Päivitetty: 27.05.2022

Kestätkö kuunnella läpi – unohdetut urheilubiisit räjäyttävät tajunnan!

Urheilujoukkueiden kannatusbiisit ovat täysin oma taiteenlajinsa. Niitä on tehty vuosien saatossa paljon, ja satunnaisten klassikoiden lisäksi voidaan esille ottaa joukko todella makeita erikoisuuksia.

Tämä artikkeli raapii levylaarin pohjia – oletko valmis kunnon hittikimaraan?

Laulavat Leijonat – Ice Hockey

”Ice hockey ice hockey, totta toki!” Tässä on aitoa itsensä munaamisen riemua! Vuoden 1991 kotikisoihin tehtiin reipas rokettirolli, ja Suomen joukkueen tähdet laittoivat itsensä likoon. Riemukas toteutus ei kantanut jäälle asti, vaan Suomi jäi kisoissa alempaan loppusarjaan, jossa se sentään selvitti pelinsä puhtaasti. Vapise, Puola.

Ringa ja Tuija sekä Lapset – Juokse Pois

“Huipputuloksen vain tehdä voi, sydämen jos sävel soi, se että tsemppihän on taistelua henkien.” Ylevät sanat ja todella iskevä ysäripoppi. Ja nuotin vieressä on tilaa! Ringa ja Tuija levyttivät vuonna 1990 klassikoksi nousseen diskorallin. Kertoman mukaan laulajaduoa valmisteltiin suoritukseen iskemällä kuulokkeet korviin ja ohjaamalla mikin ääreen. Loppu on musiikkihistoriaa. Ja eihän kyynisinkään musiikin ystävä pysty vastustamaan lapsikuoroa – eihän?

Souvarit feat. Jari Isometsä – Karpaasi On Jätkä Raju

“Karpaasi on jätkä raju, menköön joskus vaikka taju, kovempana aina nousee uudelleen.” Pohjoisesta kajahtaa tässä Souvareitten ja Jari Isometsän hitissä. Meno on rempseää ja koreografia loppuun asti hiottu. Videon taitavasti toteutettu joukkokohtaus ajassa 1:57 on syytä painaa merkille.

Jussi Siukola – Vaajakosken Pelikaanit

”Tuomari pilliin puhaltaa, peli käyntiin”. Keskisuomalaisen pitkän linjan muusikon Jussi Siukolan vuonna 1993 väsäämä biisi Vaajakosken Pelikaaneille välttää monet kannatusbiisien sudenkuopat – epätavallisuudessaan kappaleesta tulee ensimmäiseksi mieleen jopa Noitalinna Huraa. Huilusoolo viimeistelee omintakeisen vaikutelman.

Pepe Nissinen – Jokipo Maaleja

”Kun vain maltat hetkisen, Jokipojat tekee sen, maaliverkko heilahtaa”. Paikallinen opettaja ja muusikko Pepe Nissinen teki 1990-luvun puolivälissä kannustuslaulun Joensuun Kiekko-Pojille. Suosikkijoukkue saa perinnerockin säestyksellä varauksetonta hehkutusta, ja kappaleessa on vahva paikallishenki.

KPV-humppa

“Kalahallin hiekasta noussut nyt nurmikentän pelivaltiaaks!” KPV:n legendaarinen kannatusbiisi on nimestään huolimatta pikemminkin foksi. Erkki Valasteen studio-orkesterin esittämä kappale on jo 1960-luvun lopulta, ja juhlistaa KPV:n tuoretta jalkapallomestaruutta. Sointi on saksalaisen vaskista, ja orkesterille voisi melkein kuvitella nahkahousut jalkaan.

Jamppa Tuominen – Kärpät On Rautaa

”Kun Kärpät pelaa, niin tolpissa soi.” Legendaarinen iskelmälaulaja Jamppa Tuominen teki vuonna 1980 vetävän rallin Puolen Suomen joukkueen kunniaksi. Kappaleessa on letkeä iskelmäpoljento, ja oletettavasti saksofoniosuudet on soittanut taitavana muusikkona tunnettu Jamppa itse. Mukaansatempaavat kannustushuudot taputuksineen ja bassokuljetuksineen tehoavat kyynisimpiinkin urheilun ystäviin.

Seventh Heaven – Ässät Going to Win

“Voittokortti on tä-tä-tä-tä-tässä, se on PATAÄSSÄ!” Vuonna 1986 Porissa on oltu selkeästi aikaansa edellä. Räpissä on kunnon flow, ja syntikkapädit vouvaavat makeasti. Kekseliäästi on yhdistetty vielä aikainen suomiräppi ja hieman Bogart Companysta muistuttava kertosäe. Hienoa työtä, Pori!

Kisa-Nokia kannatuslaulu

“Pojat painaa parastansa, faneista sen kuulee.” Lopuksi vielä aitoa livetunnelmaa suoraan Nokian parketilta! BC Nokian edeltäjän Kisa-Nokian 1995-96 kauden tunnuskappaleen taltiointi on taattua hyvän mielen tavaraa. Tähän yhteisölliseen juhlaan on mukava lopettaa musiikkikatsaus kentän laidalta.