Päivitetty: 08.11.2022

Huijattiinko maailman parasta shakinpelaajaa anuskuulien avulla?

Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä rahakas shakkiturnaus, jossa kilpaillaan 350 000 dollarin palkintopotista. Turnaukseen kutsutaan aina kymmenen pelaajaa maailman huipulta. Tänä vuonna yksi pelaaja on kuitenkin vienyt turnauksessa kaiken huomion.

Kyseessä on yhdysvaltalainen Hans Niemann. Vasta 19-vuotias lupaus kutsuttiin turnaukseen viime hetkellä, kun yksi osallistujista joutui jäämään sivuun koronan vuoksi. Niemann ei ole paperilla lähelläkään muiden osallistujien tasoa, sillä hän on maailman rankingissa vasta 50. paikkeilla.

Niemann sai kuitenkin räjähtävän lähdön turnaukseen. Kahdesta ensimmäisestä matsistaan hän nappasi voiton ja tasapelin. Kohu syntyi kuitenkin vasta kolmannesa pelissä, jossa Niemann voitti maailman ylivoimaisesti parhaana pidetyn Magnus Carlsenin. Niemann vieläpä lähti otteluun altavastaajana mustilla nappuloilla!

Ottelun jälkeen Carlsenin hihat paloivat totaalisesti. Hän lopetti koko turnauksen kesken. Ottelun jälkeen turnauksen turvatoimia nostettiin. Niemann tutkittiin perinpohjaisesti, mutta mitään ei löydetty. Epäilyksille on hyvä syy, sillä Niemann on aiemmin käräytetty huijaamisesta nettishakissa.

Shakin suurmestari Eric Hansen heitti teorian, että Niemann olisi voinut huijata peräsuoleen sujautettavan kuulan avulla. Peräsuolessa sijaitseva kuula voisi esimerkiksi värähtelyllään aina ilmoittaa tietokoneen laskeman optimaalisen siirron jokaiseen tilanteeseen. Teoria sai nopeasti tuulta alleen, ja muun muassa Elon Musk väänsi aiheesta vitsiä Twitterissä.

Vielä on epäselvää, voittiko Niemann ottelun taitojensa vai anuskuulan värähtelyn ansiosta.

Babble

@Babble____
Currently obsessed with the notion that Hans Niemann has been cheating at the Sinquefield Cup chess tournament using wireless anal beads that vibrate him the correct moves.