Päivitetty: 10.05.2022

Sumusaarten sekopäiset urheilulajit osa 1.

Britit ovat vuosisatojen saatossa puuhailleet omiaan, mikä on saarikansoille varsin tavallista. Piirit ovat pienet, ja kun väki vähenee, niin pidot kuulemma paranee. Näin ei kuitenkaan ole tällä kertaa käynyt, sillä tämä sekoilu on nostanut suosiotaan viimeisen parin vuosikymmenen aikana.

Muuan nimeltämainitsematon Tony Hiam herran vuonna 1980 sai päähänsä, että on helvetin hyvä idea alkaa harrastamaan extreme silitystä. Nyt ei siis puhuta mistään lemmikki-jänösen silittämisestä, vaan vaatteiden. Kyllä, luit oikein. Hiam oli inspiroitunut sukulaismiehen pakonomaisesta tarpeesta silittää vaatteitaan vaellusreissuillakin teltassaan, ja siitä se ajatus sitten lähti.

Homma on lähtenyt sillä lailla käsistä, että “extreme ironing” maailmanmestaruuskisoja on järjestetty jo parin vuosikymmenen ajan. Tarkoituksena on siis käytännössä tehdä jotain älyvapaata ja samaan aikaan silittää kledjuja mahdollisimman luovalla tavalla. Suorituksista jaetaan pisteitä ja voittaja kruunataan niiden perusteella.

Lajia on viety vuorten huipulta meren pohjaan ja kaikkialle siltä väliltä. Joku sankari oli jo hypännyt silityslaudan ja -raudan kanssa lentokoneesta, koska jumalauta miksi ei. Niin uskomattomalta, kuin se kuulostaakin, on extreme-silitys toiminut pioneerina monille uusille lajeille. Brittien touhuista on poikinut mm. extreme sellonsoitto (tähän joku hyvä läppä Apocalypticasta).

Suomalaisten eukonkanto on ulkomaalaisten mukaan sekopäistä touhua, mutta kyllä tämä brittien meininki vetää siltä maton alta. Kovaan ajoon, rinnalle ja ohi!