Päivitetty: 15.08.2022

Vesa-Matti Loiri oli monitaituri – lue, mitä kaikkea hän osasi urheilun saralla

Tällä viikolla menehtynyt, koko kansan rakastama taiteilija Vesa-Matti Loiri oli taiteen saralla todellinen moniottelija. Vielä hengästyttävämmäksi kokonaisuus käy, kun tutkitaan Loirin saavutuksia urheilun puolella. On suorastaan uskomatonta, mitä kaikkea Vesku osasi, ja missä kaikissa lajeissa hän myös menestyi.

Loirista olisi voinut tulla huippu-urheilija, mutta mies teki ajoissa uravalintansa selväksi, ja valitsi teatterin. Kaikkeen ei yksinkertaisesti riittänyt aikaa, vaikka joka paikkaan yleensä mies ehtikin. Kuitenkin Vesku pelasi useissa lajeissa pääsarjatasolla jossain vaiheessa uraansa.

Helsingin Kaupunginteatterista lähdettyään Loiri oli HJK:ssa kolmosvahtina, ja muiden maalivahtien loukkaantumisten seurauksena pääsi jalkapallon SM-sarjassa kentällekin vuonna 1972. Sanomattakin oli selvää, että suurta yleisöä Veskun näyttävä tyyli pelata kiinnosti – olihan mies voittanut muutama vuosi aikaisemmin jopa kaatumisen Suomen mestaruuden.

Vesipallossa maalivahti Loiri voitti jopa kolme SM-kultaa, ja käsipallossa tuli myös yksi mestaruus SIF:in riveissä, vaikkei kolmosvahti pelaavaan kokoonpanoon mahtunutkaan. Fysiikaltaan ja akrobaattisilta ominaisuuksiltaan uskomattomalle Loirille maalivahdin hommat sopivat lajista riippumatta loistavasti. Myös jääkiekossa hän ehti kunnostautumaan, mutta siinä mies tyytyi kolmanteen sarjatasoon.

Erityistä lahjakkuutta Loiri osoitti nyrkkeilyssä. Vesku meni otteluihin käytännössä kylmiltään, ja otti silti voittoja. Loirin liikkuvuus oli nyrkkeilyssä kova sana, ja psyykkeeltäänhän mies oli piinkova. Sen syvemmin Loiri ei lajiin kuitenkaan hurahtanut.

Loirille biljardi oli tärkeä laji – mies oli 1990-luvulla muutaman vuoden ajan jopa Suomen Biljardiliiton puheenjohtaja. Kaisaa pelannut Loiri sijoittui SM-kisoissa parhaimmillaan 14. sijalle. Raviurheilun puolella Loiri omisti hevosia ja oli tuttu näky Vermon raviradalla.

Varsinkin myöhempinä aikoina Loiri oli hyvin innokas penkkiurheilija. Aikoinaan Loiri sanoi haastattelussa, että haluaisi vielä eläissään nähdä Suomen pelaavan jalkapallon arvokisoissa – tämä toteutuikin sekä naisten että lopulta myös miesten puolella.