Vedonlyöntiopas koripalloon

Päivitetty: 01.01.2024

Koripallon suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Etenkin Suomessa laji on kokenut pienimuotoisen buumin Susijengin ja Lauri Markkasen NBA-siirron myötä. Koripallon viehätys piilee pelin nopeudessa ja runsaissa pistesuorituksissa. Tilanteet otteluissa vaihtelevat vauhdilla, mikä tekee lajin seuraamisesta äärimmäisen viihdyttävää.

Koripallojoukkue, joka saa niin kutsutun flow-tilan päälle, saa todennäköisesti ottelussa hetkellisen henkisen yliotteen ja näin etulyöntiaseman. Tilanteiden eläessä runsaasti tulee varsinkin livevedonlyönnissä olla erittäin tarkkana.

Tässä oppaassa tuomme ilmi koripallovedonlyönnin saloja ja perehdymme suosituimpiin vedonlyöntikohteisiin. Käymme hieman läpi myös koripallon taustaa, sillä säännöt ja esimerkiksi ottelun mitta vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Näin saat parhaat vinkit ja taustatiedot vedonlyöntiin!

Tärkeimmät pelilliset faktat koripallo vedonlyöntiin

Ennen kuin koripallosta – tai yhtään mistään lajista – lähtee lyömään vetoa, kannattaa lajiin ensin perehtyä mahdollisimman perinpohjaisesti. Mitä kaikkea koripallosta sitten kannattaa tietää ennen vedonlyönnin aloittamista?

Esittelemme alla lyhyesti vedonlyönnin kannalta olennaisimmat asiat koripallon sääntöjä koskien. Pelkkä sääntöjen tuntemus ei toki yksinään riitä, jos tavoitteena on voitollinen koripallo vedonlyönti, vaan myös tilastojen tutkiminen ja lajin aktiivinen seuraaminen ovat tärkeässä asemassa. Aloittelevan vedonlyöjän on kuitenkin hyvä idea aloittaa lajiin perehtyminen sääntöihin tutustumisesta.

Koripallo-ottelun pituus

Koripallon säännöt pysyvät pitkälti samana joka puolella maailmaa – ainoa merkittävästi muuttuva asia on ottelun mitta. NBA-ottelun pituus on 4 x 12 minuuttia ja sisältää neljä erää eli neljännestä. Sama käytäntö on Kiinan koripalloliigassa CBA:ssa.

Muualla maailmassa koripallo-ottelut ovat pääosin lyhyempiä. Eriä on sama määrä, mutta Euroopassa ja Australiassa neljänneksen pituus on pääsääntöisesti 10 minuuttia.

Pelin kulku

Peli alkaa keskiympyrän aloituksella ja tämän jälkeen alkaa pistejahti. Pisteitä kerätään heittämällä koreja, joista saa tekotavasta riippuen joko 1, 2 tai 3 pistettä. Vapaaheitosta tehdystä korista saa 1 pisteen ja kolmen pisteen kaaren ulkopuolelta tehdystä korista 3 pistettä. Kaikista muista koreista saa 2 pistettä.

Neljänneksien välillä on lyhyt 2 minuutin tauko. Puoliajalla, eli kahden neljänneksen jälkeen, on pidempi 15 minuutin tauko aivan kuten jalkapallossa.

Jos molemmilla joukkueilla on neljännen erän jälkeen yhtä paljon pisteitä, ottelua jatketaan viiden minuutin jatkoerissä, kunnes voittaja on selvillä. Jos voittaja ratkaistaan kahden tai useamman ottelun yhteistuloksella, jatkoerät ovat käytössä vain viimeisen ottelun lopussa.

Veikkausvinkit koripalloon – ilmainen vedonlyöntiopas

Koripallokentän erilaiset viivat eli rajat:

Koripallokenttään on merkitty erilaisia viivoja eli rajoja, joista kullakin on oma tarkoituksensa. Koripallovedonlyönnistä kiinnostuneen kannalta olennaisinta on tietää seuraavat rajat:

  • sivurajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • päätyrajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • kolmen pisteen kaari – ulkopuolelta heitetty kori tuo joukkueelle kolme pistettä, kaaren sisäpuolelta heitetyt korit tuovat joukkueelle kaksi pistettä
  • vapaaheittoviiva – virheen tapahtuessa heittotilanteessa tai mikäli joukkueen virhekiintiö on täynnä (eli neljänneksen aikana joukkue on rikkonut jo neljä kertaa), tuomitaan vapaaheittoja vastustajajoukkueelle.

Mikäli kolmen pisteen heittoyrityksen aikana on tapahtunut rike, saa joukkue kolme vapaaheittoa – muutoin pääsääntöisesti kaksi. Jos rikkeestä huolimatta vastustajajoukkue onnistuu korin teossa, tuomitaan rikkeestä vain yksi vapaaheitto. Onnistuneesta vapaaheitosta joukkue saa yhden pisteen.

Koripallo vedonlyönti – erilaiset vetokohteet

Koripallo vedonlyönnistä kiinnostuneella riittää valinnanvaraa vetokohteiden saralla – erilaisia vetomuotoja on nimittäin tarjolla runsaasti. Koripallo vetokohteet pitävät sisällään niin ottelu-, pelaaja- ja joukkuekohtaisia vetoja kuin myös kausivetoja.

Osa kohteista, kuten NBA-mestaruusvedot, ovat tarjolla jo kauan ennen kauden alkua. Toiset vedoista taas tulevat tarjolle vasta hieman ennen ottelupäivää tai jopa vasta ottelun aikana. Yleisimmät koripallovedonlyöntiin tarjottavat vetotyypit löydät esiteltyinä alta.

Moneyline

Moneyline on kaikista suosituin vetotyyppi koripallovedonlyönnissä. Tässä vetomuodossa veikataan yksinkertaisesti ottelun voittajaa mahdollisen jatkoajan sisältäen. Perinteisistä 1X2-vedoista moneyline-vedot eroavat siten, että tasapeliä ei ole mahdollista veikata.

Tasoitusvedot

Koripallon tasoitusvedot toimivat samaan tapaan, kuin muihinkin lajeihin tarjotut tasoitusvedot. Vedonvälittäjä tarjoaa siis toiselle joukkueista etulyöntiaseman antamalla tietyn suuruisen tasoituksen.

Koripalloon tarjotut tasoitukset ovat yleensä 2-suuntaisia tasoituksia. Tasoituksissa ei käytetä kokonaisia pisteitä, vaan tasoitus voi olla esimerkiksi 5,5 pistettä. Tämä poistaa vedosta tasapelin mahdollisuuden.

Pelaajakohtaiset vedot

Pelaajakohtaiset vedot ovat nimensä mukaisesti vain tiettyä pelaajaa koskevia vetoja. Näissä vedoissa voidaan veikata esimerkiksi tietyn pelaajan pisteitä tai virheitä. Vedonlyöjän kannalta tämä on melko riskialtis vetomuoto, sillä pelaajan tulokseen vaikuttavat usein niin monet itse pelaajasta riippumattomat tekijät.

Yli/alle

Yksittäisen pelaajan tekemien pisteiden lisäksi koripallovedonlyönnissä voidaan veikata esimerkiksi ottelun, puoliajan tai joukkueen kokonaispisteitä. Useimmiten tarjolla on yli/alle-vetoja, joissa vedonlyöjän tulee veikata, tehdäänkö pisteitä yli vai alle tietyn pistemäärän.

Koripallon arvokisat

Parhaat vetovinkit koripallovedonlyöntiin

Suomalaisten keskuudessa suosituimpia koripallotapahtumia ovat arvokisat, eli olympialaiset, EM-kisat ja MM-kisat. Kaikki näistä kisoista ovat myös suosittuja koripallo vedonlyönti kohteita.

Olympialaisiin Suomen joukkue ei ole pääsyt mukaan sitten vuoden 1964, mutta MM- ja EM-kisoissa Susijengi sen sijaan on kisannut useastikin. Susijengi nähtiin myös syyskuussa 2022 järjestetyissä EM-kisoissa.

Olympialaiset

Koripallo on ollut mukana kesäolympialaisissa vuodesta 1936 lähtien. Tavallisesti tapahtuma järjestetään neljän vuoden välein, mutta edelliset kesäolympialaiset viivästyivät pandemian vuoksi vuodella, ja järjestettiin Tokiossa 2021. Seuraavat olympialaiset tullaan pitämään jo vuonna 2024 Pariisissa.

Tähän koripalloturnauksista arvostetuimpaan pääsee maanosakiintiöiden vuoksi mukaan vain 12 joukkuetta. Lukuisia maita jää siis ulos turnauksesta, eikä esimerkiksi Suomella ole oikeastaan juurikaan mahdollisuuksia päästä mukaan. Viimeisimmällä neljällä kerralla turnauksen voittanut Yhdysvallat kasaa kesäolympialaisiin yleensä mahdollisimman vahvan joukkueen, ja turnauksessa nähdäänkin monesti NBA:n tähtipelaajia.

Koripallon MM-kisat

Koripallon joka neljäs vuosi järjestettävissä MM-kisoissa on mukana yhteensä 32 joukkuetta. Suomi on toisinaan ollut mukana näissä kisoissa, ja sillä on jatkossakin kohtalaiset mahdollisuudet saada joukkue MM-kisoihin. Vuoden 2019 kisoissa ei tosin nähty Suomen joukkuetta.

Yhdysvallat ei ole yleensä MM-kisoissa mukana yhtä hyvällä joukkueella kuin olympialaisissa, eikä sen joukkue yltänytkään viime kisoissa mitalisijoille. Sen sijaan kultaa vuoden 2019 kisoista nappasi Espanja.

Koripallon EM-kisat

Yllä esiteltyjen arvokisojen tapaan myös koripallon EM-kisat järjestetään joka neljäs vuosi. Koripallon EM-kisat järjestettiin tänä vuonna 1.–18. syyskuuta 2022. Alkulohkoja pelattiin neljässä eri maassa, pudotuspelit ja finaalit puolestaan Saksan Berliinissä.

EM-kisoissa oli mukana yhteensä 24 maata. Myös Suomen Susijengi oli mukana kisoissa, Tšekin Prahassa pelatussa alkulohkossa. Suomea vastaan asettuivat Israel, Puola, Serbia, Tšekki ja Hollanti. Näistä joukkueista vain Serbia on FIBA-rankingin mukaan selkeästi Suomea edellä.

NBA vedonlyönti

Myös NBA vedonlyönti on suosittua puuhaa suomalaisten koripallon ystävien keskuudessa. Tässä Pohjois-Amerikassa vuosittain pelattavassa koripallosarjassa on mukana 29 yhdysvaltalaista joukkuetta ja 1 kanadalainen joukkue. Vedonlyöjille erinomaisen liigan NBA:sta tekee muun muassa otteluiden sekä erilaisten vetokohteiden valtava määrä. NBA:n vetovoimaa suomalaisten silmissä lisää toki myös liigassa jo viiden kauden ajan mukana ollut Lauri Markkanen.

Joukkueet on NBA:ssa jaettu itäiseen ja läntiseen konferenssiin. Ensin pelataan 82 kierroksesta koostuva runkosarja, jonka jälkeen kummankin konferenssin kahdeksan parasta joukkuetta etenee konferenssin sisäisiin pudotuspeleihin. Pudotuspelien voittajat taas etenevät konferenssin loppuotteluihin. Lopuksi itäisen ja läntisen konferenssin mestarit kohtaavat liigan loppuottelussa.

NBA-kausi 2021–2022 päättyi kesäkuussa Golden State Warriorsin voittoon. Seuraava kausi 2022–2023 käynnistyy lokakuussa 2022, ja jatkuu aina seuraavaan kesäkuuhun saakka. NBA vedonlyönti tietyistä kohteista onnistuu oikeastaan koska tahansa: esimerkiksi mestaruudesta, konferenssien ja divisioonien voittajista sekä kauden arvokkaimmasta pelaajasta voi monilla vedonvälittäjillä lyödä vetoa jo kauan ennen kauden alkua. Ottelukohtaiset vetokohteet taas tulevat yleensä tarjolle vasta lähempänä ottelupäivää.

NBA joukkueet

NBA:ssa on kaudesta 2004–2005 lähtien ollut mukana yhteensä 30 joukkuetta. Joukkueista kaikki muut paitsi kanadalainen Toronto Raptors ovat yhdysvaltalaisia.

Ensimmäisestä kaudesta, eli vuodesta 1946 lähtien, NBA:ssa mukana olleita joukkueita on jäljellä enää kolme: Boston Celtics, New York Knicks ja Golden State Warriors. Uusimmat joukkueet taas ovat vuonna 2004 sarjaan liittynyt Charlotte Bobcats ja 1990-luvulla mukaan tulleet Toronto Raptors ja Memphis Grizzlies.

Joukkueet on jaettu itäiseen ja läntiseen konferenssiin, joista kummassakin on 15 joukkuetta. Lisäksi kumpikin konferenssi on vielä jaettu kolmeen divisioonaan.

Runkosarjassa kukin joukkue kohtaa vieraan konferenssin joukkueet kaksi kertaa. Omaan divisioonaan kuuluvat joukkueet taas kohdataan neljästi, ja oman konferenssin vieraisiin divisiooniin kuuluvat joukkueet taas joko kolme tai neljä kertaa. Pudotuspelit sen sijaan pelataan konferenssien sisällä.

Itäinen konferenssi

  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / atlanttiAtlantti: Boston Celtics, Brooklyn Nets, New York Knicks, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors
  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / keskinenKeskinen: Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons, Indiana Pacers, Milwaukee Bucks
  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / kaakkoinenKaakkoinen: Atlanta Hawks, Charlotte Hornets, Miami Heat, Orlando Magic, Washington Wizards

Läntinen konferenssi

  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / luoteinenLuoteinen: Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, Portland Trail Blazers, Utah Jazz
  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / tyynimeriTyynimeri: Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Phoenix Suns, Sacramento Kings
  • Koripallo vedonlyönti – NBA joukkueet / lounainenLounainen: Dallas Mavericks, Houston Rockets, Memphis Grizzlies, New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs

Suomalaiset NBA:ssa

Suomalainen Lauri Markkanen on pelannut NBA:ssa jo viiden kauden ajan. Ensimmäiset neljä kauttansa Markkanen pelasi Chicago Bullsin leivissä, mutta kesällä 2021 Markkanen siirtyi Cleveland Cavaliersiin.

Markkanen ei kuitenkaan ole ainoa NBA:ssa pelannut suomalainen, vaikka onkin menestynein tässä liigassa pelanneista suomalaisista – ja oikeastaan kaikista suomalaisista koripalloilijoista. Kausilla 2000–2002 Hanno Möttölä pelasi NBA:ssa Atlanta Hawksin joukkueessa. Vuosina 2013–2015 Chicago Bullsin joukkueessa taas nähtiin pelaamassa amerikkalaissuomalainen Eric Murphy.

NBA:ssa pelanneiden suomalaisten lisäksi on monia suomalaisia koripalloilijoita, joista on tehty pelaajavarauksia. Esimerkiksi Petteri Koponen varattiin NBA-liigaan vuonna 2007, mutta hän ei lopulta päätynyt pelaamaan yhtäkään ottelua.

Eväitä voitolliseen koripallo vedonlyöntiinParhaat veikkausvinkit koripalloon

Voitolliseen vedonlyöntiin pyrkivän tärkeimpiä eväitä on huolellinen taustatyö. Olipa kyseessä sitten koripallo vedonlyönti tai vedonlyönti mistä tahansa muusta lajista, tämän merkitystä ei voi liikaa painottaa. Vetoja ei siis kannata sännätä lyömään suin päin, vaikka eteen osuisikin houkuttelevan oloinen vetokohde.

Luonnollisesti lajin säännöt kannattaa tuntea läpikotaisin, mutta tämä ei vielä yksinään riitä. Lisäksi on monia muitakin asioita, joita pelaajan kannattaa huomioida ennen vedon asettamista. Mitä kaikkea vedonlyöjän sitten kannattaa tehdä ennen vedon lyömistä?

Tutustu tilastoihin

Internet on pullollaan koripallotilastoja ja etenkin NBA:sta on mahdollista löytää käytännössä mitä tahansa tilastoja. Runkosarjassa ei lasketa voitosta saatavia pisteitä, vaan joukkueen voittoprosentti ratkaisee sarjasijoitukset.

NBA:n sarjataulukosta löydät kokonaisuudessaan tehdyt ja päästetyt pisteet sekä kokonaisvoittoprosentin. Tämän lisäksi erilaisista tulospalveluista löydät myös eriteltynä vieras- ja kotitilastot sekä kuntopuntarin. Näillä tiedoilla pääset tilastollisesti alkuun.

Erityisen tärkeää tilastojen tutkiminen on yli/alle-vedoissa, kun mietitään, paljonko pisteitä oikeasti tehdään. Viimeisimpien otteluiden perusteella saat suppean yleiskuvan joukkueen vireestä, mutta otteluita katsomalla saa ottelutapahtumista syvemmän käsityksen. Vaikka joukkue olisikin hävinnyt esimerkiksi viisi ottelua putkeen, ei se tarkoita sitä, että joukkue olisi pelannut huonosti.

Joukkue on saattanut tosiasiallisesti pelata todella hyvin ja hallita ottelua, mutta heitot eivät vain ole uponneet. Vain yksinkertaisten sarjataulukosta löytyvien tilastojen valossa ei siis kannata laittaa lappuja sisään.

Tarkista kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanojen tarkistaminen on tietenkin valtavan tärkeää. Koripallossa, kuten lähes kaikissa joukkuelajeissa, tiettyjen avainpelaajien merkitys korostuu pitkällä aikajänteellä. Jos yksi avainpelaaja on poissa eikä samantasoista tai samantyyppistä paikkaajaa löydy, tulee pelityyli muuttumaan mahdollisesti todella merkittävällä tavalla.

Runkosarjan loppuvaiheessa ja ottelusumassa kannattaa odottaa varmistukset kokoonpanoista, sillä lepuutuksia tulee pitkin kautta. Nämä muuttavat ottelun ennakkoasetelmat jopa täysin päälaelleen. Tässäkin nopeat syövät hitaat, sillä kertoimet muuttuvat kokoonpanotietojen julkistamisen jälkeen nopeasti ja tarjolla on joskus loistavia ylikertoimia.

Valitse vetokohde ja panoskoko huolella

Tilastojen ja kokoonpanojen tutkimisen jälkeen siirrytään vetokohteiden pariin. Perusvedoilla eli voittaja- ja pistemäärävedoilla pääsee jo pitkälle, sillä niitä tarjotaan tietysti joka otteluun. Koripallossa on kuitenkin valtavan laaja skaala erilaisia kohteita, linjoja, tasoituksia sekä erikoisvetoja, että periaatteessa jokaiseen otteluun varmasti löytyy jotain hyvää pelattavaa.

Ei kuitenkaan kannata väkisin hakemalla hakea kohdetta otteluun, jos siitä on epävarma tunne. Kohteiden valinnan jälkeen kannattaa valita vielä “parhaat” kohteet erikseen, joihin panostuksen asettaa suuremmaksi, ja “huonompiin” puolestaan pienempi panostus tai vedon pelaamatta jättäminen.

Koripallossa yksittäisen pelaajan puuttuminen vaikuttaa peliin paljon. Niin sanotun rajakertoimen laskennassa kannattaa ottaa huomioon kaikki mahdolliset muuttujat. Tiettyä kaavaa laskemiselle ei ole, sillä todennäköisyys eri lopputulemille on viime kädessä vedonlyöjän oma subjektiivinen arvio. Maltillinen panostus kannattaa aina pitää toiminnan keskiössä.

Älä ylireagoi

Koripallo-otteluille on tyypillistä, että toinen joukkueista on hetken aikaa ylivoimaisesti johdossa pisteiden osalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sama ylivoima jatkuisi läpi koko ottelu. Vedonlyöjän kannattaakin olla tarkkana sen suhteen, ettei tällaisessa tilanteessa lähde ylireagoimaan.

Vaikka nopeat päätökset ovatkin toisinaan tarpeen etenkin silloin, kun kyseessä on koripallo live vedonlyönti, hätiköimään ei kuitenkaan kannata ryhtyä. Sen sijaan kannattaa miettiä, mistä toisen joukkueen ylivoima johtuu: ovatko parhaat pelaajat esimerkiksi vaihtopenkillä? Ylivoiman syistä riippuen tilanne saattaa jo hetken päästä kääntyä aivan päälaelleen, ja tämän vuoksi päätöksiä ei kannatakaan tehdä harkitsematta.

Koripallo live vedonlyönti

Nopeatempoisuus ja runsaat pistesuoritukset tekevät koripallosta mainion lajin live vedonlyöntiin. NBA live vedonlyönti ja koripallo live vedonlyönti ylipäätään ovatkin suomalaispelaajien keskuudessa suosittua touhua.

Vetokohteita live vedonlyöntiin on tarjolla runsaasti. Yleensä tarjolla ovat ainakin kaikki samat kohteet, mitkä olivat tarjolla jo ennen ottelua. Tämän lisäksi tarjolle saattaa tulla myös monia muita, esimerkiksi neljännes- tai puoliaikakohtaisia vetoja.

Live vedonlyönti on tietysti luonteeltaan koripallossakin erilaista kuin ennen ottelua tapahtuva ennakkovedonlyönti. Parhaiten ottelun kulusta kärryille pääsee, kun katsoo ottelua itse. Tilanteiden vaihtelun, momentumin sekä toisen joukkueen turhautumisen näkee parhaiten, jos seuraa ottelua livenä.

Kun seuraat ottelua reaaliajassa, joukkueiden päivän vireystila välittyy verkkokalvoillesi, joten pystyt puntaroimaan mahdollisten vetojen arvoa paljon paremmin. Maltti on valttia livessäkin, vaikka nopeisiin ratkaisuihin on joskus silti kyettävä. Ottelun tilastot kannattaa pitää myös lähettyvillä, sillä numerot ovat kuitenkin jääkylmää faktaa ottelun kulusta.

Tärkein neuvo koripallo live vedonlyöntiin: Katso ottelua, pidä tilastoja silmällä ja toimi kylmän rauhallisesti, mutta tarpeen tullen nopeasti.

Mitkä vetosivustot ovat parhaimpia koripallosta betsaamiseen?

Niin NBA vedonlyönti kuin vedonlyönti muistakin koripallon sarjoista kuuluvat lukuisten eri vedonvälittäjien valikoimaan. Sivustoista parhaat tarjoavat pelaajilleen hyvien kerrointen lisäksi myös mainioita bonuksia, ja osalla pelaaja pääsee jopa seuraamaan ottelun livestreameja ilmaiseksi.

Mehevimmät kertoimet ja laajin koripallo vedonlyönti kohdevalikoima löytyvät ulkomaisilta vedonlyöntisivustoilta. Kurkista Uhmapelaajien vedonlyöntibonukset-listaus löytääksesi parhaat bonukset ja sivustot vedonlyöntiin.

Vedonlyöntisivustoa valitessaan kannattaa toki muistaa myös kerroinvertailun tärkeys. Jos potentiaaliset voitot haluaa maksimoida, vetoja ei yleensä kannata lyödä pelkästään omalla suosikkisivustollaan. Sen sijaan kannattaa vertailla useamman eri vedonvälittäjän tiettyyn kohteeseen tarjoamia kertoimia, ja lyödä vetoa parhaat kertoimet tarjoavalla sivustolla.

Koripallo vedonlyönti FAQ
Miten koripallon pistelasku toimii? arrow-icon
Mitä eri vetokohteita koripallo vedonlyöntiin on? arrow-icon
Missä NBA live vedonlyöntiin voi asettaa vetoja? arrow-icon
Mistä löytää parhaat ilmaiset vetovihjeet koripalloon? arrow-icon