Vedonlyöntiopas salibandyyn

Päivitetty: 17.06.2022

Salibandy on nostanut suosiotaan viime vuosina Suomessa ja etenkin arvoturnauksista MM-kilpailut ovat jo varsin iso ja näyttävä tapahtuma. Lajin kasvattaessa suosiotaan myös itse peli on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana.

Vieläkin lajiväki saa kestää osakseen kuittailua vannoutuneilta jalkapallo- ja jääkiekkoharrastajilta mutta huipputasolla salibandykin on nykypäivänä jo todellista huippu-urheilua.

Vedonlyönti salibandyssa

Lajin kehittyessä ja suosion kasvaessa myös salibandyn vedonlyöntimarkkina on viime vuosina ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Vedonlyöntimarkkinassa lajin osuus on kuitenkin todella marginaalinen, mikä tarjoaa vedonlyöjille otollisia saumoja tilin tekemiseen.

Kertoimet voivat erota eri bookkereiden välillä yllättävänkin paljon, joten muutenkin voittavassa vedonlyönnissä avainasemassa oleva kerroinvertailu on vielä salibandyssa erityisen tärkeää. Kerroinvertailuun hyvä työkalu on esim. Oddsportalin nettisivu.

Suosituimmat pelimuodot salibandyvedonlyönnissäkin ovat veikkaajille tutut ottelun voittajavedot 1X2-muodossa, sekä maalimäärien eli totalsien yli-/alle -kohteet.

Tasoitusvedot ovat salibandyssa vedonlyöjän kultakaivos, sillä nopeatempoisessa lajissa maalipaikkoja voi siunaantua parhaimmillaan jopa sekunnin välein. Lisäksi tyhjään maaliin tehdyt osumat tuntuvat olevan salibandyssa esim. jääkiekkoon verrattuna huomattavasti helpommin toteutuvia tapahtumia.

Tasapelit ovat lajissa melko harvinaisia, joten paras value yleensä löytyy perinteisestä 1X2-muotoisesta voittajavedosta. Isojen lajien tapaan myös DNB (tasapeli ei vetoa) ja tuplamahdollisuus (1X, +0,5) löytyvät lähes aina vedonlyöntiyhtiöiden pelivalikoimasta.

Live-vedonlyönti

Live-vedonlyönti on salibandyssa vielä lähes täysin olematonta, joten suurimmassa osassa tapauksista vedot ovat ennen ottelun alkua tehtyjä pre-vetoja. Toki yksittäisiä tapahtumia löytyy, jossa esim. kotimainen monopoli tarjoaa livekohteita mutta joka tapauksessa tämä osa-alue on lajissa vielä täysin lastenkengissä.

Lajissa on mahdollisuus lyödä kausivetoja mutta valitettavasti kertoimet näissä longshot-kohteissa ovat auki erittäin rajallisen ajan juuri ennen kauden alkua ja mahdollisesti hetken aikaa ennen kevään pudotuspelien alkua.

Menestyminen ja voittaminen salibandy-vedonlyönnissä

Salibandy-vedonlyöntiin ja siinä menestymiseen pätee täysin samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muussa lajissakin. Työ on erittäin pitkäjänteistä ja luotto omaan tekemiseen pitää pystyä säilyttämään myös heikompinakin ajanjaksoina.

Salibandy-vedonlyönti – tilastot

Tilastointi ja tilastojen tulkinta on kenties tärkein työkalu vedonlyöntiin. Ennen kauden alkua on hyvä muodostaa joukkueista jonkinlainen ranking. Edistyneimmät pelaajat muodostavat joukkueille vielä tilastolliset voimaluvut mutta perinteisellä joukkueiden lajittelulla esim. A,B,C,D,E -luokkiin pärjää jo hyvin pitkälle.

Rankingin tekemiseen kannattaa panostaa, sillä huolella laaditusta “taulukosta” on iso hyöty koko vedonlyönti uralle. Kerran kovalla työllä tehty voimasuhdearvio toimii helposti hyvänä pohjana myös seuraavan kauden rankingille ja näin ollen kaikkea historia-dataa ei tarvitse joka vuosi perata uudelleen yön pikkutunteina läpi.

Voimasuhteita punnittaessa esiin nousee lajitietämys, joka salibandyn kaltaisessa pienessä lajissa on lähes kaiken A ja O hyvään vedonlyönti tulokseen. Pitkään lajin parissa toimineet henkilöt tuntevat joukkueet ja pelaajat kuin omat taskunsa. Salibandyssa kaikkein edistyneimmät tilastot kuten xG-mapit (expected goals) eli maaliodottamat eivät ole lähellekään yhtä tarkkoja kuin esim. jalkapallon Valioliigassa. Pienen lajin resursseilla laukaisukartat otteluista ovat välillä hyvinkin kyseenalaisia, joten aivan tarkkojen maaliodottamamallien tekemiseen vedonlyöjän pitäisi miltei pystyä katsomaan jokainen ottelu itse, samalla tilastoiden joukkueiden maalipaikkoja.

Rankingeja laatiessa ei ole mitään yhtä tiettyä, ainutta ja oikeaa tapaa tehdä asioita, vaan tapoja on yhtä monta kuin vedonlyöjiäkin ja tärkeintä on löytää itselleen sopiva ja turvallisimmaksi koettu lähestymistapa.

Ottelun ennakkoarvio

Ottelun alkuarviota tehdessä huomiota kannattaa kiinnittää ainakin joukkueiden keskinäiseen historiaan, joskin liiallinen historian tuijottaminen on vedonlyöjälle mahdollisesti myös iso kompastuskivi. Salibandyssa voimasuhteet voivat joukkueiden välillä jo vuodessakin vaihdella todella paljon ja esim. viime vuoden rökäletappiossa toiselta joukkueelta on voinut kokoonpanosta uupua useampikin avainpelaaja. Salibandy on myös lajina kehittynyt viime vuosina todella paljon, joten esim. viisi vuotta vanhat tulokset ovat useassa tilanteessa täysin käyttökelvottomia.

Pienen lajin resursseilla ottelukokoonpanojen julkistus venyy salibandyssa useasti todella pitkälle ja mahdolliset tähtipelaajien poissaolot tulevat suuren yleisön tietoon varsin lähellä alkuvihellystä. Vedonlyöjän kannalta kuitenkin hyvä uutinen on se, ettei kokoonpanot yleensä vuoda bookkereidenkaan tietoon etukäteen. Sisäpiiritiedolla on valtava hyöty pienessä lajissa mutta kuten historian tulkitsemisessakin, kolikolla on tässäkin tapauksessa kääntöpuolensa. Kokoonpanoihin ei kannata ikinä ylireagoida ja sanonta “ei sota yhtä miestä kaipaa” pitää paikkansa useasti myös urheilumaailmassa. Kokoonpanouutiset heiluttavat marginaalista markkinaa välillä todella rajustikin ja nämä ovat järkipelaajalle loistavia paikkoja iskeä ns. betsikansaa vastaan erittäin hyvällä odotusarvolla.

Pelityylien ja joukkueiden taktiikoiden tunteminen jää arvioissa yleensä hieman taka-alalle, mutta näiden seikkojen huomioiminen arviossa on erittäin tärkeää. Esimerkiksi sarjan häntäpään joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat otollisia paikkoja hyödyntää urheilun lainalaisuuksia ja psykologiaa. Nostetaan asia paremmin esille taas esimerkin kautta:

Kauden alkuarvioissa rankingin pohjalle arvioidut joukkueet kohtaavat neljännellä ottelukierroksella. Joukkue X on napannut avausottelussa ison altavastaajavoiton sarjan kärkijoukkueesta ja pelannut tiukkoja otteluita myös muita ylemmäksi arvioituja ryhmiä vastaan. Joukkue Y taas on kärsinyt isoja rökäletappioita ja hävinnyt kaikki ottelunsa. Kaksikon otteluun joukkue X lähtee selkeänä suosikkina, vaikka rankingissa joukkueet ovat hyvin lähellä toisiaan. Nyt joukkue X kuitenkin joutuu itse olemaan peliä tekevän joukkueen roolissa, eikä isompia vastaan toiminut vastahyökkäystaktiikka tänään onnistu. Joukkue Y pääsee toteuttamaan tuttua altavastaajapeliään ja aiemmista otteluista poiketen vastustajan hyökkäys on tänään selkeästi aiempia köykäisempi. Joukkueen X peli ei luonnistu, kun se joutuu olemaan itse palloa enemmän hallitseva osapuoli ja näin ollen joukkueen Y ennen ottelua kupongille tarttunut korkea kerroin näyttää heti ottelun alettua erittäin hyvältä.

Amatöörilaji

Salibandyssa raha ei liiku läheskään samaan malliin kuin suurimmissa jalkapallo- ja jääkiekkosarjoissa. “Siirtoikkuna” on yleensä lajin puolella melko rauhallinen, eikä ns. “isoja kaloja” vuositasolla hirveän montaa seurasta toiseen yleensä liikahtele. Joukkuevalinnoissa useasti joukkue on sivuroolissa ja joukkue määräytyy pitkälti siviilielämän muiden asioiden johdosta. Suurin osa pääsarjapelaajistakin tekevät lajin ohella aivan tavallista päivätyötä ja ammattilaispelaajia sarjoissa pyörii vain kourallinen.

Amatöörilaji nousee isosti esille arkipäivän peleissä, joita joka tapauksessa kaudelle useampikin osuu vastaan. Havainnollistetaan asiaa hieman:

Joukkue X pelaa kotiottelunsa tiistai-iltana klo 18.30, jonka johdosta usea joukkueen pelaaja tekee alle normaalin työpäivän. Vierasjoukkue Y lähtee pelireissulle tiistaina klo 13, jotta ovat pelipaikalla ajoissa. Joukkueen Y pelaajista suurin osa on saanut tällöin töistä vapaata ja fokus on heti aamusta jo illan ottelussa. Mikä kotietu joukkueelle X tässä tilanteessa annetaan, sillä joukkue Y hyötyy vieraspelistä jopa kotijoukkuetta enemmän, vai hyötyykö?

Erot sarjojen välillä ja kansainvälinen salibandy

Salibandykohteita löytyy markkinoilta useaan sarjaan ja pelaaja voi halutessa iskeä betsejä sisään niin Tshekin pääsarjaan, kuin myös Suomen ja Ruotsin alasarjoihin. Tässä tekstissä keskitytään vertailemaan tunnetuimpia pääsarjoja: Suomen F-liiga ja Ruotsin Superliiga (SSL).

Yhtäläisyydet

Ruotsin Superliigaa on jo vuodet pidetty salibandyn NHL:nä, mutta Suomen kiriessä viime vuodet maajoukkueena länsinaapurin edelle, on ääni kellossa ainakin jokseenkin muuttunut. Allekirjoittaneen papereissa SSL on edelleen maailman ykkössarja, vaikkakin kärkijoukkueiden taso täällä kotimaassa on vähintäänkin yhtä kova. Taso Ruotsissa on kuitenkin selkeästi laajempi ja etenkin Superliigan häntäpään joukkueet ovat F-liigan vastaavia edellä.

Molemmissa sarjoissa “rakenne” on hyvin samantyylinen. Kummastakin liigasta löytyy yksi selkeä mestarisuosikki ja loput joukkueet voidaan karkeasti jakaa omiin lokeroihin. Pudotuspeleissä nähdään lähes järjestään samat joukkueet, joskin Superliigassa pientä vaihtuvuutta viime vuosina onkin ollut.

Eroavaisuudet

F-liigassa peli on selvästi enemmän lähempänä kansainvälistä standardia, kun taas Superliigassa peli ei ole läheskään niin organisoitua. Hyvää vertailupohjaa saadaan esimerkiksi viime vuoden maalimääristä: Superliigassa osumia nähtiin keskimäärin noin 13 per ottelu ja kotimaisessa F-liigassa verkko heilui noin 11,6 kertaa per ottelu. Ruotsissa otteluita tahkotaan runkosarjassa 33, kun taas Suomessa runkosarja on 26 ottelun pituinen.

F-liigassa joukkueiden riveistä löytyy paljon nuoria pelaajia, kun taas Superliigassa junioritähdetkin tahkoavat uraansa melko pitkään vielä alemmilla sarjatasoilla. Tämän myötä Ruotsissa keulahahmot ovat jo pitkän linjan, hiipuvia tähtiä, kun taas Suomessa on havaittavissa selkeää nuorten pelimiesten esiinmarssia.

Kansainvälinen salibandy

Kansainvälisesti salibandy ei vedonlyöntimarkkinassa vielä juurikaan erotu. Ainoat varteenotettavat paikat vedonlyöjälle on joka toinen vuosi järjestettävät MM-kilpailut. Näissäkin hyvien kohteiden poimiminen voi tuottaa päänvaivaa, sillä tasoerot huippumaiden ja muiden välillä on aivan karmean suuria. Kansainvälinen salibandy on todella fyysistä, eikä huippumaiden (Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tshekki) välisissä otteluissa juurikaan maalipaikoilla juhlita. Maajoukkuetapahtumia on melko rajallinen määrä ja datan kerääminen näistä ns. harjoitusotteluista on erittäin vaikeaa, sillä kokoonpanot ja pelityylit voivat vaihdella otteluiden välillä todella paljon.

Salibandyn MM-kilpailuissa pätee normaalit turnausvedonlyönnin lainalaisuudet ja nopea havainnointi sekä reagointi ovat avainasemassa, mikäli arvokisavedonlyönnissä mielii tehdä tulosta. Tilastoja ei luonnollisestikaan ole lähellekään yhtä paljon tarjolla, kuin normaaleissa sarjaolosuhteissa.

Turnausvedonlyönnissä myös sattuman merkitys korostuu entisestään. Arvokisoissa etua on mikäli olet kartalla useamman maan pääsarjojen tapahtumista, mutta täytyy muistaa, että vedonlyöjätkin ovat vain ihmisiä joiden päivä koostuu normaalisti 24 tunnista. Eikä jokaisen maan pääsarjan seuraaminen todellakaan ole helppo rasti toteuttaa.

Kuten aikaisemminkin jo mainittiin, salibandyn arvokisat ovat vetomielessä hyvinkin marginaalinen tapahtuma, joten kokonaiskuvassa jopa parempi vaihtoehto on MM-kisatauon hyödyntäminen seurasalibandytilastoja parannellessa/tutkimalla. Lajin MM-kilpailut osuvat keskelle sarjakautta joulukuuhun, joten täysi lepokaan vetohommista ja akkujen latailu kevätkauteen eivät varmasti ole salibandybetsarille huono vaihtoehto.

Missä voin lyödä vetoa salibandysta?

Vaikka salibandy onkin hyvin pieni laji maailman mittakaavassa niin lähes kaikkien tunnetuimpien bookkereiden vedonlyöntivalikoimasta myös reikäpallokohteet nykypäivänä löytyvät.

Pelivaihdoiltaan salibandykohteet ovat hyvin maltillisia, jonka johdosta myös panosrajat ovat luonnollisesti huomattavasti pienemmät kuin esimerkiksi Valioliigassa tai NHL:ssä. Ammattimaisella otteella ja Uhmapelaajien salibandytipsejä seuraamalla on kuitenkin mahdollista tehdä ihan oikeaa tiliäkin sählyn kautta.

10 euroa pelirahaa