Vedonlyöntiopas koripalloon

Päivitetty: 16.05.2022

Koripallon suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Etenkin Suomessa laji on kokenut pienimuotoisen buumin Susijengin ja Lauri Markkasen NBA-siirron myötä. Koripallon viehätys piilee pelin nopeudessa ja tilanteet otteluissa vaihtelevatkin jatkuvasti.

Joukkue, joka saa niin kutsutun flow-tilan päälle, saa todennäköisesti ottelussa hetkellisen henkisen yliotteen ja näin etulyöntiaseman. Tilanteiden vaihdellessa paljon tulee varsinkin live-vedonlyönnissä olla erittäin tarkkana.

Tässä oppaassa tuomme ilmi koripallovedonlyönnin saloja. Käymme hieman läpi myös koripallon taustaa, sillä säännöt ja esimerkiksi ottelun mitta vaihtelevat eri puolilla maailmaa.

Koripallo-ottelun pituus

Säännöt pysyvät pitkälti samana joka puolella maailmaa. Ainoa merkittävästi muuttuva asia on ottelun mitta. Maailman suurimmassa ja suosituimmassa koripalloliigassa NBA:ssa ottelun mitta on 4 x 12 minuuttia. Ottelu sisältää neljä ”neljännestä” eli erää.

Sama käytäntö on Kiinan koripalloliigassa CBA:ssa. Muualla maailmassa ottelut ovat pääosin lyhyempiä. Euroopassa ja Australiassa neljänneksen pituus on pääsääntöisesti 10 minuuttia. Eriä on sama määrä, mutta ottelu on 8 minuuttia lyhyempi kuin NBA:ssa tai CBA:ssa.

Pelin kulku

Peli alkaa keskiympyrän aloituksella ja tämän jälkeen alkaa pistejahti. Pisteitä kerätään heittämällä koreja, joista saa tekotavasta riippuen 1, 2 tai 3 pistettä.

Neljänneksien välillä on pieni tauko, mutta puoliajalla eli kahden neljänneksen jälkeen on pidempi tauko, aivan kuten jalkapallossa.

Koripallokentän erilaiset viivat eli rajat:

  • sivurajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • päätyrajat – ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • kolmen pisteen kaari – ulkopuolelta heitetty kori tuo joukkueelle kolme pistettä, kaaren sisäpuolelta heitetyt korit tuovat joukkueelle kaksi pistettä
  • vapaaheittoviiva – virheen tapahtuessa heittotilanteessa tai mikäli joukkueen virhekiintiö on täynnä eli neljänneksen aikana joukkue on rikkonut jo neljä kertaa, tuomitaan vapaaheittoja vastustajajoukkueelle. Mikäli kolmen pisteen heittoyrityksen aikana on rike tapahtunut, saa joukkue kolme vapaaheittoa, mutta muuten pääsääntöisesti kaksi. Jos rikkeestä huolimatta vastustajajoukkue onnistuu korin teossa, tuomitaan rikkeestä vain yksi vapaaheitto. Onnistuneesta vapaaheitosta joukkue saa yhden pisteen.

Koripallo ja vedonlyönti

Miten koripalloa kannattaa betsata, mitä kannattaa ottaa huomioon sekä miten valitaan juuri oikeat kohteet?

Tämän oppaan tarkoituksena on antaa eväitä voitolliseen koripallovedonlyöntiin. Muuttujia on paljon, joten kovan pitkän aikajänteen tuloksen eteen on tehtävä taustatyöt kunnolla.

Prematch-vedot ja otteluiden analysointi

Ennen otteluita tehtävä vedonlyöntianalyysi on iso työmaa. Kaikki mahdolliset tekijät tulee ottaa huomioon, jotta voi saavuttaa parhaan lopputuloksen. Koripallossa tilastot ovat avainasemassa ja lisäksi kannattaa tarkistaa etukäteen poissaolot. Lajituntemuksesta on myös valtavasti hyötyä eli otteluiden seuraaminen ja ottelutapahtumien havainnoiminen on elintärkeää.

Tilastot

Internet on pullollaan koripallotilastoja ja etenkin NBA:sta on mahdollista löytää käytännössä mitä tahansa tilastoja. Runkosarjassa ei lasketa voitosta saatavia pisteitä vaan joukkueen voittoprosentti ratkaisee sarjasijoitukset.

NBA:n sarjataulukossa löydät kokonaisuudessaan tehdyt ja päästetyt pisteet sekä kokonaisvoittoprosentin. Tämän lisäksi erilaisista tulospalveluista löydät myös eriteltynä vieras- ja kotitilastot sekä kuntopuntarin. Näillä tiedoilla pääset tilastollisesti alkuun.

Yli-/alle -vedoissa tilastojen tutkiminen on erityisen tärkeää, kun mietitään paljonko pisteitä oikeasti tehdään. Viimeisimpien otteluiden perusteella saat suppean yleiskuvan joukkueen vireestä, mutta kuten jo aiemmin on todettu, otteluita katsomalla saa ottelutapahtumista syvemmän käsityksen. Vaikka joukkue olisikin hävinnyt esimerkiksi viisi ottelua putkeen, ei se tarkoita sitä, että joukkue olisi pelannut huonosti.

Joukkue on saattanut tosiasiallisesti pelata todella hyvin ja saattanut hallita ottelua, mutta heitot eivät vain ole uponneet. Vain yksinkertaisten sarjataulukosta löytyvien tilastojen valossa ei siis kannata laittaa lappuja sisään.

Kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanojen tarkastaminen on tietenkin valtavan tärkeää. Koripallossa, kuten lähes kaikissa joukkuelajeissa, tiettyjen avainpelaajien merkitys korostuu pitkällä aikajänteellä. Jos yksi avainpelaaja on poissa eikä samantasoista tai samantyyppistä paikkaajaa löydy, tulee pelityyli muuttumaan mahdollisesti todella merkittävällä tavalla.

Runkosarjan loppuvaiheessa ja ottelusumassa kannattaa odottaa varmistukset kokoonpanoista, sillä lepuutuksia tulee pitkin kautta. Nämä muuttavat ottelun ennakkoasetelmat jopa täysin päälaelleen. Tässäkin nopeat syövät hitaat, sillä kertoimet muuttuvat kokoonpanotietojen julkistamisen jälkeen nopeasti ja tarjolla on joskus loistavia ylikertoimia.

Tiedon analysointi ja yhteenveto

Tilastojen ja kokoonpanojen tutkimisen jälkeen siirrytään vetokohteiden pariin. Perusvedoilla eli voittaja- ja pistemäärävedoilla pääsee jo pitkälle, sillä niitä tarjotaan tietysti joka otteluun. Koripallossa on kuitenkin valtavan laaja skaala erilaisia kohteita, linjoja, tasoituksia sekä erikoisvetoja, että periaatteessa jokaiseen otteluun varmasti löytyy jotain hyvää pelattavaa.

Ei kuitenkaan kannata väkisin hakemalla hakea kohdetta otteluun, jos siitä on epävarma tunne. Kohteiden valinnan jälkeen kannattaa valita vielä ”parhaat” kohteet erikseen, joihin panostuksen asettaa suuremmaksi, ja ”huonompiin” puolestaan pienempi panostus tai vedon pelaamatta jättäminen.

Koripallossa yksittäisen pelaajan puuttuminen vaikuttaa peliin paljon. Ns. rajakertoimen laskennassa kannattaa ottaa huomioon kaikki mahdolliset muuttujat. Tiettyä kaavaa laskemiselle ei ole, sillä todennäköisyys eri lopputulemille on viime kädessä vedonlyöjän oma subjektiivinen arvio. Maltillinen panostus kannattaa aina pitää toiminnan keskiössä.

Live-vedonlyönti

Live-vedonlyönti on tietysti luonteeltaan koripallossakin erilaista kuin pre match -vedonlyönti. Parhaiten ottelun kulusta kärryille pääsee, kun katsoo ottelua itse. Tilanteiden vaihtelun, momentumin sekä toisen joukkueen turhautumisen näkee parhaiten, jos seuraa ottelua livenä.

Kun seuraat ottelua reaaliajassa, joukkueiden päivän vireystila välittyy verkkokalvoillesi, joten pystyt puntaroimaan mahdollisten vetojen arvoa paljon paremmin. Maltti on valttia livessäkin, vaikka nopeisiin ratkaisuihin on joskus silti kyettävä. Ottelun tilastot kannattaa pitää myös lähettyvillä, sillä numerot ovat kuitenkin jääkylmää faktaa ottelun kulusta.

Tärkein neuvo live-vedonlyöntiin – Katso ottelua, pidä tilastoja silmällä ja toimi kylmän rauhallisesti, mutta tarpeen tullen nopeasti.

Koripallo-vedonlyönti – kohteita ja niiden puntarointiin liittyviä asioita

Match Winner – Veikataan ottelun voittajaa 1×2-tyyliin eli tasapelillekin on annettu kertoimet.

Money line – Veikataan ottelun voittajaa sisältäen mahdollisen jatkoajan. Moneylinet ovat etenkin NBA-vedonlyönnissä suosittuja kohteita.

Handicap 2-Way – Tasoitusveto, esimerkiksi -5,5, jolloin ”push-” eli tasapelimahdollisuutta ei ole olemassa, toisin kuin Handicap 3-way -vedoissa. Kolmen suunnan tasoitukset ovat koripallossa todella harvinaisia.

Game Total – Ottelun kokonaispisteet

Quarter Total – Neljänneksen kokonaispisteet

Half-Time Total – Puoliajan kokonaispisteet

Team Total – Joukkueen kokonaispisteet

Player Total – Pelaajan kokonaispisteet

Winning margin – Voittomarginaali, esimerkiksi Kotijoukkue voittaa 7-9 pisteellä

Kohteita on todella paljon, ja linjat vaihtelevat esimerkiksi yli-/alle -vedoissa paljon. Kun huomioi kaikki mahdolliset muuttujat, päästään hyvällä todennäköisyydellä voittokantaan kiinni.

Aina kannattaa muistaa, että perehtyminen yhteen sarjaan, sen seuraaminen ja otteluiden katsominen ovat ensimmäiset rakennuspalaset nousuun. Tilastonikkarointi on erityisen tärkeää, mutta se harvoin vielä pelkiltään riittää.

Paras peliyhtiö koripallo-vedonlyöntiin

NBA on valtavan suosittu laji Pinnaclella ja juuri ennen otteluita ”panoslimitit” ovat aina viisinumeroisia.

10 euroa pelirahaa