Päivitetty: 28.04.2022

Justin Gatlin TEURASTI Usain Boltin 100m maailmanennätyksen

Tiesitkö, että Yhdysvaltojen pikajuoksijatähti Justin Gatlin on juossut 100 metrin sprintin aivan hävyttömään 9.45 sekuntin aikaan? Kyseessä ei ole virallinen maailmanennätys, mutta juoksu tapahtui ihan normaalit kengät jalassa juoksuradalla ilman dopingia. Pieni mauste hommaan oli kuitenkin saatu avittamaan kiiturin polkemista, jotta homma saatiin maaliin halutulla tavalla ja Boltin uskomaton maailmanennätysaika rikotuksi.

Vähemmän yllättäen japanilaisilla oli näppinsä pelissä tällä(kin) kertaa. Kasupe! niminen tapahtuma järjestettiin Japanissa vuoden 2016 alkupuolella. Homma toimi sillä tavalla, että lähtöalueella Gatlinin takana oli massiivinen tuuliturbiini, joka auttoi pikajuoksijan lähtemään telineistä käsittämättömällä vauhdilla. Koska mikään ei riitä, niin oli koko matkan ajalle laitettu niitä lisää molemmin puoli rataa, jotta Gatlin käytännössä juoksi myrskyisän myötätuulen saattelemana sprinttinsä alusta loppuun.

Virallista tulosta tuosta ei voi saada edes värilasit päässä, sillä viralliset säännöt kertovat, että tuulen pitää olla alle 2 m/s, jotta juoksua voitaisiin virallistaa maailmanennätyksenä. Mutta, aika 9:45 tulee silti jäämään historian kirjoihin, sillä vastaavan juokseminen tuulienkin avittamana on kaikkea muuta kuin sunnuntainen kävely puistossa. Lisättäköön vielä sen verran, että japaninkielinen selostus sekä sekoilu tekee pätkästä yhden viihdyttävimmistä, mitä olet todennäköisesti tänä alkuvuonna nähnyt.

Kuten Ranskassa sanottaisiin, s’il vous plait!