su 24.01. klo 07:00

Dustin Poirier - Conor McGregor

UFC 257 tarjoaa yhden vuoden kiinnostavimmista kamppailuista – palaako supertähti Conor McGregor takaisin aivan absoluuttiselle huipulle?

Yksi vapaaotteluvuoden mielenkiintoisimmista kamppailuista nähdään heti kättelyssä, kun yksi maailman kirkkaimmista tähdistä urheilussa, Conor McGregor, astuu oktagoniin. Vastaan asettuu kertaalleen jo kukistettu Dustin Poirier. Ottelu käydään 155 paunaisissa ja päällimmäinen kysymys kaikkien mielessä on: kuinka paljon on muuttunut kuuden vuoden aikana edellisestä kohtaamisesta?

On sanomattakin selvä, että viimeisen kuuden vuoden aikana tapahtunut kehitys molempien herrojen osalta on valtavaa. Ei voi edes verrata aikaisempaan otteluun, sillä kyseessä ovat kaksi aivan eri ottelijaa. Samalla pitää kuitenkin verrata. Tässä kohtaamisessa on yksi painavimmista teemoista suhteet. Selitän kohta tarkemmin.

NAPPAA 100€ RISKITÖN VETO

William Hill tarjoaa nyt uusille asiakkaille riskittömän vedon 100 euroon asti.

Vetovoitot saat puhtaana käteen – ilman kierrätysvaatimusta!

NAPPAA RISKITÖN

Poirierin muutokset ovat kuitenkin helpommin huomattavissa. Hän ei pommita enää hullun lailla ja pystyy säästelemään kaasutankkiaan kauemmin. Viimeiset 6-7 ottelua ovat kaikki olleet viiden erän koitoksia. Poirier on kokeneempi ja viisaampi. Hän on samalla kasvanut kehoonsa ja fysiikkavalmentaja Phil Daru on viennyt osaamisen uudelle tasolle. Tärkein kysymys tässä kohtaan analyysia on, entä Conor?

Conorin muutoksia ei ole yhtä helppo huomata, sillä hän on otellut harvakseltaan ja kun hän on ottanut erää, niin emme ole nähneet kovinkaan paljoa. Eniten kuvanauhaa saa Nate Diaz ja Khabib Nurmagomedov matseista. Tärkein on kuitenkin siitä huolimatta Donald ”Cowboy” Cerronen kohtaaminen. Cerronea vastaan ei kamppailu kestänyt pitkään ja suurin osa lähti syyttelemään Cowboyta analysoimisen sijan. Aivot eivät kyenneet prosessoimaan tapahtunutta. Tosiasia on se, että Cowboy ei saanut yhtään osumaa perille. Conor sen sijan osui 19/20. Ainoa joka ”ei osunut” oli vain laskelmatavasta kiinni. Kaikki lyönnit ja potkut hakeutuivat kohteeseensa. Kliinisyyttä aivan eri tasolla toisin sanoen.

Conor McGregor on näyttänyt parhaalta versiolta itsestään koskaan. Samalla on luonnollisesti Poirierin tilanne täysin eri. Muutama huomionarvoinen pointti on kuitenkin olemassa:

Conorilla on mentaalinen etu. Poirier on kypsä ja sanasotaa ei ole varmasti tällä kertaa luvassa. Poirier on valmistautunut ja keskittyy positiiviseen. Asioihin mihin hän pystyy vaikuttamaan. Niitä kuvia ja Conorin hymyä ei voi kuitenkaan pyyhkiä muistista vaikka niitä olisi valmis käsittelemään. Useiden vuosien terapia ei edes vie psykologista lähtöasetelmaa tasoihin. Poirier tietää, että Conor pystyy sammuttamaan hänen valonsa helposti.

Ottelu on myös lähtökohtaisesti todella nyrkkeilypainotteinen. Tarkkuus ja ajoitus ennen voimaa. Conor on yksinkertaisesti parempi nyrkkeilijä sekä pystyottelija. Hän on myös pesusienenä hakenut paljon tietoa Floyd Mayweather kohtaamisesta. On tosiasia, että harva ihminen pystyy imemään tietoa kuten Conor. Poirierin on pakko keksiä jotain varsinkin ensimmäiset viisi minuuttia. Jabit ja koukut ovat itsemurha McGregoria vastaan. Dustin Poirierin geimi on kuitenkin pystyottelu. On vaikea uskoa, että hän saisi useita onnistuneita alasvientejä tai clinch-tilanteita. Mitä näistä kuitenkaan lopulta tietää?

Testamentti Conorin suurudelle on, että hän pystyy johtamaan omaa imperiumiaan ja olemaan kuitenkin tässä. Virheitä on tullut ja virheistä on opittu. Kaikki haluaisimme luonnollisesti nähdä hänen ottelevan enemmän ja useammin. Monet haluaisivat myös nähdä hänen häviävän. On kuitenkin erityistä kyetä hänen työmääräänsä, kontrolliinsa ja käytännössä dominoimaan kahta todella eri alaa. Todella harvat kykenevät edes yhteen.

Etäisyydet on mitattu jo edellisestä kohtaamisesta ja vaikka kehot ovat muuttuneet niin eivät etäisyydet ole. Maksimissaan kasvanut selkä, traps ja olkapäät ovat tuoneet sentin verran lisää kulmaa, mutta tämä on lopulta täysin olematonta. Conorin kulma on kuitenkin muuttunut todennäköisesti suhteellisen paljon. On vaikea uskoa, että hän ottelisi identtisillä kulmilla ja sivulta pomppien kuin ensimmäisessä kohtaamisessa 145 paunaisissa. Häntä on vaikeampi viedä mattoon vaikka näin haluaisi.

Vikat erät olisivat todennäköisesti tässä Dustin Poirierin etu, mutta sinne asti on todella pitkä matka. Pari iskua muuttaa pelin ja Conor on mestarillinen pystyssä. On vaikea nähdä Poirieria mestaruuserissä juuri tässä kamppailussa, mutta mikään ei ole urheilussa tai elämässä varmaa. Tässä on kyse puhtaasti todennäköisyyksistä. Jollain toisella on varmasti eri näkemys kamppailun kulusta. Dustinin tekniikka on hyvä, mutta ei Conor hyvä. En myöskään pidä kovin todennäköisenä, että ATT tai muu leiri olisi keksinyt uuden ja maata mullistavan taktiikan, millä Conor voitetaan. Conorin leiri on myös tietoinen siitä miten Poirierin otteleminen on muuttunut, ja miten hän ajoittain pyrkii sekoittamaan alasvientejä peliin. Jotta muutos olisi tarpeeksi merkittävä, niin joutuisi Poirier luopumaan omasta tyylistään, mikä ei myöskään ole hyvä asia.

Conorin dynaamisuus on eri kaliperia ja ensimmäinen koitos vaikuttaa myös omalta osaltaan yhtälöön. Suurin osa ei varmasti halua myöntää sitä, mutta Conor on yksinkertaisesti parempi. Poirierilla on sydäntä ja hän on kehittynyt paljon. Siitä ei ole kysymys. Hän on nykyään paljon sitä, mitä Conor ei tietyllä tavalla ole. Heissä on kuitenkin paljon samaa ja perheellisyys on muuttanut molempia miehiä. Conor on kuitenkin edelleen yksinkertaisesti liian iso pala purtavaksi. Khabibin jäädessä pois on tämä hänen luokkansa ennen kuin toisin todistetaan. Charles Oliveira on todennäköisesti haastavin vastustaja. Poirier on vain harmillisesti askel kohti päämäärää, joten ei ole todennäköisesti vaikea arvata, että pelivalinta on Conor McGregor.

Pelivalinta itsessään on matemaattisesti 2-2,5/5 mutta itse laitan omaan vetoon kolme. Joitain asioita ei tietenkään pysty perustelemaan matemaattisesti ja itse ottelun analysointi on karannut jo pitkäksi, joten enemmän puhetta teknisestä perspektiivistä ei ole tarjolla tässä ennakossa.

Itse otteleminen on 80% mieltä ja sen kontrollointia vaikka pommeja jaetaan suuntaan jos toiseen. Conor on myöss huomattavasti edellä mitä tulee älykkyyteen oktagonissa. Pidemmittä puheitta koitin tiivistää tärkeimmät pointit mahdollisimman lyhyesti. Dustin on timantti kuten lempinimi paljastaa. Conor McGregor kuitenkin loistaa huomattavasti kirkkaammin.

LIITY UHMAPELAAJIEN UUTEEN FACEBOOK-RYHMÄÄN >>

UHMAPELAAJIEN TELEGRAM-RYHMÄÄN TÄSTÄ >>

Kertoimet ottelullePoirier, Dustin - Mcgregor, Conor24.01.2021