Vedonlyöntiopas jääkiekkoon

Jääkiekko on yksi maailman suosituimmista lajeista, jota seurataan. Etenkin vedonlyönnin kannalta jääkiekko nousee suureen rooliin. Suuri rooli johtuu siitä, että laji on levittäytynyt laajalti ja lähes joka maailman kolkassa jääkiekkoa harrastetaan.  Jääkiekossa on lisäksi niin paljon tapahtumaa pitkin vuotta, että se saa suuren mediahuomion.

Jääkiekko on vedonlyönnin kannalta yksi parhaimmista lajeista. Kohteita on järjetön määriä – erilaisia yhdistelmäkohteita löytyy sekä kertoimet ovat poikkeuksetta korkeampia kuin esimerkiksi tenniksessä. Otteluiden analysointi on kuitenkin haastavaa, sillä jääkiekko on momentum-peli. Tällä tarkoitan siis sitä, että se on tunteikas laji, jossa tunteet voivat myös ottaa hyvinkin nopeasti vallan. Myös tarkoitan sitä, että joukkueen saadessa ”flow-moodin” päälle näyttää pelinkulku täysin erilaiselta.

Tässä oppaassa en käy läpi jääkiekon sääntöjä tai muuta sellaista. Asummehan me kuitenkin Suomessa, ja kyllähän jääkiekon sääntöjen tunteminen pitäisi melkein yleistietoa olla. Sen sijaan päästään suoraan aiheeseen.

Oppaassa käydään erikseen läpi prematch- ja live-vedonlyönnin saloja, joiden avulla saa parhaan odotusarvon omille vedoilleen. Lopuksi tulee vielä selityksiä kohteista, ja niiden mahdollisuuksista.

Prematch-vedonlyönti

Prematch-vedoissa tulee pitää samat asiat mielessä jääkiekon parissa, kuin pitäisit muissakin lajeissa. Tässäkin on kuitenkin pari muuttujaa lisää. Kuitenkin perinteiset tilastojen tutkimiset, vireen huomioiminen, kertoimien tarkkailu, poissaolojen varmistus sekä kokoonpanojen varmistus tulee ennen ottelua tehdä, ennen kuin veto kannattaa asettaa.

Tilastot

Mitä sitten kannattaa tilastoista huomioida?

Edelliset ottelut, nykyinen vire

Tilastot kertovat mustaa valkoisella, miten joukkueella on mennyt. Esimerkiksi otetaan livetulokset-sovellus. Tästä sovelluksesta löydät edelliset ottelut, joiden perusteella voit tehdä alustavaa arviota, että millainen vire joukkueilla on päällä. Lisäksi näet myös kauden keskinäiset ottelut, jotka vaikuttavat sillä tavoin, että tietyn joukkueen pelityyli on myrkkyä toiselle.

Koti- ja vierastilastot

Nämäkin löydät kyseisestä sovelluksesta. Saat tilastoista jälleen pienen idean siihen, miten joukkueen kausi ja pelit ovat sujuneet kotipuolessa sekä vieraissa erikseen. Osa joukkueista pelaa erittäin hyvin kotonaan, mutta sulaa sitten vieraissa täysin. Sitten on ”tasaisia” suorittajia, jotka pelaavat vieraissa kuin kotonaan.

Kuntopuntari

Kuntopuntari antaa viittausta siihen kuuluisaan vireeseen. Tulee kuitenkin muistaa, ettei tähänkään voi sokeasti luottaa, sillä joukkueet ovat saattaneet pelata sarjajumboja vastaan, mikä tietysti nostaa sitten tilastoa korkeammalle, ja aiheuttaa pientä harhakuvitelmaa todelliseen vireeseen verraten.

Sarjataulukko

Tämä antaa sen todellisen yleiskuvan kauden menosta. Joukkueen pärjätessä, he luonnollisesti ovat korkeammalla sarjataulukossa. Taulukosta näkee myös joukkueen maalieron, eli paljonko paljonko joukkue on tehnyt ja päästänyt maaleja. Sarjataulukko astuu suureen suosioon varsinkin kauden lopussa. Osa joukkueista on varmistanut playoff-paikan, ja lähtee lepuuttamaan avainpelaajia, mikä johtaa sitten joukkueen tasoon laskevasti.

Tilastoista saat siis pelkistetyn yleiskuvan joukkueen menestyksestä. Tilastot ovat vedonlyönnissä tukena, mutta eivät todellakaan määrää sitä, kenelle tai mihin kohteeseen veto kannattaisi asettaa. Otetaan tilastot huomioon, parhaan kokonaiskuvan saamiseksi.

Kokoonpanot ja poissaolot

Tämä on varmasti selkeä. Vaikka kyseessä on joukkuelaji, niin jokaisella pelaajalla on vahvuutensa. Mikäli joukkueelta puuttuu ykköstykki tai vaikka pelinrakentaja, niin kyllähän se näkyy niin pelillisesti, kuin sitten tulostaulullakin. Aina ennen kohteen päättämistä tulee kokoonpanot ja poissaolot varmistaa.

Maalivahti on hyvä esimerkki, joka vaikuttaa otteluun erittäin paljon. Ykkös- ja kakkosmaalivahtien ollessa sivussa saattaa maalinsuulle luistella kokematon, nuori ja merkittävästi huonompi maalivahti verrattuna mahdolliseen ykkös- tai kakkosvahtiin. Kenttäpelaajan puuttuminen on pienempi paha, mikäli siis paikkaava pelaaja osaa pelata suurin piirtein samalla tasolla tai sinne päin.

Maalivahtipelaamisen ollessa huonoa tulee tappioita ja pitkiäkin putkia paljon herkemmin.

Asiaa live-vedonlyönnistä

Livessä on omat oikkunsa. Tilastojen ja kokoonpanojen kyttäily ei tässä riitä, vaan ottelua tulee aidosti katsoa ja seurata. Ottelua katsomalla saat kuvan siitä, että kumpi ottelua hallitsee, siirtyykö momentum, maalivahtien kunto, mahdolliset pienet loukkaantumiset…

Kaikki nämä asiat näet vain ottelua katsomalla. Parhaan lopputuloksen tietenkin saat, mikäli olet ottelun tutkinut jo etukäteen, ja sinulla on ennakkoasetelma ottelua varten tehty. Näin saat etulyöntiaseman, kun ottelu käynnistyy. Opit tietysti myös, jos oma ennakkosi menee päin mäntyä.

Vedonlyöntikohteista

Yleisimpiä kohteita en selittele sen kummemmin tässä. Mikäli handicap tai Asian handicap eivät ole tuttuja, niin lue ”perustiedot” osasta kohdeselitykset. Sen sijaan tartun tässä erikoisempiin kohteisiin, kuten Scorecast ja muut maalintekijävedot sekä ”Match parlay” -vedot. Seuraavaksi pientä kohdeselittelyä vähän vieraammista kohteista.

Scorecast

Tähän kohteeseen valitaan maalintekijä, ja tarkkalopputulos eli tulosveto. Maalintekijää voit veikata, että tekeekö hän ensimmäisen vai viimeisen maalin tai tekeekö pelaaja vain jossain kohti ottelua sen maalin. Tämän lisäksi asetat tulosvedon.

Esimerkki:

Philadelphia Flyers – Pittsburgh Penguins
Anytime Scorecast: Claude Giroux to score a goal and match correct score: 5-5

Wincast

Tässä puolestaan scorecastista poiketen veikataan maalintekijää samaan tyyliin, mutta lisäksi ottelun lopputulos kohteisiin 1×2.

Esimerkki:

Anytime wincast : Jakub Voracek to score and Philadelphia Flyers to win

Player Goals

Näissä vedoissa voi veikata, että tekeekö pelaaja ottelussa maalin, montako maalia, tekeekö ensimmäisen vai vaikka viimeisen.

Player Points Pistetekijöitä.

Eli tekeekö pelaaja ottelussa pisteitä ja myös kuinka monta.

Player Specials

Esimerkiksi pelaajan laukaukset maalia kohti. Joillain sivustoilla voi pelaajan jäähyminuuttejakin veikata.

Jääkiekossa tulee ottaa kaikki huomioon. Tulee kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on nopeatempoinen ja ns. momentum-peli, joten tilanteet muuttuvat radikaalistikin pitkin ottelua. Toivottavasti tämä auttoi saamaan lisää tietoa aiheeseen liittyen!