Päivitetty: 08.07.2022

Laulujen lunnaat – maailman paras ja huonoin mäkihyppääjä olivat myös laulajia

Urheilun historiasta löytyy monia tapauksia, joissa kuuluisuutta kentillä niittänyt urheilija on kokeillut siipiään myös viihteen parissa. Tässä artikkelissa pureudutaan musiikin maailmaan uppoutuneita urheilijoita. Monilahjakkuuksia löytyy – kuten myös uskomatonta pokkaa.

Matti Nykänen

Matti Nykänen roudattiin ensimmäisen kerran studioon heti urheilu-uran päätyttyä 1990-luvun alussa. Alkuaikojen tuotokset olivat sitä kaliiberia, että moni ei olisi uskonut maailman parhaan mäkihyppääjän pystyvän pitkäänkin viihdeuraan. Nykäsen karisma, showmiehen taidot ja jopa itseironia riittivät kuitenkin pitkälle, ja mies oli suosittu esiintyjä aina liian varhaiseen poismenoonsa asti.

Eddie Edwards

Jos riitti maailman parhaalla mäkimiehellä vientiä estradeilla, ei maailman huonoimman hyppääjän laulu-ura ollut kovinkaan pitkä. Mutta mielenkiintoinen tarina siihen silti sisältyy. Legendaarinen Irwin Goodman kirjoitti sanoituksen englantilaiseen lauluun, jonka nimi oli Fly Eddie Fly. Irwin nimesi kappaleen yksinkertaisesti Mun nimeni on Eetu.

Eddien oli tarkoitus laulaa kappale studiossa Irwinin kanssa, mutta pahaksi onneksi Irwin kuoli juuri ennen suunniteltua levytystä. Niinpä Eddie vetäisi koko biisin yksin – sanoitukset miehellä olivat foneettisesti paperilla, vaikka mäkikotka ei ymmärtänyt niistä yhtään mitään. Kappaleesta tuli lopulta jonkunlainen hitti Suomessa, ja Eddien suhde maahamme on säilynyt lämpimänä siitä lähtien.

Carl Lewis

Aikanaan maailman nopeimman miehen musiikkiura oli lyhyt, mutta sitäkin hienompi. Lewis julkaisi vuonna 1987 reggae-popin nimeltä ”Break It Up”. Biisi ei ole erityisen mieleen jäävä, mutta musiikkivideo on sitäkin kovempi. Ensin Carl huhkii salilla. Sitten videossa on pätkiä miehen kovimmista urheilusuorituksista. Lopuksi Carl onkin porealtaalla rouvaseurassa, ja lopuksi sulkeutuu saunaan astetta kokeneemman leidin kanssa. Silkkaa neroutta vai outoutta – päättäkää itse.

John Daly

John Daly on yksi värikkäimmistä hahmoista golfin parissa. Miehelle on sattunut ja tapahtunut sekä kentällä että sen ulkopuolella, eivätkä eri addiktiot mm. uhkapelien ja päihteiden parissa ole Dalylle vieraita. Musiikin puolella Daly on julkaissut kolme pitkäsoittoa, joista viimeisin ilmestyi aikaisemmin tänä vuonna.

Dalyn musiikki on hyvinkin sujuvaa country-rockia, ja kaverissa on ihan oikeasti laulajan vikaa. Uskottavuutta lisäävät myös nimekkäät vierailijat golfarin levyillä: mm. Willie Nelson on featannut Dalyn äänitteillä.

Tapio Rautavaara

Tapio Rautavaara oli monipuolisuudessaan suorastaan häkellyttävän taitava mies. Keihäänheiton olympiavoittaja, jousiammunnan joukkuemaailmanmestari – sekä rakastettu laulaja ja näyttelijä. Rautavaaran ensimmäinen levytys julkaistiin sodan jälkeen vuonna 1946, ja mestari oli aktiivinen musiikin alalla aina kuolemaansa 1979 asti.

Lukuisten – tai lukemattomien – levytystensä lisäksi Rautavaara esiintyi yli kahdessakymmenessä elokuvassa. Rautavaaran tumma ja melankolinen ääni sopi suomalaisten tunteiden tulkitsemiseen, ja suosio on säilynyt vankkana näihin päiviin saakka.