Päivitetty: 01.07.2022

Filunki ei kannata – urheilun päräyttävimmät huijaukset!

Allianssi

Vuonna 2005 kiinalainen Zheyun Ye hankki omistukseensa Veikkausliigassa pelaavan AC Allianssin. Homma oli hetimiten isolla – joukkueen johtoon roudattiin belgialaisia ja suoraan avaukseen marssi kuusi uutta ulkomaalais”vahvistusta”. Jälki oli melko kovaa.

Allianssi hävisi Hakalle selkein numeroin 0-8 ja joukkueen esitys oli aivan hermotautisen heikko. Maalissa pelannut Grégory Goffin oli selkävaivainen, eikä kenttäpelaajia tuntunut kiinnostavan sen kummemmin pallon kuin vastustajienkaan sijainti. KRP teki tutkimuksissaan omanlaisensa ennätyksen, kun se ei havainnut tutkimuksissaan pitäviä todisteita sopupelistä.

Hansie Cronje

Etelä-Afrikan entinen krikettikapteeni ja fanien suuri suosikki Hansie Cronje putosi korkealta, kun vuosituhannen vaihteessa mies paljastui otteluiden fiksaajaksi. Mies sai vedonlyöntiringiltä vaivoistaan hyvän korvauksen, mutta homman paljastuttua mies tuomittiin elinikäiseen pelikieltoon.

Tarinalla on vielä erityisen surullinen loppu, sillä parin vuoden päästä Cronjie menehtyi lento-onnettomuudessa. Turman taustat jäivät sen verran häsmäisiksi, että salaliittoteoreetikot saivat tästä vettä myllyynsä.

Pesäpallon sopupeliskandaali

Vuoden 1998 pesäpallon ottelutulosten fiksaaminen oli suunnaton uutispommi ja halvaannutti lajin vuosikauksiksi. Pesäpalloilun mustaan torstaihin huipentuneessa vyyhdissä oli lopulta mukana lukuisia pelaajia ja taustahenkilöitä – oikeudessa heistä tuomittiin 30 henkilöä.

Aikalaiset kertovat tragikoomisia tarinoita joukkueista, jotka menivät pelipäivänä vetämään juuri tiettyä kolmen ottelun yhdistelmää isolla rahalla. Toisilla saattoi olla jopa seuran verkkarit päällä. Kyseinen yhdistelmä suljettiin, kun poikkeava pelikäyttäytyminen paljastui Veikkaukselle. Pesäpallo katosi tapauksen jälkeen Veikkauksen pelilistoilta, ja palasi koko laajuudessaan takaisin vasta vuosien päästä.

Harding vs. Kerrigan

Taitoluistelija Nancy Kerrigan pahoinpideltiin tammikuun alussa vuonna 1994. Harjoituksista palannut Kerrigan joutui tuntemattoman miehen hyökkäyksen kohteeksi – hyökkääjä löi häntä pampulla polveen. Tutkimuksissa paljastui, että pahoinpitelyn oli tilannut kilpailevan taitoluistelijan Tonya Hardingin lähipiiri.

Kaikeksi onneksi Kerrigan toipui hyökkäyksestä pian, ja sijoittui vuoden 1994 olympiakisoissa hopealle. Harding sijoittui kahdeksanneksi, mutta tuomittiin olympialaisten jälkeen salaliitosta, sillä hänen osoitettiin häirinneen pahoinpitelyn tutkintaa. Kaiken muun lisäksi Hardingille osoitettiin elinikäinen kilpailulkielto. Myöhemmin hän kunnostautui Penthouselle myydyn seksivideon merkeissä ja on tehnyt sekalaisia tv-töitä.

Calciopoli

Italian jalkapallossa kuohui vuonna 2006, kun Calciopoli-skandaali tuli julkisuuteen. Lukuisten Serie A- ja B-seurojen osuutta otteluiden tuloksiin vaikuttamisesta alettiin tutkia, kun Juventuksen puheenjohtajan ja jalkapalloliiton erotuomarivalinnoista vastaavan henkilön puhelut tulivat julkisuuteen. Pian kävi ilmi, että useat joukkueet, mm. AC Milan, Fiorentina ja Lazio, olivat osallistuneet erotuomarien valintasoppaan.

Sotkun tuloksenae lukuisia erotuomareita hyllytettiin, ja päitä putoili seuroissa todella tiheään. Juventus menetti kaksi mestaruutta, ja putosi Serie B:hen. Myös muita pudotuksia ja pistemenetyksiä tuomittiin. Skandaali jätti Italian jalkapallon ylle synkän varjon pitkäksi aikaa.