Päivitetty: 18.11.2022

Ennen rööki maistui NHL:ssä: pelaajat pistivät sauhuamaan erätauoillakin – jopa Super Mariokin

Voisitko kuvitella, että NHL-supertähti Connor McDavid antaisi ottelun jälkeen haastattelua rööki suussa? Tai että NHL:n paras puolustaja Cale Makar pummaisi toimittajilta tupakkaa erien välissä?

Tänä päivänä tupakan polttaminen on tabu urheilussa, mutta muutama vuosikymmen sitten maailma oli erilainen. NHL ei ollut niin nopea sarja kuin tänään, pelaajien erot olivat suurempia eikä hapenottokyky ollut niin kriittinen kuin tänä päivänä.

Yksi kaikkien aikojen kiekkoilijoista, Mario Lemieux’kin sauhutteli valtaosan urastaan. Parhaana kautenaan Super Mario paukutti tästä huolimatta 199 tehopistettä NHL:ssä.

Kaikkien aikojen tunnetuin NHL-tupakoitsija on Al Iafrate. Hänen bravuurinsa oli sytyttää savukkeet puhalluslampulla, joka oli tarkoitettu mailojen käyristämiseen. Otteluiden jälkeen Iafrate oli tuttu näky istumassa pukukoppikäytävällä tupakoimassa. Legenda kertoo, että kerran hän kävi pummaamassa tupakkaa ottawalaiselta toimittajalta erien välissäkin.

Joukkueiden välillä oli tupakoimiskulttuurin suhteen valtavia eroja. Kanadassa polttaminen oli paljon yleisempää. Montrealia valmentanut Scotty Bowman muisteli, että Quebecin junioripeleissä ei nähnyt edes jäätä kaiken savun takaa. Päävalmentaja Mike Keenan puolestaan järkyttyi, kun hän siirtyi valmentamaan Chicago Blackhawksia 80-luvun lopulla.

– Tulin juuri Philadelphiasta, jossa jätkät eivät paljoa polttaneet. Mutta kun kävelin sisään, näin tuhkakuppeja joka paikassa. Ensimmäinen asia, jonka sanoin jätkille oli, että ok, pukuhuoneessa ei enää saa polttaa. Jos teidän täytyy polttaa, niin tehkää se käytävän puolella. Minä sitten valmensin ensimmäistä harjoituspeliänä ja menin pukukoppiin ensimmäisellä erätauolla, eikä ketään ollut paikalla. Ihmettelin, että mitä helvettiä oikein tapahtuu, kunnes kävelin toiselle puolelle käytävää ja siellä koko joukkue oli. Tupakalla, Keenan muistelee.