Päivitetty: 01.09.2022

Valioliiga alkaa – muistatko nämä persoonat sarjasta?

Viikonloppuna alkava Valioliiga on tarjonnut vuosien ajan suuria tarinoita ja melkoisia persoonia jalkapallon ystäville. Samalla liiga on kasvanut kotimaisesta, ongelmien vaivaamasta sarjasta globaaliksi miljardibisnekseksi. Uhmaviihde nostaa uuden kauden avauspäivänä muutaman henkilön ja tarinan maailman suosituimmasta jalkapalloliigasta.

Eric Cantona – ongelmainen huippupelaaja

Ranskassa ongelmiin ajautunut ja jo kertaalleen uransa lopettanut Eric Cantona sai neuvon vaihtaa maisemaa – mies saapui Leedsiin vuonna 1992, ja oli mukana voittamassa joukkueelleen mestaruutta. Tähän aikaan ulkomaisten pelaajien arvostus oli sisäänpäin lämpiävässä saarivaltiossa vielä alamaissa, ja Leeds möi hölmöyksissään Cantonan Manchester Unitediin vaivaisella miljoonalla punnalla.

Unitedissa Cantona jatkoi siitä, mihin Leedsissä jäi, ja seura voitti ensimmäisen mestaruutensa 26 vuoteen. Seuraavina vuosina ranskalaisesta tuli yksi Unitedin ehdottomista legendoista, mutta ongelmat tuntuivat seuraavan kulmikasta miestä. Uran pohjakosketus tuli vuonna 1995, jolloin punaisen kortin saanut Cantona monotti kentältä poistuessaan Crystal Palacen kannattajaa kung fu -potkulla. Tuloksena seitsemän kuukauden pelikielto ja yhdyskuntapalvelua. Cantona on uransa jälkeen tehnyt mm. mainoshommia ja näytellyt elokuvissa.

Ali Dia – kaikkien aikojen huonoin vahvistus

Kun Valioliigan huonoimpia siirtoja muistellaan, tulee mieleen tapauksia, joissa kymmeniä miljoonia maksanut tähtipelaaja on osoittautunut seuralle täydelliseksi pummiksi. Senegalilainen Ali Dia oli Southamptonille ilmainen, mutta miehen viettämät minuutit Valioliigakentällä marraskuussa 1996 eivät varsinaisesti vieneet joukkuetta eteenpäin.

Graeme Souness sai puhelun, jossa George Weahiksi itseään väittänyt mies suositteli Diaa Southamptoniin – tekaistuja väitteitä olivat Senegalin maajoukkuepelit, kuin myös pelit PSG:ssä. Kun Souness otti Dian kentälle Leedsiä vastaan, miehen taidot osoittautuivat Valioliigaan täysin riittämättömiksi ja mies sai lähteä. Dialla oli tilillään myös muutamia otteluita Suomen kentillä Finnairin Pallon ja PK-35:n riveissä.


Psst..! Mikäli jalkapallovedonlyönti ei tunnu vielä varmalta nakilta, tsekkaa ilmaiset vinkit oppaastamme!


Paolo Di Canio – tuomarin tuuppiminen toi sanktiot

Paolo Di Canio nauttii edelleen monissa pelaamissaan seuroissa kulttisuosiota. Englannin kentillä italialaishyökkääjä edusti useiden kausien ajan Sheffield Wednesdayta, West hamia sekä Charltonia. Tämän jälkeen mies palasi vielä Italiaan suransa loppuvuosiksi.

Di Canio siirtyi Sheffield Wednesdayn riveihin kaudeksi 1997-98 Celticistä. Avauskaudellaan hyökkääjä paukutti 14 maalia ja sai osakseen kannattajien jakamattoman suosion. Syksyllä 1998 mies kunnostautui väärällä tavalla – erotuomari Paul Alcock nosti Di Caniolle punaisen kortin, johon kuuma italialainen vastasi tuuppaamalla tuomarin ketoon. Liiga palkitsi tämän uroteon 11 ottelun pelikiellolla ja kymppitonnin sakoilla.

Craig Bellamy – astetta kuumempi pappa

Craig Bellamy oli pelaajaurallaan vaarallinen hyökkääjä, mutta vaarallinen hän osasi olla myös kentän ulkopuolella. Bellamy syyllistyi vuosien mittaan moniin kolttosiin, jotka toivat hänelle kosolti vaikeuksia. Bellamy mm. otti oikeuden omiin käsiinsä FA Cupissa, ja antoi korvapuustin kentälle tunkeutuneelle fanille.

Bellamyn historiaan kuuluu myös tuolin heittäminen Newcastlen valmentajaa John Carveria kohti ja John Arne Riisen päälle käyminen golfmaila aseenaan. Jälkimmäisen syynä oli norjalaisen kieltäytyminen laulamisesta karaokessa. Kaikenlaisten kolttosten vastapainona Bellamy on osallistunut monenlaisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin.