiikka, jossa yksi joukkueen pelaaja on toisella puolella karttaa yllättämässä vihollisten pelaajat
  • Map (Kartta) = Kenttä, jossa ottelu voidaan pelata. CS:ssä karttoja on seitsemän.
  • Rotate (Kääntäminen) = Toiselta pommialueelta juokseminen toiselle pommialueelle, kun siellä on havaittu liikettä ja vihollisia.

Dota 2 (MOBA)

  • Heroes (Sankarit/Hahmot) = Näillä kilpapelaajat pelaavat Dotassa. Sankareita on monia erilaisia ja kaikilla sankareilla on omat vahvuudensa ja heikkoutensa. Molempien joukkueen kaikki pelaajat valitsevat omat hahmonsa.
  • Map (Kartta) = Dotan karttaan kuuluu kolme linjaa, torneja ja throne. Voittaaksesi ottelun Dotassa, tulee sinun tuhota vastustajan throne. Kartassa on myös tietokoneen ohjaamia creepejä, joita tappamalla kerätään kultaa.
  • Farming (Farmaaminen) = Kullan kerääminen
  • Last hit (Viimeinen isku) = Viimeisen iskun saaminen vastustajan creepiin
  • Support = Rooli. Tätä roolia pelaava pelaaja auttaa joukkutovereitansa ostamalla erilaisia apuvälineitä.
  • Skills/Ability = Taiat, jotka ovat kaikilla sankareilla erilaisia. Sankari voi käyttää omia taikojaan saadessaan tarpeeksi manaa.
  • Mana = Jokaisella sankarilla on oma manansa, jota tarvitaan taikojen käyttämiseen.

Kilpapelaaminen on kasvanut sen verran kypsäksi, että vanhat nuorisotalojen LAN-turnaukset ovat muuttuneet hyvin ammattimaiseen suuntaan. Muun muassa League of Legends pelissä on mannerten omia liigoja sekä turnauksia, joiden parhaat kohtaavat koko maailman yhdistävissä mega tapahtumissa, joita usein kutsutaan Majoreiksi. Näiden ympärillä tapahtuu myös suurin osa esports vedonlyönnistä. Monessa pelissä on myös onlineliigoja, mutta ne eivät ole läheskään yhtä arvostettuja, kuin LAN-turnaukset. Puhumme onlinen ja LAN:n tapahtumien sekä turnausten eroista lisää alempana.

Nykypäivänä esports turnauksia järjestetään isoilla areenoilla, kuten jääkiekkohalleissa tai monitoimiareenoilla. Turnauksiin myydään lippuja katsojille aivan kuten esimerkiksi normaaliin jääkiekko-otteluun. E-urheilu on kasvanut 2010-luvun aikana niin suureksi, että isojen tapahtumien otteluita seurataan Twitchin sekä Youtuben kaltaisten suoratoistopalveluiden kautta ympäri maailmaa. Katsojamäärät mitataan tänä päivänä sadoissa tuhansissa ja miljoonissa.

Katsojamäärä paikan päällä vaihtelee aina tietysti areenan koosta, mutta kertonee tilanteesta jotain, että yli 10 000 pään yleisöä ei pidetä tänä päivänä enää mitenkään erityisen suurena määränä. Se on enemmänkin olettamus, kun puhutaan suuresta esports turnauksesta.

Esports turnausten palkintopotit

Turnauksissa on tarjolla todella isoja rahasummia riippuen tietenkin pelistä. Tällä hetkellä suurin turnaus on joka vuosi järjestettävä The International (Dota 2), jonka vuoden 2021 palkintopotissa komeili yli 40 miljoonaa dollaria. Kaikissa turnauksissa ei kuitenkaan ihan samanlaisia summia pyöri.

Suuret palkintopotit omaavat turnaukset keräävät tietysti myös suuren yleisön seuraamaan niitä. Näin ollen esports vedonlyönti on vilkasta suurten turnausten ympärillä ja esports kertoimet sekä vetokohteet ovat tarjolla normaalia enemmän!

Suurimmat esports palkintorahat

Esports turnausten palkintorahat kasvavat vuosi vuodelta. Ylivoimainen ykkönen näissä on, ja tulee olemaan vielä pitkään, vuosittainen Dota 2 The International turnaus. Tämä johtuu siitä, että The Internationalin palkintopotista valtaosa tulee pelin kasuaali pelaajilta, jonka voittaja joukkue kahmii itselleen. Pelaajat voivat käyttää pelin sisällä rahaa kosmeettisiin esineisiin, joiden ostoista x% menee The Internationalin palkintopottiin.

Sen suuremmitta puheitta, alla esports historian kymmenen suurinta palkintopottia:

  1. Dota 2 – The International 2021 – $40,018,400.00
  2. Dota 2 – The International 2019 – $34,330,069.00
  3. Dota 2 – The International 2018 – $25,532,177.00
  4. Dota 2 – The International 2017 – $24,687,919,00
  5. Dota 2 – The International 2016 – $20,770,460.00
  6. Dota 2 – The International 2015 – $18,429,613.05
  7. Fortnite – WC Finals 2019 Solo – $15,287,500.00
  8. Fortnite – WC Finals 2019 Duo – $15,100,00.00
  9. Dota 2 – The International 2014 – $10,931,103.00
  10. Arena of Valor – WC Cup 2021 – $7,728,000.00

Perusteet Esports vedonlyöntiin

Esportseissa vedonlyönti tarvitsee jatkuvaa seuraamista vedonlyöjältä. Pelien päivitysten myötä pelaajat sekä joukkueet pystyvät muokkaamaan strategioitaan, joiden avulla he voivat löytää uusia tapoja voittaa otteluita. Etenkin MOBA-pelejä, kuten League of Legends muutetaan jatkuvasti uusien päivitysten myötä. Uudet sankarit sekä kartan kehittyminen tekee sen, että peli kehittyy ja pelaajien tulee kehittyä sekä adaptoitua sen mukana pysyäkseen huipulla.

Kilpapeleissä myös voimasuhteet muuttuvat hyvinkin herkästi. Suosituimpia kilpapelejä pelataan viiden hengen joukkueissa, joten monesti yhden pelaajan vaihto vaikuttaa koko joukkueen pelaamiseen todella paljon. Perinteisissä joukkue-urheilulajeissa on yleensä moninkertainen määrä vaihtopelaajia kentällä olevien lisäksi. Esports peleissä näin ei kuitenkaan ole, jonka myötä yksittäisen pelaajan vastuu on huomattavasti suurempi.

Pysy ajan hermoilla

Tutkiessasi kahden vastakkain asettuvan joukkueen aikaisempia otteluita, kuntopuntaria tai muuta tilastoa et missään nimessä voi ottaa huomioon yli kolme kuukautta vanhoja tuloksia, sillä yleensä ne eivät kerro joukkueiden nykyisestä vireestä mitään. Kolme kuukautta kilpapelimaailmassa on todella pitkä aika, jonka aikana ehtii tapahtumaan niin paljon asioita ja muutoksia, että joukkueiden voimasuhteet saattavat olla täysin päinvastaiset.

Esports vedonlyöntikohteet

Vielä jotain vuosia sitten otteluihin sekä tapahtumiin oli tarjolla lähinnä 1×2 kohteita, mutta se on onneksi historiaa. Nykyään esports vedonlyönti ja sen kohteet sisältää mm. outright -vetoja eri pelien kausille sekä turnauksille. Löytyy pelien nyansseihin sekä yksittäisten pelaajien pelien sisäisiin suorituksiin nojaavia kohteita.

Lisäksi esports vedonlyöntiin on tarjolla mm. perinteisten urheilulajien parista tutuksi tulleet moneyline-vedot sekä asian handicapit. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että esports vedonlyönti alkaa olemaan oikeasti kannattavaa sekä fiksua.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä yksi varsin tärkeä pointti. Mikäli olet oikeasti hyvin kartalla esports-maailman menosta ja ymmärrät jonkun pelin nyanssit todella hyvin, olet todennäköisesti bookkereita askeleen edellä. Vedonvälittäjät eivät käytä vielä kovinkaan suuria määriä resursseja esports kertoimien laskemiseen ja sen takia faneilla on mahdollisuus olla helposti voittaja ja jopa printata rahaa esports vedoilla.

Jos siis olet alan asiantuntija, kannattaa se hyödyntää esports vedonlyöntiin ja näyttää bookkereille kuka määrää!

Esports vedonlyönti – asiantuntijan ja viihdevedonlyöjän erot

Vedonlyönnin asiantuntija seuraa esportsin kilpapelimaailmaa jatkuvasti ja on aina kartalla siitä, mitä kuplan sisällä tapahtuu. Asiantuntija pitää laajaa seurantaa omista vedoistaan, mikä auttaa pysymään kartalla panostuksesta, voitoista ja häviöistä, sekä omasta suoriutumisestaan vedonlyöjänä.

Viihdevedonlyöjä pelaa useimmiten pienemmillä panoksilla kuin ammattilainen. Viihdevedonlyöjä ei välttämättä pidä tilastoa omista vedoistaan, eikä välttämättä myöskään seuraa e-urheilu kilpapelimaailmaa yhtä kovalla intensiteetillä kuin ammattilainen. Viihdevedonlyöjä lyö vetojaan satunnaisesti – vedonlyönnin ammattilainen yrittää jatkuvasti löytää hyviä vedonlyönti kohteita.

On tärkeää, että vedonlyöjä osaa itse liittää itsensä jompaankumpaan näistä ryhmistä. Tulee asettaa tavoitteita vedonlyönnin saralla ja päättää, haluaako tehdä vetoja tavoitteellisesti vai huvikseen. Viihdevedonlyöjä lyö usein vetoa vain lisäjännityksen vuoksi, mikä ei tietysti ole jatkuvan vedonlyönti voiton tavoittelemista.

Kerroinasettelut Esports vedonlyöntiin

Esports kerroinasettelut ovat usein hieman vinksallaan. Kyseessä on kuitenkin erittäin tuore laji verrattuna muihin urheilulajeihin, kuten jääkiekkoon ja esimerkiksi jalkapalloon, joissa ammattilaiset laskevat kertoimet.

Esportsin todelliset lajitietäjät ovat lähes aina jopa enemmän kartalla kuin vedonlyöntiyhtiöiden palkkaamat kertoimenlaskijat. Tämä antaa oivan sauman hyviin vedonlyöntikohteisiin. Kertoimissa on usein paljon ”ilmaa” eli kertoimet ovat usein ammattilaisten mielestä liian suuria, mikä on tietysti vedonlyöjän kannalta erinomainen asia.

Esports – LAN:n ja Online:n erot

Lähes kaikissa kilpapeleissä on LAN-otteluita, kuten myös online-otteluita. Näiden välillä on erittäin suuret ja merkittävät erot, jotka kannattaa ottaa huomioon lyödessä vetoa tai seuratessa ottelua.

Lähtökohtaisesti onlinessa pelattavat ottelut ovat huomattavasti epävarmempia vedonlyöntikohteita, ja niissä kannattaa ehdottomasti pitää panokset alhaisina. Online-otteluissa näkyy usein se, että pelaajilla ei ole paineita, ja he saattavatkin lähteä leikittelemään pelin sisällä tilanteissa, jotka LAN-ympäristössä tuntuisivat huomattavasti vakavemmilta.

Online-ottelut pelataankin pääosin pelaajien kotien turvasta tai organisaation tarjoamasta pelitalosta. Ympärillä on vain tuttuja ihmisiä ja oma rauha, jossa saa keskittyä 100% vain siihen omaan tekemiseen. Ollaan ns. pelaajien mukavuusalueella. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun hypätään LAN ympäristöön isoille stadioneille.

Tunnelma, yleisö ja paineet

Lähes kaikki esports-turnaukset ovat LAN-turnauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että turnaukset ovat huomattavasti arvostetumpia kuin online-ottelut tai -liigat. LAN-turnauksista arvostetumpia tekee suuri yleisö sekä se, että pelaajat ovat kaikki samassa tilassa ottelemassa toisiaan vastaan.

LAN-ympäristössä on paljon haastavampaa pelata kuin kotona online-ympäristössä omalla pöydällä ja omalla tuolilla. LAN-ympäristö on huomattavasti stressaavampi yleisön vuoksi ja LAN-otteluissa on paljon korkeammat panokset. Siksi yleensä kaikissa tilastoissa LAN-ottelut ovat huomattavasti merkityksellisimpiä, kuin online-ottelut.

Ping-luvut

LAN-otteluiden pelit pelataan samassa tilassa ja samassa internet-verkossa, joten pelaajien pingit. (kuvaa pelaajan viivettä serveriin, johon hän on yhdistettynä) ovat kaikilla samat ja minimaalisen pienet. Mitä korkeampi ping-luku, sen suurempi viive serveriin, ja täten peli saattaa pätkiä.

Online-otteluissa pelaajan ping riippuu täysin hänen omasta internetistä ja siitä, että missä päin maailmaa kyseinen pelaaja on. Esimerkikki: Pelaaja X on Suomessa pelaamassa ammattiotteluaan Joukkuetta Y vastaan. Pelaaja X asuu Suomessa, mutta Joukkue Y on Pohjois-Amerikassa.

Ottelun serveri on myös Pohjois-Amerikassa, joten Joukkue Y:n ping-luvut ovat todella pienet. Pelaaja X:n ping-luku on todella suuri, sillä hän on toisella puolella maapalloa ja täten hänen internet-yhteytensä on huomattavasti hitaampi sille serverille, missä peli ratkaistaan.

DoS (palvelunestohyökkäys)

Historiassa suurena ongelmana ollut DoS ei ole enää läheskään yhtä suuri ongelma kuin ennen. Nykyään ongelma on rajattu lähinnä hyvin harvoihin yksittäistapauksiin alemmilla sarjatasoilla. Muutama vuosi taaksepäin, kun vedonlyönti ei ollut kilpapelaamisessa niin suosittua ja vedonlyöntikohteita ei ollut suurimmilla vedonlyöntiyhtiöillä, vaan ainoastaan pelikohtaisilla vedonlyöntisivustoilla, joissa pystyi lyömään vetoa pelin sisäisillä tavaroilla, oli DoS todellinen ongelma.

Aikaisemmin serverit, joissa ottelu pelattiin eivät olleet tarpeeksi hyvin suojattuja, ja useimmiten serverin IP (Internet Protocol) saattoi lipsahtaa julkisuuteen. Täten serverien DoS tai DDoS oli huomattavasti helpompaa, ja jopa aloittelija pystyi tekemään sen.

Useimmiten vihaiset vedonlyöjät, jotka eivät kestäneet häviötä tekivät näitä palvelunestohyökkäyksiä servereille, jos huomasivat, että heidän joukkueensa oli häviämässä ottelua. Mikäli ottelu jouduttiin keskeyttämään DoS:n takia, vedot yleensä hylättiin ja panokset palautettiin takaisin vedonlyöjille.

Esports joukkueiden kokoonpanot, muutokset ja pelaajien poissaolot

Kuten aiemmin mainittua, kilpapelijoukkueiden kokoonpanomuutokset ja pelaajien poissaolot vaikuttavat eSportsissa huomattavasti laajemmin kuin urheilussa muutoin. Esimerkiksi jääkiekossa, joka on yksi suosituimmista joukkuelajeista, pelaa noin 20-30 pelaajaa kokoonpanossa. Jos yksi pelaaja loukkaantuu, sillä on vaikutusta, mutta ei läheskään niin paljon kuin esimerkiksi Counter Strikessa, jossa yhdessä joukkueessa pelaa viisi pelaajaa. Tai sitten Starcraft II, joka on yksi vastaan yksi peli.

Joku saattaa ajatella, että miten muka tietokonetta pelatessa voi loukkaantua? Se on hyvin mahdollista. Kilpapelaajien suurimmat fyysiset ongelmat ovat selkä- ja rannekivut, jotka ovat valitettavan yleisiä. Tähän ollaan kuitenkin suhtauduttu vakavasti ja suurimpien joukkueiden mukana häärääkin nykyään ammattimaiset personal trainerit ja kehonhuoltajat.

Yksittäinen pelaaja saattaa myös sairastua kuumeeseen, jolloin hän ei todellakaan ole lähellä sataprosenttista kuntoaan eikä hänen tällöin kannata pelata. Tällöin joukkueet käyttävät stand-inejä eli varapelaajia. Varapelaaja ei ole läheskään yhtä hyvin kartalla joukkueen taktiikoista ja pelitavasta, joten joukkueen yleispelaamisen taso usein laskee todella voimakkaasti. Tämän takia kannattaa aina tarkistaa joukkueiden kokoonpanot ennen vedon asettamista sisään.

Kaikilla joukkueilla on omat elintärkeät pelaajansa. HLTV:n jokavuotinen TOP 20-lista auttaa ymmärtämään, ketkä ovat milläkin hetkellä maailman parhaita pelaajia ja täten joukkueelleen todella tärkeitä. Esimerkiksi vuoden 2018 parhaaksi pelaajaksi palkittu Oleksandr “s1mple” Kostyliev on Na’Vi:lle äärimmäisen tärkeä pelaaja. Ilman häntä Na’Vi ei olisi saavuttanut sijaa #2 maailmanlistalla vuonna 2018.

Esports kartat, ottelusarjat ja ottelusarjojen erilainen vedonlyönti

Ottelusarjoista kerrottaessa käytetään esimerkkinä Counter Strike:ä. Ottelusarjoja on neljää erilaista. Suurin osa kilpapelaamisen ottelusarjoista on BO3, mutta myös BO1, BO2 ja BO5 sarjoja pelataan. BO tulee englannin kielen sanasta best of = paras x määrästä.

Esimerkiksi BO5 sarjassa CS:ssä pelataan maksimissaan viisi karttaa, eli ns. paras viidestä ottelusarja. Siis se joukkue voittaa ottelusarjan, joka voittaa ensin kolme karttaa. Ottelu voi siis päättyä 3-2, 3-1, tai 3-0.

Esports kartat

Kilpapeleissä on erilaisia karttoja, joissa ottelu ratkaistaan. MOBA peleissä kuten Dota 2 ja League of Legends on vain yksi neliönmuotoinen kartta. FPS peleissä kuten CS:GO ja Valorant on useampi erilainen kartta, joista joukkueet valitsevat kartat jotka pelataan missäkin ottelusarjassa.

FPS pelien kartat eroavat toisistaan erilaisten pohjapiirustusten ansiosta ja näin ollen jokainen kartta on oma elämyksensä. Joukkue X saattaa olla joukkue Y:tä parempi esimerkiksi A-kartassa, mutta joukkue Y saattaa olla huomattavasti parempi B-kartassa, kuin joukkue X. Tämän vuoksi otteluissa pelattavat kartat ovat äärimmäisen suuri tekijä ottelun kulkua ajatellen.

esports vedonlyönti – csgo cache kartta esports vedonlyönti – csgo train kartta
Cache / Train

Yllä olevat kuvat ovat esimerkkinä CS:GO:n pelattavista kilpailullisista kartoista. Kuten näistä Warren Lindsayn tekemistä 3D-kuvista näkee, on CS-kartat täysin erilaisia toisiinsa verrattuna ja muuttuvia tekijöitä on paljon.

Esports ottelusarjat ja niiden eriävä vedonlyönti

Erilaisissa ottelusarjoissa on erilaiset vedonlyöntikohteet. BO1-sarjoissa pelatuimmat kohteet ovat ML vedot, kierrosmäärät yli/alle-tyyliin ja kierrostasoitukset. Näiden lisäksi jotkin vedonlyöntiyhtiöt saattavat tarjota esimerkiksi yksittäisen pelaajan tappomäärän veikkaamista yli/alle-tyyliin. Kuitenkaan 1×2 -vetoja ei usein nähdä BO1 -sarjoissa, sillä tasapeli on useimmissa otteluformaateissa mahdoton. Jotkut turnaukset kuitenkin ovat poistaneet jatkoajan tasatilanteeseen päädyttäessä, jolloin tasapelikin on mahdollinen yksinomaan BO1 -otteluissa.

BO2 -sarjoissa kohteet ovat useimmiten vain ML ja 1×2, sillä ottelu voi päättyä vain toisen joukkueen 2-0 -voittoon tai tasapeliin. Näiden kohteiden lisäksi tarjotaan tietysti kierrostasoituksia ja kierrosmäärien veikkauksia yksittäisiin karttoihin.

BO3 -sarjoissa suosituimmat kohteet ovat ML, karttatasoitukset, kierrostasoitukset ja kierrosmäärien veikkaaminen. BO3 -sarjat ovat vedonlyöjän kannalta kaikista parhaita kohteita veikata, sillä esimerkiksi karttatasoitukset eivät ole yhtä sattumanvaraisia, kuten kierrostasoitukset. BO3 -sarjat ovat todistetusti helpoimpia sarjoja veikata ja ovat samalla myös yleisimpiä ottelusarjoja.

Näiden lisäksi saatetaan pelata myös BO5 -sarjoja, joita nähdään yleensä vain isojen turnauksien finaaleissa. Sanotaan, että BO5 -sarjat ovat parhaita sarjoja kahden joukkueen tason mittaamiseen, sillä niissä pelataan kaikista eniten karttoja. BO5 -sarjoihin tarjotaan ML-, karttatasoitus-, kierrostasoitus– ja kierrosmäärävetoja.

Lisäksi kaikkiin sarjoihin tarjotaan myös yksittäisen kartan pistoolikierroksen voittajan veikkaamista, mutta ne eivät ole läheskään yhtä arvattavissa, kuin muut vedonlyöntikohteet. Muihin peleihin on olemassa omat vedonlyöntikohteet, mutta niistä ei sen enempää, sillä tässä artikkelissa käytiin läpi Counter Strike:n vedonlyöntikohteet.

CS:GO Vedonlyönti

Valtaosa esportsin vedonlyönnistä tapahtuu edelleen CS:GO:n ympärillä. Nopeatempoinen sekä suoraviivainen peli on erittäin katsojaystävällinen, joka tarjoaa samalla loistavat olosuhteet live vedonlyönnille. Lajin suosin kasvaessa on myös vedonlyöntikohteet kehittyneet ja nykyään esportsin vedonlyöjiä lähes hemmotellaan kohdevalikoimilla.

Aiemmat tylsät 1×2 veto mahdollisuudet on korvattu erittäin laajalla kohde valikoimalla. Tasoitus- sekä yli/alle -vedot ovat esimerkiksi varsin suosittuja kohteita tänä päivänä. Pelattavaa löytyy niin pre-game, kuin live kohteista. Voit lyödä vetoa joukkueen tai yksittäisen pelaajan suorituksista yhden kartan tai ottelusarjan aikana.

Turnausvedonlyönti tuo oman mausteensa CS:GO vedonlyöntiin, sillä outright kohteet tarjovat mahdollisuuden hakea isojakin voittoja, mikäli olet bookkereita paremmin perillä sen hetkisen PRO-skenen tilanteesta. Esportsin kohteita tarjoavat operaattorit ei vielä panosta kertoimiin samalla tavalla, kuin perinteisten lajien, jonka myötä ns e-urheilu “lajiniilot” usein tietävät bookkereita enemmän. Näin ollen voit siis grindata helpostikin isoja voittoja CS:GO -vedonlyöntikohteista.

Valorant Vedonlyönti

Valorant on vielä uusi tuttavuus esports-maailmalle, mutta se ei ole estänyt peliä saavuttamasta jättimäistä suosiota. Räjähdysmäisen kasvun myötä pro skene rakentui samantien ja Valorant vedonlyöntikohteet ilmestyivät bookkereiden valikoimaan lähestulkoon heti pelin julkaisun myötä. Riot Gamesin tapa päivittää pelejään kahden viikon välein pitää huolen siitä, että itse pelit pysyvät koko ajan tuoreena ja pienet muutokset ravistelevat pelien metaa.

Valorant vedonlyönti on varsin mukava tapa lisätä jännitystä otteluiden seuraamiselle ja mikäli seuraat peliä aktiivisesti, olet todennäköisesti bookkereita askeleen edellä. Koska Valorant on vielä niin uusi peli, ei vedonvälittäjät ole vielä panostaneet sen seurantaan tai kertoimiin todellisia resursseja. Tästä syystä hyvin Valorantin pro skenestä kartalla oleva vedonlyöjä voi takoa varsin herkullista tulosta ottelu viikosta toiseen!

Dota 2 Vedonlyönti

Dota 2 Vedonlyönti on ollut vahvasti osa pelin identiteettiä jo 2000-luvun puolesta välistä, kun DotA oli vielä vain Warcraft 3 -pelin custom pelimuoto. Dotan ensimmäiset kymmenen vuotta vedonlyönnin kannalta oli pitkälti vain 1×2 kohteiden grindaamista, mutta ns. Löysää rahaa oli tarjolla jos vedonlyöjä oli perillä eri joukkueiden sekä pelaajien sen hetkisestä suoritustasosta.

Dota 2 -vedonlyönti tarjoaa nykyään todella laajalla skaalalla pelattavaa, kun mukaan on tulleet ottelusarjojen nyansseihin nojaavat kohteet sekä kertoimet. Voit lyödä vetoa eri 10 minuutin jaksojen tapahtumista, Roshan tapoista, ottelun tappomääristä sekä yksittäisten pelaajien suorituksiin nojaavista kohteista. Dota 2 -vedonlyöntiin pätee myös edelleen samat lainalaisuudet, kuin muuhunkin vedonlyöntiin. Jos seuraat peliä ja sen pro-skeneä tarkasti, tiedät todennäköisesti vedonvälittäjiä enemmän.

Laajat kohdevalikoimat tarjoavatkin siis oivan mahdollisuuden grindata pelikassaan täytettä ympäri vuoden. Suurin osa vedonlyöjistä työntää kaikki paukut The International turnaukseen, mutta nykyinen DPC-kausi tarjoaa pelattavaa niin upper, kuin lower tierin turnauksiin. Varsinkin 2 tierin turnauksissa on tarjolla löysää rahaa Dota 2 faneille!

Esports livestream

Kilpapelaamista striimataan jatkuvasti esimerkiksi Twitchissä ja YouTubessa. Molemmissa palveluissa pelaajat voivat suoratoistaa omaa peliänsä ja harjoitteluansa muiden katsottavaksi.

Myös ammattilaisotteluita live striimataan näissä palveluissa. Kaikki online-liigat ja -ottelut keräävät suuren määrän katsojia joka ilta puhumattakaan suurista turnauksista.

Suurin osa turnauksista striimataan Twitchissä, joka on erittäin helppokäyttöinen palvelu. Twitch on kategorisoinut striimit pelien mukaan, ja heidän etusivultaan on helppo valita haluamansa peli ja sitä kautta nähdä suosituimmat live striimit.

Myös Facebook on toiminut striimauspalveluna, sillä ESL käytti heitä oman Pro Leaguensa striimaamiseen. Facebook ei kuitenkaan ollut katsojien mielestä miellyttävä striimauspalvelu, minkä vuoksi Facebookissa striimatut ottelut eivät keränneet läheskään yhtä paljon katsojia kuin Twitchissä ja YouTubessa striimatut ottelut.

Esports FAQ
Mistä löytää ilmaiset pitkävetovihjeet esportsiin? arrow-icon
Miten esports vedonlyönti toimii? arrow-icon
Mistä saan parhaat esports vedonlyöntibonukset? arrow-icon
Onko esports vedonlyönti laillista? arrow-icon
Kannattaako esports vetovihjeet hyödyntää? arrow-icon
Mistä löydän parhaat kertoimet esports vedonlyöntiin? arrow-icon