la 14.07. klo 16:00

-

Wimbledon WTA: Angelique Kerber – Serena Williams | Kuningatar on palannut!

WTA-turnauksen loppuottelu pelataan lauantaina. Vastakkain asettuu kaksi kiven kovaa naispelaajaa, jotka ovat molemmat löytäneet uskomattoman vireen vuoden suurimpaan tennisturnaukseen. Vuonna 2016 nämä naiset kohtasivat Wimbledonin finaalissa, ja tulos oli silloin enemmän kuin selkeä. Miten käy nyt kahden vuoden jälkeen tässä vuoden merkittävimmässä ottelussa, kun samat naiset ottavat yhteen, mutta ottelun lähtökohdat ovat aivan erilaiset?
Angelique Kerber löytyy WTA-rankingin sijalta 10. Kerber on aivan uskomattomalla tavalla kammennut itsensä jatkoon tilanteesta riippumatta koko turnauksen ajan. Kyse ei ole ollut enää vain naisen taidoista, vaan myös huikean kokemuksen tuomasta paineensietokyvystä. Kerber on alustojen monitaituri, eikä hänellä juuri sitä spesiaalia itsellään ole. Tätä tosin vaaditaankin, kun rankingin kymmenen parhaan joukkoon haluaa liittyä. Kerber on nyt tämän nurmikauden aikana tehnyt aivan törkeän kovaa jälkeä!
Kerber aloitti nurmikautensa heti Ranskan avointen jälkeen. Kokonaissaldona nurmikaudelta ennen tätä huikeaa finaalia on yhdeksän voittoa ja vain kaksi tappiota. Tappiot ovat olleet ansaittuja, sillä molemmissa on vastassa ollut kovan luokan pelaajat. Alison Riske kaatoi Kerberin nurmikauden avauksessa lukemin 2-1. Kerber johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen, mutta toisessa ja kolmannessa erässä syöttäminen muuttui täysin. Kerber onnistui voittamaan kahdessa viimeisessä erässä vain 12% kakkossyötöistään ja reilu 50% ykkösistään. Riske rankaisi tästä rankalla kädellä, ja takoikin rumat lukemat taululle, kun erien lopputulokset olivat 6-2 ja 6-1.
Kerberin toinen nurmitappio tuli Eastbournen WTA-turnauksen välieräottelussa Caroline Wozniackia vastaan. Wozniacki löytyy tosiaan WTA-rankingin sijalta 2, eli mistään pilipalipelaajasta ei todellakaan ole kysymys. Tässäkin ottelussa Kerber johti ensimmäisen erän jälkeen, minkä hän voitti lukemin 2-6. Toisessa erässä Wozniacki onnistui taistelemaan hurjan voiton, kun erä venyi aina Tie-Breakiin saakka. Katkaisupelissä Wozniacki kuitenkin pelasi paljon paremmin verrattuna Kerberiin, ja ottikin oikeutetusti erävoiton. Kolmannessa erässä tapahtui jälleen kerran se Kerberin floppi. Kakkossyötöistä Kerber voitti ainoastaan 29%, ja tämän seurauksena hän hävisi erän lukemin 6-4, kun Wozniacki mursi Kerberin syötön erän viidennessä pelissä. Kerber sai kolme paikkaa murtaa takaisin, mutta ei onnistunut siinä. Kerber hävisi tämänkin ottelun lukemin 2-1.
Muita tappioita ei tältä nurmikaudelta löydykään. Wimbledon-taivalta silmäillen, nostamme esiin 1/16 finaaleista lähtien muutaman ottelun. Naomi Osaka oli Kerberin uhrina 1/16 finaalissa. Osakalla ei ollut osaa eikä arpaa tässä ottelussa, sillä tällä kertaa floppia ei tapahtunut. Kerber takoi perinteisesti ensimmäisen erän nimiinsä lukemilla 6-2. Toisessa erässä ei floppia tapahtunut, vaan myös syöttäminen pysyi muun paketin kanssa kasassa, ja Kerber nappasi yhden murron turvin myös toisen erän nimiinsä lukemin 6-4. Tästä jatkettiin neljännesvälieriin.
Neljännesvälierissä tuli kova paikka, kun Belinda Bencic asettui Kerberiä vastaan. Tuttuun tapaan Kerber otti ensimmäisen erän nimiinsä suvereenisti 3-1 murroin lukemilla 6-3, mutta toisessa erässä meinasi käydä vanhanaikaiset. Bencic onnistui murtamaan Kerberin kahdesti tässä erässä. Kokenut Kerber kuitenkin taisteli tiensä aina katkaisupeliin saakka, jossa kokemus alkoi painaa, ja Kerber nappasi pitkän Tie-breakin jälkeen voiton myös toisesta erästä lukemin 7-6 (7-5). Kerberin floppausta oltiin jo pääsemässä todistamaan tässäkin ottelussa, mutta Bencicillä ei kasetti kestänyt eräpalloilla.
Puolivälierä pari oli todellinen näytön paikka. Vastaan asettui tällä kertaa venäläinen Daria Kasatkina, joka tunnetaan Kerberin kaltaisena monitaiturina. Kasatkina on todella lahjakas, mutta nuori pelaaja, joten potentiaalia tästä naisesta on vaikka ja mihin. Ottelu alkoi tuttuun tapaan Kerberin erävoitolla lukemin 3-6. Kasatkinan hidas lämpeäminen auttoi tässä erässä paljon, ja venäläisen syöttö epäonnistuikin täysin. Toisessa erässä alkoivat jälleen ongelmat. Kerber epäonnistui täysin syötöissään, mutta auttava käsi, Kasatkina ei onnistunut missään myöskään. Erässä nähtiin kokonaisuudessaan seitsemän murtoa, ja viimeinen oli se ”tappava”. Kasatkina murtui 5-5 tilanteessa, ja Kerber pääsi syöttämään ottelusta. Kerber pääsi jo 15-40 ottelupallolle, mutta floppasi täysin, ja syöttövuoroa ratkottiin Deucessa. Pitkän pallottelun tuloksena Kerber onnistui nappaamaan voiton vasta seitsemännellä ottelupallolla. Tässäkin oli todella lähellä, etteikö Kerber olisi jälleen sulanut toisessa erässä täysin.
Viimeisin ottelu välierissä olikin täysin erilainen. Vastaan asettui Jelena Ostapenko joka oli pelannut huikean turnauksen tähän asti. Ostapenko on tunnettu helpoista virheistään, ja tämä olikin ottelun agendana. Kerber nappasi jälleen ensimmäisen erän suvereenisti kahdella murrolla. Toisessa erässä ei floppia tapahtunut, vaikka Ostapenko onnistuikin kertaalleen murtamaan. Kerber otti vankalla kokemuksella, ja hyvällä peruspelillä sekä Ostapenkon helppojen virheiden saattelemana ottelun nimiinsä kahdessa erässä ja eteni Wimbledonin finaaliin.
Kerber on tosiaankin erittäin taitava, ja lahjakas pelaaja. Kerber on kykeneväinen pelaamaan pallot niin, että vastustaja ottaa niitä pakotettuja virheitä. Viimeisimmät kaksi vastustajaa ovat kuitenkin tunnettuja juurikin helpoista, eli pakottamattomista virheistä pelikentillä. Kerber on finaalissa täysin oikeutetusti, mutta lähellä on putoaminenkin ollut, vaikka tulostaulu toisin väittääkin. Kerberin ongelmaksi on kasautunut juurikin tuo toisen erän tajuton tasodroppi, sillä mikään ei tunnu enää onnistuvan. Toiseen erään mentäessä näyttää siltä, että pelaaja olisi vaihtunut, sillä syöttö ei kulje, ja palautuksen ovat vähintäänkin välttäviä, elleivät jopa huonoja. Tällä kertaa vastassa on pelaaja, joka ei näitä helppoja virheitä tee.
Serena Williams löytyy WTA-rankingin sijalta 181. Tähän on syynä naisen ”äitiysloma”. Williams ei ole todellakaan alle top 20 pelaaja tällä hetkellä, ja siitä kertoo kulunut vuosi paljon. Tosin vaikkakin otteluita on takana hyvin tältä vuodelta, ei Williams ole nurmikentille eksynyt ennen Wimbledonia. Tästä tekee entistäkin mielenkiintoisempaa se, että Williams on viimeisimmän ottelunsa nurmella pelannut vuonna 2016, Wimbledonin loppuottelussa, ja vielä kaiken lisäksi Angelique Kerberiä vastaan. Williamsin nurmikausi alkoi Wimbledonissa, ja myönnettävä on, ettei parempaa alkua olisi voinut toivoa.
Williams sai loistavat alkulämmöt ja tuntuman turnauksen alkupuolen otteluissa. Williams sai vastaansa pääsääntöisesti ITF-turnauksia pelaavia naisia, joten matka puolivälieriin on ollut varsin helppo. Ensimmäisenä vastustajana Williams kohtasi Arantxa Rusin, joka takoo sekä WTA-, että myös ITF-turnauksia. Rus kaatui hienolla pelaamisella suoraan kahdessa erässä lukemin 5-7, 3-6. Williams haki todella tuntumaa nurmeen pitkästä aikaa, ja sen kyllä huomasi. Vaikean näköistä oli Williamsin pelaaminen alkuun, ja se herättikin ajatuksia jo siitä, ettei Williams pitkälle pötki.
Toisessa ottelussa vastaan asettui bulgarialainen Viktoriya Tomova, joka myös takoo ITF-turnauksia. Tässä ottelussa huomasi jo, että Williamsin otteet ovat jo parantuneet huomattavasti. Ensimmäinen erä oli täysin suvereeni, ja Williams nappasikin 1-6 erävoiton Tomovasta. Toisessa erässä jouduttiin jo hieman taistella, ja Tomova pääsi jopa kokeilemaan murtoa, mutta epäonnistui siinä. Williams murti kertaalleen, ja nappasi hienosti erävoiton 4-6, ja päätti ottelun samalla lukemiin 0-2.
Kolmannessa ottelussa pelattiin Kristina Mladenovicia vastaan. Tässä ottelussa Williams oli jo vaikeuksissa. Ensimmäinen erä venyi kahdentoista pelin mittaiseksi, ja Williams onnistui murtamaan kriittisellä hetkellä, ja varmisti erän lukemiksi 5-7. Toisessa erässä venytettiin aina katkaisupeliin saakka. Tie-breakissa Williams oli kuitenkin suvereeni, ja nappasi vankalla kokemuksella erän nimiinsä lukemin 6-7 (2-7). Kahteen erään tämäkin ottelu päättyi, vaikka hieman vaikeuksia olikin.
Neljännessä ottelussa venäläinen Evgeniya Rodina lähti kokeilemaan onneaan. Rodinan toivon kipinä sammui hyvin nopeasti, kun Williams näytti, että kunnossa tosiaan ollaan. Ensimmäinen ja toinen erä päättyivät suvereenisti lukemiin 6-2, ja Williams nappasi jälleen voiton kahdessa erässä. Williamsin syöttö takkusi hieman tässä ottelussa, mutta peruspelaamisella vietiin selvästi huonompaa pelaajaa kuin pässiä narussa.
Viidennessä ottelussa puolivälierissä tuli jo tukalat paikat. Williams sai vastaansa tässä ottelussa italialaisen Camila Giorgin, joka onnistui nappaamaan huikealla pelaamisella ensimmäisen erän nimiinsä. Giorgi kuitenkin joutui silti taipumaan, Williamsia vastaan toisessa erässä, kun paketti saatiin kuntoon. Williams nappasi murron, ja päätti erän lukemiin 6-3. Kolmannessa mentiinkin täysin Williamsin ehdoilla. Williams näytti todella, missä kunnossa hän on, ja nappasi huikean pelaamisen tuloksena yhdellä murrolla kolmannen erän nimiinsä lukemin 6-4. Williamsin alkukankeuden jälkeen hän pääsi mukaan peliin, ja sen jälkeen olikin pelaaminen aivan erinäköistä molemmilla pelaajilla. Giorgi ei onnistunut vastaamaan Williamsin syöttöihin eikä myöskään loistaviin palautuksiin kahdessa viimeisessä erässä.
Välieräottelusta odotettiin tiukkaa. Williams sai vastaansa välierissä huikeaa nurmikautta pelanneen Julia Goergesin. Goerges tunnetaan hyvänä syöttäjänä, mutta tässä ottelussa oli todella kova palauttaja vastapuolella. Williams pääsi jo Goergesin ensimmäisellä syötöllä murtopuuhiin, mutta epäonnistui ensimmäisellä kerralla. Kuudennessa pelissä Williams nappasi ensimmäisen murron hienolla pelaamisella, ja Goergesin virheiden seurauksena. Goerges hävisi viimeisen syöttövuoronsa suoraan 0-40, mutta tässä näkyi jo naisen turhautuminen.
Toisessa erässä Goerges oli alussa jo mukana pelissä. Syöttäminen onnistui, mutta palautukset eivät. Williams onnistui murtamaan Goergesin syötön vasta kuudennessa pelissä, ja meni näin myös johtoon. Williams pääsi jo syöttämään ottelusta, mutta Goerges taisteli ottelun ensimmäisen murtonsa toisen erän yhdeksännessä pelissä. Toivon kipinä sammui, kun Williams takoi suoraan 0-40 tauluun murtaen Goergesin syötön hänen virheidensä seurauksena. Williams sai yliotteen saksalaisesta, ja Goergesin kasetti hajosi täysin. Williams pääsee nyt taistelemaan Wimbledonin mestaruudesta jälleen kerran, ja vastustajakin on tuttu ja turvallinen Kerber.
Syöttämistä jos lähdemme vertailemaan, niin Williams on selvästi näistä kahdesta se parempi. Williamsin syöttö on paljon tarkempi ja kovempi kuin kilpakumppanillaan. Kerber on hyvä peruspelaaja, ja osaa sekä palauttaa syötöt, mutta sen lisäksi myös juoksuttaa vastustajaansa. Williams on tälläkin akselilla Kerberiä parempi, ja lisäksi Williams pystyy muuttamaan tilanteen kuin tilanteen edukseen todella syvillä ja tarkoilla palautuslyönneillään. Kerberin paineensietokyky on huonompi kuin kokeneemmalla Williamsilla, ja tämän lisäksi Williams on hurjan paljon tasaisempi suorittaja kuin Kerber.
Ottelun ennakkoasetelmat ovat mielestämme selkeät. Williams on ehdoton ennakkosuosikki, sillä ei ole mitään osa-aluetta, jolla Kerber olisi 36-vuotiasta jenkkiä parempi. Vaikka Williamsilla on älyttömän pitkä tauko takanaan, ei se silti ole pelaamiseen vaikuttanut, vaan lihasmuistista tulee kaikki vanhat ja pari uuttakin kikkaa. Tulemme näkemään ”uusinnan” vuoden 2016 Wimbledonin finaalista, missä Serena Williams nappasi pokaali kotiin suoraan kahdessa erässä. Viime vuonna pystin nappasi Garbine Muguruza, mutta nurmikenttien kuningatar on palannut hakemaan sen, mikä hänelle kuuluukin. Williams voittaa Wimbledonin finaalin loistavalla pelaamisella suoraan kahdessa erässä, ja vetolapulle nappaamme tämän pohjalta kaksi vetokohdetta.