Päivitetty: 08.11.2022

Auts! Jääkiekko on vaarallinen laji – tässä ovat NHL-historian pahimmat loukkaantumiset

Jääkiekko on vaarallinen laji. Kiekko on kova, 100-kiloiset pelaajat liikkuvat vauhdilla ja jakavat järisyttäviä taklauksia. Kaikista suojavarusteista huolimatta lätkässä sattuu tasaisin väliajoin todella ikäviä loukkaantumisia.

NHL:n yksi kuuluisimmista rajuista taklauksista nähtiin vuoden 2003 Stanley Cup -finaaleissa. New Jersey Devilsin järkälemäinen puolustaja Scott Stevens niittasi kiekotonta Anaheim Ducksin hyökkääjä Paul Kariyaa suoraan leukaan. Kariya makasi vielä minuuttien ajan tajuttomana jäässä taklauksen jälkeen, eikä Stevens saanut edes jäähyä. Taklaus vaivasi Kariyaa hänen loppu-uransa ajan, eikä hän koskaan pelannut enää parhaalla tasollaan.

Vuoden 2009 pudotuspeleissä Detroit Red Wingsin Nicklas Lidström koki puolestaan kovia. Chicago Blackhawksin Patrick Sharp keihästi ruotsalaispuolustajaa jalkoväliin. Lidström yritti vielä pelata seuraavassa pelissä, mutta hän joutui lopulta leikkaukseen. Syynä oli repeytynyt kives.

Joskus vamman ovat aiheuttaneet myös omat joukkuekaverit. Vuonna 2009 Florida Panthersin puolustaja Keith Ballard hermostui, kun Ilja Kovaltshuk iski maalin läpiajosta. Ballard iski mailansa säpäleiksi omaan maaliinsa, mutta huitaisi vahingossa voimalla maalivahti Tomas Vokounia päähän. Vokoun kiemurteli kivuissa ja pää veressä jäässä osuman jälkeen.

Vuonna 1968 tapahtui puolestaan NHL:n kuuluisin ja surullisin onnettomuus. Minnesota North Starsin hyökkääjä Bill Masterton joutui kerralla kahden pelaajan taklaamaksi. Hän kaatui päin laitaa ja löi päänsä. Tapaturman vakavuus selvisi välittömästi, kun Masterton vuosi verta myös nenästään ja korvistaan. Hänet kuljetettiin sairaalaan, mutta hän menehtyi 30 tunnin kuluttua ilman, että palasi enää koskaan tajuihinsa. Sittemmin Mastertonin mukaan on nimetty Bill Masterton Memorial Trophy, joka annetaan pelaajalle, joka osoittaa eniten sisukkuutta, urheiluhenkeä ja omistautumista jääkiekolle.

…Psst! Mikäli kaipaat vinkkejä lätkävedonlyöntiin, tsekkaa ilmainen oppaamme!