Vedonlyöntiopas jalkapalloon

Jalkapallo on varmasti yksi suosituimmista ja seuratuimmista lajeista vedonlyöntipiireissä. Kohteita otteluihin löytyy pilvin pimein, mutta laji on siinä mielessä huono, että monesti raha ratkaisee. Jalkapallo on varsinainen miljardipeli. Pelaajasiirtojen hinnat ovat kohonneet niin suuriksi – satoihin miljooniin euroihin.

Rikkaimmat joukkueet pärjäävät, kun köyhät vikisevät. Tätä ei tasoiteta millään draft-systeemeillä tai muutenkaan. Harvoin ns. halpa joukkue voittaa mestaruutta taikka menestyy jatkuvasti. Kärkisijoilla pysyttelevät samat vanhat joukkueet, kuten La Ligan Real Madrid ja Barcelona sekä Valioliigasta Chelsea ja Bundesligan Bayern München.

Jalkapallo on pelinä todella hidastempoinen ja pelaajariippuvainen. Mikäli yksi avaintekijä on poissa, joukkueen mahdollisuudet voittoon romahtavat melkoisella tavalla. Näin ainakin ajatellaan. Lajin hitaudesta johtuen tilastollinen pelaaminen onnistuu jalkapallon parissa. Mikäli kokoonpanot ovat kunnossa,  tilastoja tutkimalla pääsee pitkälle. Laji itsessään on viihdyttävää seurattavaa, mikäli ottelussa tapahtuukin jotain, eikä peli mene kilpikonnapuolustuksella nysväämiseksi.

Jalkapallossa live-vetojen ja prematch-vetojen ero on todella paljon pienempi. Kokoonpanojen ollessa kunnossa, on otteluiden ennakko paljon helpompi rakentaa jalkapalloon kuin esimerkiksi jääkiekkoon. Ennakkotiedot pätevät myös live-vedonlyönnissä, sillä tilanne ei juurikaan muutu. Tietenkin, jos ottelun aikana joku avainpelaajista loukkaantuu tai ottelun asetelmat muuttuvat muuten nopeasti, kaikki menee uusiksi.

Jalkapallossa siis lähtötilanne ratkaisee paljon. Live-vedonlyöntiin voi jopa valikoida ennakkoon eri kohteita, mikäli siis esimerkiksi isopanoksisessa matsissa tulee maali ja toinen joukkue tarvitsee sen jälkeen useamman päästäkseen jatkoon, niin virheitä alkaa tulla ja peli muuttuu aggressiivisemmaksi.

Nyt kuitenkin puran näitä ajatuksia seuraavissa kappaleissa. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Tilastot ja ennakkotiedot

Edelliset ottelut ja kohtaamiset

Nämä tiedot antavat osviittaa, miten joukkueella menee. Edellisien otteluiden perusteella voi myös arvioida hieman tulevaa, että onko ottelusta tulossa maalirikas vai mennäänkö kiikareilla. Kohtaamiset kannattaa huomioida vain kyseisen kauden ajalta, sillä kokoonpanot muuttuvat sekä pelaajat kehittyvät vuosien varrella. Myös valmentajan vaihdos muuttaa pelityyliä melkoisen radikaalisti, sillä jokainen valmentaja peluuttaa joukkuetta omalla tavallaan.

Sarjataulukko, kuntopuntari, koti- ja vierastilastot

Kauden tilastot, joukkueen vire ja erinäiset muut tilastolliset tekijät saa selville sarjataulukosta ja kuntopuntarista. Kuntopuntari valehtelee siinä määrin, ettei se ota esimerkiksi huomioon putkea huonompia vastustajia vastaan. Kannattaa siis olla varuillaan, kun vilkuilee kuntopuntaria.

Sarjataulukosta löytää sen olennaisimman; kaikki tehtyjen ja päästettyjen maalien määristä aina vieraspelaamisen onnistumiseen ja kotivoittoihin löydät sarjataulukosta. Sarjataulukko on paras apukeino myös, kun alkaa puntaroida joukkueiden panosta kyseisessä ottelussa.

Tällä tarkoitan siis sitä, että voitolla voi pysyä sarjassa tai päästä pelaamaan Mestarien liigaan, kun puolestaan tappiolla voi vaikka pudota alemmalle sarjatasolle. Kaikki kannattaa huomioida tilastoista lähtien, kun alkaa vetoja miettimään.

Kokoonpanot ja poissaolot

Jokaisella joukkueella on ne omat kullannuppunsa, joiden poissaolo vaikuttaa sekä tunnelmaan että joukkueen tasoon laskevasti. Karu totuus on kuitenkin, että näillä ykköstykeillä on hintalappu sellainen, ettei heitä ”pienemmissä piireissä” tulla näkemään. Ratkaisijat löytyvät tietenkin pikkuseuroistakin, mutta sitten kun jollakin alkaa peli kulkea tarpeeksi hyvin, niin pelaaja ostetaan pois isoon seuraan.  Jalkapallon yksi haittapuolista onkin, että rahalla voi ostaa menestystä – kunhan on jotain kärsivällisyyttä ja osaamista mukana.

Poissaoloilla on kuitenkin kaikkissa joukkuelajeissa suuri merkitys pelinkulun ja pelaamisen kannalta. Jalkapallossa hyvä puoli on se, että avauksesta jos joku on poissa, saa vaihtopenkki näytönpaikkoja ja jalkaa oven väliin. Totta kai mikäli pelaaja onnistuu näyttämään, että hänellä on paljon annettavaa, niin hänet kokoonpanoon otetaan. Kaiken tämän selittelyn jälkeen pääsenkin siis siihen, että vaikka avainpelaaja puuttuisi tai avauskokoonpanossa olisi puutteita, niin ennen kuin tuomitsee joukkueen, kannattaa katsoa myös kuka sieltä vaihtopenkiltä paikkaajaksi tulee.

Nuorilla on paljon näytönhalua ja röyhkeyttä tehdä enemmän, joten vaikka kovin maalitykki poissa olisikin, niin nuori paikkaaja pyrkii kyllä täyttämään odotukset häntä kohtaan parhaansa mukaan.

Vedonlyöntikohteista asiaa

Jalkapalloonhan löytyy kohteita pilvin pimein. Varsinkin kuuluisa ja usein vaikeasti ymmärrettävä ”Asian Handicap” tulee jalkapallon parissa todella tutuksi. Avaan hieman erilaisia kohteita jalkapallosta, mutta tuskin tarvitsee selitellä ottelun voittajan veikkausta, tai maalimääriä sen kummemmin.

Erilaisia kohteita jalkapalloon

Both Teams to Score – Eli tekeekö molemmat joukkueet maalin.
Half Time/Full time result – veikataan siis kuka johtaa puoliajalle mentäessä, ja kuka lopulta voittaa ottelun.
Draw No Bet (DNB) – Tässä veikataan kumpi joukkue voittaa, ja mikäli tulos on tasapeli, niin panos palautetaan. Kertoimet ovat tietenkin huonommat, kuin kolmen suunnan voittajavedossa.

Timecast, Wincast, Scorecast
Näissä kohteissa veikataan maalintekijän lisäksi ottelun lopputulosta, tulosvetoa tai maalintekoaikaa.
Timecast – Maalintekijä + maalinteko aika Esim. Romelu Lukaku, 1-20min
Wincast – Maalintekijä + ottelun tulos 1×2 Esim. Romelu Lukaku, tasapeli (X)
Scorecast – Maalintekijä + tulosveto Esim. Romelu Lukaku, 1-1
Kertoimet näissä vedoissa ovat usein korkeat, mutta osumisen todennäköisyys on myös paljon pienempi.

Asian Handicapit, 3-Way handicapit ja muut ”perinteiset” kohteet löydät selityksineen oppaamme ”peruspaketista”. Eli sieltä löytää tietoa vasta-alkajalle ja myös vähän kokeneemmalle.

Parhaat peliyhtiöt jalkapallon betsaamiseen

Coolbet on viime vuosina tarjoillut todella hyviä kertoimia isoihin futismatseihin. Se on yksi monista suositeltavista yhtiöistä, kuten myös esimerkiksi Matchbook ja aloitteville pelaajille vaikkapa Unibet.