Vedonlyöntiopas koripalloon

Koripallon suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Varsinkin Suomessa koetaan koripallon läpimurtoa, koska Lauri Markkanen on päässyt tykittämään NBA:han Chicago Bullsin riveihin. Koripallon viehätys piilee pelin nopeudessa. Pelin ollessa todella nopeatempoista voi tilanteet vaihdella moneen kertaan ottelun aikana. Tästä syystä miellän koripallon ns. momentum-lajiksi. Joukkue, joka saa hyvän flown päälle, pääsee todennäköisesti vastustajan ihon alle ja saa täten etulyöntiaseman. Tilanteiden vaihdellessa paljon tulee varsinkin live-vedonlyönnissä olla erittäin tarkkana. Tässä oppaassa pyrin tuomaan ilmi tärkeimpiä asioita, joita tulee huomioida koripalloon kohdistuvassa vedonlyönnissä. Kerron myös hieman lajin taustaa, sillä säännöt, kuten ottelun mitta, vaihtelee eri puolilla maailmaa. Tuon ilmi sekä ilmiselviä että hieman syvempiäkin aatoksia lajin vedonlyönnistä – ja ylipäätänsä lajin seuraamisesta. Kohteiden tutkimiseen annan vinkkejä seuraavissa kappaleissa, kunhan jaksat ensin pienen pohjustuksen.

Ottelun pituus

Säännöt pysyvät pitkälti muuten samana joka puolella maailmaa. Ainoa asia, joka muuttuu merkittävästi, on ottelun mitta. Maailman suurimmassa ja suosituimmassa koripalloliigassa, NBA:ssa, ottelun mitta on 4 X 12 minuuttia. Ottelu sisältää neljä ”neljännestä” aka. erää. S ama käytäntö on käytössä Kiinan koripalloliigassa CBA:ssa. Muualla maailmassa mennään pääosin lyhyemmällä ottelun pituudella. Euroopassa sekä Australiassa neljänneksen pituus on pääsääntöisesti 10 minuuttia. Neljänneksiä on kuitenkin sama määrä, mutta ottelu on tosiaan 8 minuuttia lyhyempi kuin NBA:ssa tai CBA:ssa.

Pelinkulku

Peli alkaa keskiympyrän aloituksella, jossa kaksi pelaajaa taistelee pallon haltuun otosta, kun tuomari on pallon heittänyt. Tämän jälkeen alkaakin pistejahti. Pisteitä kerätään heittämällä koreja, joista saa tekotavasta riippuen 1, 2 tai 3 pistettä. Neljänneksien välillä on pieni tauko, mutta puoliajalla eli kahden neljänneksen jälkeen on pidempi tauko, kuten jalkapallossa.

Koripallokentässä on paljon erilaisia viivoja eli rajoja.

  • Sivurajat, jonka ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • Päätyrajat, jonka ylittämällä pallo siirtyy vastustajalle
  • ”Kolmen pisteen kaari”, jonka ulkopuolelta heitetty kori tuo joukkueelle 3 pistettä, kun taas kaaren sisäpuolelta heitetyt heitot tuovaat joukkueelle 2 pistettä.
  • Vapaaheittoviiva, virheen tapahtuessa heittotilanteessa, tai mikäli joukkueen virheet on ”täynnä”, eli neljänneksen aikana joukkue on rikkonut jo neljä kertaa, niin tuomitaan vapaaheitot.
  • Mikäli kolmen pisteen heittoyrityksen aikana on rike tapahtunut, saa joukkue kolme vapaaheittoa, mutta muuten pääsääntöisesti kaksi. Jos rikkeestä huolimatta joukkue onnistuu korin teossa, tuomitaan rikkeestä vain yksi vapaaheitto.
  • Onnistuneesta vapaaheitosta joukkue saa yhden pisteen.

Koripallo ja vedonlyönti

Tämän pienen pohjustuksen jälkeen päästäänkin itse aiheeseen, eli miten koripalloa kannattaa betsata, mitä kannattaa ottaa huomioon sekä miten valitaan juuri oikeat kohteet. Näihin kaikkiin kysymyksiin vastaan seuraavissa kappaleissa. Tulen myöhemmin tekstissäni myös kertomaan hieman kohdevalikoimasta, ja niiden tulkinnasta, eli analysoinnista. Tämän oppaan tarkoituksena on kuitenkin saada vedonlyönti koripallon osalta voitolliseksi. Voitollisuuden saavuttamiseksi tulee otteluita tutkiessa ottaa huomioon paljon erilaisia asioita, mutta live-vedonlyönnissä tilanne onkin täysin erilainen, sillä pohjatiedot löytyvät jo ja keskitytään sen hetken tapahtumiin.

Prematch-vedot, otteluiden analysointi

Ennen otteluita lyötävissä vedoissa on suuri työ tehtävänä. Kaikki mahdolliset tekijät tulee ottaa huomioon parhaan lopputuloksen saamiseksi. Koripallossa joutuu tulkitsemaan paljon tilastoja, etsimään tietoa netistä sekä totta kai tulee ottaa huomioon mahdolliset poissaolot. Suurin tekijä kuitenkin, joka edesauttaa hyvän yleiskuvan saamisessa on se, että katsoo otteluita sekä seuraa kyseistä liigaa aktiivisesti.

Tilastot (NBA-runkosarja pisteytys mukaan lukien)

Koripallosta löytyy paljon tilastotietoa varsinkin NBA:sta. Runkosarjassa ei lasketa voitosta saatavia pisteitä, vaan joukkueen voittoprosentti ratkaisee. NBA:n sarjataulukossa löydät kokonaisuudessaan tehdyt ja päästetyt pisteet ja kokonaisvoittoprosentin. Tämän lisäksi erilaisista tulospalveluista löydät myös eriteltynä vieras- ja kotitilastot sekä kuntopuntarin. Näillä tiedoilla pääset tilastollisesti jo pitkälle. Varsinkin Yli/Alle -vedoissa tilastojen tutkiminen on suuri osa, kun aletaan miettiä, että paljonko niitä pisteitä nyt oikeasti tehdään. Viimeisimpien otteluiden perusteella saat suppean yleiskuvan joukkueen vireestä, mutta kuten totesin jo aiemmin, niin katsomalla ottelut saat parhaan yleiskuvan. Vaikka joukkue olisikin hävinnyt esimerkiksi viisi ottelua putkeen, ei se tarkoita sitä, että joukkue olisi todella huono. Pelillisesti joukkue on saattanut pelata todella hyvin ja saattanut myös hallita ottelua, mutta heitot eivät vain ole uponneet. Eli tilastojen valossa ei voi ainoastaan mennä sokkona vetelemään lappuja sisään. Tai voi, mutta se ei todellakaan pidemmän päälle ole kannattavaa.

Kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanojen tutkiminen on yksi tärkeimpiä asioita, joka tulee tehdä. Koripallossa, kuten lähes kaikissa joukkuelajeissa, joukkueella on ne tietyt kärkipelaajat, jotka voittoja tuovat ja pisteet tekevät. Mikäli yksi avainpelaaja on poissa, eikä samantasoista tai samantyyppistä paikkaajaa löydy, tulee pelityyli muuttumaan jopa todella merkittävällä tavalla. Hyvänä esimerkkinä Golden State Warriors. Runkosarjan loppuvaiheilla sairastuvasta löytyi joukkueen kovimmat pistemiehet Stephen Curry, Kevin Durant sekä Klay Thompson. Heidän poissa ollessa ei suuri ja mahtava GSW onnistunut kampeamaan voittoja paikkaajien turvin. Jo pelkästään yhden poissaolo muuttaa pelityyliä jo merkittävästi. GSW:llä löytyy tosin hyvätasoisia paikkaajia, vaikka kärkimiesten tasolle ei kuitenkaan päästä, niin ajavat asian hätätilanteessa. Runkosarjan loppuvaiheessa ja ottelusumassa kannattaa odottaa varmistukset kokoonpanoista, sillä lepuutuksia tulee pitkin kautta, ja nämä muuttavat ottelun ennakkoasetelmat jopa täysin päälaelleen.

Tiedon analysointi ja yhteenveto

Tilastojen ja kokoonpanojen tutkimisen jälkeen pystytään miettiä mahdollisia kohteita, joihin vetoja voisi asettaa. Esimerkiksi jos kärkimiehet pelaavat, ja toisella joukkueella puolustuspäässä vajetta, niin joukkuekohtaisen pistemäärän Over-veto on erinomainen vaihtoehto. Tasoitus- eli Handicap-vedot kannattaa miettiä tarkkaan, sillä välillä tasoitukset ovat niin poskettoman suuria, että value laskee liian alas. Koripallossa yksittäisen pelaajan puuttuminen vaikuttaa peliin paljon, ja saattaa johtaa jopa kohteen ohittamiseen, koska vedon odotusarvo olisi liian pieni. Ns. Rajalinjojen laskentaan vaikuttaa kaikki mahdolliset tekijät. Tiettyä kaavaa laskemiselle ei ole, vaan erilaisten seikkojen painoarvon päättää laskija itse. Perusvedoilla pääsee jo pitkälle. Koripallossa on kuitenkin niin laaja skaala erilaisia kohteita, linjoja ja tasoituksia sekä erikoisvetoja, että periaatteessa jokaiseen otteluun varmasti löytyisi jotakin fiksua. Ei kuitenkaan kannata väkisin hakemalla hakea kohdetta otteluun, mikäli siitä on epävarma tunne. Kohteiden valinnan jälkeen kannattaa valita vielä ”parhaat” kohteet erikseen, joihin panostuksen asettaa suuremmaksi, ja ”huonompiin” puolestaan pienempi panostus. Panos maltilliseksi, ja kassa koreaksi pitkässä juoksussa!

Live-vedonlyönti

Live on sitten oma maailmansa. Parhaiten ottelun kulusta kärryille pääsee, kun katsoo ottelua itse. Tilanteiden vaihtelun, momentumin sekä toisen joukkueen turhautumisen näkee ainoastaan, jos seuraa ottelua livenä. Tämä on myös erinomainen tapa turvata prematch-vetoja, sillä kertoimet live-vedonlyönnissä ovat huomattavasti korkeammalla, kuin ennen ottelua. Live-vedonlyönnissä ei enää tarvitse tutkia tilastoja. Näet ottelun kulun sekä merkittävät tapahtumat ja vireen livenä, joten pystyt puntaroimaan vedon arvoa paljon paremmin. Maltti on valttia livessäkin, vaikkakin nopeutta siinä vaaditaankin. Tästä aiheesta ei paljon muuta voi sanoa. TÄRKEIN NEUVO LIVETTELYYN: SEURAA OTTELUA VAIKKA STRIIMISTÄ ITSE, JA SAAT ETULYÖNTIASEMAA VEDONLYÖNNIN OSALTA!

Kohteita ja niiden puntarointiin liittyviä asioita

Match Winner – Veikataan ottelun voittajaa

Money line – Veikataan ottelun voittajaa sisältäen mahdollisen jatkoajan

Handicap 2-Way – Tasoitusveto, esimerkiksi -5,5, jolloin ”push” eli tasapeli mahdollisuutta ei ole olemassa, toisin kuin Handicap 3-way vedoissa. Kolmen suunnan tasoitukset ovat todella harvinaisia koripallossa

Game Total – Ottelun kokonaispisteet

Quarter Total – Neljänneksen kokonaispisteet

Half-Time Total – Puoliajan kokonaispisteet

Team Total – Joukkueen kokonaispisteet

Player Total – Pelaajan kokonaispisteet

Winning marigin – Voittomarginaali, esimerkiksi ”Kotijoukkue voittaa 7-9 pisteellä”

Kohteita on todella paljon, ja linjat vaihtelevat esimerkiksi Yli/Alle vedoissa älyttömästi. Kaikki seikat, kun ottaa huomioon, niin päästään varmasti voiton kantaan kiinni. Aina tulee kuitenkin muistaa, että perehtyminen yhteen sarjaan, sen seuraaminen ja fyysinen katsominen ovat avaimet nousuun. Pelkkä tilastonikkarointi ei tule tuottamaan pitkässä juoksussa, ainakaan niin hyvin.