la 14.07. klo 17:00

-

star-iconstar-iconstar-iconstar-iconstar-icon

Jalkapallon MM: Belgia – Englanti | Pronssimitalit Belgialle

Pronssiotteluiden tarpeellisuudesta käydään aina kovaa keskustelua ja pelaajien motivaatiota kyseenalaistetaan. Molempien joukkueiden mestaruushaaveet on lyöty murskaksi juuri turnauksen viimeisen ottelun alla. Arvosteluissa on kyllä valitettavasti hieman perää.
Heitetään alkuun pieni arvuuttelu. Koita nimetä 2000-luvun pronssimitalistit miettimättä ketä finaalijoukkueet kaatoivat välierissä. Mestarit ja hopeamitalistit tulevat kyllä nopeasti mieliin, mutta pronssimitalisteja saa jo hetken kaivaa.
Pronssiotteluille on hyvin tyypillistä, että puolustuspään velvollisuudet ajoittain unohtuvat ja maaleja tulee keskiarvolta huomattavasti enemmän kuin muissa MM-otteluissa.
Kaikki 2000-luvun pronssiottelut ovat olleet maalirikkaita, vähintään kolmen maalin otteluita. Keskivarvoltaan pronssiottelut ovat olleet jopa yli 4,25 maalin otteluita, mikä on erittäin korkea lukema jalkapallossa. Vastaavasti MM-finaalit ovat olleet 1,0 maalin otteluita, eikä varsinaisella peliajalla ole tehty MM-finaalimaalia sitten vuoden 2006 loppuottelun.
Tämän vuoden pronssiottelussa puheet motivaation puutteesta voidaan kyllä heittää romukoppaan. Belgiassa ja Englannissa ei ole vuosiin päästy nauttimaan MM-mitalipeleistä ja pronssiottelu tulee keräämään huomiota kotimaassa lähes samoissa määrin, mitä loppuottelu olisi saavuttanut. Lisäksi yksikään pelaaja ei ole ollut aiemmin lähelläkään aikuisten arvokisamitalia.
Englanti ja Belgia kohtaavat jo toista kertaa tässä MM-turnauksessa. Ensimmäinen ottelu lohkovaiheessa oli molemmille joukkueille merkityksetön ja se pelattiinkin läpi huilauttaen avauskokoonpanoa. Belgia voitti ottelun 1-0, mutta sen ottelun perusteella ei voida tehdä mitään päätelmiä tähän otteluun, sillä asetelma ja pelaajat ovat täysin erit.
Belgia on esittänyt hyviä otteita läpi turnauksen. Voidaankin jossitella, pelaisiko Belgia sunnuntaina MM-finaalissa, mikäli se olisi jäänyt lohkokakkoseksi ja päätynyt paljon helpomman kaavion alle.
Illan ottelussa Belgia tulee dominoimaan keskikentällä. Kevin De Bruyne (Manchester City) ja Eden Hazard (Chelsea) muodostavat paljon vaarallisemman ja luovemman kaksikon keskikentällä, mitä Englannin vastaavat Dele Alli (Tottenham) ja Jordan Henderson (Liverpool). Belgian pelaajat rakentelevat peliä seuratasolla aavistuksen paremmissa joukkueissa ja tärkeämmissä rooleissa. Mediassa on välierän jälkeen liikkunut epäilyjä Hendersonin pelikunnosta. Mikäli Englanti joutuu korvaamaan Hendersonin Eric Dierilla, lähtee Englannin keskikentällä rutkasti pallollista osaamista.
Kärkiä vertailtaessa puntit ovat aikalailla tasan. Harry Kane ja Romelu Lukaku ovat erilaisia hyökkääjiä ja ovat omimmillaan erilaisissa tilanteissa. Pudotuspeleissä Englanti on kieltämättä ollut kliininen. Kolmessa ottelussa Englanti on vetänyt vain viisi vetoa maalia kohden, joista neljä on mennyt sisään. Englannin neljästä maalista kolme on tullut erikoistilanteista. Hyökkäykset ovat päätyneet siis lähestulkoon poikkeuksetta muuhun kuin vetoon maalia kohti.
Alakerrassa molemmat joukkueet pelaavat kolmella topparilla ja hyökkäävillä laitapakeilla. Molemmat joukkueet rakentelevat usein peliä pallollisten toppareiden kautta ja laitapakit pelaavat leveällä ja ylhäällä. Toppareiden osalta vertailu kallistuu aavistuksen Belgian suuntaan, mutta suurin ero joukkueiden välillä on laidoilla.
Belgia saa laidalleen kaivattua apuja, kun Ranskaa vastaan sivussa ollut Thomas Meunier palaa puolustuslinjaan. Ranskaa vastaan Belgia joutui improvisoimaan, kun aloituskokoonpanossa oli vain yksi puhdas hyökkäävä laitapuolustaja. Englanti taas joutuu pronssiotteluun todennäköisesti ilman loukkaantunutta Kieran Trippieriä. Lisäksi Kyle Walkerin pelikunnon on arveltu olevan epävarmaa.
Maalivahtiosastolla Belgialla on selkeä etu. Englannin Jordan Pickford on pelannut kelpo turnauksen, muttei häntä voida todellakaan luetella maailman parhaimpiin maalivahteihin, joihin Belgian Thibaut Courtois kiistatta lukeutuu. Seurajoukkuetasolla Pickford torjuu Evertonin maalilla ja Courtois Chelsean. Mainittakoot, että talvella Pickfordilla oli kyseenalainen titteli, kun hän oli Valioliigan eniten maaleja päästänyt maalivahti.
Englanti on ollut erikoistilanteissa todella luova ja vaarallinen joukkue. Belgiaa vastaan Englanti ei tule saamaan montaakaan maalintekopaikkaa, joten Englannin tulee käyttää erikoistilanteensa jälleen tehokkaasti hyväkseen, mikäli mielivät laittaa Belgian ahtaalle. Molemmilla joukkueilla on erikoistilanteissa rutkasti pääpelivoimaa pisimpien miesten ollessa lähes kaksimetrisiä, joten ottelussa tullaan näkemään tiukkoja ilmataisteluita. Joukkueita vertailtaessa on vaikea löytää osa-aluetta, jossa Englanti olisi Belgiaa edellä.
Kertoimien mukainen maaliodottama on historian saattelemana hyvin korkealla, noin kolmessa maalissa. Korkealla maaliodottomalla myös tasapelin todennäköisyys pienenee, joten Belgian pronssimitalin puolesta voidaan pelata varsinaisen peliajan puitteissa.
Mielenkiintoinen tilastoveto pelin lomaan voidaan poimia pelaajien huippunopeuksissa. Kertoimissa Englannin pelaajat on asetettu vain hienoisiksi ennakkosuosikeiksi, vaikka englantilaiset on kellottaneet kovempia huippunopeuksia. Kisojen 20. nopeimman pelaajan joukosta löytyvät Englannin Kyle Walker, Jesse Lingard, Raheem Sterling ja Marcus Rashford, mutta ei yhtään Belgian pelaajaa.

TALLETA 20€ - SAAT 200 ILMAISKIERROSTA!

Winnerz tarjoaa Uhmapelaajille loistavan kolikkopelitarjouksen – talleta 20 euroa ja saat 200 ilmaiskierrosta Legacy of Dead -kolikkopeliin!

PELAA TÄSTÄ