Yleinen vedonlyöntiopas

Vedonlyöntioppaat Uhmapelaajille

Perusasiat kuntoon

Uhmapelaajien vedonlyöntioppaassa käsitellään perusasioita vedonlyöntiin liittyen. Mikäli olet aloittamassa vedonlyöntiä tai haluat muuten vain lisätä tietopankkiasi, tästä on erittäin hyvä aloittaa!

Tietoa löytyy perustiedoista, kuten pelikassasta ja bookkerin valinnasta, syventäviin tietoihin – arbitraasivetoihin sekä vedonlyöntiä tukeviin kaavoihin – asti. Alkuun käydään kuitenkin harrastuksen perusteita läpi eli tutustutaan panostukseen, kirjanpitoon sekä ylipäätään voitollisen vedonlyönnin saloihin.

Vedonlyöntiin liittyy aina voittaminen ja häviäminen. Tarkoituksena on kuitenkin pitää pelaaminen voitollisena, jotta harrastuksesta ei muodostuisi taloudellista harmia. Ainahan toki on olemassa riski huonommista kausista, jolloin tulee osata pitää taukoa. Itse taukojen pitämiseen ei juurikaan voi vinkkejä antaa. On jokaisen itsensä päätettävissä, milloin taukoja haluaa pitää vai pitääkö ollenkaan.

Yleisen vedonlyöntioppaan ohella sinun kannattaa tutustua lajikohtaisiin opuksiin. Valitse vain laji ja pääset lukemaan sitä käsittelevän Uhmapelaajien tarjoaman oppaan – jääkiekkoon, jalkapalloon, eSportsiin, tennikseen, kamppailulajeihin, koripalloon, salibandyyn, snookeriin, baseballiin ja ralliin.

Pelikassa, panostus

Pelikassa, panostus

Pelikassalla tarkoitetaan varoja, jotka on varattu pelaamiseen. Nämä rahat kannattaa kuitenkin pitää erillään muista rahoista, jotta käsitys kassan kehityksestä pysyy selvänä eikä ole vaaraa siitä, että pelaa yli varojensa.

Aloituskassa on yleensä aina melko pieni, mutta tätä summaa lähdetään korottamaan pikku hiljaa, jotta päästään haluttuun lopputulokseen eli kestävään voitolliseen pelaamiseen.

”Rikastuminen ei tapahdu hetkessä, vaan se on pitkä prosessi.”

Tätä fraasia kuullaan paljon, mutta on totta joka sana. Vain murto-osa pelaajista kokee äkillisen rikastumisen ja suurin osa näistä rikastuneista on lottovoittajia tai jonkin muun arvonnan voittajia. Vedonlyönnissä ei kuitenkaan rikastu hetkessä, vaan se tosiaan on kärsivällisyyden ja pitkäjänteisyyden tulos.

Pelikassaa kehitetään hiljalleen maltillisin panoksin ja hiljalleen voittaen. Koko kassaa ei kannata lyödä yhteen kohteeseen kiinni, vain murto-osa siitä. Täten päästään tilanteeseen, jossa riskit ovat pienemmät, mutta voittoa tulee, mikäli kohde osuu. Panostus pidetään aina sellaisena, ettei mahdollinen tappio ole liikaa omalle pelikassalle.

Mikä sitten on sopiva panos?

Sopiva panos riippuu täysin kohteesta. Mikäli kohde tuntuu todella hyvältä tietojen ja taustojen tutkimisen jälkeen, voi panos olla hitusen suurempi. Mikäli kohteesta on hieman epävarmempi olo, kannattaa panostus pitää pienenä tai jättää kohde kokonaan pelaamatta. Panostusskaalaan vaikuttavat monet tekijät, kuten pelikassan suuruus, oma taloudellinen tilanne, kohteen ”varmuus” sekä totta kai kerroin.

Mikä on panosskaala?

Tällä tarkoitetaan sitä, että panostus pidetään tietyn suuruisena. Suuruus vaihtelee paitsi pelikassan koon mukaan, mutta ennen kaikkea oman päätöksen mukaan. Panostus tulee aina pitää maltillisena – ei kannata asettaa esimerkiksi puolta pelikassasta yhteen kohteeseen. Useimmiten panostus kannattaa pitää maksimissaan 1-5% pelikassasta per kohde.

Yksikköpanostus onkin oiva tapa pysyä kartalla, miten paljon panostaa kohteeseen. Yksikköpanostuksella tarkoitetaan, että pelikassa jaetaan euroista yksiköihin. Kassan voi jakaa kymmeneen, sataan tai vaikka tuhanteen yksikköön. Todella pientä kassaa on kuitenkin turha jakaa yksiköihin.

ESIMERKKI:

Toivon pelikassa on 1 000€ ja hän haluaa jakaa tämän yksiköihin. Toivo päättää jakaa pelikassan 1000 yksikön kassaksi, jolloin panostus on helpoin laskea. Hän on päättänyt panostaa 1-5% pelikassasta vetoa kohden. Tällöin 10 yksikköä vastaa yhtä prosenttia pelikassasta eli 10 euroa. Panostus pysyy maltillisena, kun maksimipanos on 50€ eli 5% pelikassasta. Näin Toivo pääsee kasvattamaan pelikassaa hiljalleen ja nauttimaan vedonlyönnin voitoista. Näillä tienesteillä Toivo voi ostaa lähikaupasta vaikka sitä kalleinta kanakeittoa.

Kun panostetaan maltilla, on tappion riski määrällisesti paljon pienempi. Maltillinen panostus kannattaa pitää mielessä niin tappio- sekä voittoputken aikana. Tämän vuoksi yksikköpanostus on enemmän kuin suositeltavaa, sillä panostus pysyy poikkeuksetta näin säntillisenä eikä pelikassa vaarannu.

Kirjanpito

Kirjanpito on yksi suurimmista apuvälineistä vedonlyönnin voitollisuuden kannalta. Kirjanpito auttaa pysymään kartalla sekä pelikassan kehityksessä että paljastaa voitolliset lajit ja sarjat. Kirjanpito on vedonlyöjän äärirehellinen ystävä. Mikäli omaan vedonlyöntiin kuuluu monia lajeja ja sarjoja, kannattaa kirjanpitoon merkitä tarkasti lajit, sarjat sekä erilaiset asetetut kohteet. Excel on kätevä kirjanpitoalusta vedonlyöntiin.

Kirjanpito

Huomioi nämä asiat kirjanpidossa ja seurannassa: laji, sarja, kohde, päivämäärä, kerroin, peliyhtiö, panos, palautus.

Laji, sarja, kohde ja päivämäärä merkataan kirjanpitoon ensin. Nämä kohteet antavat tarvittavat tiedot lajikohtaiseen vedonlyöntiin sekä paljastavat mahdollisen aikajänteen voitollisuudessa. Tämän jälkeen lisätään kerroin ja peliyhtiö. Seurantaan kannattaa lisätä myös peliyhtiö, sillä näin voit vertailla eri yhtiöiden tarjoamia kertoimia niissä sarjoissa, joihin asetat vetoja ja samalla saat idean omasta voitollisuudestasi kullakin peliyhtiöllä. Lisäksi merkitään panos, joka antaa osviittaa voitollisuuteen sekä kassanhallintaan liittyvistä asioista.

Kirjanpidon yksi suurimmista eduista on maltillisen panostuksen säilyminen toiminnan keskiössä. Palautus tarkoittaa vedosta saatua voittoa tai koettua tappiota. Mikäli vetosi on voittava, merkitset sarakkeeseen voiton, mutta mikäli koet tappion, merkkaat vedon hävityksi ja palautukseen panoksesi miinusmerkkisenä.

Nämä tiedot antavat kylmää faktaa siitä, miten vedonlyöntisi sujuu. Näistä tiedoista saadaan laskettua myös paljon puhuttu palautusprosentti, joka kertoo suhteellisen etusi vedonvälittäjiin nähden.

Palautusprosentti lasketaan kaavalla:
Kokonaispalautus/kokonaispanokset = palautusprosentti desimaalimuodossa

ESIMERKKI:

Toivo lyö vedon Miami Heatin ja Toronto Raptorsin väliseen otteluun. Hän asettaa vedon Miami Heatin voitolle valitsemallaan peliyhtiöllä, joka tässä tapauksessa on Matchbook. Toivo on päättänyt panostaa omasta pelikassastaan 5% otteluun, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa 50 euroa. Miami Heat voittaa ottelun jatkoajalla lukemin 116-109. Toivon veto on voittanut. Hän merkitsee kirjanpitoon vedon ja voiton.

Toivo asetti vedon myös seuraavalle yölle Minnesota Timberwolvesin ja Denver Nuggetsin tiukkaan kamppailuun. Toivo asetti 50€ panoksen Denver Nuggetsille kertoimella 2,44. Hän pelasi tämän vedon edellisen vedon tavoin Matchbookilla. Toivon harmiksi Denver koki karvaan tappion ottelussa, ja Toivo hävisi vedon. Toivo merkkaa kirjanpitoon vedon tappioksi.

Tiedon kerääminen ja analysointi

Analysointi

Tiedon kerääminen on perusedellytys vedonlyönnissä menestymiselle. Vedonlyöntiä kannattaa harrastaa sellaisissa lajeissa, joissa itseltä löytyy valmiiksi jo tietoa. Lajin aktiivinen seuraaminen edesauttaa valtavasti vedonlyönnin voitollisuutta, joka tässä harrastuksessa on yleensä pääpointtina. Pelkkä seuraaminen ei yksinomaan riitä, vaan paljon erilaisia seikkoja tulee huomioida.

Seuraaminen

Mikäli lajia seuraa aktiivisesti, on yleensä kartalla joukkueiden lähtökohdista otteluiden alla. Tämä tuo tietynlaisen etulyöntiaseman vedonlyöntiin. Esimerkkinä voisin ottaa tähän koripallon. Olen seurannut koripalloa pienestä pitäen, ja tiedän lajista paljon. Peli on todella nopeatempoinen ja tilanteet voivat ottelun aikana muuttua moneen kertaan.

Esimerkiksi joukkue saattaa olla tappiolla paljonkin ennen ottelun puoltaväliä, mutta silti voittaa ottelun. Tässä astuvat psykologiset tekijät, kuten momentum, kuvioihin mukaan. Yksinomaan lajikohtainen tietous ei kuitenkaan ole riittävä. Vaikka olisit urheilutietäjä, ei se kuitenkaan tee sinusta vielä vedonlyöntigurua.

Tilastot

Tilastoja kannattaa seurata ja tehdä niistä täsmällisiä havaintoja. Perusteellinen analyysi on monisyistä ja kaiken tiedon prosessointi vie aikaa. Tilastojen muoto on täysin riippuvainen lajista. Esimerkiksi tenniksessä tulisi ottaa syöttöprosentit huomioon, kun taas jääkiekossa ylivoimatehon merkitys on huomattava. Peruspohjan tilastoihin antaa esimerkiksi Livetulokset, josta näkee sarjataulukon, joukkueiden tai pelaajien edelliset ottelut ja kohtaamiset, kuntopuntarin sekä koti- ja vierastilastot. Näillä pääsee tilastojen puolesta alkuun.

ESIMERKKI JÄÄKIEKOSTA:

Toivolla on paljon tietoa NHL:stä, ja hän on tutkimassa mahdollisia kohteita yön peleihin. Toivo löytää ottelun, jossa pelaavat vastakkain Vegas Golden Knights ja Los Angeles Kings. Hän tutkii runkosarjamenestystä ja huomaakin Vegasin pelanneen runkosarjan erittäin hyvin. Kings on pelannut kohtuullisen runkosarjan, mutta Vegasilla on tilastojen valossa mennyt paremmin. Hän huomaa myös, että joukkueiden väliset kohtaamiset ovat olleet todella tiukkoja ja niukkamaalisia kuluvalla kaudella. Kaksi kohtaamista onkin ratkottu vasta jatkoajalla.

Toivo päättää ottaa vetolapulle maalimääräveikkauksen. Peli päättyy tiukan taistelun jälkeen Vegasin kotivoittoon 1-0, ja Toivon asettama veto Alle 5 maalia on onnistunut.

Tilastoista saa todella hyvän pohjan vedolle, mutta ei niidenkään pohjalta yksinään voi vetoja lyödä sisään. Tilastotappioita tulee, eli joukkue on hurjassa voittoputkessa ja sitten tulee se yksi putken päättävä tappio. Tilastojen ja seuraamisen lisäksi on paljon muutakin, mitä tulee ottaa huomioon asettaessa vetoa ja etsiessä kohteita.

Olosuhteet ja kokoonpanot

Kokoonpanot

Kokoonpanot ja olosuhteet kannattaa aina huomioida, kun kohdetta alkaa tutkia. Nämä molemmat asiat voivat vaikuttaa kriittisesti ottelun kulkuun, jolloin kannattavuus vedon lyömisen suhteen laskee tai nousee. Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi merkittävät poissaolot ja ottelukohtainen panos kummallakin joukkueella.

Olosuhteet vaikuttavat oleellisesti ottelun kulkuun. Esimerkiksi kaksi joukkuetta saattaa taistella pudotuspeleihin pääsystä, mikä nostaa panosta molemmilla joukkueilla. Tunteet saattavat nousta pintaan, ja näin myös sääntöjä rikotaan paljon herkemmin. Voi myös tulla vastaan tilanteita, joissa toisella joukkueella ei ole enää mitään panosta, kun taas toinen taistelee tuimasti jatkoon pääsystä.

Kokoonpanoissa voi tulla suuriakin muutoksia eri otteluissa. Loukkaantumiset, lepuutukset ja kierrätykset kuuluvat kauden kuvioihin, sillä samat pelaajat eivät kykene pelaamaan joka ottelussa täysiä minuutteja – kaikkihan me tarvitsemme välillä lepoa. Otteluiden lähtökohdissa saattaa ilmetä yllättäviä ja kriittisiä poissaoloja, jotka vaikuttavat olennaisesti ottelun kulkuun.

ESIMERKKI:

Toivo tutkii tulevan yön NBA-ottelua, jossa vastakkain pelaavat Houston Rockets ja Miami Heat. Hän huomaa, että Miamin miehistöstä on loukkaantuneena joukkueen tärkein pelaaja, Jimmy Butler. Tämä johtaakin siihen, että Toivo ottaa poissaolon huomioon ja päättää asettaa vedon Houston Rocketsin voitolle. Butlerin ollessa poissa Houston Rockets voittaa ottelun leikiten, ja Toivon veto on onnistunut.

Kokoonpanot ja olosuhteet saattavat siis muuttaa ottelun kulkua erittäin paljon. Mikäli paras pistemies on poissa, ei pisteitä tulla tekemään niin paljoa, mikä johtaa siihen, ettei vetoa kannata poissaolon vuoksi kyseiselle joukkueelle välttämättä asettaa.

Mikäli altavastaajalla on enemmän panosta kuin ennakkosuosikilla, kannattaa ehdottomasti miettiä vedon kannattavuutta ennen sen asettamista. Tällöin kannattavaksi vedoksi voikin usein nousta esimerkiksi altavastaaja jonkinlaisella tasoitusvedolla. Tasoitusvedoista pääset lukemaan tarkemmin alempana.

Pre-match -vedot ja livevedot

Perinteinen tapa lyödä vetoa on iskeä veto uuniin ennen ottelua, mistä on syntynyt englanninkielinen pre match -termi. Livevedot sen sijaan valtaavat yhä enemmän vedonlyöjien suosiota. Livevedonlyönti on valtavan intensiivistä ja dynaamista, sillä kertoimet muuttuvat ottelutapahtumien ja yleisön vedonlyöntikäyttäytymisen mukaan. Vanha sanonta ”nopeat syövät hitaat” pätee mahtavasti livevedonlyöntiin, sillä nopea reagointi on kaiken A ja O.

Peliyhtiöiden livevetotuotteet on rakennettu erinomaisesti, sillä pelaajilla on jatkuvasti edessään relevanttia tietoa ottelutapahtumien kehittymisestä numeerisen datan muodossa. Näihin tietoihin taitava uhmapelaaja perustaa sitten vetopäätöksensä ja edut ovat parhaimmillaan hurjia. Myös livestriimit ovat yleistymään päin ja esimerkiksi Unibetilla voit seurata laajalti eri sarjoja sivuston omalta striimiltä samalla, kun isket betsejä sisään.

Yhdistelmät, Järjestelmät ja Singlet

Tässä kappaleessa käsitellään erilaisia vetotyyppejä. Viihdepelaajat tekevät usein suuria yhdistelmiä suurista voitoista unelmoidessaan. Lajiin perehtyneet ja voitonhakuiset pelaajat lyövät useimmiten pelkkiä singlevetoja, sillä yksittäisen kohteen osuminen on paljon todennäköisempää kuin useamman kohteen.

Järjestelmävedot ovat vaihtoehto yhdistelmille, kun pelataan montaa kohdetta samalle lapulle. Järjestelmiä pelaavat niin sanotut viihdepelaajat, mutta myös vakavasti vedonlyöntiin suhtautuvat pelaajat saattavat ajoittain kokea järjestelmien pelaamisen edukkaaksi.

Yhdistelmät

Yhdistelmällä tarkoitetaan, että kohteita on useampia samalla vetolapulla ja veto lyödään sellaisenaan sisään. Näihin lukeutuvat tuplat, triplat, kvartetit, kvintetit… Eli jos kohteita on vähintään kaksi yhdellä vetolapulla, luetaan jo tällainen lappu yhdistelmäksi.

Yhdistelmän tarkoituksena on saada suurempi kerroin vedolle – mitä enemmän kohteita, sitä suurempi mahdollinen voitto. Voiton todennäköisyys totta kai laskee sitä tahtia, mitä enemmän kohteita lisätään vetolapulle. Todennäköisempäähän on veikata yksi kohde oikein verrattaessa vaikkapa kolmeen kohteeseen. Yhdistelmiä suosivat erityisesti viihdepelaajat.

Järjestelmät

Järjestelmän tarkoitus on nostaa voiton todennäköisyyttä. Järjestelmien avulla saa paremman todennäköisyyden monen kohteen vetolapun voitolle. Yhdistelmän voi jakaa siis erilaisiin järjestelmiin, kuten singlet, tuplat, triplat ja kvartetti, mikäli vetokupongilla on neljä kohdetta. Järjestelmä myös maksaa enemmän kuin yhdistelmä, sillä siinä on periaatteessa monta vetoa yhdellä vetokupongilla.

ESIMERKKI

Toivo on valinnut vetokupongilleen neljä kohdetta, mutta päättää käyttää yhdistelmän sijaan järjestelmää vedon asettamiseen. Hän valitsee järjestelmästä tuplat ja triplat sekä myös yhdistelmän. Toivon kaikki neljä kohdetta osuvat ja hän saa yhteensä 11 eri voittoa, sillä kupongilla oli 11 erilaista mahdollisuutta voittaa alla olevaan tyyliin.

Kohteet merkattu numeroin 1, 2, 3, 4

Tuplat 6 riviä 1,2 – 1,3 – 1,4 – 2,3 – 2,4 – 3,4
Triplat 4 riviä 1,2,3 – 1,2,4 – 1,3,4 – 2,3,4
Yhdistelmä 1 rivi 1,2,3,4

Voitto on suurempi kuin jos kohteet olisi pelattu singlevetoina ja todennäköisempi kuin yhdistelmällä saatava voitto. Rivien määrästä johtuen vetokuponki on kuitenkin huomattavan paljon kalliimpi. Tässä tapauksessa kuponki maksaisi 11-kertaisesti panoksen verran.

Singlet

Tämä vetomuoto on kaikista järkevin, sillä todennäköisyys voitolle on kaikista suurin. Singlet ovat varsinkin ammattilaisten sekä lajiin perehtyneiden suosikki. Seurantaakin on paljon helpompi pitää yllä, kun asettaa vedon yhteen kohteeseen kerrallaan. Singlevetojen yksittäiset voitot ovat verrattain pieniä, mutta pitkässä juoksussa voittoa kertyy tasaisesti ja enemmän.

Kuten olemme moneen otteeseen todenneet, vedonlyönti ei ole nopeuskilpailu. Menestys vaatii kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä.

Peesaaminen ja kohteen tutkiminen

Peesaaminen

Vedonlyöntivihjeiden peesaaminen on oma taiteenlajinsa. Kohteiden peesaamisessa eli toisten vihjeitä seuratessa kannattaa ottaa huomioon, että jokainen seuranta on otanta ja kuvaus historiasta eikä täten ole suoraan tae tulevaisuuden tapahtumista. Siksi suosittelemmekin tutustumaan Uhmapelaajien some-verkostoon, jossa kohteista ja peli-ideoista on vaivatonta vaihtaa mielipiteitä.

Liity: Facebook-ryhmä Uhmapelaajat
Liity: Telegram-ryhmä Uhmapelaajat

Kohteet kannattaa ehdottomasti käydä läpi myös itse, eikä lähteä sokkona peesaamaan. Totta kai, mikäli kohde tuntuu omastakin mielestä hyvältä, kannattaa se napata vetoihin mukaan. Peesailussakin kannattaa panostaa maltilla, tutkia tilastot ja ottaa olosuhteet sekä kokoonpanot huomioon.

Ehdottomasti arvokkain neuvo peesailuun: Älä aseta vetoa sokkona, vaan tutki kohde myös itse!

Peliyhtiön valinta ja bonukset sekä niiden ehdot

Bonukset

Bonukset

Minimikertoimet vaihtelevat useimmiten 1,40-2,00 välillä. Kierrätysvaatimus puolestaan on 3-8 -kertaisesti talletus sekä saatu bonus. Nämä ehdot on helppo täyttää, kunhan pitää pään kylmänä, sillä minnekään ei ole kiire. Usein kierrätykseen on aikaraja, joka on normaalisti 30-60 päivää. Kierrätys kannattaa tehdä hiljalleen ja maltillisin panoksin. Näin saa parhaan mahdollisen lopputuloksen kierrätykselle.

Bonusehdot kannattaa lukea aina, sillä niissä on paljon eroja. On olemassa joitain harvoja sivustoja, joissa bonusehdot eivät täyty eli kierrättäminen ei onnistu, mikäli sinulla ei ole alkuperäistalletustasi joko kokonaan hävitty tai jossain vedossa kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen vetoon käytetään ensin talletusta ennen kuin bonus alkaa kierrättymään.

Bonuksilla saat hyvin testailtua eri peliyhtiöitä, ja mahdollisesti nostettua helppoa rahaa ulos, mikäli peliyhtiö ei miellytä tai palvele juuri sinun tarpeitasi. Muiden mielipiteitä ja neuvoja kannattaa kuunnella, kun päätät peliyhtiötä. Alkuun kannattaa aloittaa yhdessä paikassa ja vaihtaa mikäli kyseinen yhtiö ei miellytä. Bonukset kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä saat talletuksen päälle joka tapauksessa ”ilmaista pelirahaa”, jonka kierrättämällä saat ylimääräistä tilille!

Kertoimet vaihtelevat myös hyvin paljon yhtiöiden välillä. Ei siis kannata tarrautua ainoastaan bonuksiin, vaikka bonusta ei peliyhtiöllä olisikaan tarjota. Kertoimet saattavat olla niinkin paljon paremmat, että se on jo itsessään pitkällä aikavälillä omanlainen bonuksensa.

Uhmapelaajien kautta pääset iskemään näppisi kiinni toinen toistaan huikeampiin vedonlyöntibonuksiin. Käy kurkkaamassa tästä, millaista herkkua on tällä hetkellä tarjolla!

Vetomuodot

Handicap – tasoitusveto

Handicapista puhuttaessa tarkoitetaan vedonlyönnissä tasoitusta. Asettaessasi vedon esimerkiksi Kouvot handicap +15,5 –kohteeseen, tasoitusvetosi johtaa heti ottelun alussa 15,5 pisteellä. Mikäli Kouvot häviää maksimissaan 15 pisteellä, voitat vedon. Jos taas Kouvot häviää yli 15 pisteellä, häviät vedon. Handicapit ovat kaikissa lajeissa yleisiä. Nämä ovat helpoimpia tasoituksia ymmärtää ja lyödä.

Asian handicap – aasialainen tasoitus

Asian Handicap onkin hieman haasteellisempi selittää. Sanotaan, että lyöt vedon esimerkiksi -1,00:n tasoituksella kotijoukkueelle jalkapallo-otteluun. Tämä tarkoittaa sitä, että kotijoukkueen tasan yhden maalin voitto vasta palauttaa panoksesi ja tätä suuremmat voitot puolestaan tuovat voiton. Aasialaisille tasoituksille tyypillistä on tasapeli-vaihtoehdon puuttuminen, mikä mahdollistaa vedon mitätöinnin ja panoksen palautuksen.

Aasialaisiin tasoitusvetoihin kuuluvat myös neljäsosatasoitukset, joissa liikutaan jo lähes rakettitieteen puolella. Näissä vedoissa veto jaetaan käytännössä kahtia. Alla on eritelty tarkemmin mahdollisia aasialaisia tasoitusvetoja esimerkkien kera.

Liverpool ja Barcelona kohtaavat Mestarien liigan lohkovaiheessa. Ottelu päättyy 1-1.
Toivo on asettanut vetoja seuraavasti:

Liverpool -0,25 – panos 5 euroa

Liverpool +0 – panos 10 euroa

Liverpool +0,25 – panos 20 euroa – kerroin 1,60

Ensimmäinen ja kolmas veto jaetaan käytännössä kahtia, koska ne ovat neljäsosatasoitusvetoja. Ensimmäisen vedon panos jaetaan puoliksi siten, että 2,5 euroa menee +0:lle ja 2,5 euroa -0,5:lle. Peli päättyi tasatulokseen, joten Toivo saa vedosta takaisin 2,5 euroa. 2,5 euron osuus -0,5:lle oli häviävä.

Toivon toinen veto oli Liverpool +0 eli tasatuloksella Toivo saa panoksen takaisin. Kirjanpitoon Toivo merkitsee palautukseksi 10 euroa eli nettovoitoksi 0 euroa.

Kolmas veto jaetaan ensimmäisen tapaan kahtia eli 10 euroa menee +0:lle ja 10 euroa +0,5:lle. Vedon ensimmäinen puolikas tuottaa saman lopputuleman kuin Toivon toinen veto eli tästä tulee 10 euroa palautusta pelitilille. Kolmannen vedon toinen puolikas osuu, koska +0,5:n tasoituksella tasapelikin riittää. Toivo merkitsee kirjanpitoon koko vedosta puolikkaan voiton ja palautukseksi 26 euroa, josta 6 euroa on nettovoiton osuus (+0/10€/panoksen palautus & +0,5/16€/voitto).

3-Way Handicap – kolmen suunnan tasoitus

3-Way handicapissa eli kolmen suunnan tasoituksessa on myös tasapelin mahdollisuus. Jos vastakkain olisivat vaikka Manchester City ja Manchester United, voit lyödä tasoituksia +1, +2, +3… maalia haluamallesi joukkueelle.

Jos valitset tasoitukseksi esimerkiksi Manchester United +1 ja kohteeksi Tasapelin, niin Manchester Cityn tulee voittaa tasan yhdellä maalilla, jotta vetosi osuu. Mikäli peli päättyy tasan, City voittaa yli yhdellä maalilla tai City häviää ottelun, häviät vedon.

Yli/Alle-vedot

Pääsääntöisesti näissä pelataan ottelukohtaisia maali- tai pistemääriä. Voit esimerkiksi veikata, että ottelussa tulee yli 2,5 maalia. Tässä tapauksessa jos ottelussa tulee vähintään 3 maalia, voitat. Jos ottelussa tehdään maksimissaan kaksi maalia, häviät vetosi.

Yksinkertaista matematiikkaa, eikö vain?

BTTS – Molemmat joukkueet tekevät maalin

Tässä vetomuodossa voi veikata kyllä- tai ei-vaihtoehtoa. Yksiselitteisesti Both Teams to Score – Yes –vedossa molempien joukkueiden tulee tehdä maali, jotta veto osuu. Jos lyöt Ei-vedon, jommankumman joukkueen tulee jäädä ottelussa nollille, jotta pääset lunastuspuuhiin.

Moneyline

Moneyline-termi on peräisin rapakon takaa Yhdysvalloista. Termi on sittemmin rantautunut Eurooppaan ja käyttö on yleistä juuri jenkkilajien vedonlyönnissä. Moneyline-vedoissa lyödään vetoa ottelun lopullisesta voittajasta ja vaihtoehtoja on useimmiten kaksi, ellei tasapelivaihtoehto ole jostain syystä käytössä. Suomalaisille moneyline-vedot ovat jo jokseenkin tuttuja vaikkapa NHL-vedonlyönnistä.

Tulosveto

Tulosvedossa veikataan ottelun lopputulosta, eli tarkkoja maalimääriä molemmilla joukkueilla. Esimerkkinä toimii jälleen yllä mainittu Manchesterin derby, jonka oletetaan päättyneen 2-1 Citylle. Mikäli olisit lyönyt yllä mainittuun otteluun tulosvetona 2-1, olisit voittanut vetosi.

Scorecast, Wincast ja Timecast -vedot

Näissä vetotyypeissä ideana on yhdistää maalintekijäveikkaus lopputulos-, voittaja- tai maalintekoaikaveikkaukseen, jolloin kyseessä on ikään kuin saman ottelun kohteista rakennettu yhdistelmäveto. Kertoimet hipovat näissä kohteissa usein taivaita.

Match Parlay -vedot

Match Parlay -vedoissa veikataan sekä ottelun piste-/maalimäärää että ottelun voittajaa. Tämä korottaa totta kai kerrointa suuremmaksi kuin pelkän maalimäärä- tai voittajavedon kerroin olisi. Useimmat kohteet ovat variaatioita näistä perusvedoista.

Todennäköisyydet ja kertoimet

Kertoimet

Todennäköisyyksiä käyttäen voit laskea jokaiselle kohteelle rajakertoimen eli oman kertoimesi, jonka antaisit kyseiselle kohteelle ja verrata arviotasi peliyhtiön tarjoamaan kertoimeen. Mikäli peliyhtiön kerroin ylittää tämän lasketun kertoimen arvon, on kyseessä paljon puhuttu ylikerroin. Kun taas rajakertoimen arvo alittuu, on kyseessä Uhmapelaajan inhoama alikerroin.

Alikertoimia ei kannata koskaan pelata, sillä niissä vedon voitollisuus riskiin nähden on liian pieni. Se on vähän kuin olisi sijoittanut Nokiaan tukka sekaisin joskus 2000-luvun villeinä vuosina. Tästä päästäänkin hienosti hyvin erikoisella aasinsillalla odotusarvoon.

Mikäli kerroin on alikerroin, odotusarvo on liian pieni, jotta kohde olisi pelattava. Tämä tarkoittaa siis kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että panostaessa kohteeseen on voittavan vedon tuoma palautus liian pieni riskiin nähden.

Kerroin lasketaan kaavalla:
1/Todennäköisyys desimaalimuodossa=Rajakerroin

ESIMERKKI:

Toivo on tutkinut yön NHL-ottelun kaikki mahdolliset vaikuttavat tekijät. Hän on päättänyt laskea rajakertoimen kohteelle, koska ei ole varma, onko odotusarvo sopiva riskiin nähden. Hän aikoo pelata kotijoukkueen voittoa ja on laskenut todennäköisyydeksi 55%. Tasapelille Toivo antaa vain 19% todennäköisyyden ja vierasvoitolle 26%.

Kotijoukkueen kerroin on 2,18, joten mikäli laskettu kerroin alittaa tämän peliyhtiön kertoimen, on odotusarvo vedolle positiivinen. Todennäköisyysprosentti merkitään kaavaan sen desimaalimuodossa.

Toivo toteaa, että peliyhtiön kerroin on liian suuri eli ylikerroin. Odotusarvo on hyvinkin positiivinen, joten Toivo laittaa vedon sisään.

Mikä on Kellyn kaava ja voinko saada sen avulla suurempia voittoja?

Kellyn kaava on laajalti ammattipelaajien käyttämä panostuskaava, jolla pyritään optimoimaan pelikassan kasvu pitkällä aikavälillä. Aloittelijan kannattaa olla Kellyn kaavan kanssa äärimmäisen varovainen, sillä menestyminen edellyttää äärimmäisen tarkkoja todennäköisyysarvioita otteluiden eri lopputulemille. Mikäli arviot menevät pieleen, tuottaa Kellyn kaavalla panostaminen mahdollisesti harmia muita panostusstrategioita herkemmin.

Kellyn kaava menee kaikessa monimutkaisuudessaan näin:

(todennäköisyysarvio desimaalimuodossa*kerroin-1)/(kerroin-1)=kaavan ehdottama panos prosenttiosuutena pelikassastasi

Otetaan esimerkiksi yllä mainittu NHL-ottelu, johon Toivo on laskenut omat todennäköisyysarvionsa, joka viime kädessä on kuitenkin Toivon subjektiivinen mielipide. Toivon laskuri tuottaa kotivoitolle todennäköisyydeksi 55% ja peliyhtiön kerroin on 2,18. Toivon pelikassa on kooltaan 1000 euroa, joten alla on havainnollistettuna Kellyn kaavan ehdottama panos yön NHL-peliin.

(0,55*2,18-1)/(2,18-1)=16,86% eli 168,60 euroa

Kellyn kaavan ehdottama panos kuulostaa suurelta ja sitä se oikeastaan onkin. Ammattipelaajat pienentävät riskiään lisäämällä yhtälöön panosjakajan.

Ilman jakajaa tiedossa on oikeastaan käytännössä varma konkurssi, koska auringontarkkoja todennäköisyyksiä otteluiden lopputulemista on lähes mahdotonta mallintaa. Mitä suurempi jakaja, sitä enemmän vedonlyöjä on turvassa pahojen tappioputkien osuessa kohdalle. Jos todennäköisyysarviossasi on paljon epävarmuustekijöitä, kannattaa jakajaa siis kasvattaa suuremmaksi.

Yllä olevan panostusesimerkin voimme siis jakaa vaikkapa neljällä, jolloin Toivo panostaisi kohteeseen noin 4,22% pelikassastaan eli 42,20 euroa. Tämä onkin huomattavasti turvallisempi ja pitkäjänteisempi tulokulma Kellyn kaavan käyttöön. Muistetaan, että kyseessä ei ole pikajuoksu vaan pikemminkin maraton. Kärsivällisyydellä ja intohimolla tulosta tulee ennen pitkää varmasti!

Vedonlyönti ammattina

Yllä sivuttiinkin jo hieman ammattimaisempaa lähestymistapaa vedonlyöntiin. Vedonlyöntiammattilaisuudesta keskustellaan nykyisin laajalti ja kyseisen ammatin olemassaolokin on jopa kyseenalaistettu. Miten sitten voisi määritellä vedonlyöntiammattilaisuuden? Jos leipä tulee pöytään yksinomaan vedonlyönnistä pitkällä aikavälillä, voidaan hyvällä syyllä puhua ammattilaisuudesta.

Vedonlyönti kuulostaa ammattina tietysti hohdokkaalta, mikä tiettyyn pisteeseen varmasti pitääkin paikkansa. Ammattilaisuutta ei kuitenkaan ole mahdollista saavuttaa ilman kovaa työtä, kärsivällisyyttä ja uskoa omaan tekemiseen. Kovasta matemaattisesta osaamisesta ja esimerkiksi tilastotieteen opinnoista on paljon hyötyä, mutta usein nämä eivät yksinään vielä takaa vedonlyönnissä menestymistä. Menestymiseen tarvitaan myös reilu annos markkinatuntemusta ja tietenkin tietotaitoa omasta lajista.

Vedonlyöntiammattilaisuuteen pätevät myös tutut sanonnat ”tie huipulle on pitkä ja kivinen” sekä ”huipulla tuulee aina”. Päästäksesi vedonlyönnin huipulle, työtunteja on tehtävä takuulla tuhansia. Jos saavutat huipun ja mielit pysyä siellä, työn määrä ei ainakaan vähene. Vedonlyöjistä ainoastaan murto-osa pelaa pitkällä aikajänteellä voitollisesti ja tuosta harvasta ja valitusta joukosta edelleen murto-osa lyö vetoa ammatikseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä = Vedonlyönnin FAQ

Mikä on arbitraasi?

Arbitraasiveto eli pelkistettynä ja englanniksi ilmaistuna sure bet on vedonlyöntistrategia, jolla pyritään lukitsemaan voitot käyttäen vähintään kahden eri pelisivuston tarjoamia kertoimia. Kuulostaa ehkä hassulta, että vedonlyöntimarkkinoilla sattuu eteen tilanteita, joissa voit tehdä lähestulkoon varmaa rahaa kertarysäyksellä. Joskus kuitenkin näitä kertoimien eroavaisuuksia pääsee hyödyntämään.

ESIMERKKI:

Nashville Predators isännöi ennakkoon huipputasaisessa kamppailussa Washington Capitalsia. Peliyhtiö A tarjoaa kertoimeksi Predatorsin lopulliselle voitolle 2,05 ja peliyhtiö B on kerroinasettelussa eri linjoilla ja tarjoaa Predatorsille kertoimeksi 1,85. Peliyhtiö B tarjoaa Capitalsille kerrointa 2,06. Tällöin on syntynyt tilanne, jossa molempia joukkueita pelaamalla saat viivan päälle joka tapauksessa mammonaa.

Varoituksen sananen kuitenkin arbitraasivedoista: osa peliyhtiöistä suhtautuu tähän vedonlyöntistrategiaan nihkeästi ja panosrajoitukset eivät ole poissuljettu skenaario. Kerrointen nopeat liikkeet saattavat myös syödä ”arbiedut” nopeasti. Arbitraasivedonlyönti onkin oma taiteenlajinsa ja tässä strategiassa menestyminen vaatii myös paneutumista.

Mitä on tuplaus?

Vedonlyöjät ovat kautta aikojen tutkineet ja testanneet erilaisia vedonlyöntistrategioita, joilla voisi rikastua. Mitään helppoa tietä onneen ei ole olemassa, mutta osa strategioista tarjoaa mahdollisuuksia lisätienesteihin ja totta kai viihdettä. Tuplaus on ollut viihdevedonlyöjien suosima strategia jo iät ja ajat, mutta Coolbet keksi vihdoin tehdä tuplauksesta tuotteen, joka johti jymymenestykseen.

Tuplauskampanja pyörii Coolbetilla viikoittain ja uusi tuplaustaival alkaa aina maanantaisin. Kaikille tuplauksen läpäisseille tulee seitsemännen onnistuneen päivän jälkeen mukava jaettu lisäpotti, joka riippuu kanssavoittajien määrästä.

Tuplaus on niin sanottu ”low risk – high reward” -strategia, joskin isoille rahoille pääseminen vaatii nappionnistumista. Alkuun pääsee pikkupanoksella, esimerkiksi 10 eurolla, joka sijoitetaan vetoon, jonka kokonaiskerroin on 2,00 tai yli. Jos vetosi osuu, bruttovoittosumma panostetaan seuraavaan vetoon, jossa taas kokonaiskertoimen on oltava 2,00 tai yli. Tätä jatketaan aina seitsemänteen päivään asti.

Limitit – mitä ne ovat?

Olet ehkä joskus vedonlyöntipiireissä tai eri foorumeilla kuullut puhuttavan ”limiteistä” eli pelisivustojen asettamista henkilökohtaisista panosrajoituksista. Näitä rajoituksia jaellaan hyvin tarkan harkinnan seurauksena niille pelaajille, jotka kykenevät pitkällä aikavälillä tienaamaan huomattavia summia rahaa vedonlyönnillä.

Eri sivustoilla on erilaisia mekanismeja voittavien pelaajien havaitsemiseen ja joskus jopa vedonlyönnin palveluntarjoaja saattaa olla asialla ja lätkäistä rajoitukset pelitilille. Klassinen tapa saada panosrajoitukset on iskeä suuria panoksia pienimpiin lajeihin tai sarjoihin single- eli yksittäisvetoina. Peliyhtiöt tekevät rajoitustoimia muistakin syistä, mutta näitä päätöksiä ei pelaajille useimmiten avata.

Rajoittavatko kaikki sivustot voittavien pelaajien panoksia?

Eivät tietenkään. Pinnacle on esimerkiksi kuuluisa siitä, että jopa ammattivedonlyöjät toivotetaan avoimin sylin tervetulleiksi. Myös erilaiset vedonlyöntipörssit ovat ammattipelaajien suosiossa, sillä henkilökohtaisia panosrajoituksia ei näissä pörsseissäkään ole.

Voinko välttää rajoituksia?

Rajoituksia voi tietyillä tavoilla välttää ainakin hetkellisesti. Jos pelitilisi joutuu tarkempaan syyniin, tiliä punnitaan seuraavaksi erilaisista näkökulmista. Alla olevilla ohjeilla voit mahdollisesti ainakin ylläpitää tietynlaista viivytystaktiikkaa ja pidentää rajoituksettoman tilisi käyttöikää.

  • Lyö vetoa suosituista sarjoista ja lajeista. Englannin Valioliiga, Mestarien liiga, NHL, NBA ja NFL keräävät käsittämättömän määrän vetoja joka kierroksella. Jos itse liityt tähän kirjavaan joukkoon, et erotu massasta ja saat lyödä vetoa rauhassa haluamillasi panoksilla.
  • Panosta tasaeuroin tai jos mahdollista, pyöreillä numeroilla. ”Epätasaisilla” panoksilla pelaavat nostattavat peliyhtiöiden takahuoneissa taatusti kulmakarvoja, sillä tällaiset panokset ovat lähes aina merkki jonkinasteisesta systemaattisesta pelaamisesta.
  • Älä lähetä vetojasi manuaaliseen hyväksyntään tai pelaa maksimipanoksilla, jos sellainen on tiedossa. Manuaalisella hyväksynnällä tarkoitetaan tilannetta, jossa peliyhtiön tai pelipalveluntarjoajan asettama maksimipanos ylittyy. Tällaista panosta ei tietenkään suoraan hyväksytä, mutta pelaajalla on mahdollisuus lähettää haluamansa panos manuaalisesti hyväksyttäväksi. On sanomattakin selvää, että yksikin hyväksymispyyntö aiheuttaa pelaajalle korvamerkinnän.
  • Älä pelaa selkeitä virhekertoimia – tällä tarkoitetaan pelisivuston tai palveluntarjoajan kertoimenlaskijan tekemiä näppäilyvirheitä tai karkeita arviointivirheitä. Tällaiset vedot useimmiten mitätöidään pelisivuston sääntöjen ja ehtojen nojalla.
  • Älä pelaa yli yhtä vetoa samaan kohteeseen – useampi veto samaan kohteeseen ”triggeröi” pelisivuston hälytysjärjestelmät.
  • Aloita tallettaminen maltillisilla summilla – suurista ensitalletuksista on myös tiedossa hyvin todennäköinen korvamerkintä.
  • Pelaa välillä huvin vuoksi monen kohteen yhdistelmävetoja – pidä järki mukana, jotta viivan alle jää kuitenkin mammonaa. Panokset näissä hämäysvedoissa kannattaa pitää pieninä, koska odotusarvo lipsahtaa helposti negatiivisen puolelle.
  • Kokeile onneasi pelisivuston kasinolla tai bingossa. Panokset kannattaa näissäkin pitää jo lähtökohtaisesti negatiivisen odotusarvon vuoksi matalina ja mahdollisesti yhdistää nämä pelailut johonkin sivuston bonustarjoukseen.

Näillä ohjeilla on mahdollista lentää tutkan alla pitkäänkin ja nauttia isoista panosrajoituksista. Sinällään onnistuminen toki riippuu monesta eri asiasta, kuten peliyhtiön riveissä leipänsä tienaavien tarkkaavaisuudesta.

Yleisenä vinkkinä on viihdepelaajaksi naamioituminen. Voi olla, että jäät haaviin hyvinkin nopeasti, sillä panosrajoitukset tulevat jossain vaiheessa käytännössä kaikille voittaville pelaajille. Pelaamalla korttinsa oikein voi pelisivuston antamaa kuoliniskua viivyttää jopa vuosikausia.

Vedonlyönnin verotus – ovatko voittoni verovapaita?

Euroopan talousalueen sisälle rekisteröidyt pelisivustot ovat vedonlyöntivoittojen suhteen verovapaita. Tämä käsittää lähes kaikki Uhmapelaajien suosimat sivustot, mm. Betsafen, NordicBetin, Unibetin ja Coolbetin. Peliyhtiöiden rekisteröintitiedot ja –paikat löytyvät aina sivustojen Säännöt ja ehdot –osiosta.