la 07.07. klo 13:30

-

Wimbledon WTA: Ashleigh Barty – Daria Kasatkina | Saako Kasatkinan hurja vire jatkoa?

Wimbledonin kolmas kierros alkaa, ja jäljellä on enää 32 pelaajaa. Taso kovenee kierros kierrokselta, ja pelaajien paineet myös samaan tahtiin. Tässä ottelussa vastakkain asettuu kaksi hurjan vireen löytänyttä nuorta naista, ja molemmilla tähtäin on pitkällä edessä. Turnauksen tässä vaiheessa alkaa jo tulla esiin psyykkiset ominaisuudet, eli paineensietokykyä testataan todella. Kumman pää kestää paineet paremmin?
Ashleigh Barty on sijoittunut WTA-rankingin sijalle 17. Barty on nimenomaan nurmispesialisti, ja tämä näkyy hyvin neidin tilastossa. Barty on niittänyt kuluneella nurmikaudella hurjaa tulosta, ja tappiot ovat tulleet kovia nimiä vastaan. Barty on tähän mennessä ehtinyt takoa jo hurjat 12 nurmiottelua, joten tuntumaa on toden totta saatu. Huomion arvoista tässä tilastossa on myös se, että Barty on hävinnyt ainoastaan kaksi näistä otteluista.
Barty nappasi Nottinghamin WTA-turnauksessa voiton, kun finaalivastustaja Johanna Konta kaatui lukemin 2-1. Tämän jälkeen matka jatkui vielä Birminghamiin, jossa tuli kauden ensimmäinen tappio nurmikentällä. Toisella kierroksella Barty pelasi Julia Goergesia vastaan, ja hävisi ottelun 2-0. Goerges on selkeästi Bartya monipuolisempi ja taitavampi pelaaja, eikä tässä ollut vastaan laittaminen. Bartyn matka jatkui tästä Eastbournen turnaukseen, jossa alkuun kaatuivat hienosti 0-2 tuloksilla Su-Wei Hsieh ja Kristina Mladenovic. Puolivälierissä tuli kuitenkin seinä vastaan, kun WTA-rankingin kakkonen, Caroline Wozniacki kaatoi Bartyn suoraan kahdessa erässä.
Wimbledonin ensimmäiset kaksi vastustajaa olivat suupaloja Bartylle. Ensimmäisellä kierroksella Stefanie Voegele kokeili onneaan huonolla menestyksellä. Barty otti hienon 2-0 voiton, vaikkakin odotettua pidemmän ottelun jälkeen. Toisella kierroksella vastaan asettui Eugenie Bouchard. Barty oli ensimmäisessä erässä selvästi parempi, ja nappasi sen yhden tarvittavan murron kolmannessa pelissä. Ensimmäisen erän jälkeen alkoi vaikeudet. Bouchard onnistui murtamaan Bartyn toisen syöttövuoron, ja meni näin johtoon. Barty kuitenkin taisteli vielä 2-5 tappioasemasta hienosti, ja nappasikin erän nimiinsä lukemin 7-5. Barty menetti otteen toisessa erässä, ja Bouchard pääsi niskan päälle. Pienen keräilyn jälkeen kuitenkin alkoi peli sujumaan, ja kaiken kaikkiaan hän nappasi hienon voiton pitkän ottelun jälkeen.
Barty on nurmelle löytänyt todella kovan vireen. Syöttäminen sujuu todella hyvin, ja ykkösiä nakutellaankin kenttään hyvällä prosentilla. Kakkossyöttö kuitenkin takkuaa todella pahasti. Bouchardia vastaan Barty voitti vaivaiset 41% kakkossyötöistään, ja ykkössyöttö oli virheellinen jopa 42% teholla. Kaksoisvirheitä Bartylle sattuu muutamia ottelussa, mutta ässiä tulee vähintäänkin samaan tahtiin. Pelillisesti Barty on todella hyvässä kunnossa, mutta riittääkö se, kun vastaan asettuu kova monitaituri?
Daria Kasatkina löytyy WTA-rankingista sijalta 14. Kasatkinalla ei sitä niin sanottua omaa tonttia ole, vaan hän pärjää jokaisella alustalla hyvin. Nurmella Kasatkina on kautensa avannut erinomaisesti. Kokonaisuudessaan Kasatkina on pelannut seitsemän nurmiottelua tällä kaudella, ja hänelläkin vain kaksi näistä on tappioon päättynyt. Jopa neljä näistä seitsemästä ottelusta on ratkaistu vasta kolmannessa erässä, ja tämä kertoo kyllä siitä, kuinka sitkeä pelaaja on kyseessä.
Kasatkina aloitti nurmikauden Birminghamin WTA-turnauksessa. Ensimmäisenä vastaan asettui Kristyna Pliskova, joka kaatui kolmessa erässä. Kasatkina hävisi ensimmäisen erän, mutta voitti hienosti kaksi seuraavaa lukemin 5-7 ja 4-6. Toisella kierroksella Lesia Tsurenko oli liikaa venäläiselle. Tämäkin ottelu ratkottiin vasta kolmannessa erässä. Kasatkina voitti ensimmäisen erän lukemin 1-6, mutta hävisi kaksi seuraavaa erää lukemin 6-3 ja 6-3. Kasatkinan kakkossyöttö sakkasi todella pahasti tässä ottelussa. Kokonaisuudessaan hän onnistui voittamaan vain 27% omista kakkossyötöistään, ja näiden joukkoon mahtui yhdeksän kaksoisvirhettä. Tästä matka jatkui Eastbournen turnaukseen, jossa ensimmäinen vastustaja oli Alison Van Uytvanck. Kasatkina hävisi tässäkin ottelussa ensimmäisen erän belgialaiselle, mutta voitti kaksi seuraavaa suvereenisti lukemin 4-6 ja 1-6. Kaksoisvirheiden määrä oli tässäkin ottelussa järkyttävä, ja niitähän ropisi kokonaisuudessaan 10 kappaletta.
Kasatkina voitti Sevastovan Eastbournen toisella kierroksella helposti lukemin 2-0, mutta sitten tuli hänelläkin seinä vastaan, kun puolivälieriin mentiin. Angelique Kerber nappasi 2-1 voiton venäläisestä, mutta huomioitavaa on, ettei tämä voitto ollut helppo. Ensimmäinen erä oli täysi fiasko Kasatkinalta, ja hän hävisikin sen lukemin 6-1. Ensimmäisessä erässä Kasatkina voitti vain 33% ykkössyötöistään, ja 27% kakkossyötöistään. Kasatkina voitti yhden ainoan pisteen Kerberin syöttövuorolla ensimmäisen erän aikana, mikä kertookin, ettei mikään onnistunut ensimmäisessä erässä.
Toinen erä oli täysin erilainen, ja tämä ratkottiin vasta katkaisupelissä. Kakkossyöttö yski myös toisessa erässä, mutta katkaisupeli meni kuitenkin Kasatkinan nimiin. Kolmanteen erään mentäessä kaikki oli vielä mahdollista. Kolmannessa erässä alkuun molemmat pitivät syöttönsä hienosti, mutta kuudennesta pelistä alkoi melkoinen murtoralli. Kokonaisuudessaan kolmoserässä nähtiin kuusi syötönmurtoa, ja viimeinen oli Kerberin syötöllä, kun hän pääsi ottelusta syöttämään. Katkaisupeliin mentiin, ja tämän Kerber hoiti vuoren varmasti nimiinsä lukemin 7-3. Wimbledonissa Kasatkina on taistellut itsensä suoraan jatkoon häviämättä erääkään. Viimeisin ottelu pelattiin Yulia Putintsevaa vastaan, ja tämän ottelun Kasatkina hoiteli hienosti suoraan kahdessa erässä kuuden murron saattelemana.
Kasatkina on todella taitava pelaaja. Kakkossyötössä on kehittämistä, sillä kaksoisvirheitä tulee aivan liian paljon, ja kakkossyötön voittoprosentti on todella alhainen. Kuitenkin Kasatkinalla on aivan uskomattoman hyvä tekniikka, ja hän on todella nopea pelaaja. Tämä tuo pientä vipuvartta ajatellen kolmannen kierroksen ottelua, jossa vastassa on todella kova syöttäjä.
Ottelun asetelmat ovat todella tasaiset. Kasatkinan kakkossyöttö yskii, ja Bartylla puolestaan syöttö puoli on hyvällä mallilla. Kasatkina on kuitenkin kilpakumppanistaan pelillisesti edellä, ja pitkät ottelut ovat hänelle tuttua kauraa. Kasatkinalla on suurempi mahdollisuus mennä jatkoon tästä, kuin mitä kertoimet antavat ymmärtää. Kasatkinan ylikerroin lähtee ehdottomasti lapulle, mutta pitkä ottelukaan ei todellakaan olisi mikään yllätys.