Paras opas nettipokeriin 2024

Päivitetty: 05.02.2024

Opas nettipokeriin

Pokeri on maailman pelatuimpiin kuuluva, äärimmäisen viihdyttävä korttipeli. Monesta muusta rahapelistä poiketen kyseessä ei ole puhdas tuuripeli, vaan menestyvältä pelaajalta vaaditaan myös taitoa ja pelin vankkaa tuntemusta.

Nykyään valtaosa pokerinpelaajista pelaa tätä suosittua korttipeliä netissä. Vaikka nettipokerin suosio onkin hieman laantunut sen muutaman vuoden takaisista kulta-ajoista, löytyy sitä tarjoavia sivustoja netistä edelleen lukuisia. Useimmilla näistä sivustoista pyörii monen tasoisia pokeriturnauksia kellon ympäri.

Osaan turnauksista pääsee osallistumaan jopa ilmaiseksi, toisissa turnauksissa taas panokset voivat kohota huimiin lukemiin. Jokainen pelaaja voi siis löytää lukuisten pokeriturnausten joukosta juuri sen omalle budjetilleen – sekä pelitasolleen – sopivan.

Tällä sivustolla perehdymme tarkemmin pokeriin ja sen sääntöihin. Kerromme niin eri pokerimuodoista ja pokeriturnauksista kuin myös pokeriin tarjottavista bonuksista. Annamme myös vinkkejä aloittelevalle pelaajalle, joiden avulla pääsee alkuun pokerinpeluussa.

Mitä pokeri oikeastaan on?

Pokeri viittaa joukkoon hieman erilaisilla säännöillä pelattavia korttipelejä, joissa useampi pelaaja kisaa yhteisestä palkintopotista. Tarjolla oleva potti koostuu yleensä pelaajien asettamista panoksista. Useimmissa pokeripeleissä pelaajan tavoitteena on saada käteensä mahdollisimman arvokas korttiyhdistelmä.

Pelin voittaja selviää viimeistään siinä vaiheessa, kun jokaiselle pelaajalle on jaettu tietty määrä kortteja. Tällöin kaikkien pelaajien kortit katsotaan, ja parhaan käden saanut pelaaja voittaa. Palkintopotin voi kuitenkin voittaa itselleen jo ennen kuin peli etenee tähän vaiheeseen, mikäli pottiin panostaa jossakin vaiheessa summan, jota kukaan muu pelaajista ei ole valmis maksamaan.

Pokeri on siis sääntöjensä puolesta loppujen lopuksi melko yksinkertainen peli. Haastetta peliin tuo kuitenkin se, että kyseessä ei ole pelkkä onnenpeli. Pelkkä sääntöjen tietäminen ei siis tee kenestäkään vielä hyvää pelaajaa, vaan pelissä menestyminen edellyttää yleensä myös muun muassa todennäköisyyksien ja riskien tuntemista sekä muiden pelaajien käytöksen analysointia.

Pokerin säännöt

Pokeripelejä on olemassa useita erilaisia, ja kutakin peliä pelataan hieman erilaisilla säännöillä. Erilaiset pelimuodot voidaan kuitenkin jakaa kahteen päätyyppiin:

  • avopokeriin ja
  • käsipokeriin.

Avopokerissa valtaosa pelaajan käden korteista on pöydällä muiden pelaajien nähtävissä, eli kuvapuoli ylöspäin. Käsipokerissa taas pelaajat eivät näe toistensa kortteja.

Vaikka eri pokeripelejä pelataan eri säännöillä, yhtäläisyyksiäkin eri pokerimuotojen välillä on. Pelistä riippumatta ensimmäiset panokset asetetaan yleensä jo ennen korttien jakamista. Tämän jälkeen pelaajille aletaan jakaa kortteja vähitellen. Korttien jaon välissä pidetään panostuskierroksia.

Lopulta kun kaikki kortit on jaettu, pelaajien kortit katsotaan, ja yleensä paras käsi voittaa. On kuitenkin olemassa myös käänteisiä pokeripelejä, joissa huonoin käsi voittaa. Hi-Lo-pokerissa taas paras ja huonoin käsi jakavat voittopotin.

Peli saattaa kuitenkin päättyä jo ennen näyttövaiheeseen etenemistä, jos kaikki pelaajat yhtä lukuun ottamatta luovuttavat. Tällöin ainoa jäljellä oleva pelaaja voittaa.

Pokerikäsien arvojärjestys

Pokerikädet ja niiden arvojärjestys ovat asioita, joihin jokaisen pelaajan tulisi tutustua ennen pokerinpeluun aloittamista. Useimmissa pokeripeleissä ovat käytössä alla esitellyt kädet. Pokerikädet on lueteltu arvokkaimmasta lähtien.

  • Kuningasvärisuora: kaikki kortit samaa maata alkaen ässästä – A, K, Q, J, 10
  • Värisuora: mitkä tahansa peräkkäiset, samaa maata olevat kortit – esimerkiksi 8, 7, 6, 5, 3
  • Neljä samaa: neljä samanarvoista korttia – esimerkiksi 5, 5, 5, 5, 2
  • Täyskäsi: pari sekä kolme samaa korttia – esimerkiksi 10, 10, 6, 6, 6
  • Väri: kaikki kortit samaa maata – esimerkiksi pata A, 10, 7, 6, 4
  • Suora: mitkä tahansa peräkkäiset kortit, maalla ei väliä – esimerkiksi 9, 8, 7, 6, 5
  • Kolme samaa: kolme samanarvoista korttia – esimerkiksi 9, 9, 9, 5, 3
  • Kaksi paria: kirjaimellisesti kaksi paria – esimerkiksi 7, 7, 5, 5, 2
  • Pari: kaksi samaa korttia – esimerkiksi K, K, 9, 7, 3
  • Korkein kortti: yksittäinen arvoltaan korkein kortti

Panostusrajat

Kaikissa pokeripeleissä ei suinkaan voi panostaa peliin aivan niin suuria summia, kuin sattuu huvittamaan – vaikka joissakin peleissä tämäkin toki onnistuu. Suurimman sallitun panostuksen saa selville tarkistamalla pelin panostusrajan, joka siis kertoo sen, kuinka suuria korotuksia pelissä on mahdollista tehdä.

Pelaajan kannattaa ottaa eri panostusrajojen merkitykset heti haltuun, jottei tulisi eksyneeksi pöytään, jossa korotukset nousevat omalle budjetille liian kookkaiksi.

Seuraavat panostusrajat ovat yleisesti käytössä eri pokeripeleissä:

  • Fixed limit (FL) – Suurin sallittu korotus on ennalta määritelty.
  • Pot limit (PL) – Pelin kulloinenkin potti määrittää suurimman mahdollisen korotuksen.
  • No limit (NL) – Kirjaimellisesti ei ylärajaa, eli jokainen pelaaja voi korottaa niin paljon, kuin haluaa.

Suosituimmat pokeripelit

Erilaisia pokeripelejä on olemassa valtava määrä, ja pokerisivustoillakin on yleensä mahdollista pelata useampaa eri pokerimuotoa. Vaikka eri pokeripelien väliltä löytyy myös yhtäläisyyksiä, eroavat säännöt pelimuotojen välillä toisinaan melkoisestikin.

Aloittelevan pelaajan ei kannata heti alkuun yrittää opetella kaikkien eteensä sattuvien pokeripelien sääntöjä. Järkevämpää on tutustua ensin esimerkiksi yhden suositun pelin sääntöihin, ja laajentaa repertuaariaan sitten, kun yksi pelimuoto on tullut kunnolla tutuksi.

Mitkä lukuisista eri pokeripeleistä sitten ovat ne suosituimmat? Netissä pokeria pelaavien keskuudessa suosituimmat pokerit ovat ehdottomasti Texas Hold’em ja Omaha. Suomalaisten keskuudessa myös sökö on suosittu, ja tätäkin pääsee pelaamaan joillakin pokerisivustoilla. Alla esittelemme näiden suosittujen pokeripelien säännöt lyhyesti.

Texas Hold’em

Texas Hold’em on suosituin netissä pelatuista pokeripeleistä, ja sitä pääseekin pelaamaan useimmilla pokerisivustoilla lukuisissa erilaisissa turnauksissa. Nettipokerista puhuessaan moni viittaakin juuri tähän peliin.

Aloittelijan voi olla hyvä idea aloittaa pokerin harjoittelu Texas Hold’emista. Pelin säännöt nimittäin ovat kohtuullisen yksinkertaiset, ja omalle tasolleen sopivia turnauksiakin on helppo löytää, kun kyseessä on suosittu peli.

Texas Hold’emissa pöytään jaetaan 5 avointa, kaikille pelaajille näkyvissä olevaa yhteistä korttia. Lisäksi jokainen pelaaja saa 2 omaa taskukorttia, jotka eivät näy muille pelaajille.

Pelaajan tavoitteena on muodostaa mahdollisimman arvokas 5 kortista koostuva käsi. Käden muodostuksessa voi vapaasti käyttää niin pöydällä näkyviä yhteisiä kortteja kuin myös omia taskukorttejaan.

Texas Hold’em – pelin kulku

Ennen kuin ensimmäistäkään korttia jaetaan, tulee kahden jakajasta seuraavan pelaajan asettaa sokkopanokset eli blindit. Jakajasta seuraava pelaaja asettaa pienen sokkopanoksen, ja tästä seuraava pelaaja taas ison sokkopanoksen.

Panostuskierroksia on Texas Hold’emissa yhteensä 4 kappaletta. Kierroksista käytetään nimiä pre-flop, flop, turn ja river. Omalla vuorollaan pelaajalla on kolme vaihtoehtoa:

  • luovuttaa (fold) – eli luopua korteistaan ja jaossa tarjolla olevan potin tavoittelusta
  • maksaa (call) – eli panostaa suurimman edeltävän korotuksen verran
  • korottaa (raise) – eli panostaa peliin edeltävää korotusta suurempi summa
  • sököttää (check) – eli siirtää vuoro seuraavalle panostamatta peliin lisää rahaa

Sököttäminen on mahdollista vain toisesta panostusvuorosta lähtien. Jos jollakin kierroksella kaikki pelaajat sököttävät, tällöin edetään pelin seuraavaan vaiheeseen. Jos kuitenkin käy niin, että joku pelaajista päättääkin panostaa, muidenkin pelaajien on asetettava samansuuruinen panostus jatkaakseen pelissä.

Viimeistä panostuskierrosta seuraa showdown eli korttien näyttö, johon osallistuvat kaikki ne pelaajat, jotka eivät ole vielä luovuttaneet. Monesti peli kuitenkin päättyy jo ennen showdownia siihen, että kaikki pelaajat yhtä lukuun ottamatta luovuttavat. Tällöin ainoa jäljellä oleva pelaaja nappaa voittopotin itselleen.

Omaha

Omaha on toiseksi suosituin nettipokeri heti Texas Hold’emin jälkeen. Näiden kahden pokerimuodon välillä on paljon yhtäläisyyksiä, ja Texas Hold’emin säännöt tuntevan onkin helppo oppia myös Omahan säännöt.

Omahassa pöytään jaetaan 5 avointa korttia. Lisäksi jokaiselle pelaajalle jaetaan 4 taskukorttia. Pelaajan tavoitteena on saada kasaan mahdollisimman hyvä 5 kortin käsi. Käsi muodostetaan yhdistämällä avoimia kortteja ja taskukortteja.

Omaha – pelin kulku

Omahassa kaksi jakajasta seuraavaa pelaajaa asettaa panokset jo ennen korttien jakoa. Heti jakajasta seuraava pelaaja asettaa pienen blindin, ja tästä seuraava taas ison blindin.

Samaan tapaan kuin Texas Hold’emissa, myös Omahassa kortit jaetaan neljässä osassa. Korttien jakoa seuraa aina panostuskierros. Omalla vuorollaan pelaajalla on aina kolme vaihtoehtoa: maksaa, korottaa tai luovuttaa.

Viimeisen panostuskierroksen jälkeen on korttien näytön aika. Samoin kuin Texas Hold’emissa, myös Omahassa potin voittaa pelaaja, jolla on tässä vaiheessa paras käsi. Peli saattaa kuitenkin päättyä jo ennen näyttöä, mikäli kaikki pelaajat yhtä lukuun ottamatta luovuttavat.

Sökö

Sökö, joka tunnetaan myös nimillä Scandinavian Stud ja Canadian Stud, on Suomessa suosittu pokeripeli. Nettipokeria pelaavien keskuudessa sökö ei kuitenkaan ole Texas Hold’emin ja Omahan kaltaisessa suosiossa. Tätäkin peliä pääsee silti pelaamaan joillakin pokerisivustoilla.

Jokaiselle jaon loppuun asti mukana olevalle pelaajalle jaetaan sökössä yhteensä 5 korttia. Näistä korteista 4 on kaikkien pelaajien nähtävillä, ja 1 korteista taas on vain pelaajan itsensä nähtävillä oleva piilokortti. Tavoitteena on saada kasattua paras 5 kortin käsi.

Yksi merkittävä ero sökön ja muiden pokerimuotojen välillä on se, että sökön säännöistä löytyy kaksi kättä enemmän: neljän kortin väri ja neljän kortin suora. Muissa pokeripeleissä nämä korttiyhdistelmät eivät ole minkään arvoisia, mutta sökön arvojärjestyksessä nämä sijoittuvat kahden parin ja parin väliin.

Sökö – pelin kulku

Ennen korttien jakoa jokaisen pelaajan tulee asettaa alkupanos, eli ante. Tämän jälkeen kullekin pelaajalle jaetaan yksi kortti kuvapuoli alaspäin, ja toinen kuvapuoli ylöspäin.

Pelin avaa, eli ensimmäisen panoksen (bring-in) asettaa, suurimman näkyvissä olevan kortin saanut pelaaja. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on yhtä suuret korit, tällöin maiden arvojärjestys ratkaisee pelin avaajan. Parhaasta lähtien arvojärjestys on: pata, hertta, ruutu ja risti.

Alkupanoksen jälkeen vuoro lähtee kiertämään vastapäivään. Pelaajan tulee omalla vuorollaan joko maksaa, korottaa tai luovuttaa.

Ensimmäisen panostusvuoron jälkeen kortteja jaetaan yksi kortti kerrallaan. Kortin jakoa seuraa aina panostusvuoro. Toisesta panostuskierroksesta lähtien panostamisen aloittaa aina se pelaaja, jolla on paras näkyvissä oleva käsi.

Viimeisen panostuskierroksen jälkeen on korttien näytön aika. Pelaaja, jolla on paras 5 kortin käsi, voittaa tarjolla olevan potin. Jos useammalla pelaajalla on yhtä hyvä käsi, tällöin voittopotti jaetaan näiden pelaajien kesken. Samaan tapaan kuin Omahassa ja Texas Hold’emissa, myös sökössä peli voi päättyä jo ennen korttien näyttöä siihen, että jäljellä on enää yksi pelaaja kaikkien muiden luovutettua.

Missä pokeria voi pelata?

Vaikka pokeria pääseekin edelleen pelaamaan myös useilla kivijalkakasinoilla, pääosin pokerinpeluu on keskittynyt nykyään nettiin. Netissä pelaaminen onnistuu kätevästi mihin kellonaikaan tahansa vaikkapa suoraan omalta kotisohvalta käsin.

Netissäkin tapoja pokerinpeluuseen on useita. Valtaosa pokerinpelaajista pelaa tätä korttipeliä pokerisivustoilla, jotka tarjoavat pelaajilleen turnauksia tai käteispelejä. Pelaaminen onnistuu useimmilla tällaisilla sivustoilla niin suoraan selaimessa kuin myös erillisen sovelluksen kautta.

Pokerisivustot voivat olla joko itsenäisiä tai kuulua pokeriverkkoon. Kaikilla samaan pokeriverkkoon kuuluvilla sivustoilla on käytössä sama ohjelmisto, ja myös turnaukset ja pelit ovat yhteisiä kaikkien pokeriverkkoon kuuluvien sivustojen kesken. Kaksi eri sivustolla pelaavaa henkilöä voi siis pelata samassa turnauksessa, mikäli nämä sivustot vain kuuluvat samaan pokeriverkkoon.

Pokeriverkon etu itsenäisiin pokerisivustoihin verrattuna onkin se, että näissä on yleensä enemmän pelaajia. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että turnauksiakin on usein käynnissä enemmän, ja vastustajia on helpompi löytää.

Pokerisivustojen lisäksi pokeria pääsee myös pelaamaan monilla eri nettikasinoilla. Nämä tarjoavat pelaajilleen monesti videopokeria sekä livekasinon puolella pelattavaa pokeria. Varsinaisia turnauksia ei kuitenkaan ole tarjolla – ellei kyseessä sitten ole sivusto, jolta löytyy sekä nettikasino että myös erillinen pokeripuoli.

Pokeriturnaukset

Pokeria voi pelata pokerisivustoilla joko turnauksissa tai käteispeleissä. Turnaukset ovat kuitenkin näistä kahdesta se yleisempi pelimuoto.

Pokeriturnaukseen osallistuakseen pelaajan tulee maksaa buy-in eli sisäänosto – ellei kyseessä sitten ole ilmainen turnaus eli freeroll. Osa sisäänostosta menee palkintopottiin, ja osa taas turnauksen järjestäjälle.

Jokainen turnaukseen osallistuva pelaaja saa käyttöönsä saman määrän pelimerkkejä sisäänoston maksettuaan. Käteispeleissä taas panokset vähennetään suoraan pelitilin saldosta, ja pelikassa saattaakin huveta vauhdilla. Turnaukset ovatkin etenkin aloittelijalle parempi tapa tutustua pokerinpeluuseen.

Sit & Go -turnaukset

Sit & Go -turnaukset (SNG) ovat turnauksia, joilla ei ole tiettyä alkamisaikaa. Turnaus siis alkaa heti, kun mukaan on saatu tietty määrä pelaajia. Yleensä näissä turnauksissa on mukana 6–20 pelaajaa.

Sit & Go -turnausten parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti se, ettei pelaajan yleensä tarvitse odotella turnauksen alkua kauaakaan. Monella pokerisivustolla näitä turnauksia itse asiassa käynnistyykin aivan jatkuvalla syötöllä.

Multi table -turnaukset

Suositut Multi table -turnaukset (MMT) ovat nimensä mukaisesti monen pöydän turnauksia, joihin voi osallistua samanaikaisesti satoja tai jopa tuhansia pelaajia. Osallistujat jaetaan pienempiin pöytiin, joista kussakin on yleensä 6–9 pelaajaa.

Multi table -turnaukset alkavat Sit&Go turnauksista poiketen tiettyyn aikaan. Mukaan turnaukseen pääsevät kaikki ajoissa mukaan ilmoittautuneet pelaajat.

Sisäänoston hinta voi olla turnauksesta riippuen mitä vain parista kymmenestä sentistä useisiin satoihin euroihin.
Aina uusien pelaajien liittyessä mukaan turnaukseen sen palkintopotti kasvaa. Tästä voikin ehkä jo päätellä, että kun osallistujia voi olla jopa tuhansia, saattavat voittopotit toisinaan kohota melkoisiin lukemiin. Multi table -turnauksissa onkin yleensä tarjolla huomattavasti mehevämpiä potteja, kuin Sit & Go -turnauksissa.

Freeroll-turnaukset

Freeroll-turnauksissa ei ole lainkaan buy-iniä. Näihin turnauksiin pääsee siis osallistumaan ilmaiseksi. Osallistuminen saattaa kuitenkin edellyttää sitä, että pelaajalta löytyy turnauslippu, eli kuka tahansa freerolleihin ei välttämättä pääse mukaan. Freeroll-turnauksiin tarkoitettuja lippuja saatetaan antaa pelaajalle esimerkiksi ensimmäisen talletuksen yhteydessä.

Siitä huolimatta, että freeroll-turnaukset ovat ilmaisia, on niissä usein palkintona oikeaa rahaa. Yleensä kyse ei kuitenkaan ole mistään valtavista summista. Toisinaan palkintona voi olla rahan sijaan esimerkiksi pääsylippu isompaan turnaukseen.

Freeroll-turnauksilla ei siis välttämättä pääse varsinaisesti tienaamaan, mutta ne tarjoavat kuitenkin aloittelevalle pelaajalle oivan mahdollisuuden harjoitella pokerinpeluuta riskittä. Harjoittelu tapahtuu vieläpä monesti omantasoisessa seurassa, koska lippuja freeroll-turnauksiin annetaan monesti nimenomaa uusille pelaajille.

Toki mielessä kannattaa pitää se, että koska pelissä ei ole oikeaa rahaa, moni pelaa freeroll-turnauksissa uhkarohkeammin, kuin oikean rahan turnauksissa. Freerolleihin osallistuessaan pelaaja ei siis välttämättä saa täysin realistista kuvaa siitä, miten pelaajat yleensä pokeriturnauksissa käyttäytyvät.

Pokeribonukset

Onko pokeriin sitten tarjolla minkäänlaisia bonuksia? Kyllä vain! Monet pokerisivustot tarjoavat etenkin uusille, ensimmäistä talletustaan tekeville pelaajille meheviä etuja, kuten talletusbonuksia sekä ilmaislippuja, joilla pääsee osallistumaan pokeriturnauksiin panostamatta lainkaan omaa rahaa.

Ei pidempiaikaisiakaan pelaajia toki yleensä jätetä huomiotta. Ensimmäisen talletuksen jälkeen pelaaja voikin päästä lunastamaan esimerkiksi reload-bonuksia. Osa pokerisivustoista tarjoaa pelaajilleen myös rakebackia, joka palauttaa osan pelinjärjestäjän keräämästä rake-osuudesta takaisin pelaajalle.

Talletusbonukset

Osa pokerisivustoista tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden lunastaa talletusbonusta. Talletusbonukset voivat olla joko uudelle pelaajalle ensitalletuksen yhteydessä myönnettäviä tervetuliaisbonuksia, tai sitten pidempiaikaisille pelaajille suunnattuja reload-bonuksia.

Talletusbonuksella tarkoitetaan ylimääräistä, talletuksen lisäksi pelaajalle hyvitettävää rahaa. Jos tarjolla on esimerkiksi 100 % bonus 1 000 euroon asti ja pelaaja tallettaa 50 euroa, saa hän toiset 50 euroa bonusrahaa. Maksimissaan bonusta voi lunastaa tällaisesta tarjouksesta 1 000 euroa talletuksen koosta riippumatta.

Kun kyseessä ovat pokeribonukset, bonusta harvemmin hyvitetään pelaajalle välittömästi. Sen sijaan pokeribonukset toimivat yleensä siten, että pelaajalle kertyy pisteitä pokeria pelatessa. Aina kun pisteitä on kertynyt tarpeeksi, pelaajalle hyvitetään osa bonussummasta. Hyvitettävä raha on yleensä oikeaa rahaa, jolla ei ole enää minkäänlaisia läpipeluuvaatimuksia.

Ilmaiset turnausliput

Joillain pokerisivustoilla pelaaja voi päästä lunastamaan ilmaisia turnauslippuja. Monesti näitä tarjotaan etenkin uusille, ensimmäistä talletustaan tekeville pelaajille.

Ilmaisilla turnauslipuilla pääsee niiden nimen mukaisesti osallistumaan turnauksiin ilmaiseksi. Yleensä lipuilla voi osallistua vain tiettyihin, tarjouksen ehdossa määriteltyihin turnauksiin. Vaikka turnauksiin osallistuminen on ilmaista, on palkintona silti monesti oikeaa rahaa.

Rakeback eli käteispalautus

Rakella tarkoitetaan rahamäärää, jonka pelinjärjestäjä ottaa itselleen jokaisesta pelatusta kädestä. Valtaosa monen pokerisivuston tuloista koostuukin rakeista. Näin ei kuitenkaan ole aina, sillä joissakin maissa raken ottaminen on laissa kielletty.

Rakebackilla tarkoitetaan sitä, että pelaaja saa tietyn prosenttiosuuden pelinjärjestäjän itselleen ottamasta rahamäärästä takaisin. Esimerkiksi 30 % rakeback on melko yleinen. Jos pelinjärjestäjä siis ottaisi 5 % rakea, saisi pelaaja tästä takaisin 30 %. Summa saattaa alkuun kuulostaa pieneltä, mutta pidemmällä aikavälillä rakebackia saattaa kertyä oikein mukavia summia – etenkin, jos pokeria pelaa ahkerasti ja isoilla panoksilla.

Miten aloittaa pokerin pelaaminen?

Aloittelevan pokerinpelaajan kannattaa ihan ensi alkuun tietenkin tutustua pokerin sääntöihin ja korttien arvojärjestykseen. Mielessä kannattaa pitää myös se, että säännöt vaihtelevat jonkin verran pelimuodosta toiseen.

Kunhan säännöt sitten ovat jotenkuten tutut, kannattaa etsiä itselleen mieluisa pokerisivusto. Useimmat sivustot tarjoavat pelaajalle mahdollisuuden joko ladata sovellus tai pelata pokeria suoraan selaimessa.

Pelaamisen harjoittelu on hyvä aloittaa freeroll-turnauksista. Näihin osallistuminen on ilmaista, eli riskiä omien rahojen häviämisestä ei ole. Freerolleihin osallistuessa ei olekaan niin väliä, vaikka pokerin säännöt eivät olisi vielä täydellisesti hallussa.

Freerollien jälkeen kannattaa suunnata Sit & Go -turnauksiin. Näihin pääsee monesti osallistumaan jo pienelläkin panostuksella. Pelaajan ei siis tarvitse ottaa suurta taloudellista riskiä, mikä on ideaalia aloittelevalle pelaajalle.

Aloittelevan pelaajan on hyvä toki pitää mielessä sekin, että jos mielii taitavaksi pokerinpelaajaksi, tällöin pelkkä sääntöjen tuntemus ei riitä. Todennäköisyyksiin ja erilaisiin strategioihin tutustuminen kannattaakin aloittaa jo heti peliuran alussa. Näitä asioita opiskellessaan kannattaa käyttää hyödykseen pokerioppaita ja ohjevideoita, joita onkin olemassa pilvin pimein.

Vinkkejä aloittelevalle pelaajalle:

  • Valitse ensin yksi pelimuoto, johon alat perehtyä tarkemmin.
  • Tutustu sääntöjen lisäksi myös pelin todennäköisyyksiin ja strategioihin.
  • Aloita pelaaminen freerolleista tai turnauksista, joihin pääsee mukaan pienellä sisäänostolla.
  • Jokaista kättä ei kannata pelata pelkkään tuuriin luottaen.
  • Älä menetä malttiasi, vaan pyri aina pitämään pokerinaama.
  • Harjoittele ahkerasti ja opi virheistäsi!

Pokeristrategiat – miten voittaa pokerissa?

Jo aloittelevan pelaajan on hyvä heti peliuransa alussa alkaa perehtyä erilaisiin pokeristrategioihin. Pokerinpeluussa kun harvemmin pärjää kovinkaan mallikkaasti ilman minkäänlaista toimintasuunnitelmaa ja todennäköisyyksien tuntemusta.

Alkuun kannattaa perehtyä ihan perusasioihin. Yksi tällaisista perusasioista on ymmärrys siitä, milloin on kannattavaa korottaa tai maksaa, ja milloin taas on yksinkertaisesti paras luovuttaa. Etenkin luovuttamista kannattaa oikeasti opetella – yksi yleisimmistä virheistä aloittelijoiden keskuudessa on nimittäin luottaa liikaa tuuriin ja osallistua liian monella kädellä.

Mistä sitten tietää, millä kädellä peliin kannattaa osallistua? Yksinkertaisesti ymmärtämällä voiton todennäköisyydet kullakin aloituskädellä. Kädet voidaan jakaa voiton todennäköisyyden mukaan vahvoihin, keskivahvoihin ja heikkoihin käsiin. Myös positio pelipöydässä vaikuttaa siihen, miten mikäkin käsi kannattaa pelata.

Panostuskierroksilla pelaajan ei sen sijaan kannata tuijottaa vain omaa kättään, vaan ottaa huomioon myös muun muassa pelin vaihe. Todennäköisyydet saada tietty kortti muuttuvat sitä mukaa, kun peli etenee. Pelaajan kannattaakin tutustua todennäköisyyksiin pelin eri vaiheissa sekä siihen, miten näitä on mahdollista arvioida.

Kunhan perusasiat ovat hallussa, kannattaa lähteä harjoittelemaan pokerinpeluuta ihan käytännössä omalle budjetille sopivissa turnauksissa. Taitojen kasvaessa voi sitten olla paikallaan alkaa perehtyä edistyneempiin pokeristrategioihin.

Pokerisanasto

Pokeriin liittyy runsaasti omia termejään, jotka eivät peliä tuntemattomalle sano varmasti juuri mitään. Aloittelijan kannattaa pyrkiä ottamaan sanasto haltuun mahdollisimman pikaisesti, sillä se auttaa huomattavasti pelin ymmärtämisessä. Alta voit löytää selitykset muutamille yleisimmille termeille.

All-in – Jos pelaajalla ei ole jäljellä tarpeeksi rahaa korotuksen maksamiseen, voi hän painaa “kaikki peliin” eli käyttää kaikki loput pelimerkkinsä.

Ante – Tietyissä pokeripeleissä, kuten sökössä, ennen korttien jakoa maksettava alkupanos.

Blind – Joissain pokerimuodoissa, kuten Texas Hold’emissa, ennen korttien jakoa maksettava sokkopanos.

Buy-in – Toiselta nimeltään sisäänosto. Tarkoittaa pokeriturnauksen osallistumismaksua.

Button – Jakajannappi. Osoittaa jakajan paikan.

Call – Panostaa peliin suurimman edeltävän korotuksen verran.

Check – Sököttää, eli siirtää vuoro seuraavalle panostamatta peliin lisää rahaa.

Fold – Luovuttaa, eli luopua korteistaan ja voittopotin tavoittelusta kyseisessä jaossa.

Raise – Nokittaa tai korottaa, eli panostaa peliin aiempaa korotusta suurempi summa.

Showdown – Pelin lopussa tapahtuva korttien näyttövaihe, jossa katsotaan, kenellä on voittava käsi.

Onnea ja uhmakkuutta pöytään!

Pokeri FAQ
Mikä on suosituin pokeripeli? arrow-icon
Onko pokeri helppo oppia? arrow-icon
Onko pokeriin tarjolla bonuksia? arrow-icon
Onko pokeria pelatakseen ladattava erillinen sovellus? arrow-icon
Voiko pokeria kokeilla ilmaiseksi? arrow-icon