F1-kausivedot

su 17.03. Klo 07:00

F1-kausi alkaa! Nähdäänkö yllätyksiä, vai ovatko suosikit vahvoilla?

Vetovihjeet ja parhaat kertoimet

Valmistajien Mestaruus: Ferrari
@2,38

Formulasirkus on palannut. Tätä on odotettu koko pitkä talvi ja nyt alkaa tapahtumaan. Insinöörit ovat miettineet talven aikana, miten autosta puristetaan jokainen tippa suorituskykyä tulevalla kaudella ja uusien sääntöjen mukainen aerodynamiikka on asennettu ajokkeihin.

Valtteri Bottakselle luvassa tulos tai ulos -kausi – hallitseva mestari on suursuosikki myös alkavalla kaudella

Mestaruustaiston terävimmässä kärjessä on tietysti Mercedeksellä ajava hallitseva Formula 1 -mestari, Lewis Hamilton. Brittikuljettaja on voittanut viidellä edellisellä kaudella neljä maailmanmestaruutta. Pitää toki huomioida, että Hamiltonilla on ollut myös selkeästi paras auto allaan – lähes jokaisena vuonna.

Betsaa 10€ – saat 50€ edestä ilmaisvetoja:

Mercedeksellä Hamiltonille seuraa pitää suomalaistallikaveri Valtteri Bottas. Tilastot eivät ole olleet Bottakselle lainkaan suosiollisia, sillä kahdella edellisellä kaudella Hamilton on suorastaan dominoinut nastolasta lähtöisin olevaa 29-vuotiasta kuljettajaa. Aika-ajojen tulokset ovat kahdella edellissesongilla menneet Hamiltonille 28–13-luvuin ja kuskien keskimääräinen aikaero on niin ikään merkittävä, -0.25 sekuntia.

Toisena ja ehkä vielä tärkeämpänä statistiikkana ovat kisassa ajetut kierrosajat. Bottas kellotti vuonna 2017 keskimäärin 0,115%, ja vuonna 2018 0,386% hitaampia kierroksia kuin tallikaverinsa. Nyt suomalaisella alkaa viimeinen sopimuskausi, ja jos tulokset eivät parane, näytetään miehelle varmasti ovea.

Bottas on antanut ymmärtää, että tämä satsaa kaikkensa tähän kauteen. Hamilton on kuitenkin takuulla todella motivoitunut, sillä legendaarisen Michael Schumacherin maailmanmestaruusennätys lähestyy kovaa vauhtia.

Jos uskottaisiin, että Valtteri Bottas pystyisi parantamaan kierroksiaan 0.25 sekunnilla, niin kannattaa tarttua suomalaisen maailmanmestaruuteen kertoimella 26. On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että noin suuri ero olisi kurottavissa umpeen, joten ainakaan vakavan vedon asettamista Bottaksen mestaruuteen ei kannata harkita.

Sebastian Vettel haastaa Hamiltonia – Räikkösen korvaaja on sykähdyttänyt aiemmin

Hamiltonin lisäksi toinen suurimmista ennakkosuosikeista alkavalla kaudella on Ferrarin Sebastian Vettel. Nelinkertainen maailmanmestari on jäänyt viime vuosina Mercedes-kuljettajan, Hamiltonin varjoon.

Vettelillä on tällä kaudella uusi tallikaveri, kun Charles Leclerc siirtyi viime kauden jälkeen Ferrarille. Kuljettajien välinen ero on siis vielä kysymysmerkki, mutta taistelu on luultavasti ainakin tiukempaa, kun viime vuonna Kimi Räikkösellä oli Vetteliä vastaan.

Leclercin saavutukset viime vuodelta eivät jääneet Ferrari-leirissä huomaamatta ja italialaistalli nosti heti nuorukaisen Vettelin tallikaveriksi vasta vuoden Formula 1 -ajokokemuksen jälkeen. GP2:ssa Leclerc saavutti mestaruuden vuonna 2017, jolloin hän tuhosi tallikaverinsa Marcus Ericsonin aika-ajoissa lukemin 17–4 ja oli keskimääräisesti 0,51 sekuntia parempi. Kokonaisuutena peräti puoli sekuntia nopeampi Leclerc oli kisoissa niin ikään huomattavasti nopeampi ja kellotti keskimääräisesti 0,303% tallikaveriaan nopeampia kierroksia.

Lewis Hamiltonin mestaruusvedossa on hyvä etu, koska Hamilton on loistava kuljettaja, joka voi voittaa mestaruuden jopa huonommalla autolla – ehkä myös ainoa vastaava kuljettaja tällä hetkellä. Sadekelissäkin brittiläinen on tunnetusti erittäin hyvä – ellei paras – kuljettaja, mikä tarjoaa pienen edun, kun tarkastellaan koko kautta.

Viime vuonna nähtiin, että Ferrari paransi kovasti kauden keskivaiheessa ja monet julistivat sen varikon parhaaksi autoksi niillä radoilla, joilla moottoriyksikkö oli avainasemassa. Näissäkin kisoissa Hamilton pystyi päihittämään Ferrarit ja Sebastian Vettelin vaikka italialaistalli sai yleensä molemmat autonsa Mercedes-kuljettajien väliin aika-ajoissa, joka teki strategisista valinnoista vaikeampia päävastustajalle. Jos Mercedes on taas selkeästi Ferraria vahvempi auto, kuten vuosina 2014-2016, on erittäin kannattavaa pelata jatkoa 29-vuotiaan Hamiltonin menestykselle.

Ferrarista vihdoin mestari?

Viime vuonna Ferrari oli jo todella lähellä valmistajien mestaruutta ja jäi vain 84 pisteen päähän Mercedeksestä, vaikka italialaisille kasaantuikin keskeytyksiä viisi Mercedeksen kolmea vastaan. Mikäli Ferrari on jo alkukaudesta Mercedeksen kanssa samalla lähtöviivalla – eikä vasta kauden puolivälissä – on Ferrarilla aivan 50–50-mahdollisuus napata mestaruus.

Ferrarin kuljettajavaihdoksesta on luultavasti mestaruuskamppailussa hyötyä ja on todennäköistä, että Leclerc on tällä hetkellä nopeampi kuljettaja kuin legendaarinen ja kokenut suomalainen, Räikkönen. Ferrari-johto teki omat ratkaisunsa viime kauden päätteeksi, vaikka suomalainen oli pidetty kasvo tallissa.

Räikkönen teki hyvää työtä Ferrarilla ja löi Bottaksen pistetilastoissa kauden päätyttyä, vaikka hänellä oli kaksi keskeytystä enemmän kuin Bottaksella. Leclercin avulla Mersedeksen suomalaiskuljettaja saattaa jäädä vielä kauemmaksi pistetilastoissa ja tämä mahdollistaa Ferrarin nousemisen lähemmäksi valmistajien mestaruutta.

Keskikastin tallien taistelu jatkuu tasaisena?

Kausi 2018 tarjosi erittäin tiukkaa keskikastin taistelua, kun mukana olivat Renault, Haas, Force India (nykyinen Racing Point), Sauber (nykyinen Alfa Romeo) ja Toro Rosso. Tänä vuonna mukana saattaa myös olla McLaren. Testien jälkeen on ollut puheita, että Renault ja Alfa Romeo nousisivat nyt keskikastin kärkeen, mutta tämä on tietysti pelkkää spekulaatiota.

Renaultilla ja Ferrarin moottoriyksikköä käyttävillä talleilla saattaa kuitenkin olla hienoinen etu keskikastissa. Ferrarin moottoriyksikkö oli usean asiantuntijan mielestä paras viime kauden puolivälistä eteenpäin. Renaultilla sen sijaan on yksi parhaista kuljettajakaksikoista, joita varikolta löytyy. Kyseessä ovat tietysti Australian kultapoika Daniel Ricciardo ja monena vuonna peräjälkeen tallikaverinsa päihittänyt Nico Hülkenberg.

Keskikastissa Alfa Romeon kelkkaan on helppoa hypätä. Talli on ollut Ferrarin kanssa läheisessä yhteistyössä ja tällä kaudella Alfa Romeon ratissa nähtävän Kimi Räikkösen osaaminen on luultavasti auttanut Alfa Romeon insinöörejä laittamaan auton säädöt kuntoon. Jo edelliskaudella todella vahvasti suorittanut auto oli sesongin loppupuolella koko ajan pistesijoilla Leclercin ohjastamana.

Napataan kiinni vetoon, jossa pelataan Alfa Romeon voittoa todella vaisusta McLarenista, joka ei ole osoittanut minkäänlaisia elonmerkkejä viimeisimmillä kausilla. Uusista säännöistä saattaa olla hyötyä McLarenille, mutta mitään ei ole vielä todistettu. Kuljettajaetu saattaa olla myös Alfa Romeolla, sillä vaikka Kimi Räikkönen ei ehkä ole enää aivan kuljettajien kärkiluokkaa, on hän silti varma ja hyvänä päivänä todella nopea kuljettaja. Lisäksi Räikkösen kisavauhti on yleensä parempaa kuin aika-ajojen meno.

Betsaa Speedybetille – voittorahat pankkitilille hetkessä:

Rekisteröintivapaa Speedybet tarjoaa vedonlyöntiä ilman minkäänlaista ylimääräistä säätöä. Mikä parasta, voittorahat ovat pankkitililläsi heti kohteen päätyttyä!