Vedonlyöntiopas koripalloon

Koripallon suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Etenkin Suomessa koetaan koripallon läpimurtoa, sillä Lauri Markkanen on päässyt tykittämään NBA:han Chicago Bullsin riveihin. Koripallon viehätys piilee pelin nopeudessa. Pelin ollessa todella nopeatempoista voi tilanteet vaihdella moneen kertaan ottelun aikana.

Joukkue, joka saa hyvän flown päälle, pääsee todennäköisesti vastustajan ihon alle ja saa täten etulyöntiaseman. Tilanteiden vaihdellessa paljon tulee varsinkin live-vedonlyönnissä olla erittäin tarkkana.

Tässä oppaassa tuomme ilmi koripalloon kohdistuvaan vedonlyönnin tärkeimpiä asioita. Käymme hieman läpi myös lajin taustaa, sillä säännöt ja esimerkiksi ottelun mitta vaihtelee eri puolilla maailmaa.

Ottelun pituus

Säännöt pysyvät pitkälti muuten samana joka puolella maailmaa. Ainoa merkittävästi muuttuva asia on ottelun mitta. Maailman suurimmassa ja suosituimmassa koripalloliigassa NBA:ssa ottelun mitta on 4 x 12 minuuttia. Ottelu sisältää neljä ”neljännestä” eli erää.

Sama käytäntö on käytössä Kiinan koripalloliigassa CBA:ssa. Muualla maailmassa mennään pääosin lyhyemmällä ottelun pituudella. Euroopassa sekä Australiassa neljänneksen pituus on pääsääntöisesti 10 minuuttia. Neljänneksiä on sama määrä, mutta ottelu on 8 minuuttia lyhyempi kuin NBA:ssa tai CBA:ssa.

Pelin kulku

Peli alkaa keskiympyrän aloituksella, jossa kaksi pelaajaa taistelee tuomarin heitettyä pallon sen haltuunotosta. Tämän jälkeen alkaakin pistejahti. Pisteitä kerätään heittämällä koreja, joista saa tekotavasta riippuen 1, 2 tai 3 pistettä. Neljänneksien välillä on pieni tauko, mutta puoliajalla eli kahden neljänneksen jälkeen on pidempi tauko, kuten jalkapallossa.

Koripallokentän erilaiset viivat eli rajat:

  • sivurajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • päätyrajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • kolmen pisteen kaari – ulkopuolelta heitetty kori tuo joukkueelle kolme pistettä, kaaren sisäpuolelta heitetyt heitot tuovat joukkueelle kaksi pistettä
  • vapaaheittoviiva – virheen tapahtuessa heittotilanteessa tai mikäli joukkueen virheet on ”täynnä” eli neljänneksen aikana joukkue on rikkonut jo neljä kertaa, tuomitaan vapaaheitotMikäli kolmen pisteen heittoyrityksen aikana on rike tapahtunut, saa joukkue kolme vapaaheittoa, mutta muuten pääsääntöisesti kaksi. Jos rikkeestä huolimatta joukkue onnistuu korin teossa, tuomitaan rikkeestä vain yksi vapaaheitto.
    Onnistuneesta vapaaheitosta joukkue saa yhden pisteen.

Koripallo ja vedonlyönti

Miten koripalloa kannattaa betsata, mitä kannattaa ottaa huomioon sekä miten valitaan juuri oikeat kohteet?

Tämän oppaan tarkoituksena on tehdä koripallovedonlyönti voitolliseksi. Voitollisuuden saavuttamiseksi tulee otteluita tutkiessa ottaa huomioon paljon erilaisia asioita – live-vedonlyönnissä tilanne onkin täysin erilainen, sillä pohjatiedot löytyvät jo ja keskitytään sen hetken tapahtumiin.

Prematch-vedot, otteluiden analysointi

Ennen otteluita lyötävissä vedoissa on suuri työ tehtävänä. Kaikki mahdolliset tekijät tulee ottaa huomioon parhaan lopputuloksen saamiseksi. Koripallossa joutuu tulkitsemaan paljon tilastoja, etsimään tietoa netistä sekä totta kai tulee ottaa huomioon mahdolliset poissaolot. Suurin tekijä kuitenkin, joka edesauttaa hyvän yleiskuvan saamisessa on se, että katsoo otteluita sekä seuraa kyseistä liigaa aktiivisesti.

Tilastot (NBA-runkosarja pisteytys mukaan lukien)

Koripallosta löytyy paljon tilastotietoa varsinkin NBA:sta. Runkosarjassa ei lasketa voitosta saatavia pisteitä vaan joukkueen voittoprosentti ratkaisee. NBA:n sarjataulukossa löydät kokonaisuudessaan tehdyt ja päästetyt pisteet sekä kokonaisvoittoprosentin. Tämän lisäksi erilaisista tulospalveluista löydät myös eriteltynä vieras- ja kotitilastot sekä kuntopuntarin. Näillä tiedoilla pääset tilastollisesti jo pitkälle.

Varsinkin yli/alle -vedoissa tilastojen tutkiminen on merkittävässä osassa, kun mietitään paljonko niitä pisteitä nyt oikeasti tehdään. Viimeisimpien otteluiden perusteella saat suppean yleiskuvan joukkueen vireestä, mutta kuten jo aiemmin todettu, otteluita katsomalla saat parhaan yleiskuvan. Vaikka joukkue olisikin hävinnyt esimerkiksi viisi ottelua putkeen, ei se tarkoita sitä, että joukkue olisi todella huono.

Pelillisesti joukkue on saattanut pelata todella hyvin ja saattanut myös hallita ottelua, mutta heitot eivät vain ole uponneet. Vain tilastojen valossa ei siis voi vedellä lappuja sisään.

Kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanojen tutkiminen on yksi tärkeimpiä asioita, joka tulee tehdä. Koripallossa, kuten lähes kaikissa joukkuelajeissa, joukkueella on tietyt kärkipelaajat, jotka tekevät pisteet ja tuovat voittoja. Mikäli yksi avainpelaaja on poissa eikä samantasoista tai samantyyppistä paikkaajaa löydy, tulee pelityyli muuttumaan jopa todella merkittävällä tavalla.

Hyvänä esimerkkinä Golden State Warriors. Runkosarjan loppuvaiheilla sairastuvasta löytyi joukkueen kovimmat pistemiehet Stephen Curry, Kevin Durant sekä Klay Thompson. Heidän poissaollessa ei suuri ja mahtava GSW onnistunut kampeamaan voittoja paikkaajien turvin. Jo pelkästään yhden poissaolo muuttaa pelityyliä jo merkittävästi. GSW:llä löytyy tosin hyvätasoisia paikkaajia – vaikka kärkimiesten tasolle ei kuitenkaan päästä, ajavat he hätätilanteessa asian.

Runkosarjan loppuvaiheessa ja ottelusumassa kannattaa odottaa varmistukset kokoonpanoista, sillä lepuutuksia tulee pitkin kautta. Nämä muuttavat ottelun ennakkoasetelmat jopa täysin päälaelleen.

Tiedon analysointi ja yhteenveto

Tilastojen ja kokoonpanojen tutkimisen jälkeen pystytään miettimään mahdollisia vetokohteita. Esimerkiksi jos kärkimiehet pelaavat ja toisella joukkueella on puolustuspäässä vajetta, joukkuekohtaisen pistemäärän over-veto on erinomainen vaihtoehto.

Tasoitus- eli handicap-vedot kannattaa miettiä tarkkaan, sillä välillä tasoitukset ovat niin poskettoman suuria, että value laskee liian alas. Koripallossa yksittäisen pelaajan puuttuminen vaikuttaa peliin paljon, ja saattaa johtaa jopa kohteen ohittamiseen, koska vedon odotusarvo olisi liian pieni. Ns. rajalinjojen laskentaan vaikuttaa kaikki mahdolliset tekijät. Tiettyä kaavaa laskemiselle ei ole, vaan erilaisten seikkojen painoarvon päättää laskija itse.

Perusvedoilla pääsee jo pitkälle. Koripallossa on kuitenkin niin laaja skaala erilaisia kohteita, linjoja ja tasoituksia sekä erikoisvetoja, että periaatteessa jokaiseen otteluun varmasti löytyisi jotakin fiksua. Ei kuitenkaan kannata väkisin hakemalla hakea kohdetta otteluun, mikäli siitä on epävarma tunne. Kohteiden valinnan jälkeen kannattaa valita vielä ”parhaat” kohteet erikseen, joihin panostuksen asettaa suuremmaksi, ja ”huonompiin” puolestaan pienempi panostus. Panos maltilliseksi ja kassa koreaksi pitkässä juoksussa!

Live-vedonlyönti

Live on sitten oma maailmansa. Parhaiten ottelun kulusta kärryille pääsee, kun katsoo ottelua itse. Tilanteiden vaihtelun, momentumin sekä toisen joukkueen turhautumisen näkee ainoastaan, jos seuraa ottelua livenä. Tämä on myös erinomainen tapa turvata prematch-vetoja, sillä kertoimet live-vedonlyönnissä ovat huomattavasti korkeammalla kuin ennen ottelua.

Live-vedonlyönnissä ei enää tarvitse tutkia tilastoja. Näet ottelun kulun sekä merkittävät tapahtumat ja vireen livenä, joten pystyt puntaroimaan vedon arvoa paljon paremmin. Maltti on valttia livessäkin, vaikkakin nopeutta siinä vaaditaankin.

Tärkein neuvo live-vedonlyöntiin – Seuraa ottelua esimerkiksi streamista ja saat vedonlyöntiin etulyöntiaseman.

Kohteita ja niiden puntarointiin liittyviä asioita

Match Winner – Veikataan ottelun voittajaa
Money line – Veikataan ottelun voittajaa sisältäen mahdollisen jatkoajan
Handicap 2-Way – Tasoitusveto, esimerkiksi -5,5, jolloin ”push” eli tasapelimahdollisuutta ei ole olemassa, toisin kuin Handicap 3-way -vedoissa. Kolmen suunnan tasoitukset ovat koripallossa todella harvinaisia.
Game Total – Ottelun kokonaispisteet
Quarter Total – Neljänneksen kokonaispisteet
Half-Time Total – Puoliajan kokonaispisteet
Team Total – Joukkueen kokonaispisteet
Player Total – Pelaajan kokonaispisteet
Winning marigin – Voittomarginaali, esimerkiksi ”Kotijoukkue voittaa 7-9 pisteellä”
Kohteita on todella paljon, ja linjat vaihtelevat esimerkiksi yli/alle -vedoissa älyttömästi. Kaikki seikat kun ottaa huomioon, niin päästään varmasti voiton kantaan kiinni.

Aina tulee kuitenkin muistaa, että perehtyminen yhteen sarjaan, sen seuraaminen ja fyysinen katsominen ovat avaimet nousuun. Pelkkä tilastonikkarointi ei tule pitkässä juoksussa tuottamaan.