Vedonlyöntiopas jalkapalloon

Kuningas jalkapallo on maailman suosituimpana urheilulajina myös vedonlyöjien laajassa suosiossa ja kohteita otteluihin löytyy pilvin pimein. Jalkapallo on varsinainen miljardipeli – sen verran suuriksi pelaajasiirtojen hinnat ovat kohonneet.

Rikkaimmat joukkueet pärjäävät ja köyhät vikisevät. Kärkisijoilla pysyttelevät useimmiten vanhat tutut joukkueet, kuten vaikka La Ligan Real Madrid ja Barcelona, Valioliigan Manchester City ja Liverpool sekä Bundesliigan Bayern München. Tasoerot jättiseurojen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat usein valtavia.

Jalkapallo on pelinä verrattain hidastempoinen ja taktinen. Huipputason taktisella osaamisella voi pötkiä yllättävänkin pitkälle, kuten hiljattain nähtiin vuoden 2018 MM-kisoissa muutaman eurooppalaisen altavastaajajoukkueen toimesta. Jalkapallovedonlyöntiin tämä tuo myös omanlaisensa haasteen, sillä tilastojen ja kokoonpanojen lisäksi myös taktisella puolella on olennaisia muuttujia.

Jalkapallossa ottelun ennakkoasetelmat pätevät vielä livevedonlyönnissäkin ilman merkittäviä pelinaikaisia muutoksia kuten loukkaantumisia. Live-vedonlyöntiin voi jopa ennakkoon valikoida eri kohteita, jos kertoimet eivät ennen ottelua miellytä.

Ennakkovedonlyönti, livevedonlyönti ja pitkäaikaisvedot

Ennakkovedonlyönti

Ennakkoon lyötävät vedot (pre-match) ovat perinteinen ja varmasti kaikille vedonlyöjille tuttu tapa pelata. Vedot isketään sisään ennen ottelun alkua ja aikaa kohteiden analysointiin on siis aivan niin paljon kuin vedonlyöjä haluaa missäkin tilanteessa käyttää. Kiviä jää siis mahdollisimman vähän kääntämättä, mikä mahdollistaa hyvän kokonaiskuvan muodostamisen alkamassa olevasta ottelusta.

Livevedonlyönti

Livevetojen pelimuototarjonta on pitkälti sama kuin ennakkovedonlyönnissäkin – lisäksi on mahdollista lyödä vetoa muun muassa seuraavan maalin tekijästä ja seuraavien kymmenen minuutin tapahtumista (maalit, kulmat, sivurajaheitot, maalipotkut, varoitukset, ynnä muut). Livevedonlyöntitilanne on huomattavasti dynaamisempi ja hektisempi kuin ennakkovedonlyöntitilanne.

Järkevää on tehdä arvio voimasuhteista ja maalimääristä jo ennen ottelun alkua – nämä arviot pätevät nimittäin myös ottelun jo alettua. Livevetotilanteessa arviota on syytä kuitenkin muuttaa, jos kenttätapahtumien perusteella siihen on aihetta. Reagointi ja nopeat liikkeet ovat siis avainasemassa, mikäli livevedonlyönnissä haluaa pärjätä. Oikotietä onneen livevedonlyöntimarkkinan voittamisen suhteen ei myöskään ole, mutta lohdutuksen sanana tapoja pelata voitollisesti liveä on yhtä monta kuin on voittavia livepelaajiakin.

Olennaista jalkapallon livevedonlyönnissä on niin kutsutun game-staten havaitseminen. Jääkiekossa puhutaan momentumista, joka on varmasti useimmille suomalaisille urheilunseuraajille tuttu termi. Voi esimerkiksi olla, että kotijoukkue iskee ottelun alussa kovaa päälle pienellä riskilläkin, mikä nostaa vastustajan puolustuslinjan virheherkkyyttä hetkellisesti. Voi myös olla, että kotijoukkueen prässi ohitetaan, jolloin vierasjoukkueelle syntyy otollisia ylivoimatilanteita keski- tai hyökkäysalueella. Ottelun alun painejakson hiipuminen muuttaa pelitilannetta, mikä on vedonlyöjän havaittava silmänräpäyksessä.

Pitkäaikaisvedonlyönti

Nykyisin on suosittu tapa pelata niin pitkälle etupeltoon, että lyödään esimerkiksi Valioliigan mestarista vetoa jo edellisen kauden aikana. Näissä piilee uskomattomia mahdollisuuksia tehdä mojovia voittoja, kuten muistetaan Leicesterin mestaruuskaudelta. Kettujen mestaruuskerroin oli usealla vedonvälittäjällä jopa 5000 ja pelivaihtoa oli etenkin Leicesterin omien kannattajien keskuudessa. Tarinoita punnan suuruisista cash outeista riittää (don’t be that guy), mutta tarjosivatpa peliyhtiötkin jo osaa voitoista pelaajille muutamaa kuukautta ennen kauden päätöstä minimoidakseen uhkaavia isoja tappioita. Alakoulumatematiikalla on helppo laskea paljonko esimerkiksi kymmenen euron veto olisi tuonut täytettä kassaan.

Pelimuodot

Pelimuotoja jalkapalloon löytyy pilvin pimein. Erilaiset voittajavedot, tasoitusvedot ja yli-/alle-vedot ovat jalkapallossa hyvin suosittuja, 1×2 varmasti se klassisin tapa pelata jo R-Kioskiajoilta. Aasialaiset tasoitusvedot, kolmen vaihtoehdon (3-way) tasoitusvedot ja muut suosituimmat pelimuodot löydät selityksineen yleisestä vedonlyöntioppaastamme. Alla on eritelty myös muita tavallisimpia pelimuotoja juuri jalkapalloon.

Erilaisia pelimuotoja jalkapalloon:

Both Teams to Score – Molemmat joukkueet tekevät maalin: Kyllä/Ei

Half Time/Full Time Result – Veikataan kuka johtaa puoliajalle mentäessä, ja kuka lopulta voittaa ottelun

Draw No Bet (DNB) – Veikataan kumpi joukkue voittaa – mikäli tulos on tasapeli, panos palautetaan. Kertoimet ovat tietenkin alhaisemmat kuin 1×2 -voittajavedoissa. Tasapeli ei vetoa on käytännössä sama veto kuin aasialainen tasoitus +0 eli tasapelillä panos palautetaan.

Kulmat Yli/Alle – Kulmapotkujen kokonaismäärä – vastaava logiikka kuin maalimäärissä

Varoitukset tai Kortit Yli/Alle – Varoitusten tai korttien kokonaismäärä

Timecast, Wincast, Scorecast – Veikataan maalintekijän lisäksi ottelun lopputulosta, tulosvetoa tai maalintekoaikaa. Kertoimet näissä vedoissa ovat usein korkeat, mutta osumisen todennäköisyys on myös paljon pienempi.

Timecast – Maalintekijä + maalintekoaika – esim. Romelu Lukaku, 1-20min

Wincast – Maalintekijä + ottelun tulos 1×2 – esim. Romelu Lukaku, tasapeli (X)

Scorecast – Maalintekijä + tulosveto – esim. Romelu Lukaku, 1-1

Miten ammattilaiset voittavat rahaa jalkapallovedonlyönnissä?

Jos haluaa lyödä vetoa ammatikseen tai ylipäätään voittaa jalkapallovedoilla, on ehdottoman tärkeää huomioida otteluita, kausia, sarjoja ja ylipäätään lajia tutkiessa tiettyjä seikkoja. Alle on eritelty joitakin tärkeimpiä jalkapallovedonlyönnin työkaluja ja ammattilaisnäkökulmia. Kaiken A ja O on luonnollisesti intohimo, kova työnteko ja periksiantamattomuus. Näillä eväillä pääset vauhtiin!

Tilastot ja ennakkotiedot

Edelliset ottelut ja kohtaamiset

Nämä tiedot antavat karkeasti osviittaa siitä, miten joukkue on viime aikoina esiintynyt. Edellisten otteluiden perusteella voi myös arvioida hieman tulevaa – onko ottelusta tulossa maalirikas vai vähämaalinen? Kohtaamiset kannattaa huomioida pääosin kuluneen kauden ajalta, sillä kokoonpanot muuttuvat ja pelaajat kehittyvät vuosien varrella. Myös muutokset penkin päässä muuttavat pelityyliä joskus radikaalisti, sillä jokainen valmentaja haluaa toteuttaa omia ideoitaan.

Sarjataulukko, kuntopuntari, koti- ja vierastilastot

Kauden tilastot, joukkueen vire ja erinäiset muut tilastolliset tekijät saa selville sarjataulukosta ja kuntopuntarista. Kuntopuntari voi johtaa harhaan siinä määrin, ettei se ota vastustajien tasoa huomioon mitenkään. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei esimerkiksi yliarvosta muutaman pelin voittoputkea sarjan heikoimpia joukkueita vastaan.

Sarjataulukosta löytää sen olennaisimman eli sarjasijoitukset, maalimäärät sekä koti- ja vierastilastot. Sarjataulukko on paras apukeino myös joukkueiden panoksellisuuden punnitsemiseen. Sarjataulukko kannattaa ehdottomasti pitää lähettyvillä, kun otteluiden ennakkoasetelmia ja vetoideoita pohtii.

Edistyksellisemmät tilastot

Viime vuosina on puhuttu paljon maaliodottamasta ja xG:stä. Mikä sitten on xG? XG on lyhenne englanninkielisestä termistä ”expected goals” eli odotetut maalit. XG:llä mitataan maalipaikkojen laatua ja työkaluna se on siten hyvin käyttökelpoinen, kun halutaan sukeltaa toteutuneiden tulosten taakse. XG-mallit perustuvat valtavaan määrään dataa, jota on kaavittu tuhansista otteluista pääosin Euroopan eri huippusarjoista.

Otetaan karkea esimerkki xG:n käyttökelpoisuudesta. Oletetaan, että Liverpool ja PSG tasaavat pisteet 1-1. Ainoastaan tuloksen perusteella ei voida tehdä oikeastaan minkäänlaisia johtopäätöksiä ottelutapahtumista. Oletetaan, että Liverpool on luonut maalipaikkoja noin 2,5 maalin edestä ja PSG vastaavasti 1,5 maalin edestä. XG-luvut olisivat siten 2,5 – 1,5 ja tästä voisi päätellä ottelun olleen enemmän Liverpoolin hallintaa. Viimeistely on lisäksi ollut poikkeuksellisen heikkoa. Tämä on oleellista tietoa esimerkiksi mahdollisen toisen osaottelun ennakkoanalysoinnissa.

Maaliodottamamalleissa on tietenkin myös omat puutteensa ja eri toimijat käyttävät eri parametrejä omissa xG-malleissaan. On esimerkiksi vielä harvinaista, että pallon korkeutta huomioitaisiin laukauksen laatua ja maalintekotodennäköisyyttä mitattaessa. On kuitenkin huomattavasti vaikeampaa tehdä maali volleysta metrin korkeudelta kuin nurmen pinnasta. Toinen varsin yleinen sudenkuoppa on tilanne, jossa laukausta ei synny esimerkiksi hutipotkun takia. Näitä tilanteita ei useimmissa malleissa huomioida, joten vääristymiä syntyy vääjäämättä.

Mikäli xG:tä haluaa omissa vedoissa käyttää työkaluna, on syytä huomioida myös esimerkiksi kärkipelaajien ja maalivahtien keskinäiset tasoerot. On tavallista nähdä parhaiden joukkueiden ylisuorittavan molempia maaliodottamalukuja, sillä viimeistelijöiden ja maalivahtien taso on kilpailijoita selvästi kovempi. Luis Suárezin ja Erling Braut Haalandin kaltaiset kärkimiehet laittavat palloa pussiin paikoista, joista keskivertokärki ei tee maalia. Vastaavasti Thibaut Courtois, Jan Oblak ja Gianluigi Donnarumma torjuvat keskivertoveskaria paremmin.

Kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanot vaikuttavat olennaisella tavalla joukkueiden voimasuhteisiin. Otteluruuhkassa isotkin joukkueet joutuvat lepuuttamaan pelaajiaan, jolloin altavastaaja saattaa hyvin yltää yllätykseen. Valmentajat harvoin paljastavat kaikkia korttejaan ennen otteluita, mutta harjaantunut seuraaja voi usein kyetä haistelemaan parhaat lepuutuksista ja rotaatiosta saatavat vedonlyöntiedut. Etenkin rankasta rotaatiosta voi löytää hyvääkin vedonlyöntietua, sikäli kun pakka menee normaalista avauskokoonpanosta olennaisella tavalla uusiksi.

Jokaisella joukkueella on omat tähtensä, joiden poissaolo vaikuttaa olennaisen laskevasti joukkueen tasoon. Kokoonpanotiedot kannattaa tutkailla haravan kanssa läpi ennen vetojen asettamista, sillä avainpelaajilla on usein etenkin pienille joukkueille korostetun suuri merkitys ja mahdolliset pelikiellot ja loukkaantumiset rankaisevat kovalla kädellä.

Avainpelaajien impaktia on luonnollisesti mahdollista tutkia erilaisten tilastojen perusteella. Hyökkäyspään pelaajien osalta kannattaa tutkia vaikkapa avainsyöttöjen määrää 90 minuuttia kohden (Key passes per 90) tai Shot Creating Actions/Goal Creating Actions -tilastoja. Pelkillä maaleilla ja maalisyötöillä pötkii tietenkin jo pitkälle, mutta toteutuneet lukemat ovat jo valmiiksi kaikkien muidenkin tiedossa ja etuja löytyy, kun tekee ekstratyön ja kaivautuu pintaa syvemmälle.

Taktiikka

Taktiikkapuolelta voi joskus löytyä hurjia etuja vetoihin, sillä kertoimet liikkuvat hyvin rajoitetusti taktisten nyanssien perusteella. Joskus pääseekin lunastamaan urakalla, kun kertoimet on aseteltu pääosin joukkueiden tasoerotilanteen mukaan. Omissa arvioissa kannattaakin pohtia erityisesti valmennuspuolta ja joukkueiden kykyä noudattaa pelisuunnitelmaa. Näin omaan analyysiin saa kokonaan uuden ulottuvuuden.

Hyvänä esimerkkinä edun löytämisestä taktiikkapuolelta on vuoden 2021 UCL-finaali, jossa Thomas Tuchelin Chelsea kylvetti Pep Guardiolan Manchester Cityä, vaikka City otteluun paperilla suosikkina lähtikin. Kaikkein fiksuin raha oli enimmäkseen Chelsean puolella, koska valveutuneet vedonlyöjät ymmärsivät Tuchelin olevan pelikirjansa kanssa niskan päällä.

Seurajoukkuejalkapallo vs. arvokisat

Seurajoukkue- ja maajoukkuefutis eroavat toisistaan olennaisella tavalla. Seurajoukkuekauden pituus ja sarjaformaatit ovat etenkin Euroopan huippusarjoissa käytännössä vakiot, mikä tarkoittaa hyvinkin laajaa ja luotettavaa datamäärää. Kauden alla tehtävä analyysi on siis mahdollista tehdä johdonmukaisesti, sillä tietoa on riittävästi, jotta siitä voi vetää suuntaviivoja.

Miinuspuolena tässä on tietenkin se, että iso raha on seurajoukkuekauden aikana lähes aina oikeassa ja esimerkiksi avauskokoonpanojen julkaisun jälkeen on useimmiten ainoastaan minimaalisia etuja tarjolla. Esimerkiksi Valioliiga, La Liga ja Bundesliiga ovat niin pitkälle tilastoituja sarjoja, että voimasuhteita ja maalimääriä arvioidessa isoimpia etuja on hyvin hankalaa löytää ainoastaan tilastodatan perusteella.

Arvokisavedonlyönnissä menestymisen A ja O on nopea havainnointi ja reagointi. Tilastoja ei yksinkertaisesti riitä turnauksen alla tutkittavaksi, sillä maajoukkuejalkapalloa pelataan määrällisesti mitätön määrä seurajoukkuejalkapalloon verrattuna. Tässä lohduttavana tekijänä on se, että edes vedonvälittäjillä tai suurilla vedonlyöntisyndikaateilla ei ole tällaista dataa. Vahvalla lajituntemuksella voi siis pötkiä jo yllättävänkin pitkälle arvokisoissa, sillä kenttätapahtumien poikkeuksellisen hyvä ymmärtäminen on katoava luonnonvara.

Arvoturnausten alla prosessi kannattaa aloittaa joukkueanalyyseista ja tutkia jokaisen joukkueen pelitapa, vahvuudet, heikkoudet, erikoistilanneosaaminen ja valmennus niin perin pohjin kuin mahdollista. Edellisten otteluiden tulokset antavat vain karkeita suuntaviivoja siitä, miten joukkue tulee turnauksessa esiintymään. Harjoitusotteluita kannattaa väijyä silmä kovana, vaikkei niilläkään vielä toki ratkaisevaa etulyöntiasemaa pelkiltään saa. Turnauksen jo alettua kokonaiskuva voimasuhteista hahmottuu ja reagointeja on syytä tehdä vauhdilla, jos oma etukäteisarvio vaikuttaisi menneen metsään.

Oman vahvuusalueen löytäminen – mikä niiloista olet?

Jalkapallovedonlyöjät voisi jakaa karkeasti kolmeen joukkoon: markkinaniiloihin, tilastoniiloihin ja lajiniiloihin. Kaikki kolmekin osa-aluetta on tietysti mahdollista hallita erinomaisella tasolla, mutta tavallisempaa on, että vedonlyöjä etsii etua vetoihinsa olennaisesti yhdestä tai kahdesta tulokulmasta.

Markkinalla tarkoitetaan käytännössä kaikkia muitakin vedonlyöjiä, jotka lyövät vetoa samasta sarjasta. Yksinkertaisesti ilmaistuna markkinaniilolla on erinomaista tietotaitoa muiden vedonlyöjien käyttäytymisestä kertoimien avaushetkestä aina livetilanteeseen saakka, mistä on taas kerroinliikkeen myötä mahdollisuus löytää hyvää etua eli valueta.

Tilastoniilolla on tyypillisesti matemaattisen tai kaupallisen alan korkeakoulutaustaa, mutta mikään välttämättömyys tämä ei tietenkään tilastojen kautta vedoissa menestymiseen ole. Kaiken voi oppia nimittäin myös itse, jos motivaatio on kohdillaan.

Tilastonikkarit pyrkivät purkamaan edellisten kausien tilastot mahdollisimman sujuvasti alkavan kauden raakatodennäköisyyksiksi, joita on toki sitten vielä rukattava esimerkiksi off-seasonilla tapahtuneiden pelaaja- ja valmentajaliikkeiden perusteella. Tilastonikkarointi ei rajoitu tietenkään uuden kauden pohjatyöhön vaan otteluiden alettua tilastoista johdetaan päätelmiä kaudenalus-analyysin onnistumisesta ja tehdään muutoksia esimerkiksi niin kutsuttuihin voimalukuihin, joiden laskemiseen on toki lukuisia tapoja.

Lajiniilon vahvuusalueena on luonnollisesti timantinkova lajituntemus. Kyky hahmottaa pelin sisällä tapahtuvia rakenteellisia muutoksia ja niistä tarkkojen johtopäätelmien tekeminen on aliarvostettu ase, jonka avulla on mahdollista etenkin livevetotilanteessa hankkia kovaakin kilpailuetua muihin vedonlyöjiin ja vedonvälittäjiin nähden. Valmentajien aivoitusten nopea havaitseminen ja siten otolliseen livevetoideaan tarttuminen on herkkua, josta vain harva vedonlyöjä pääsee säännöllisesti nauttimaan.

Jalkapallovedonlyönnin sudenkuopat

Miten vältän ojan ja allikon? Kliseisesti ennakkoanalyysin laiminlyöminen ja mutkien oikominen on jalkapallon tapaisessa ylikilpaillussa markkinassa kardinaalimunaus. Pelkän sarjataulukon ja kuntopuntarin perusteella vetojen räiskiminen murentaa pelikassan vääjäämättä. Vedonlyönnissä intuitiollekin on oma sijansa, mutta fiilispuolelle kannattaa etsiä tukea esimerkiksi syväluotaavista tilastoista ja taktisen puolen analyysista.

Yleinen sudenkuoppa on myös liiallinen volyymi eli yksinkertaisesti se, että vetojen määrä kasvaa liian suureksi. Vedonlyöntiyhtiöillä on riveissään timanttista kertoimenlaskentaosaamista ja alan viimeisimmät huipputyökalut ja tämä näkyy etenkin suurimpien jalkapallosarjojen osalta siinä, että kertoimet ovat etenkin ottelupäivänä hyvin kohdillaan. ”House always wins” pätee siis tietyllä tavalla tässä – rahaa virtaa enemmän sisään kuin ulos.

Maltti on valttia – on hyvä pyrkiä oman ”nichen” eli pienen osa-alueen kokonaisvaltaiseen omaksumiseen. On mahdollista saada suuriakin etuja esimerkiksi Bundesliigan kulmapotkuvetoihin keskittymällä sen sijaan, että pelaisi vaikkapa kierroksen jokaiseen Valioliigaotteluun tasoitus- ja maalimäärävedon.

Klassinen virhe on myös jättää markkinoiden paras kerroin hyödyntämättä. Ainoastaan yhteen vedonlyöntisivustoon tukeutuminen on vähänkään pidemmällä aikajänteellä huono peliliike. Jopa 0,01:n suuruinen ero kertoimissa on euroissa mitattuna yllättävän paljon, kun vetojen määrää mitataan tuhansissa. Kannattaa tehdä pelitilit markkinoiden luotettavimmille toimijoille, jotta saat aina parhaan saatavilla olevan kertoimen. Uhmapelaajien vedonlyöntibonukset-osiosta löydät valtavasti toimiviksi ja luotettaviksi todettuja bookkereita!

Psykologiapuolella piilee myös erilaisia vaaratilanteita, joita etenkin kokemuksen karttuessa on mahdollista oppia välttämään. Klassinen esimerkki on oman suosikkijoukkueiden pelien betsaaminen. Vedonlyönnissä on hyvä pitää tunteet rengin roolissa – intuitiota ei kannata unohtaa, mutta järjen on oltava tunteiden yläpuolella. Omaan suosikkijoukkueen todellisesta tasosta tehdyt johtopäätökset voivat helposti olla tunneperäisiä ja siten ollaan vedonlyönnissä heikoilla jäillä.

Toinen hyvä psykologiapuolen esimerkki liittyy tavallaan ensimmäiseen sudenkuoppaan eli mutkien oikomiseen. Vedonlyöjillä on aina jokin vallalla oleva käsitys esimerkiksi joukkueiden tai pelaajien tasosta, tuomarien korttiherkkyydestä, kotiedun määrästä, kenttäolosuhteista, you name it. Näiden käsitysten kriittinen haastaminen on elintärkeää, sillä ihmisillä on taipumus etsiä omia käsityksiään ja uskomuksiaan tukevaa informaatiota ja viitata kintaalla käsityksiä haastavalle informaatiolle.

Valtavan tärkeää on yllä olevien lisäksi tehdä vedoillesi kirjanpito. Ilman kirjanpitoa tulee vetoja räiskittyä herkästi fiilispohjalta ja tunne tappioiden ja voittojen suhteesta on siten niin ikään pitkälti tunteeseen perustuvaa, jolloin et voi olla varma kokonaisvoitto tai -tappiotilanteestasi. Kirjanpito on monelle ammattivedonlyöjälle ollut se ensimmäinen merkittävä askel kohti voitollista pelaamista. Faktat iskevät kirjanpidossa välillä rumasti kasvoille, mutta nämä hetket ovat aina hyvä peiliin katsomisen paikka.

Parhaat peliyhtiöt jalkapallon betsaamiseen

Coolbet on viime vuosina tarjoillut todella hyviä kertoimia isoihin jalkapallo-otteluihin ja kampanjatkin ovat maistuvia. Korkeita kertoimia ja panoskattoja tarjoava Pinnacle on ammattimaisesti pelaavien vedonlyöjien ”must-sivu” ja Betfairin kaltaisissa vedonlyöntipörsseissä pääset itsekin toimimaan vedonvälittäjän roolissa, mikä voi olla välillä jopa mukavaa vaihtelua.

Aloitteleville pelaajille Unibet on suositeltava valinta, sillä kertoimet ovat hyviä ja kampanjat huikeita. Ammattipelaajille tarkoitetuilla sivustoilla ei juurikaan ole bonuksia tarjolla, mutta pääosin kaikki muut sivustot pyörittävät mahtavia bonusohjelmia sivustoillaan, jotka kannattaa etenkin uusien pelaajien tarkastaa ja ottaa pois kuljeksimasta. Pelikassan saa hyvään vauhtiin esimerkiksi ensitalletusbonuksen avulla.