Päivitetty: 08.11.2022

Suomalaisen koripallon aamunkoitto – kun Suomi uhattiin sulkea EM-kisoista!

Susijengi veti eilen Tampereella areenan lähes täyteen: 11 500 katsojaa nautti huippuviihteestä, kun Israel kaatui ansaitusti. Aina eivät hommat ole olleet ihan näin isolla. Otetaanpa lyhyt katsaus suomalaisen koripallon aamunkoittoon.

Suomen Koripalloliitto perustettiin vuonna 1939, mutta tätä ennen koripalloa ohjelmassaan pitänyt Pesäpalloliitto oli taho, joka lähetti joukkueen saman vuoden EM-kilpailuihin. Kisoista tuli vain tappioita – isoin häviö oli suhteellisen nöyryyttävä 112-9 Liettualle. Sodan jälkeen rahat olivat lopussa, eikä Suomi pystynyt lähettämään joukkuetta 1946 EM-kisoihin talousvaikeuksien vuoksi.

1940-luvun loppupuolella maahan saapuneet mormonit levittivät lajia laajemmalti Suomeen. Suomi pelasi kaksi kertaa olympiakisoissa – isäntämaan ominaisuudessa Helsingissä 1952 tuli vain tappioita, mutta pelaamalla vuoden 1964 olympiaturnaukseen selviytynyt joukkue voitti jokusen ottelun, ja sijoitus turnauksessa oli yhdestoista.

EM-kotikisoissa 1967 joukkue oli kukkeimmillaan, ja sijoittui kuudenneksi. Helsingin jäähallissa pelatussa Jugoslavia-ottelussa yleisö kävi todella kuumana – sinällään oikeutetun ulosajon suututtama kansa piti kammottavaa mekkalaa ja heitteli tavaraa kentälle sillä seurauksella, että ottelu jouduttiin keskeyttämään ja Suomea jopa uhattiin kisoista sulkemisella. Meno oli aikalaisraporttien mukaan kuin Etelä-Amerikassa: eksoottisin kentälle lentänyt esine oli mustepullo.

Kymmeniä vuosia taaperrettiin hyvin vaatimattomissa merkeissä, kunnes muuan Henrik Dettman johti Suomen EM-kisoihin vuonna 1991. Kuitenkin ratkaisevat nousun siemenet kylvettiin lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin. 2010-luvulla Susijengi on ollut vakiovieras EM-kisoissa, ja saipa joukkue villin kortin vuoden 2014 MM-kilpailuihin. Tällä kertaa näyttäisi vahvasti siltä, että Susijengi selviää MM-kisoihin pelaamalla. Nousu jatkuu – Auuuuu!!!

…Ja muuten! Mikäli kaipaat vinkkejä koripallovedonlyöntiin, katsasta ilmainen oppaamme!