Vedonlyöntiopas ralliin

Päivitetty: 17.06.2022

Rallin suosio sekä Suomessa että maailmalla pysyy vuosikymmenestä toiseen korkealla tasolla. Erityisesti Keski-Suomessa ajettava Rally Finland on täkäläisittäin katsottuna valtava mediatapahtuma, ja spekulaatiot suomalaisten ajajien menestyksestä käyvät kuumana.

Suomalaisten kuskien historia rallin MM-sarjassa on todella kunniakas, ja lahjakkuuksia löytyy edelleen – vaikka edellisestä suomalaisen voittamasta maailmanmestaruudesta on jo aikaa.

Rallin seuraaminen on nautinnollista, sillä nykyään WRC-organisaatio satsaa livelähetyksiin todella voimakkaasti. Katsoja pääsee ralliauton kyytiin mukaan, ja erikoiskokeiden tilannetta pystyy seuraamaan todella tarkasti reaaliaikaisesti. Oma jännityksensä on myös paikan päällä seuratuissa erikoiskokeissa – ralliauton meno on hurjaa ja äänet tuntuvat vatsanpohjassa asti.

Vedonlyöntimuodot rallissa

Rallivedot voidaan karkeasti jakaa koko kautta koskeviin vetoihin sekä yksittäisen rallin kattaviin vetoihin. Kausivedoissa lyödään luonnollisesti vetoa maailmanmestarista. Välittäjiltä voi löytyä toki vetoja myös koko kauden top 2 tai top 3 -sijoituksista. Kuskien välisissä kauden head to head -vedoissa taas veikataan, kumpi valitun parin kuskeista sijoittuu loppupisteissä korkeammalle.

Yksittäisissä ralleissa tavallisin vetomuoto on niin ikään rallin voittajasta. Myös rallin top 2 ja top 3 -sijoituksista lyödään vetoa. Nykyään potentiaaliset menestyjät ovat sen verran harvassa, että top 2 -veto on kerrointen puolesta mielekkäämpi vaihtoehto.

Muita yksittäisen rallin vetomuotoja ovat mm. head to head -vedot (jälleen valitun parin paremmasta kuskista) sekä voittomarginaalin määrä. Yksittäisistä erikoiskokeista live-vedonlyöntiin löytyy myös vastaavia vetomuotoja – varsinkin erikoiskokeiden pohja-ajasta. Muutaman päivän kestävään rallitapahtumaan on mahdollista saada todella paljon lisäjännitystä vetojen muodossa. Pohjatyöt kannattaa kuitenkin tehdä tarkkaan, jotta vedoista on mahdollista myös päästä pinnalle.

Ralli-vedonlyönti – vetotarjonta

Ralli on eräs suosituimmista moottoriurheilulajeista, ja se heijastuu myös vedonlyöntiin ja sen tarjontaan. Ainakin Mr Greenin tarjonta kannattaa tarkastaa, kun alkaa suunnittelemaan rallivetoja. Myös muilla, suomalaisille eksoottisemmilla vedonlyöntiyhtiöillä ralli on hyvin esillä, ja kertoimia vertailemalla voi saada odottamattoman suurtakin etua.

Mitä tietoja vedonlyöntiammattilaiset hyödyntävät rallivedonlyöntiin?

Mitkä asiat sitten rallissa kannattaa ottaa huomioon vetoa lyödessä? Ensimmäisenä kannattaa tutkia tallien vahvuudet ja heikkoudet. Miten viime aikoina tallin kuljettajat ovat menestyneet? Entä onko tallin autoissa ilmennyt ongelmia luotettavuuden suhteen? Myös tallin kuljettajien kommentit autoista edellisissä ralleissa voivat kertoa yllättävän paljon tallin tämänhetkisestä tilasta. On myös tärkeää, millä alustalla / alustoilla ralli ajetaan.

Alustat vaikuttavat myös yksittäisten ajajien menestykseen, sillä kaikki ajajat eivät pärjää kaikilla alustoilla. Sora, asfaltti ja varsinkin lumi tarjoavat kaikki erilaisia haasteita ajamiseen ja nopeuteen. Myös sillä on vaikutusta, ovatko reitit pikemminkin nopeita vai hitaita. Parhaiten rallin sopivuus autoille ja kuskeille paljastuu, kun menestystä peilaa saman rallin aiempiin vuosiin sekä toisten, profiililtaan samankaltaisten rallien menestykseen.

Kotikenttäetu rallissa?

Kotikenttäetu on totta myös rallissa. Esim. Kalle Rovanperä hyötyy siitä, että on kolunnut Keski-Suomen rallireittejä nuoresta pojasta lähtien. Samoin Dani Sordo hyötyy siitä, että tuntee Katalonian asfalttireitit läpikotaisin. Pelkkä kuskin kotipaikka ei tietenkään vielä kerro kaikkea – talli saattaa tehdä testiajonsa täysin muualla, ja muutenkin tallin päämajan sijainti vaikuttaa kuskien kokemukseen.

Varsinkin kokeneemmat kuljettajat hyötyvät siitä, että tietty ralli ajetaan sarjan ohjelmassa joka vuosi. Jotta kokemuksesta olisi hyötyä, ja edellisiä vuosia pystyy käyttämään referenssinä kisan esianalyysissa, on syytä olla varma, etteivät reitit ole muuttuneet oleellisesti edellisistä kerroista. Mainio esimerkki muuttuneista reiteistä ja olosuhteista oli vuoden 2021 Rally Finland, joka ajettiin pari kuukautta normaalia myöhemmin, ja monia erikoiskokeita oli mulkattu edellisiin vuosiin verrattuna.

Seuraa kuljettajien kommentteja

Rallin aikana live-vedoissa ja seuraavien erikoiskokeiden vedoissa hyödyttää aikojen ja trendien tutkiminen – mutta yhtä lailla kannattaa olla pelin päällä rallin aikana tulevista uutisista ja haastatteluista. Autoissa voi ilmetä ongelmia, jotka vaikuttavat menestykseen seuraavilla erikoiskokeilla. Niinpä kuljettajien kommentit aliohjautuvuudesta tai vaikkapa suorituskykyyn liittyvistä epäilyksistä kannattaa ottaa onkeensa välittömästi.

Rallien huoltotauot ovat pituudeltaan riittämättömiä sen suurempiin korjauksiin, joten huoltotiimi ehtii yleensä tekemään vain välttämättömät säädöt. Näin ongelmia voi olla vaikeaa ratkaista ainakin kesken ajopäivän.

Brutaali laji

Moottoriurheilu voi olla brutaalia ja yllättävää, ja tämä pätee myös vedonlyöntiin. Rallissa varmaltakin näyttävä vetovoitto voi valua hiekkaan ulosajon tai teknisen vian vuoksi. Tällöin on työnnettävä kättä taskuun ja luotettava siihen, että huono ja hyvä onni tasoittuvat pitkässä sarjassa. Hetkellistä harmitusta tämä ei missään nimessä poista, mutta se kuuluu lajin luonteeseen.

Kaikesta huolimatta rallissa ei ole loputtoman paljon muuttujia, ja sen arvioiminen on yksinkertaisempaa kuin esim. jalkapallossa tai raviurheilussa. Taktiikassa ei ole jalkapallon tapaan lukemattomia variaatioita, eikä rallissa jäädä loppukirin aikaan pussiin raviurheilun tapaan. Vedonlyöntistrategian on silti oltava selkeä – mielipiteitään ei kannata kääntää ylösalaisin kovin kevyin perustein. Vetovalintojen on pohjauduttava selkeisiin faktoihin eikä tunteille saa antaa valtaa.

Rallin MM-sarjassa ajetaan kauden aikana vain n. tusina osakilpailua, joten yksittäisen rallin merkitys maailmanmestaruuden kannalta on suurempi kuin esim. Formula ykkösissä. Loppukaudesta on hyvä ottaa huomioon, että tallit saattavat tehdä kompromisseja esim. merkkimestaruuden varmistaakseen. Räikeämpiäkin esimerkkejä tulojärjestysten manipuloinnista on – kuten myös muissa moottoriurheilun lajeissa.

10 euroa pelirahaa