Päivitetty: 31.05.2022

Ei per… Muistatko Leijonien kaikkien aikojen sulamisen?

Viime vuosien hurja menestys on herättänyt Suomen ja Leijonat uudenlaiseen maailmaan. Suomi ja Suomen jääkiekkomaajoukkue elää hurmoksessa voittojen keskellä, ja sen myötä on hyvä muistuttaa, että asiat eivät aineet olleet ihan näin hyvin.

Matkustetaan ajassa taaksepäin vuoden 2003 kotikisoihin. Kyseistä turnausta oltiin odotettu kuin kuuta nousevaa ja Fintelligensin luoma kisabiisi “Kaikki Peliin” soi joka tuutista, saaden itse kullakin sukat pyörimään jaloissa.

Suomen maajoukkueen sen aikainen päävalmentajana, Hannu Aravirta, oli saanut kasaan yhden kovimmista MM-ryhmistä maan historiassa. Mukana oli kaiken kaikkiaan 15 pelaajaa tarunhohtoisesta ja menestystä odotti kaikki. Oli Selännettä, Koivua, Jokista, Hagmania, Lydmania, Timosta, Väänästä ja maalia vartioimassa Nurminen, Hurme sekä Lehtonen. Pöytä oli katettu, enää ei tarvinnut, kuin pelata.

Kotikisat alkoivat varsin mallikkaasti, kun Leijonat kaatoi avausottelussa Itävallan 5-1 numeroin. Lohkovaiheen toisessa ottelussa Suomi antoikin Slovenialle sitten oikein kunnolla ruoskaa tehden neljä maalia erää kohden, ja ottelu päättyi lopulta tylysti Leijonien 12-0 voittoon. Turun nakkikattilassa pelattu lohkovaiheen viimeinen ottelu päättyi 1-2 tappioon Tshekkiä vastaan ja Leijonat jäi lohkon kakkoseksi.

Välisarjassa Leijonien peli takkusi pahasti Slovakiaa vastaan ja ottelu päättyi 1-5 tappioon. Ukrainan Leijonat veti tylysti kölin ali 9-0 numeroin ja viimeinen ottelu ennen pudotuspelejä oli 2-2 tasapeli Saksaa vastaan. Näin ollen Leijonat olivat välisarjassa kolmas ja puolivälierissä vastaan asettui rakas länsinaapurimme, Hannu Hanhet.

Ottelu ei ollut kerennyt edes puoleen väliin, kun Hartwall Arenan katto oli ammuttu avaruuteen. Leijonat liiteli komeassa 5-1 johdossa ja Tre Kronor vaikutti kaikin puolin jopa lamaantuneelta. Semifinaalit täältä tullaan! No eipä tultu.

Jörgen Jönsson 5-2… Peter Forsberg 5-3… Jonas Höglund 5-4, Leijonat täysin purjeissa. Noh, erätauko väliin ja homma himaan? Ei. Kolmannen erän ensimmäisellä kympillä Peter Forsberg toi Ruotsin tasoihin jonka jälkeen Aravirta päätti vaihtaa kylmän Jani Hurmeen Leijonien tolppien väliin herättämään joukkuetta. Nurmisen piikkiin maaleja ei voinut laittaa ja “Aran” päätös oli ymmärrettävissä, mutta silti ehkä kohtalokas.

Per-Johan Axelsson viimeisteli Ruotsin nousun ajassa 55:06 vieden Ruotsin 6-5 johtoon ja Leijonien kaikkien aikojen sulaminen sai viimeisen naulan arkkuunsa. Ruotsi eteni turnauksessa lopulta finaaliin asti, mutta joutui tyytymään hopeaan, kun leijonat nuoli haavojaan. Onneksi tuo tahra maan kiekkohistoriassa saatiin kuitenkin kuitattua sunnuntaina 29.5.2022, kun Leijonat kaatoi Kanadan finaalissa ja nappasi samalla historiallisen MM-kullan kotikisoista!