Päivitetty: 16.06.2022

Otetaas taas! Urheilun kovimmat kännisuoritukset

Urheilijat ovat ihmisiä kuten kaikki muutkin. He kamppailevat kovien paineiden alla, ja vaatimukset kovenevat koko ajan. Joskus tekisi mieli vaihtaa vähän vapaalle – mutta välillä lähtee räpsästä hieman väärässä paikassa! Tässä pikku kokoelma urheilijoita, joilla on eksynyt pulloon hieman vääränlaiset palautusjuomat.

Ivan Ukhovin rimanalitus

Ivan Ukhowin kännisuoritus tapahtui vuonna 2008 Lausannen Athletissima-kisassa. Ukhovin ennen kisaa nautitut Vodka – Red Bull drinksut antoivat hieman vääränlaiset siivet, jotka eivät kantaneet riman yli. Hoiperteluksihan se kisailu sitten loppujen lopuksi meni, ja IAAF antoi urheilijalle vakavan varoituksen. Kilpailukieltoa hän ei kuitenkaan saanut.

Pelkkää huoletonta rallattelua Ukhovin ura ei ollut, vaan mies kuittasi myöhemmin hopeaa Euroopan mestaruuskisoista ja hallissa MM-kultaa sekä kahdesti hallikisojen EM-kultaa.

Veteraanin iskuhuuto

Legendaarinen NFL-quarterback Joe Namath saapui vuonna 2003 ESPN:n haastetteluun vähän naamat. Hall Of Fameenkin valittu pelaaja oli viettänyt ennen NY Jetsin muisteluhaastattelua sangen viihdyttävän iltapäivän, ja estot katosivat haastattelussa täydellisesti.

Namath kertoi, ettei hänen entisen joukkueensa tila kiinnosta häntä, vaan hän haluaa suudella haastattelija Suzy Kolberia. Suudelma taisi jäädä saamatta, ja Kolber hoiti homman ammattimaisen tyylikkäästi.

Marko Jantusen superilta

Marko Jantusen rankka tarina on tuttu monelle. Kiekkotähti Jantusen elämää käsiteltiin ilman silkkihansikkaita ansiokkaassa elämäkerrassa ”Läpi Helvetin”. Siinä kerrotaan vuonna 2009 pelatusta Pelicans – Ässät ottelusta, jolloin Jantusen päihderiippuvuus oli jo pitkällä.

Peliä edeltävät päivät olivat menneet todella rankassa päihdeputkessa, ja pelipäivän aamuna darra oli armoton. Jarna päätti hoitaa asian ns. korjaussarjalla, joka meni kuitenkin pahasti pitkäksi, ja mies oli päivällä jo tukevassa humalassa. Päiväunille pakotettu mies saa myöhemmin kyydin peliin nakkikioskin ja oksennustauon kautta. Itse pelissä Jantunen takoo teholukemat 2+3, mikä kertoo pelaajan äärimmäisestä lahjakkuudesta.

Jantunen raitistui myöhemmin viime hetkellä, ja on miellyttävä poikkeus tuhoon asti edenneiden päihdetarinoiden joukossa.

Ahosen aamuhöyryt

Suomen mäkimiesten hypyt jälkihuuruissa eivät ole jääneet Matti Nykäseen. Janne Ahonen paljastaa Kuningaskotka -kirjassa, että Planican 240 metriä kantanut, montun pohjalle asti mennyt ja kaatumiseen päättynyt hyppy syntyi voimakkaassa jälkitilassa. Ahonen oli edellisenä nauttinut Risto Jussilaisen kanssa yhteisvastuullisesti 24 olutta, ja myöntää yhtä iltaa liian aikaisin nautittujen juhlajuomien osaltaan myötävaikuttaneen liian pitkälle menneeseen hyppyyn.

Ahonen kertoo syyllisyydentunteen olleen valtava, ja se siivitti miehen vaarallisille pituuksille. Mies ei sanojensa mukaan ikinä enää tekisi mitään niin typerää. Onneksi Rane ei loukkaantunut kovin vakavasti kaatumisessa – mutta maailmanennätys jäi syntymättä.