Vedonlyöntiopas jääkiekkoon

Jääkiekko on yksi maailman suosituimmista seurattavista lajeista. Etenkin vedonlyönnin kannalta jääkiekko nousee suureen rooliin. Jääkiekko on levittäytynyt laajalti ja maailman lähes lähes joka kolkassa harrastetaan jääkiekkoa. Lisäksi jääkiekon ympärillä on merkittävästi tapahtumia ympäri vuoden, jolloin laji saa suuren mediahuomion.

Jääkiekko on vedonlyönnin kannalta yksi parhaimmista lajeista. Kohteita on järjetön määriä – erilaisia yhdistelmäkohteita löytyy sekä kertoimet ovat poikkeuksetta korkeampia kuin esimerkiksi tenniksessä. Otteluiden analysointi on kuitenkin haastavaa, sillä jääkiekko on momentum-peli. Jääkiekossa tunteet voivat ottaa hyvinkin nopeasti vallan. Joukkueen saadessa ”flow-moodin” päälle näyttää pelin kulku täysin erilaiselta.

Oppaassa käydään erikseen läpi prematch- ja live-vedonlyönnin saloja, joiden avulla saa omille vedoilleen parhaan odotusarvon. Lisäksi avaamme erikseen jääkiekkokohteita sekä niiden mahdollisuuksia.

Prematch-vedonlyönti

Prematch-vedoissa tulee pitää samat asiat mielessä jääkiekon parissa, kuin muissakin lajeissa. Perinteiset tilastojen tutkimiset, vireen huomioiminen, kertoimien tarkkailu, poissaolojen varmistus sekä kokoonpanojen varmistus tulee kuitenkin tehdä ennen ottelua – ennen kuin vedon asettaa.

Tilastot

Mitä tilastoista kannattaa huomioida?

Edelliset ottelut, nykyinen vire

Tilastot kertovat mustaa valkoisella, miten joukkueella on mennyt. Esimerkiksi otetaan Livetulokset-sovellus. Tästä sovelluksesta löydät edelliset ottelut, joiden perusteella voit tehdä alustavaa arviota millainen vire joukkueilla on päällä. Lisäksi näet myös kauden keskinäiset ottelut.

Koti- ja vierastilastot

Nämäkin löydät kyseisestä sovelluksesta. Saat tilastoista hajua siihen, miten joukkueen kausi ja pelit ovat sujuneet sekä kotipuolessa että vieraissa. Osa joukkueista pelaa erittäin hyvin kotonaan, mutta sulaa vieraissa täysin. Lisäksi on toki ”tasaisia” suorittajia, jotka pelaavat vieraissa kuin kotonaan.

Kuntopuntari

Kuntopuntari antaa viittausta vireeseen. Tulee kuitenkin muistaa, ettei tähänkään voi sokeasti luottaa. Joukkueet kun ovat saattaneet pelata sarjajumboja vastaan, mikä tietysti nostaa tilastoa korkeammalle aiheuttaen pientä harhakuvitelmaa todelliseen vireeseen verraten.

Sarjataulukko

Tämä antaa todellisen yleiskuvan kauden kulusta. Taulukosta näkee myös joukkueen maalieron, eli paljonko paljonko joukkue on tehnyt ja päästänyt maaleja. Sarjataulukko astuu suureen suosioon varsinkin kauden lopussa. Osa joukkueista on varmistanut playoff-paikan, ja lähtee lepuuttamaan avainpelaajia – tämä johtaa laskevasti joukkueen tasoon.

Tilastoista saat siis pelkistetyn yleiskuvan joukkueen menestyksestä. Tilastot ovat vedonlyönnissä tukena, mutta eivät määrää sitä, kenelle tai mihin kohteeseen veto kannattaisi asettaa. Tilastot otetaan huomioon parhaan kokonaiskuvan saamiseksi.

Kokoonpanot ja poissaolot

Vaikka kyseessä on joukkuelaji, niin jokaisella pelaajalla on vahvuutensa. Mikäli joukkueelta puuttuu ykköstykki tai vaikka pelinrakentaja, tämä näkyy niin pelillisesti kuin tulostaulullakin. Aina ennen kohteen päättämistä tulee kokoonpanot ja poissaolot varmistaa.

Maalivahti vaikuttaa otteluun merkittävästi. Ykkös- ja kakkosmaalivahtien ollessa sivussa saattaa maalinsuulle luistella kokematon, nuori ja merkittävästi huonompi maalivahti verrattuna mahdolliseen ykkös- tai kakkosvahtiin. Kenttäpelaajan puuttuminen on pienempi paha mikäli paikkaava pelaaja osaa pelata suurin piirtein samalla tasolla tai sinne päin.

Maalivahtipelaamisen ollessa huonoa tulee tappioita ja pitkiäkin putkia paljon herkemmin.

Live-vedonlyönti

Livessä on omat oikkunsa. Tilastojen ja kokoonpanojen kyttäily ei tässä riitä, vaan ottelua tulee aidosti katsoa ja seurata. Ottelua katsomalla saat kuvan siitä, kumpi ottelua hallitsee, siirtyykö momentum, maalivahtien kunto, mahdolliset pienet loukkaantumiset jne.

Kaikki nämä asiat näet vain ottelua katsomalla. Parhaan lopputuloksen tietenkin saat, mikäli olet ottelun tutkinut jo etukäteen, ja sinulla on ottelua varten tehty ennakkoasetelma. Näin saat etulyöntiaseman, kun ottelu käynnistyy. Opit tietysti myös, jos oma ennakkosi menee päin mäntyä.

Vedonlyöntikohteista

Mikäli handicap tai asian handicap eivät ole tuttuja, kannattaa lukea perustiedot -osasta kohdeselitykset. Tartumme tässä erikoisempiin kohteisiin, kuten scorecast ja muut maalintekijävedot sekä match parlay -vedot.

Scorecast

Tähän kohteeseen valitaan maalintekijä, ja tarkkalopputulos eli tulosveto. Voit veikata maalintekijää – tekeekö ensimmäisen vai viimeisen maalin tai tekeekö pelaaja maalin vain jossain kohtaa ottelua. Tämän lisäksi asetat tulosvedon.

Esimerkki:
Philadelphia Flyers – Pittsburgh Penguins
Anytime Scorecast: Claude Giroux to score a goal and match correct score: 5-5

Wincast

Tässä puolestaan scorecastista poiketen veikataan maalintekijää samaan tyyliin, mutta lisäksi ottelun lopputulos kohteisiin 1×2.

Esimerkki:
Anytime wincast : Jakub Voracek to score and Philadelphia Flyers to win

Player Goals

Näissä vedoissa voi veikata tekeekö pelaaja ottelussa maalin, montako maalia, tekeekö ensimmäisen vai vaikka viimeisen.

Player Points

Tekeekö pelaaja ottelussa pisteitä ja kuinka monta.

Player Specials

Esimerkiksi pelaajan laukaukset maalia kohti. Joillain sivustoilla voi veikata myös pelaajan jäähyminuutteja.

Jääkiekossa tulee pitää mielessä lajin nopeatempoisuus – tilanteet voivat muuttua radikaalisti pitkin ottelua.