Barcelona – PSG ja RB Leipzig – Liverpool käynnistävät Mestarien liigan pudotuspelivaiheen!

Päivitetty: 11.02.2021

Barcelona – PSG

Mestarien liigan neljännesvälierävaiheen yksi kutkuttavimmista ottelupareista on ilman muuta Barcelona – PSG. Lähihistoriaan mahtuu pari ikimuistoista kohtaamista – keväällä 2017 Barcelona järjesti uskomattoman takaa-ajon, jossa ratkaisu saatiin vasta lisäajalla Sergi Roberton toimesta. Paljon on tuon otteluparin jälkeen ehtinyt tapahtua ja massiivisessa roolissa 2017 ollut Neymar palloilee nykyään pariisilaisten riveissä, joskin brassi saattaa olla otteluparin alkaessa loukkaantuneena. Tiistaina 16.2. alkavassa otteluparissa on henkisesti pelit jo aloitettu, sillä PSG:n leiristä rumpujen pärinä Lionel Messin mahdollisten siirtokuvioiden osalta käy kuumana.

Voimasuhteita arvioitaessa lähtökohdat ovat talven mittaan muuttuneet entistä tasaisemmiksi. Barcelona aloitti kautensa Espanjassa surkuhupaisissa merkeissä ja sarjasijoitus oli kymmenen pelatun ottelun jälkeen vasta 13. PSG on edelleen hienoinen suosikki, mutta vaakakuppi ei ole enää näin helmikuun alussa kovin selvästi pariisilaisten puolella. Barça on nyt La Ligassa kolmantena ja peliesitykset ovat olleet Ronald Koemanin ohjastuksessa piristäviä. Viime kausilta tuttu flegmaattisuus on loistanut poissaolollaan ja uusia mielenkiintoisia kasvoja on ottanut menestyksekkäästi paikkansa Koemanin paletissa. Miinuspuolelle menee kuitenkin vielä tässä vaiheessa talvea puolustuksen virhealttius ja ongelmat erikoistilanteiden puolustamisessa.

PSG:n lohkovaihe oli sanalla sanoen värikäs. Kolmen ottelun jälkeen kasassa oli vasta kolme paunaa, mutta viimeiset kolme matsia pariisilaiset klaarasivat tyylikkäästi. Kotoisessa liigassa PSG on kärsinyt epätasaisuudesta, mihin osasyynä on varmasti avainpelaajien loukkaantumiset. Valmentajan pallillakin on ollut tuulista, sillä Thomas Tuchel sai monoa joulukuun lopussa ja Mauricio Pochettinolla on ollut nyt reilu kuukausi aikaa hioa kuvioita kuntoon. Varsinaista liitoa PSG:n tekeminen ei kuitenkaan ole vielä vaihdoksen jälkeen ollut ja pari yllättävääkin pistemenetystä saldoon mahtuu.

Poissaoloista tiedetään ensimmäisen osaottelun alla sen verran, että Ángel di María ei kuntoudu ainakaan avausosaan. Lisäksi Keylor Navas, Colin Dagba ja Marco Verratti lukeutuvat Pochettinon poppoosta epävarmoihin ja Juan Bernat palaa vasta paluuosan jälkeen viheriölle. Neymar sen sijaan loukkasi itseään keskiviikkona 10.2. pelatussa cup-ottelussa ja pelikunto on iso kysymysmerkki.

Barcelonalla on tässä suhteessa omat ongelmansa, sillä huippuotteita Gerard Piquén poissaollessa esittänyt Ronald Araújo on nilkkavaivainen eikä ainakaan avausosaan ole todennäköisesti asiaa. Ansu Fati, edellä mainittu Piqué, Philippe Coutinho ja Sergi Roberto ovat kaikki ainakin avausosasta sivussa ja Fati-Coutinho -kaksikko varmuudella myös paluuosasta. Lisäksi Miralem Pjanic, Sergiño Dest ja Martin Braithwaite ovat epävarmoja avausosaan.

Paris Saint-Germain

@PSG_English
The ball 👀
The speed of @KMbappe 😨
And this pass from Angel 🙌

👟 #LaPasseDé with @Deliveroo


Pelisuositusta pohdittaessa on huomioitava molempien joukkueen valmius iskeä yksilöiden voimin kuin salama kirkkaalta taivaalta. Leo Messi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé ja Neymar ovat satumaisen kovia jalkapalloilijoita ja hyvänä päivänä kovimpiakin alakertoja pidetään pilkkana. Pochettino etsii vielä ideaaliformaatiotaan ja -avaustaan, joten valmiustila otteluparin alla ei ole optimaalinen. Neymarin mahdollinen poissaolo saattaa olla mediapeliä tai sitten ei – kukaan ei tiedä.

>>> PSG menee jatkoon / kerroin 1,80

Yksi huomattava avain voittoon PSG:llä on: Mbappé ja transitiot. Araújo olisi ollut Barcelonalle oiva mies juoksukilpailuihin ja nyt joudutaan tyytymään heikosti tällä hetkellä suorittaviin Samuel Umtitiin ja Clemént Lengletiin. Uskon, että PSG tulee tätä reittiä hyödyntämällä saamaan riittävästi huipputontteja otteluparin voittoon. Neymarin suhteen vallitsee kuitenkin sen verran täydellinen pimento, että panostaa kannattaa ainakin tässä vaiheessa hyvin maltillisesti.*

*11.2. iltapäivällä tulleen virallisen tiedon mukaan Neymar on sivussa varmasti avausosasta.

RB Leipzig – Liverpool

Mestarien liigan pudotuspelit ovat jalkapallon seuraajien parasta aikaa. Taso on yksinkertaisesti parasta, mitä jalkapallossa on tarjolla. Oman mausteensa tämän vuoden karkeloihin tuovat loukkaantumiset, ennenkuulumaton rasitus sekä neutraalit areenat. Entä matkustaminen? Kuinka paljon prosentteja pitäisi antaa siitä ja siitä? Painotus sille, että nämä ovat vain omia näkemyksiä. Otetaan seuraavaksi käsittelyyn RB Leipzig – Liverpool.

Jakauma näyttää kertoimien valossa 1.32 Liverpool3.55 RB Leipzig. Kuuluuko Liverpoolin aidosti olla noin iso suosikki? Ei välttämättä. Aloitetaan jälleen varmalla tiedolla. Ottelut pelataan 16. päivä helmikuuta, ja 10. päivä maaliskuuta. Ensimmäinen osa pelataan Puskas Arenalla Budapestissa ja toinen mitä ilmeisimmin Anfieldilla tai kenties Lontoossa. Näin on kaavailtu tällä hetkellä. Varmaa tietoa on myös se, että Joel Matip, Virgil van Dijk ja Joe Gomez ovat sivussa. Diogo Jota lienee sivussa ensimmäisestä osasta, mutta on ehkä mukana jo toisessa.

RB Leipzigilla on varmuudella sivussa Konrad Laimer, mikä on iso menetys. Prässikoneelle olisi ehdottomasti käyttöä ja hän oli heittämällä yksi viime kauden parhaista keskikentistä Bundesliigassa. Dominik Szoboszlain paluu menee varmaan maaliskuun alkupuolelle, Benjamin Henrichs vuorostaan on helmikuun loppua kuten myös Justin Kluivert. Emil Forsberg on kuitenkin aivan kohta kunnossa, mikä on valtava lisä. Itse asiaan.

Mikä muuttuu nykyhetkestä otteluun, miten valmentajat lähestyvät kohtaamista? Uskon, että Ozan Kabak on avauksessa. Jürgen Kloppin kannalta on elintärkeä saada Jordan Henderson pois puolustuksesta. Nyky-vaihtoehdot eivät ole kuitenkaan sen parempia. Henderson toisi juoksuvoimaa, tiiviyttä ja johtamista pelin keskustaan. Kabak on kuitenkin katsomaton kortti näissä karkeloissa ja uudessa systeemissä. Fabinho kestää tosin varmuudella vertailun topparina.

RB Leipzig ja Julian Nagelsmann ovat aina haastava vastustaja kenelle tahansa. Muun muassa sen takia, että ei voi ikinä olla täysin varma siitä, mitä vastaan tulee. Leipzigia varten on vaikea valmistautua. On totta, että muoto tulee olemaan 3-4-2-1 / 3-5-2 ja wingbackit ovat Nagelsmannin pelin kulmakivi. Ottelukohtaiset ohjeet, roolit, pelaajavalinnat ynnä muut detlajit ovat kuitenkin se mitä tarkoitan. Vaihtoehtoja on melkein loputon määrä.

Jos kyseessä olisi täysikuntoinen Liverpool ei tässä varmaan olisi mitään epäselvää. Pelaajat olisivat tuoreempia ja alakerta olisi turvallisen tuntuinen. Tällä hetkellä sattuu kuitenkin liikaa virheitä. Liverpool on edelleen ansaittu suosikki ja neutraali areena veroittaa Leipzigia, mutta samalla saavat he kuitenkin suhteellisen tuntuvan matkustusedun. Kuuluuko Liverpoolin olla päälle 70% suosikki menemään jatkoon tästä parista, näillä eväillä? Ei omasta mielestä.

>>> RB Leipzig menee jatkoon / kerroin 3,55

Leipzigin jatkoonmeno / to qualify tarttuu siis lapulle. Toppariosasto on nopea ja heillä pitäisi olla tarpeeksi numeroita alhaalla karsiakseen kaikista terävimmän Liverpoolin uhan pois. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö soolo tai oikein ajoitettu juoksu voisi puhkoa linjan. Varsinkin toisessa osassa, jos Diogo Jota on takaisin ja Mohamed Salah saa enemmän vapauksia liikkua linjan taakse. RB Leipzigin keskikenttä vertaa myös ihan hyvin Liverpoolin vastaavaa vastaan. Nagelsmannilla on myös hyviä taktisia vaihtoehtoja sekä leveämpi penkki käytettävissä. Emil Forsberg on myös ollut tulikuuma eteenpäin ja Yussuf Poulsen saattaa olla todella merkittävä super sub. Angelino vs Trent Alexander-Arnold on myös todella kiinnostava match-up otteluparin kannalta.

Voisi kuvitella, että varsinkin ensimmäisessä osassa Kloppon ratkaisuna on paluu juurille. Vastaprässi ja yksinkertaisuus ensisijaisena aseena. Tarkoituksena koittaa haalia mahdollisimman monia transitiosaumoja ja vierasmaalitili auki siinä samalla. Leipzig pystyy kuitenkin haavoittamaan Liverpoolin hieman kyseenalaista alakertaa ja Nagelsmann on todennäköisesti parempi taktikko. Pudotuspelit ratkeavat yleensä siihen, että kumpi on parempi transitioissa. Liverpool on yleensä tehty näihin peleihin, mutta tällä kaudella on ryhmä poikkeuksellisen haavoittuvainen. Leipzig on itse kaiken lisäksi hyvä kääntämään peliä, joten kertoimissa on melko hyvin ilmaa.

MS

@ms_afc
Salah stans when Liverpool lose 3-0 to RB Leipzig, but he nutmegged Upamecano
#Liverpool

>>> Nappaa talletus tuplana UCL-betseihin!

Muita uhmakkaita tarjouksia