Päivitetty: 27.05.2022

Muistatko Tommy Salon “ilmaveivin”? Ruotsalaisvahdin kömmähdys naurattaa edelleen

Toiset maalivahdit muistetaan erikoisista tavoistaan, jotkut erikoisista varusteistaan. Eräs ruotsalainen yli 500 NHL-ottelua pelannut ja mm. olympiakullan sekä maailmanmestaruuden voittanut maalivahti sai nimensä historian kirjoihin kuitenkin hieman erilaisista syistä.

Tommy Salo oli Ruotsin maajoukkueen tolppien välissä käytännössä aina, jos vaan herra oli pelikunnossa 90-luvun alusta 2000-luvun puolelle saakka. Vuoden 2002 talviolympialaiset pelattiin Salt Lake Cityssä. Kisoissa Tre Kronor oli selvittänyt tiensä jatkopeleihin lohkovoittajana. Alkusarjassa se kaatoi Kanadan (5-2), Tshekin (2-1), sekä Saksan (7-1), jonka myötä Hannu Hanhet ansaitsivat itselleen puolivälierissä vastaan ennakkoon huomattavasti heikomman Valko-Venäjän.

Tie semifinaaleihin oli käytännössä pedattu Hardy Nilssonin luotsaamille sinikeltaisille, ja Ruotsin voittoa oli kuulutettu kirkossa jo etukäteen. Itse ottelusta tuli ruotsalaisille todellinen murheenkryyni, sillä vaikka Tre Kronor oli ottelussa alusta asti kuskin paikalla, Valko-Venäjä oli joukkue joka johti ottelua ensimmäisen 20 minuuttisen jälkeen 1-2. Toisessa erässä Ruotsi kuitenkin kampesi itsensä tasoihin, ja kolmas erä alkoi 2-2 tasatilanteessa, vaikka laukaukset maalia kohden olivat 34-15 Ruotsin hyväksi.

Valko-Venäjän maalia vartioinut Andrei Mezin oli pelaamassa elämänsä ottelua, kun taas toisessa päässä kylmänä ja työttömänä oleskellut Salo pomputti kiekkoja epävarmana. Valko-Venäjä siirtyi ensin 2-3 johtoon kolmannen erän alussa, mutta Ruotsin tähtipelaaja Mats Sundin toi pelin tasoihin viittä minuuttia myöhemmin. Ruotsi painosti ja punapaitainen Valko-Venäjä joutui pääosin heittämään kiekkoa pois paineen alta.

Lopulta West Valley Cityn E-Centerin (nyk. Maverick Center) kellot pysähtyivät aikaan 57:36, kun tapahtui jotain sellaista, joka peittoasi liki kaikki Tommy Salon uran suoritukset varjoonsa. Valko-Venäjän puolustaja Vladimir Kopat ampui kiekon puolesta kentästä roikkuna kohti Saloa, Tommy Salo hyppää ilmaan ja kiekko kulkee hänen varusteidensa kautta maaliin: Ruotsi 3, Valko-Venäjä 4.

Valko-Venäjä eteni tuolla kyseisellä maalilla jatkoon otteluparista, ja Ruotsin täydellisesti alkanut turnaus päättyi katkeraan tappioon. Tuon yhden päästetyn maalin myötä Tommy Salon uroteoista ei puhuta, vaan katsotaan alta löytyvä video naureskellen. Urheilu ei aina ole reilua, eikä tälläkään kertaa 😉